"Креди сюис" ще плати 2.5 милиарда долара глоба за укриване на данъци в САЩ

"Креди сюис" ще плати 2.5 милиарда долара глоба за укриване на данъци в САЩ

© Associated PressКреди Сюис" стана най-голямата банка, признала се за виновна в съдебно дело в САЩ през последните 20 години, съобщи "Ройтерс". Банката ще плати 2.5 милиарда щатски долара долара глоба за подпомагане на укриване на данъци.


Швейцарската банка обаче избегна най-лошите последствия от делото – ръководството ѝ не е осъдено, а банковият регулатор на щата Ню Йорк взе решение да не отнема лиценза ѝ.


Прокуратурата заяви, че банката е помагала на клиентите си да избягват плащането на данъци, като е укривала парите им незаконни необявени банкови сметки. Тази практика продължавала десетилетия, а в един от случаите повече от век.
Министерството на правосъдието рядко повдига такива дела, особено срещу големи финансови фирми, които могат да бъдат дестабилизирани от изхода на делата. Американски политици обаче често призовават към по-тежки наказания за големите банки след финансовата криза в периода 2007 - 2009 г.


"Креди Сюис" ще плати глоби на Министерството на правосъдието, Службата за вътрешни приходи, Федералния резерв и банковия регулатор на щата Ню Йорк. Банката вече е платила 200 милиона долара на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. През второто тримесечие на 2014 г. ще бъдат изплатени още 1.79 милиарда долара.


Банката обяви, че ще започне да изплаща около половината от печалбите си на акционерите, ще намали активите си и ще продаде недвижима собственост. Целта на тези мерки е да се привлекат инвеститори.


Анализатори посочват, че постигнатото споразумение е напълно постижимо за "Креди Сюис". Швейцарското правителство притиска висши служители на банката да подадат оставки и делото може да доведе до значителни промени в ръководството ѝ.


Председателят на банката заяви, че той и изпълнителният директор не носят вина за случилото се; според него обаче същото не може да се каже за други служители на банката през годините. Банковият регулатор на Швейцария потвърди изказването му, заявявайки, че ръководството на "Креди Сюис" не е знаело за нарушенията.


Швейцарското правителство приветства споразумението, постигнато от банката. В последно време САЩ се опитва да получи данни за клиенти на швейцарски банки, като благодарение на това най-старата частна банка в страната "Вегелин &Ко" затвори врати след сходно обвинение в укриване на данъци.


"Креди Сюис" е помагала на свои клиенти да теглят пари от необявени сметки, като са ги доставяли на ръка в САЩ или са използвали кореспондентски сметки на банката в САЩ. Тя има приблизително 22 000 клиенти в САЩ със сметки на обща стойност около 10 милиарда.


Банката призна вината си не само по съучастие в укриване на данъци, но и във възпрепятстване на следствието. В "Креди Сюис" не е проведено вътрешно разследване чак до 2011 г., а доказателствата за престъпленията не са съхранени.


Председателят на "Голдман Сакс" предупреди, че делата срещу големи банки могат да имат непредсказуеми ефекти върху финансовите пазари. На този етап обаче няма забележителни последствия, липсват и индикации че други банки отказват да работят с "Креди Сюис"


Банковият регулатор на щата Ню Йорк предложи да бъдат направени промени в ръководството на банката, но това така и не стана част от споразумението. Три големи швейцарски политически партии призоваха към същото.


Част от членовете на борда на "Креди Сюис" също не са доволни от развия на събитията, но надали това ще се отрази на досегашната политика на банката. Според тях основният проблем е, че проблемите със закона на "Креди Сюис" продължават по-дълго от тези на конкурента "Ю Би Ес", която постигна подобно споразумение на стойност 780 милиона долара през 2009 г.


Адвокатите на банката първоначално се опитали да постигнат глоба между 600 и 800 милиона долара, но обвинението бързо отхвърлило такова предложение.


"Нито една банка не е имунизирана срещу съдебно преследване", коментира случая главният прокурор Ерик Холдър. 

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на free_willy
  free_willy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Обаче американците сериозно се опитват да удрят чуждите банки. Преди две години се разправяха с "Дойче банк".

 2. 2 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "има две сигурни неща на този свят - смъртта и данъците"
  -- американска поговорка

  zenrus.ru
 3. 3 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#1] от "free_willy":

  Тези американци що така гонят чуждите инвеститори, ве?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  В Америка, за разлика от Русия, България и пр. бивши комунистически държави със силно присъствие на руски капитали, има закони и законите са еднакви за всички.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ето така се прави БВП 170% от този на ЕС, какъвто е швейцарският и 260% от този на ЕС, какъвто е люксембургският. За Лихтенщайн нямам стойности, но и там порядъкът е същият.

  Ниски данъци, просветено население, което излиза от гимназия с 4-5 ползваеми езика. След 70 години на този пазар са ги глобили по "доброволно споразумение" 2,5 млрд, значи сетете се колко са заработили. Картина, доста различна от "реиндустриализацията" и "биологичното земеделие" във ферми с по 2 козички или 10 кокошки.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  ""Креди сюис" ще плати 2.5 милиарда долара глоба за укриване на данъци в САЩ"

  Толкова малко ли?

  мурзилка
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Картина, доста различна от "реиндустриализацията" и "биологичното земеделие" във ферми с по 2 козички или 10 кокошки. [/quote]

  И от ровенето в земята за полезни изкопаеми, на които други народи да придават стойност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Когато имаш неопровержими доказателства,те сами си признават.А в България,най-напред обявяваш наказанието,преди да си доказал вината.От комунизма им е останало.

 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1092 Весело

  Цената на лиценза!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дърпат гявола за опашката с това правосъдие

 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  [quote#1:"free_willy"]Обаче американците сериозно се опитват да удрят чуждите банки. [/quote]

  Глупости, Банк Ъф Америка скоро плащя и тя няколко милиарда.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#10] от "goshogoshev":

  Правова държава.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#12] от "grand funk railroad":

  подборен лов е това с правно прикритие

 14. 14 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  А защо "Креди сюис" се натиска да има лиценз и защо не искат процес?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 15 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Къде се учат по 4-5 езика? Предполагам че два са им като майчини, но чак 4-5 езика ми се виждат много

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#15] от "Finland":

  В немскоезичните държави твърдо се учат 2 западни езика в гимназиалното образование. Английски твърдо, плюс още френски, испански или италиански.

  Швейцария: немски, френски, английски, испански, + италиански за Тесин

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Швейцарците са с богат опит в предлагане на подобни услуги. Укриването на доходи е основата на стремежа за швейцарския неутралитет подкрепен не само вътре, но и извън страната. Ако види човек карта на Европа от Втората световна ще се запита какво ли прави този остров Швейцария сред морето от пречупени кръстове заляли континента? Защо ли още не е цапардосан от нацитата? Ами служил им е за банков сейф. Никой диктаторски режим не си държи заграбеното в собствената страна. Така правят сега и хората на Путин.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Ей, ама големи хумористи тия банкери...! Въртят се едни милиарди по необявени сметки, ама то ръководството не знаело! Печелят се едни пари и сега обясняват, че не знаели точно как са ги спечелили, защото тия сметки всъщност ги нямало! Вероятно и дивиденти и бонуси е имало от печалбите, които ръководството така и не разбрало откъде са дошли... И така, има-няма 70 години... Добре, че им направили проверка, че да разберат какво става в тяхната банка!
  И понеже ръководството не знаело, нямало как да ги осъдят! Естествено, че закона важи за всички, ама освен в случаите в които се оказва, че не е така! 2,5 млрд. - оправят нещата, което, както и да го погледнеш си е на сметка за самата банка! Тия май ще се окажат по-големи мафиоти и от Ал Капоне...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Американците показват как да се третират алчни банкери. Първо се откликнаха на ревовете им за спасяване, а сега им представят сметката. Хич не съжалявам банките, имат - дават. Де да беше така и в Европа!

  heruvim
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 929 Весело

  [quote#3:"Viscount Ganyo"]Тези американци що така гонят чуждите инвеститори, ве? [/quote]

  Те ги гонят, ама никой не бяга! Плащат и продължават бизнеса в Америка. Защо ли?

  heruvim
 21. 21 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 929 Весело

  [quote#18:"tww09306483"]Тия май ще се окажат по-големи мафиоти и от Ал Капоне...! [/quote]

  Ти пък откри Америка! Ами че Ал Капоне си е чирак в сравнение с банкерите.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK