"Шпигел": НАТО не е в състояние да отблъсне руско нападение в Източна Европа

Американски F-15 в демонстрационен полет на авиационно изложение в Москва.

© Associated Press

Американски F-15 в демонстрационен полет на авиационно изложение в Москва.Германското списание "Шпигел" съобщи, че НАТО разглежда сценарии, в които руска армия настъпва в Източна Европа. Редица източни държави вече изказаха притесненията си от такъв развой и НАТО иска да ги увери, че е в състояние да се справи със ситуацията.


В статията си "Шпигел" цитира документ на НАТО, който се отнася до вътрешен дебат за действията, които различните страни от организацията следва да предприемат, в случай че Русия започне война в Източна Европа.


В документа се заявява, че Русия е в състояние да започне "значителни военни действия без предупреждение", което представлява "голяма заплаха за сигурността и стабилността в Евро-атлантическата зона".
НАТО наблюдава натрупване на руски войски по границата с Украйна, но Русия от своя страна твърди, че няма намерение да напада. Украйна не е член на НАТО, но въпреки това алиансът иска да е ясно, че е в състояние да защитава балтийските си членове при необходимост.


В петък НАТО започна голямо учение в Естония под името "Стедфаст Джевълин 1", чиято цел е да "демонстрира възможностите на общата отбрана на НАТО в балтийския регион". В него участват шест хиляди войници от различни страни на НАТО, в това число САЩ.


Ръководителят на учението генерал Ханс-Лотар Домрьозе заяви, че "няма съмнение, че алиансът е силен. НАТО иска да покаже на членовете си, че най-важно е спазването на Вашингтонския договор".


Според информацията на "Шпигел" обаче НАТО няма да е в състояние да реагира на руско нападение по смисъла на член 5 на Северноатлантическия договор, според който атака срещу една от държавите от НАТО се смята за атака срещу всички тях и съответно нападнатата държава следва да получи навременна помощ от останалите членове.


Проблемът според "Шпигел" е, че през последните години НАТО не счита нападение от страна на Русия за вероятно и по тази причина в източноевропейските държави вече липсва необходимото въоръжение и военна инфраструктура.


"Когато балтийските държави се присъединиха към НАТО, нямаше военна заплаха от страна на Русия", заяви пред "Шпигел" депутатът от европарламента Елмар Брок. "Алиансът спазваше споразумението с Русия да не разполага войници на изток от река Елба. Сега изглежда, че президентът Путин е променил външната политика на страната и НАТО ще трябва да реагира".


Външният министър на Полша Радослав Шикорски коментира, че НАТО трябва да повтори това, което е направила в западните държави по време на Студената война.


"Има бази във Великобритания, Испания, Германия, Италия и Турция. Няма обаче бази там, където са наистина необходими", каза той.


Ситуацията в Украйна продължава да се влошава независимо от приключването на преговорите в Харков. През уикенда украински сили нееднократно влизаха в схватки със сепаратистите в Донецка и Луганска област. Сепаратистите се заканиха, че ще попречат на нормалното провеждане на президентските избори в страната, насрочени за 25 май.


Русия отхвърля легитимността на избори "проведени под насочените оръжия на хунтата в Киев", а временното украинско управление отказва да преговаря със сепаратистите, понеже ги смята за "крадци и терористи".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK