Защо точно българи и румънци причиняват конюнктивит на британските политици

Защо точно българи и румънци причиняват конюнктивит на британските политици

© Stephen Hird, Reuters"Дневник" препечатва текст на българската журналистка Надя Йончева от сайта rodinanews.co.uk с нейното позволение. Тя живее в Лондон и разказва, че преди известно време е получила покана за интервю от телевизия BBC4 като част от поредица истории за емигранти от България и Румъния във Великобритания. По думите й по-късно нейната история отпаднала и не била излъчена, а от редакцията ѝ съобщили, че редакторът така е решил.


Надя Йончева публикува текст по темата, в която разказва за живота на българите на Острова. Заглавието е на "Дневник", а оригиналното е "Интервюто с български журналист, което BBC спря". Подчертаванията са на автора.


Средата на май 2014, 9.30 сутринта. Стотици британски, български и румънски журналисти броят секундите до обявяването на първите официални данни от 2011-а насам за трудовия пазар в страната. Към края на обемистия доклад е и страницата, която интересува истински журналистическата гилдия – броят на влезлите в страната през последната година българи и румънци.
Британците са точни – F5 на клавиатурата и точно в девет и трийсет пред очите ми е чисто новият доклад...


Казвам се Надя Йончева, журналист от лондонския вестник "Родина". Като такава с мен два дни по-рано се свързаха колеги от Би Би Си. Повод за разговора ни беше именно този доклад и реалният брой на българските и румънските работници в Англия.


Още тогава се знаеше, че статистиката ще разкрие далеч по-ниски цифри от предричаните през декември.


Островът така и не видя природното явление "поток от българи и румънци", предвещано от метеорологичната служба на крайно десните. Патова ситуация, за която трябваше мигновено да се намери извинение.


Могат, разбира се, да се обвинят статистическите методи. Такива опити бяха правени още в края на 2013 г. Интервюта с подбрани българи и румънци на Острова, от които манипулативно се вади половината (по-удобната за властимащите) истина, е


друг изпитан начин за реализация на медийния цокъл в кафяво.


Целта е ясна – да се компрометира изобщо Европейският съюз като причинител на всякакви злини, най-голяма от които са българите и румънците. Без съмнение, те скоро ще са повече и от индийците тук – комай два милиона.


Още с първите въпроси на британската ми колежка стана ясно, че се опитва да извлече точно определена информация от мен, която да подхожда на тезата и тона на публикациите в местните медии. Ето защо след почти едночасовото интервю отделих още време, за да напиша черно на бяло мислите си в имейл до нея. Трябваше да съм сигурна, че съм предала ясно историята и посланията си. Все пак, не представлявах само себе си, а и медията, за която работя тук.


Два дни по-късно се поинтересувах докъде се стигна с публикацията. Колегите с явно неудобство обясниха: главният редактор "силно оряза" останалите истории с българи и румънци, а вашата изобщо не влезе, защото не сте подходяща, като дошла преди 2014-а.


Надяваме се след тази история да не намразите Би Би Си безкрайно,


неловко се пошегуваха колегите.


Не само че не намразих Би Би Си, но и обикнах шанса си – да докажа нещо, в което вярвам още откакто за пръв път в България видяхме новините на CNN, а именно, че


западните медии са не по-малко манипулирани от нашите.


(А защо не и повече – в крайна сметка тук медийната трапеза е много по-скъпа!) Ето и интервюто с мен, което Би Би Си никога не публикува. Сами преценете защо то беше не просто орязано, а отрязано.


"Напуснах страната през есента на 2013 година. Тогава напълно ясно почувствах, че държавата България не ме иска.


Привързана съм към страната си, но повече обичам своите деца и трябваше да намеря изход за тях. Не исках един ден и те да са чужденци в собствената си родина.


Зная английски език и затова най-логичният избор бе да потърся късмет за нас в Англия. Без никакви предварителни проучвания или изчислявания на риска се записах в първата срещната агенция за набиране на персонал. Само след три седмици заминах в Девън, където два месеца се грижих за стари хора.


Приятелите ми твърдяха – обезумяла е!


Аз обаче нито за миг не съжалих за избора си. За изследовател на човешките съдби като мен, моите старци бяха преизобилна градина, пълна с тайни и невъобразими истории, които те споделяха с мен.


Тъй като съм и оператор, скоро намерих клиенти за рекламни клипове в Лондон. За двата месеца в красивата английска провинция си бях дала сметка, че час по-скоро трябва да се разделя с нея и да потърся отново града и професията си.


Пристигнах в Лондон със 70 паунда в неголемия си куфар.


Този път близките ми не казаха, че съм луда. Те вече истински се бояха за мен. Бях платила само един ден в общежитие с 15 легла в стаята. Парите щяха да ми стигнат за пет дни. Тогава научих, че срещу чистене на хостела можеш да получиш безплатен подслон. Зарадвах се и хукнах да сменям чаршафи. Скоро обаче си дадох сметка, че кандидатките за безплатно настаняване сме…  две.


Едно младо и невинно като Изаура испанче също се бореше за правото си на живот в Лондон.


Отказах конкуренцията с дете на възрастта на собствения ми син. Намерих "боса" и му предложих сделка – безплатно настаняване в хостела до края на декември (почти цял месец) срещу рекламен филм за общежитието. Ник ме изгледа изпитателно, поиска да види мои клипове. Час по-късно имах първата си сериозна поръчка в Лондон.


Оказа се, че в хостела бяха настанени още двама оператори – датчанин и французин. Когато научиха за "сделката", се удариха по главите – как не сме се сетили! Обясних им простичко:


Аз идвам от България. Ние сме от оцеляващите – we have brains!


Месец по-късно вече работех за My Own Media и вестник "Родина" – не само лудия град, но и шантавата ми професия отново ме намериха…


И сега вие ме питате как се чувствам във вашия град. Ако кажа, че съм щастлива тук, ще излъжа. За пръв път от години обаче живея с надежда и виждам, че всяко едно мое усилие е възнаграждавано. Благодарна съм да срещна култура като британската, да взаимодействам с нея. Срещам и нашенци тук.


Трябва да разберете, че българите не сме на Острова, за да преядем със социалните ви помощи. Ние сме гордо племе, балканци…  Една неголяма част от дошлите тук са хора неуки, от селата. Те не знаят езика дори, но пък са имали смелостта да рискуват, да работят неуморно, често по 15 и 16 часа на ден, за да издържат фамилиите си в България.


Друга част са такива, които са просто разочаровани от политическата реалност в страната ни. През последните години станахме свидетели на твърде много в нашата политика – безобразия, които надвишават дори пословичното българско търпение. Тази група имигранти също няма да навреди на страната ви. Те идват тук със своя интелектуален багаж, с образованието и уменията си. Изобщо


България е страна, чийто едничък култ е образованието,


a да изучиш детето си, е мисия на живота на поколения родители. И това непременно означава университет – схващане, твърде далечно за английските представи.


Колко от вашите млади хора продължават образованието си след 16-годишна възраст и кои от тях решават да учат след 20?  Тук често срещам британски професионалисти, които, в течение на разговора научавам, че са завършили просто "курс". В най-добрия случай той е 2-годишен.


Но кажете ми – как се става архитект на 18?


Когато нашите ученици идват тук, казват, че се връщат най-малко 3 години назад в обучението си – вместо да смятат сложните математически задачи от българското училище, те оцветяват цифри и пеят!


Англия обаче е велика с много други неща и да бъдем тук – свободни, за нас е привилегия, която родителите ни нямаха. Лично за мен Великобритания днес е това, което в Античния свят беше Древна Гърция – носител на модерността и цивилизацията. Как може да си помислите за отделяне от Европейския съюз – та за нас вие сте символ на европейщината!


Не се оставяйте да бъдете манипулирани и подвеждани от политици, които ви учат, че не обединението, а разединението и затварянето прави силата.


Защото историята е показала – оцелява не затворената, а отворената, движеща се цивилизация. Нима бихме спорили с Кенет Кларк за това?


И как от милионите емигранти от цял свят, които приехте, точно българи и румънци причиняват конюнктивит на политиците ви? Защо ние? Та нали собственият ви статистически институт разкри, че общо работниците от двете страни не надхвърлят 130 хиляди?


Знаете ли, аз се преместих в Източен Лондон, защото ми казаха, че тук имало много българи. Но къде са тези българи, покажете ми ги, аз искам да се запозная с тях!


Хайде да не се лъжем – цели части на Лондон извън централните зони 1 и 2 изглеждат като Азия,


а жителите им не отстъпват и на инч от източните си навици. Те се чувстват като в собствените си страни, дори те гледат враждебно, ако си жена без забрадка.


Чудя се – какво вие - британките, мислите за това?


В края на този разговор не мога да не се върна отново при Кенет Кларк. В предговора на забележителната си книга той пише: "Какво е цивилизация? Не знам. Не мога да й дам абстрактно определение - все още не. Но мисля, че мога да позная цивилизацията, когато я видя."


Дори в крайните квартали на Лондон – събрали арабските, но и източноевропейски имигранти, аз познавам Европа.


Отговорност на всеки едни от нас, европейците на Стария континент, е да запазим Европа на традиционните ценности, внесени тук от елинизма, а сетне и от християнството: демокрация, свобода, справедливост, търпение, милосърдие, мир. Плодове на европейския дух, които нашите и вашите националисти все по-често се надяват да забравяме.


Евровотът започват след броени часове. Без излишен патос можем да кажем - всички ние имаме привилегията да бъдем съучастници в правенето на цивилизация – правенето на добрия избор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Весело

  Аз пък се чудя, защо някои британски политици "не казват истината, като роми в напреднала възраст..."

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 2. 2 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално
 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Напуснах страната през есента на 2013 година. Тогава напълно ясно почувствах, че държавата България не ме иска.

  Привързана съм към страната си, но повече обичам своите деца и трябваше да намеря изход за тях. Не исках един ден и те да са чужденци в собствената си родина."

  Ах, чакай, че се разплаках. Човек ще рече, че става дума за Сирия, Афганистан или Ирак...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Привързана съм към страната си, но повече обичам своите деца и трябваше да намеря изход за тях. Не исках един ден и те да са чужденци в собствената си родина."

  Затова да отидем в чужбина, за да може да сме хем чужденци, хем в чужда страна. Ей на "логика"...

  Жалко е, че има такива статии, героизиращи емиграцията и то на базата на някакви псевдо-логически разсъждения(що просто не си каже, че иска кинти?). Моля за повече статии за българи, които успяват в България.

 5. 5 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#2] от "Blood Red Skies":

  +++++
  Наистина, много смислено интервю!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 6. 6 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "nv":

  Близко си - става дума за Булгаристан!

  Поздрави на авторката за чудесната статия. Нищо чудно, че не са я публикували.

 7. 7 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Искрено желая успех на г-жа Надя Йончева,
  надявам се да се реализира и да успее да изгради живота за който мечтае. Харесвам тона на статията и една част от разсъжденията - недвусмислено показват възгледите на един широко скроен човек който иска да научава и да се усъвършенства, но в същото време осъзнава че има много какво да предложи и за какво да бъде горда!!!
  Тъжното е че ограничения кръг на хората с подобни разбирания в България се стеснява с всеки изминал ден!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Страхотен текст.Политиците,медиите,лобитата са еднакви навсякъде както се вижда,дори и във Велика Британия.

 9. 9 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Една леко объркана млада жена... ще намери себе си, това изпитание ще и помогне. Хареса ми статията, откровена е. Не бих давал ъкъл на британците към кого да са гостоприемни, нито пък бих правил намеци, че ние сме по-приемливи от азиатците, грубо е... не ББС, ами никой никога няма да го публикува, просто е една идея по-грубо, отколкото трябва. Не е необходимо да обяснява, защо е напуснала България. Без да съм стъпвал във Великобритания, усещам, че Надя Йончева още нищо не е разбрала от новата си родина и нравите там.

 10. 10 Профил на forextrade
  forextrade
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пазарна икономика,и в бг и в лондон не си ли помогнеш сам няма, кой и аз живея и работя в лондон но скоро ще инвестирам в бг и живот и здеаве и работни места ще има, едно научих тук,бизнеса си е бизнес дори и в Антеактида

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на forextrade
  forextrade
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Познавам много успели хора в Бг и много им се радвам,че и там са успели, с една дума от всеки човек зависи как и колко ще успее

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Хубава статия, но малко е пресолила нещата като е изкарала британците прекалено глупави, а пък родните цигани прекалено ученолюбиви.Нещата стоят точно обратното.

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Браво, вижда се, че е писано от сърце - и е правдиво.
  И е ясно защо не са публикували интервюто - ако и в него е казала, че Източен Лондон е Азия (което си е самата истина).....плюс останалите неудобни за англичаните истини.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много правдив текст, извлечен от живота:
  "Аз идвам от България. Ние сме от оцеляващите – we have brains!" Ние сме царе на оцеляването.
  "България е страна, чийто едничък култ е образованието,
  a да изучиш детето си, е мисия на живота на поколения родители."
  За баба ми, която не бе имала късмет да учи, единствена цел бе образованието на децата и внуцуте й. Образованието, единственото което носим в себе си и никой не може да ни отнеме.  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма как да мине тоя материал в Англия. Да се говори лошо срещу азиатците не е политически коректно. Виж, българите и румънците може и по-черни от дявола да се изкарват. Ние не сме били никога част от Империята, така че кучета ни яли.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Зная английски език и затова най-логичният избор бе да потърся късмет за нас в Англия"

  Грешен избор. В Англия българите и румънците, погледнато от нивото на британците, са просяци и престъпници, които не пасват в британската общност. Затова пък руснаците с куфарите с пари. Това си е техен мироглед, ако искат да се махат от ЕС.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на borisa
  borisa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Уважаема госпожо, огромна част от тези азиатци са 2-3то поколение емигранти. Те няма как да станат повече от британците при положение, че самите те са такива, а това, че не са помръднали и инч от националните си привички говори нещо тотално различно от това, което се опитвате да ни вмените, т.е. сплотеност на обществото и силна вяра. Изказването ви наистина е доста дискриминиращо. Как вие, която сте тук от има - няма половин година, решихте, че едва ли не сме много по-сносен контингент от тях?! А даже искате и англичаните да убедите в това... Образованието не е такова, каквото го описахте, да съществува и в такава форма, само когато се налага. А даже и част от математиката, която учат, никога не се изучава в българските училища (общообразователни). Огромна част от населението продължава образованието си след 16, а това че някой е завършил някакъва професия чрез курсове не го прави по-малко образован от нашия бакалавър или магистър, повярвайте ми. Просто разликата между двете образователни системи е огоромна, тя е като пропаст. За вас лично е по-добре , че не са публикували статията, иначе сигурно щяхте да берете много ядове в Лондон.

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Браво Надя, прекрасен материал! Много се гордея че сте намерила точните думи за да покажете нашата гордост и мъка. Да, именно гордост и мъка. Мъка, че сме принудени да напускаме родината си, да оставим тук всичко скъпо което имаме.

  И гордост, защото не искаме милостиня, не искаме да лежим на ничий гръб. Искаме да дадем най-доброто от себе си и честно да си заработим всяка троха хляб. Направо не мога да разбера как могат да ни мразят.

  PS Уточнявам, аз съм тук, но бях 3 месеца в чужбина и знам какво ме обзе при мисълта да остана там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#15:"extrasho"]Ние не сме били никога част от Империята, така че кучета ни яли.[/quote]
  Почвам вече да изпитвам антипатия към Англия заради надменното им отношение. Едно време имах обратното мнение защото са дали доста на света но с тази тяхна политика почвам да променям мнението си. Разбирам макар че не одобрявам но ако беше за всички. А те дават странни привилегии на индусите само защото някога са ги владели. Щом е така нека ги заливат азиатците, няма да скърбя за тях.

  Ако някой ме попита дали да емигрира в Англия бих го посъветвал да бяга надалеч. Наскоро говорих с едно младо момче лекар което твърдо беше решило да емигрира. Когато го попитах дали смята да ходи в Англия подскочи като опарен, явно не само аз мисля така.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Kald Mann
  Kald Mann
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В интерес на истината, румънците (повечето от които цигани) в Западна Европа са около четири пъти повече от българите. Това разбира се, е публична тайна, но ни удвоява и без това лошият имидж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK