"Блумбърг": Разделението в ЕС позволява на Русия да налага интересите си в Източна Европа

Русия демонстрира новата си военна сила на парада на Деня на победата

© Associated Press

Русия демонстрира новата си военна сила на парада на Деня на победатаИзправени пред заплахата от спускане на нова желязна завеса, големите страни от ЕС, изглежда, нехаят. Германия, Франция, Италия и Испания намаляват разходите си за отбрана, независимо че държавите от Източна Европа започнаха да инвестират повече във въоръжение, разказва "Блумбърг". Естония например е отделила на отбраната по-голям процент от БВП, отколкото Франция.


Разделението между Източна и Западна Европа разкри влиянието, което Путин има сред лидерите на ЕС, които не разполагат с волята и средствата да възстановят влиянието си в буферната зона между Русия и страните - членки на НАТО. Путин от своя страна разрушава постсъветската международна система, която се основава на принципа, че всички участници в международните отношения спазват определени правила.


Отказът на Русия да спазва установения ред означава, че ЕС трябва да трябва да се снабди с нови инструменти за упражняване на влияние и да се сближи със страните от буферната зона. ЕС не успя и да подкрепи адекватно изправената пред гражданска война Украйна, понеже страните - членки не се споразумяха за характера на мерките срещу Русия.
Бюджетите за отбрана в Европа са намалели до средно 1.6% от БВП през 2013 г. в сравнение с 2.5% през периода 1990 - 1994 г. За сравнение, в САЩ военните разходи от 4.4% от БВП не са се изменяли през последните две десетилетия. Германия, Италия и Испания харчат дори по-малко от средното за Европа, докато на изток Полша повишава значително инвестициите си.


Въоръжените сили на Германия се намаляват и в момента. Днес страната разполага едва с 322 танка "Леопард 2" в сравнение с над 4000 през 1989 г. Италия възнамерява да намали поръчката си за самолети F-35 с почти 3 милиарда евро, за да може да балансира бюджета си.


В ЕС понастоящем се води дебат между страни, които са на мнение, че Русия вече е "загубена", и държави, които смятат, че Русия може да бъде "вразумена". Президентът Путин се възползва от това разделение. Въпреки че по оценки на НАТО Русия е разположила 40 000 войници по границата с Украйна, Путин отрича намеса във вътрешните работи на страната, което възпира по-тежки санкции.


Настоящата стратегия на Русия е "да създава проблеми у съседите си, което да им попречи да станат част от ЕС", заявява Йорг Форбриг, представител на "Маршал фънд". "Русия не посочва какви са целите ѝ и не взема големи стъпки, които да провокират реакцията на Запада", добавя той.


ЕС не е в състояние да даде еднозначен отговор заради дълбоките различния между периферията и ядрото на съюза. Докато Западна Европа се отърсва от следствията от кризата, Полша се подготвя за години на несигурност.


Полша, която вече има по-големи разходи за отбрана от повечето страни от ЕС, възнамерява за закупи 70 широкообхватни транспортни хеликоптера и да се включи в програма за противоракетна отбрана. Латвия увеличи разходите си за отбрана с почти 12% през последната година, а Румъния с 15%.


Въпреки това увеличението в Русия е най-значително. През 2012 г. Страната е инвестирала 91 милиарда долара, което я поставя на трето място в света по този показател.


Според министъра на отбраната на Естония Русия гледа на балтийските и черноморските страни от НАТО като на "слабата страна" на алианса и по тази причина НАТО трябва да има по-силно присъствие в тях. Сходно е и настроението в Швеция, която след събитията в Украйна започна купува самолети, подводници и артилерия.


Руски войски са разположени на територията на четири от шестте източни партньори на ЕС (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна). Възможна реакция на ЕС би могла да засили "Източното партньорство" и го направи едно ниво по-ниско от пълноправно членство в ЕС.


Това би значело повече инвестиции, търговски споразумения и засилване на ролята на ЕС в провеждането на реформи, насочени към елиминиране на корупцията, засилване на централните банки и изграждане на пазара.  


Някои виждат възстановяване на доктрината "Брежнев" в политиката на Путин, според която сателитните държави и съседите на СССР не бяха свободни да определят вътрешната си политика. Краят на студената война сложи край на тази доктрина, но мнозина анализатори виждат нейното завръщане след войната в Грузия през 2008 г. Според тях днес Путин си е дал "право на вето" върху политиката на някои от околните държави, което Западът не би трябвало да позволява. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  Безспорно вярно! Само обединена Европа може да възпре кагебиста!

  klimentm
 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Гневно

  Така е, така е, продължавайте да не приемате България в Шенген и да пречите на свободното движение на хора.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Любопитно

  [quote#2:"Mark Twain"]продължавайте да не приемате България в Шенген и да пречите на свободното движение на хора.[/quote]
  кой пречи на свободното движение на хора?

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Единствените европейски страни, които се държат мъжки и адекватно, са балтийските държави, Полша, Румъния, Чехия и Словакия. Най-неадекватни са най-големите - Германия, Франция и Великобритания. За трояснкия кон на Путлер в ЕС е ясно и без коментар ...

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Европа трябваше отдавна да е разбрала, че между свободата и хляба винаги трябва да избираш свободата. Който избере хляба губи и свободата. Искат да търгуват с Русия и руснаците да си влагат милиардите при тях, значи са забравили какви могат да бъдат последиците.

  Мосля че в момента си припомнят и в крайна сметка сегашната криза с Русия ще има положителен и отрезвяваш ефект.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Франция: Колкото повече харчи за отбрана "Буферна Европа", толкова повече ние ще увеличим продажбите на кораби за злия, но имащ пари Путин.
  Германия: Колкото повече харчи за отбрана "Буферна Европа", толкова повече ние ще увеличим продажбите на Рейнметал за злия, но имащ пари Путин.
  Великобритания: Колкото повече харчи за отбрана "Буферна Европа", толкова повече ние ще привличаме парите на злия Путин.

 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Това не е ли очевидно за белите яки в Брюксел? Само,че за да се намали възможността Путин да използва тази тактика трябва богатите страни от ЕС да престанат да мислят за своя интерес и да са готови на жертви.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#4:"viktor4o_rs"]Единствените европейски страни, които се държат мъжки и адекватно, са балтийските държави, Полша, Румъния, Чехия и Словакия. Най-неадекватни са най-големите - Германия, Франция и Великобритания.[/quote]

  Защото първите много добре знаят какво е да те тъпче миризлив руски ботуш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Я Блумбърг да дадат разбивка на държавите от ЕС по ниво дълг спрямо БВП, да дадат данните за бюджетните дефиците и съобразно тях да си правят коментарите.

 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Много просто - по-напредналите европейци са наясно , че не оръжията решават такива конфликти .

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Колко поколения трябва да минат, за да може Русия да стане нормална държава... Май няма да я видим в нашето!!

 12. 12 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Разделяй и изнудвай е политиката на РФ със всичките си съседи и партньори !

 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Весело

  На ЕС им е през оная работа какво прави Путин докато не тормози държави от ЕС и НАТО.

  И като се държи неадекватно просто няма да правят бизнес с него.

  Русия ще имплодира под собствената си малоумност и корупция до 2-3 години.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не намерих такава статия в "Блумбърг", но щом Дневника са решили да радват някои форумци, нека го правят.
  Има други в които се казва че САЩ натискат страните от Източна Европа да харчат повече за оръжие и се знае с каква цел. Някои от тези страни се съвзеха и това не се харесва на други.
  Намерих друга статия от днес:
  http://www.bloomberg.com/news/2014-05-19/russian-stocks-gain-as-gazprom-extends-rally-on-china-supply-bet.html

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Тези ни подкукоросват да се включим в нова надпревара във въоръжаването.

 16. 16 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  РУСИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ,ЕВРОПА ЗАГИВА И БЕЗ ВОЙНА,НЕ МОЖЕ БРАК МЕЖДУ СЕБЕПОДОБНИ ДА ИМА ПОКОЛЕНИЕ.ВРЕМЕ Е ВЕЛИКИТЕ НАРОДИ НА ГЕРМАНИЯ,РУСИЯ,КИТАЙ,СЪРБИЯ И ХРАБРИТЕ ХЪРВАТИ ДА СИ ПОДАДАТ РЪКА.НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ ОБИЧАСАЩ И ПУТИН ЩЕ ПОДАДЕ РЪКА НА СЛАБА ЕВРОПА.ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ СПАСЕНА ОТ РУСИЯ.ЗАЩО ГЕРМАНИЯ ИМА МАЛКО ТАНКОВЕ,ЗАЩОТО Е ОКУПИРАНА ОТ САЩ.А ТЕЗИ КОИТО УВ БЪЛГАРИЯ ХУЛЯТ РУСИЯ И АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ГИ ОБИЧАТ.ТЕ ПРЕЗИРАТ АНТИКОМУНИСТИТЕ НИ И ПРИЗНАВАТ САМО НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЛУКАНОВ.СПРАВКА-ИЛИЯ МИНЕВ.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Весело

  [quote#14:"dissident"]Не намерих такава статия в "Блумбърг", но щом Дневника са решили да радват някои форумци, нека го правят. [/quote]
  И на мен ми кънтеше на кухо това,без да бях прочел поста ти.

 18. 18 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Блумбърг иска да ни натресе надпревара във въоръженията, но да помислим за малко в чий интерес е това!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 19. 19 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Европа без Русия не е Европа!

  Само независима Европа може сама да се погрижи за бъдещето си!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 20. 20 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#8:"virakocha"]Защото първите много добре знаят какво е да те тъпче миризлив руски ботуш. [/quote]

  А вторите какво? Тях ги тъпче от 60 години един друг ботуш!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "vjacho":

  "Блумбърг" са много добра агенция с бизнес ориентация. Говорят за политика до толкова доколкото се отразява на бизнеса. Имтересно е да се четат.
  Ето какво казват за настроенията в ЕС:
  http://www.bloomberg.com/news/2014-05-15/east-europe-leaders-decry-eu-hypocrisy-in-russia-rift.html
  и за търговия между Руссия и Китай, с вече подписан договор за 270 милиарда долара, за 25 години:
  http://www.bloomberg.com/news/2014-05-14/gazprom-to-boost-china-exports-isn-t-seeking-output-allies-1-.html

 22. 22 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1175 Весело

  Еее, разгеле сетиха се. Айде сега развързвайте кесийките и бързо в Шенген, надувки такива, държат се с източна европа като с втора ръка хора...

  Разни хора - разни алкохоли!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И какво се оказва?!? Държавите от Европа си правят каквото си искат, а Путин си прави каквото може... Общо взето извода е, че не е виновен този, които яде баницата, а този, който му я дава.

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#19:"Милена"]Само независима Европа може сама да се погрижи за бъдещето си![/quote]

  Точно така. Независима от Русия и руската газ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Цитат: “Сходно е и настроението в Швеция, която след събитията в Украйна започна купува самолети, подводници и артилерия.“

  Швеция не ги купува, а произвежда сама въпросната техника! Единсвенно е купила на старо танкове от Германия.

  Около 70% от населението е против членство в НАТО. Тези цифри са почти постоянни от 70-те години. Затова и никое правителство не смее да повдигне въпроса за членство официално.

  При последното проучване относно ЕС, също 84% са против приемането на нови страни за членки на съюза.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на stamen4ev
  stamen4ev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "slovenia":

  "Европа ще бъде спасена от Русия"???!!!ТИ СИ ЛУД.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  ЕС като хлабава асамблея от евротарикати вреди и на себе си, и на околните ! Федерация или Конфедерация ... или всеки за себе си и всеки у дома си ! Това е въпроса пред Европа ! СЕГА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Къде е това влияние на Русия в Източна Европа че не ми е ясно...
  Ако ИЕ се разбира нашата татковина - в момента да..
  Иначе какво влияние имат в Чехия Унгария Полша и т.н. - там като чуят Русия и си оповръщат червата..
  Имат влияние - дръжки... те да бяха гледали Украйна че и там напърдяха гърнетата ...

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Идеята (Европа + Русия) е далеч по добра за нас от (Русия + Китай) срещу нас !!! Въпрос на интерес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ами това е истината ..)
  Стара европа - едните заради бизнеса и икономически интереси , другите - като НАС - заради руската агентура , която управлява ...
  Добре че е Америка , иначе - ново полукрепостничество .за Цяла европа .....
  И Англия , Германия ,и Испания , Италия , и Франция - ПАК в полукръгова ОТБРАНА и заради техни си предатели ...)))

  BIG AL
 33. 33 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "dissident":

  Не само, че е подписн договор на стойност от 270 милиарда USD, но и разплащането на този договор ще бъде чрез “swap“. Договора за “currency swaps" между Русия и Китай е подписан през 2010 година.

  Все повече страни като Австралия, Южна Кореа, Япония, БРИКС държавите (които са повече от половината население на Земята) избягват доларите!

  http://www.forbes.com/sites/jackperkowski/2012/06/26/china-busy-signing-currency-deals/

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 34. 34 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На Франция,Германия Велиобритания им дреме за Източна Европа колкото за ланшния сняг и ако васалния пазар на стоките им там падне до някакъв минимум.

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Говорилнята и "неверието" , че ТАКЪВ управлява сега Русия , все още разединяват Европа ...:
  Вечерта , преди Хитлер да удари Франция , ВСИЧКИ кафенета, барове, Мулен Руж ,кабаретата са светели и е кипял БУРЕН Парижки живот ..:)))
  Линията " Мажино" ги БИЛА ПАЗЕЛА :))))
  А на сутринта , още някои неизтрезнели глави - са разбрали , КАКВО е започнало ....))

  BIG AL
 36. 36 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "ЕС не успя и да подкрепи адекватно изправената пред гражданска война Украйна"
  Единственото нещо, за което съм съгласна със статията. Както и
  "Разделението между Източна и Западна Европа"
  Русия никога не е спазвала "установения ред", а винаги се е стремила да наложи собствен такъв. И докато Европа се опитва да си стъпи на крака след кризата, Кремъл няма намерение да я остави да го стори, защото на него не му трябва силна Европа.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#21] от "dissident":

  между Руссия и Китай, с вече подписан договор за 270 милиарда долара, за 25 години: :)))
  ...................
  И аз , и АЗ веднага подписвам договор за купуване на 10 броя -
  "Бентлита"- по 1000 $ единия ..)
  На КАКВА цена , ЦЕНА на ГАЗТА и нефта - за Китай ???
  Европейската ли ???
  Хахааа.......
  Иначе лесно се подписват договори - на алангро , на едро ...))
  Искам 10 броя Бентлита - на моята цена !!??
  Хахахааа.......

  BIG AL
 38. 38 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#31:"dark'star"]Идеята (Европа + Русия) е далеч по добра за нас от (Русия + Китай) срещу нас !!! Въпрос на интерес [/quote]

  ..Ще - братчед... в ерата след Путин обаче...
  трябва най-накрая тия папагали да успеят да намерят поне един нормален батюшка...и с малко акъл де...
  или може би по-добре е никога да не успеят и да си стоят все така...може би колкото по изостанали по-добре..

 39. 39 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разделението в Европа се дължи не само на Европа, но и в много голяма степен на САЩ. Пример визите, някои пътуват без тях до САЩ, други с тях. Да не говорим за икономика, че ще стане много дебело. Където и да погледнете ще видите как САЩ делят Европа на различни части според интереса си. Така , че Блумбърг не мога да разбера точно какво искат да ми каже..

  Вече свикнах да ме трият без причина
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "BIG AL":

  101 доллара за баррель.

 42. 42 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Самото определение "Буферна зона" е толкова обидно, че трябва да се търси извинение от този който го употребява.

  Ние ли сме буферната зона - Източна Европа?? Самочувствие и самоуважение малко нямате ли??

  Вече свикнах да ме трият без причина
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Отказът на Русия да спазва установения ред означава, че ЕС трябва да трябва да се снабди с нови инструменти за упражняване на влияние
  кой е установил реда в Европа ? а може и самата ЕС да не харесва "установения" ред. кръвта вода не става , все пак същите държави не са пратили цвета на нациите си да заселят Америка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#33:"Müller"]

  До коментар [#21] от "dissident":

  Не само, че е подписн договор на стойност от 270 милиарда USD, но и разплащането на този договор ще бъде чрез “swap“. Договора за “currency swaps" между Русия и Китай е подписан през 2010 година.

  Все повече страни като Австралия, Южна Кореа, Япония, БРИКС държавите (които са повече от половината население на Земята) избягват доларите!

  http://www.forbes.com/sites/jackperkowski/2012/06/26/china-busy-signing-currency-deals/
  [/quote]
  Нищо, остави си ги да се завиват през глава с юргана и да си шепнат "Няма звяр в гардероба".
  Има, имааааа !

 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#18] от "Милена":

  Блумбърг иска да ни натресе надпревара във въоръженията, но да помислим за малко в чий интерес е това! :)
  ...............
  Не е в интерес на РУСКИТЕ агенти -няма какво да го мислим :)
  Няма да им мине стария номер на агентурата съветска :))

  BIG AL
 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  [quote#22:"Storm Of Change"]Айде сега развързвайте кесийките и бързо в Шенген, надувки такива, [/quote]
  широко ще я отворят , и ние ще я пълним кесийката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#38] от "lynyrdS": "Ще - братчед... в ерата след Путин обаче... трябва най-накрая тия папагали да успеят да намерят поне един нормален батюшка...и с малко акъл де... "
  +++ Защо да чакаме края на ерата на Путин .... "тия папагали" като не ногат да се спазарят в Брюксел = ван Ромпой или Меркел от името на ЕС да се разберат с Путин = ЕС + Русия е върхът !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Учудваща либоффф към един дребен кандидат диктатор - иска и части от Европа , даже ..)
  Какво да кажем за поддържащите го ???
  Коя клиника да ви приеме ???
  :)))))

  BIG AL
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#37] от "BIG AL":

  На 20 май двете страни трябва да подпишат договор за доставка на 1.24 трлн. куб. метра руски природен газ през следващите 30 години за китайската икономика. Очакваната цена е между 350 и 380 долара за 1000 куб. м. Това съобщава руският вестник "Известия", цитирайки свои източници от "Газпром".
  http://www.darikfinance.bg/novini/106815

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  До коментар [#6] от "kostovism":
  Коментарът, както се казва е напълно излишен, браус!+++++++

 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Ах, отново великият Paul Craig Roberts...един умен мъж, който отглежда котки.
  Това препоръчах и на Бацилката, без даже да съм подозирала, че любимият й автор е самотен и неразбран в гадната Америка. И затова отглежда едно котило котки.

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#47:"dark'star"]+++ Защо да чакаме края на ерата на Путин .... "тия папагали" като не ногат да се спазарят в Брюксел = ван Ромпой или Меркел от името на ЕС да се разберат с Путин = ЕС + Русия е върхът !!! [/quote]
  Ти да не си мислиш че разбирането е нещо като..половин Украйна на нас половин на вас..а България например на вас руснаците...
  аааа... не така...

 54. 54 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Блумбърг": Разделението в ЕС позволява на Русия да налага интересите си в Източна Европа
  -----------------------------

  А трябва сплотени зад интересите на Уолстрийт?

  Интересите на Европа не винаги съвпадат с тези на САЩ, а Блумбърг като американска агенция си мечтае за техните си интереси!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 55. 55 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 518 Любопитно

  До коментар [#21] от "dissident":

  И какво като са подписали договор за 270 млрд. за 25 години? Това като нещо голямо ли го посочваш? Ще измени посоката на света? По 10 млрд. на година? На фона на мащаба на двете икономики това е нищо! Все едно ние с теб да сключим сделка за по 10 лв месечно

 56. 56 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 480 Неутрално

  България е Троянският кон на Русия за ЕС!

 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#43:"deribeev"]Отказът на Русия да спазва установения ред означава, че ЕС трябва да трябва да се снабди с нови инструменти[/quote]
  Точно така, Русия винаги е отказвала да се съобразява със законите и етичните норми, стара болест от време оно. Ето как руските солдати са се съобразявали с елементарните правила на поведение:
  http://i.frognews.bg/images/10-ti_noemvri/ruski_voinik_otnema_velosipeda_na_germanka.jpg

  ПС. Освен това, същите тези солдати са направили толкова големи зулуми по българските земи, че единственият паметник, който заслужават да им бъде издигнат е "Руски солдат с високо вдигната ръка, в която държи открадната кокошка".

 58. 58 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Проблема на Евросъюза е, че старите му членки гледат на него не като на политически съюз а като на шанс да налагат икономическите си интереси, от който да печелят добре. Как си обяснявате, че България днес, 7 години след като е членка на съюза няма нито една директна автомагистрала, която да я свързва с другите членки. Планирането и политиката в този съюз са супер грешни и елементарни. Големите държави дърпат към себе си. Източна Европа е заклеймена като бедна и корумпирана. И на тоя фон Путя трябва да е малоумен да не се възползва от рахитичните действия на съюза и да не си наложи политиката.

 59. 59 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#55] от "bastaa":

  За Европа е от голямо значение изместване на центъра на тежестта към Азия. Лошо е за всички европейци. САЩ не са чак толкова засегнати и затова Европа трябва да прави всичко възможно за да не тласка Русия към Китай.
  За теб 10 милиарда може да не са много, но погледни на тях като гориво за автомобили. Ти ще трябва да плащаш доста по-скъпо за бензина.
  Договора за газ ще е още по-голям и ти (Европа) ще продължаваш да купуваш скъп газ.
  Забогатяващ Китай води до обедняване на Европа.

 60. 60 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Черен Гологан":
  "Който избере хляба губи и свободата."
  ----------------
  Колега, позволявам си да ви коригирам:
  КОЙТО ИЗБЕРЕ ХЛЯБА, ГУБИ КАКТО СВОБОДАТА, ТАКА И ХЛЯБА!
  На Източна Европа й е нужен един план "Маршал"! Проведен в случая не от САЩ за Германия, а от старите членки за новите от Източна Европа. За България този план е най-нужен. Но само след тотална лустрация!...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 61. 61 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#42:"zethron"]:Самото определение "Буферна зона" е толкова обидно, че трябва да се търси извинение от този който го употребява.
  Ние ли сме буферната зона - Източна Европа?? Самочувствие и самоуважение малко нямате ли?? [/quote]

  От кого да се търси извинение?! Много ясно са определили и казали истината! За това ли трябва да се извиняват?
  Източна Европа, сме Буферната зона на "стара" Европа, санитарния кордон, срещу всичко за което се сетиш, че плаши "по-равните" от нас в ЕС.

 62. 62 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"klimentm"]Безспорно вярно! Само обединена Европа може да възпре кагебиста! [/quote]
  Европрезидентът твърди, че Европа свършва на западната граница на Югославия.

 63. 63 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#56:"soldierism"]България е Троянският кон на Русия за ЕС[/quote]
  България така или иначе ще се завърне към Русия.Въпрос на време.

 64. 64 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Перфектен анализ и много поучителни изводи!

 65. 65 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какви са тези да казват, коя държава, колко да отделя за въоръжаване? Никога не съм чувал европейска агенция да дава акъл на САЩ за разпределението на бюджета им. Това е супер нагло държание от страна на Сам. Като към васали някакви. Като добавим и визите... Абе, Русия се отнася с Европа много по-уважително, както се полага на партньор.

 66. 66 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1369 Разстроено

  Отказът на Русия да спазва установения ред означава
  ------
  ааааа, някой да си спомня какво обещаваха за разширението на НАТО на изток, и какво направи после били Клинтън???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#47:"dark'star"]ЕС да се разберат с Путин = ЕС + Русия е върхът !!![/quote]
  Представям си колкото ти е готино в момента.
  Нал тъй.
  щегичка

 69. 69 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 395 Весело
  [quote#63:"_j."]България така или иначе ще се завърне към Русия.Въпрос на време.[/quote]

  ++++съгласен
  датата е 31февруари година:неизвестна

 70. 70 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#60] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  А който избере свободата, ще трябва да изпълнява чужди условия за хляба. Щото , нали, трябва и да се яде ....

 71. 71 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 798 Весело

  [quote#63:"_j."]България така или иначе ще се завърне към Русия.Въпрос на време.[/quote]
  ... бих казал въпрос на живот... кат са сберете с Андрей Карлович и Сашко Лилов на онова по-добро място, и ако Той ви разреши, сбирайте се с Йосиф Висарионивич под юргана или каквото там ви харесва.... в този живот обаче няма как да стане освен ако не е под дулото на оръжията ... (май тайничко за това си мечтаете). Не щото аз така мисля, а щото младите щъкат напред назад и поназнайват какво що и къде какво... и нещо избягват самолетите за Шереметиво, що ли...??? ма и вие с ушанките не долюбвате Артек и Сочи, все ви влече към Ривиерата и Маями... ей го и онзи Болен на заплата при Путин... имал богати приятели и бегом при колонизаторите в Париж с метреса и пура да си харчи 30-те рубли... сите сте такива... зора ви е да изкарате по 30 рубли от жужето, че не можете по друг начин...

  Колкото повече, толкова повече!
 72. 72 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "lager":

  На мен ми звучи като Политбюро от едно време ...

 73. 73 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#15:"vjacho"]Тези ни подкукоросват да се включим в нова надпревара във въоръжаването. [/quote]
  Крадецът вика дръжте крадеца. Западните държави решиха, че Русия се е вразумила след загубата на студената война и вече не им е враг. Те очаквах, че руснаците са се демократизирали, а в една демократична държава хората имат право на глас и обикновено са против високи военни разходи защото тези пари липсват на икономиката. Да ама не, Русия се превърна в автократска дуржава, където няма опозиция и свободни средства за масова информация, която реши да търси реванш за Студената война. Затова ЕС сега ще трябва бавно и мъчително да се преориентира, че Русия им е враг. Дългосрочно Путин няма шанс срещу НАТО, но може да мъти водата.

 74. 74 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Естония се въоръжава... Русия трепери, ама като ги намери на картата и ще стане страшно

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Весело

  [quote#70:"agl52316780"]Щото , нали, трябва и да се яде .... [/quote]

  Не бе, те - форумните "свободолюбиви демократи", карат на фотосинтеза.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "Meчо Пух":

  Мечо, не знам дали си забелязал, че не България решава към кой блок да се присъедини.
  Който блок стане силен, той ни прилапва и после започваме да пеем неговата песен.
  Колегата иска да каже, че ако Русия продължи да се развива и стане свръхсила, ние ще влезем в нейната сфера.
  Независимо дали ни харесва или не.
  Може и да сме дядовци тогава....

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 78. 78 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2030 Весело

  [quote#74:"iSiktir"]Естония се въоръжава... Русия трепери, ама като ги намери на картата и ще стане страшно [/quote]

  Едно време, разправят, когато България обявила война на САЩ, там настанала паника, щото не знаели къде се намира! И за туй не се включили веднага във войната!

 79. 79 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#75:"Bacillus_Bulgaricus"]Украински военни масово дезертират в Донецк
  http://www.segabg.com/article.php?id=699087[/quote]
  Много... много информация се крие за Украйна. За Източна, за Западна, за Киев, за настроенията сред украинските военни.
  Най-показателният факт за това е, как излъчваха денонощно от "Независимост". Хилядите интервюта с гражданите(но само от Майдана) ни промиваха . Сега нито западни репортери в Източна Украйна подават непрекъснато инфрмация, нито говорят с хората.
  Доста помия има за криене.

 80. 80 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "agl52316780":
  "А който избере свободата, ще трябва да изпълнява чужди условия..."
  -------------------
  Явно нямаш идея що е то свобода! Свободният не изпълнява чужди условия! И е СВОБОДЕН сам да си произвежда хляба. Затова и хлябът му е "сладък" - защото не е подаяние от някой диктатор...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 81. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#76] от "Bacillus_Bulgaricus":
  Венче, растенията я карат на фотосинтеза. А хората, от чисто биологична гледна точка - баланс между процесите на асимилация и дисимилация. За жалост някои не отиват по-далеч от тези процеси... Още древният елин Езоп е разбрал значението на СВОБОДАТА за пълноценното човешко съществуване. За жалост 21 века по-късно все още има хора, които я презират...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 82. 82 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 554 Любопитно

  До коментар [#1] от "klimentm":

  еми що не се обединяват

 83. 83 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Германия има само 322 модерни танка? Ние с нашите 70 сме трагедия, ама Германия!?! Пет пъти повече от нас - само??? Ужас...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Разделението между Източна и Западна Европа разкри влиянието, което Путин има сред лидерите на ЕС, които не разполагат с волята и средствата да възстановят влиянието си в буферната зона между Русия и страните - членки на НАТО.
  ____________
  Нормално и разбираемо е за народите от изтоните провинции покорени от финансовите пънкари на западна Европа да има голяма доза евроскептицизъм !
  Примерно нашата малка колония е пред пълен разпад на държапочти всички малки фирми и домакинства , ширещи се колониални модели за мега проекти в полза на чужестранни инвеститори и офшорковци приближени към властта ! Всичко това от както сме в EU и NATO , безработицата расте а хората стават все по-бедни и болни като цените на лекарствата и лечението стават все по-непосилни !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#83:"Lord Dreadfort"]Германия има само 322 модерни танка? Ние с нашите 70 сме трагедия, ама Германия!?! Пет пъти повече от нас - само??? Ужас... [/quote]
  Германия ако реши прави инверсия на заводите си за автомобили за една седмица и пуска танкове на конвейрите а ние за да произведем отварачка като на Мара-отварячката ще ни трябват няколко месеца за технологично време за изработка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3175 Весело

  [quote#69:"europa_bg"]датата е 31февруари година:неизвестна [/quote]
  не дърпай дявола . видя какво стана със зимното часово време

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#69:"europa_bg"]++++съгласен
  датата е 31февруари година:неизвестна [/quote]
  Според мен е неизбежно да се върнем в съюз с Русия .
  Западните финансови терористи ни нанесоха много щети :
  интелектуално осакатяване на нацията, кражби на активи или придобиването им за жълти стотинки , унищожаване на икономиката , образованието и здравеопазването, завличат ни природни и човешки ресурси и т.н.
  Колкото по рано се отървем от утопичната идея за равноправен EU и върнем оковите на финансовите пънкари (анархисти) толкова по-малки ще са последствията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  Китай по-скоро ще превземе Сибир с цялата му територия и ресурси вместо да се "бие" с Европа, която му е основния търговски партньор.

 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  Русия е велика сила и докато брюкселските зелки и САЩ не си навираха гагите в задния й двор, проблеми на континента нямаше...
  Като почнаха да се врат където не им е мястото започна и яденето на връзки.... кво толкова, каквото повикало, това се и обадило.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK