Ринат Ахметов: "Донецката република" са банда мошеници, които тероризират Донбас

Ринат Ахметов: "Донецката република" са банда мошеници, които тероризират Донбас

© ReutersУкраинският бизнесмен Ринат Ахметов - най-богатият човек в страната, заяви в специално видеообръщение, че представителите на т.нар. Донецка народна република (ДНР) тероризират района и са поели по път, по който жителите му не искат да тръгнат.


Записът е публикуван на сайта на неговата компания System Capital Management и съдържа оценки в пределно категоричен тон.


"Убеден съм, че ДНР мами хората. Те лъжат народа на Донбас. Това са мошеници, взели за заложници целия Донбас и го тероризират. Кои са те? Що за хора са? Откъде се взеха тези "гении"? Какви бяха довчера? Та те не са създали и едно работно място", заявява олигархът, чийто основен бизнес е в Източна Украйна.
Поставен пред избор между деклрариране на лоялност към новата власт в Киев, натиска на Кремъл и проруските настроения на местното население, в крайна сметка Ахметов заложи на това да се представя като защитник на сигурността и работата на жителите на Донбас. Решителното му изявление бе предшествано от очевидното отстъпление на Владимир Путин от най-горещата фаза в събитията в Донецка и Луганска области на Украйна. Ахметов веднага отправи призив към съгражданите си да протести и стачки в кампанията "Гласът на Донбас" срещу беззаконието, създавано от сепаратистите."Преди всичко искам да изразя дълбоката си благодарност към всички, които участваха в акцията "Гласът на Донбас". Знам, че мнозина искаха да излязат, но са сплашвани - с автомати, картечници, трошене на колите им - с една дума, действано е със зверски методи.


Но съм дълбоко убеден, че с автомати и картечници народ не се храни и никога не може да се построи силна страна със силна икономика, с достатъчно работа и достойна заплата. Независимо, че гласът на Донбас се чу, той ще се чуе още по-силно", казва Ахметов, който призовава "да се борим, да се борим и още веднъж да се борим".


След като заявява, че е служил и вечно ще служи на народа на Донбас, "който завинаги е в моето сърце", той казва, че "тази групичка мошеници (...) скоро ще бъдат изритани".


"Ако някой от вас си мисли, че те ни водят към успех, греши. Това е голяма грешка. Те водят към крах, нищета, глад и студ. С действията си не защитават Донбас, те унищожават Донбас. С тях нямаме общ път."


Ринат Ахметов: "Донецката република" са банда мошеници, които тероризират Донбас

© Reuters


След обявяването на акцията вчера Ахметов организира първото си мероприятие на притежавания от него стадион "Донсбас Арена", където играе шампионът на украинското футболно първенство "Шахтьор". Точно в 12 ч. местно време там бяха включени сирени, а в Донецк беше организирано автомобилно шествие "в подкрепа на мира", разказва руското бизнес издание "Комерсант". Работниците във всички предприятия на магната в Донецка област спряха производството и започнаха безсрочна стачка "срещу терора, оръжието и кръвопролитията".


Човекът, когото наричат "феодала на Донбас", за когото работят над 300 хиляди души и който се считаше за главния спонсор и ментор на бившия президент Виктор Янукович, се ангажира да използва всички свои ресурси, за да не позволи проливането на кръв. Това явно не беше очаквано от привържениците на Донецката народна република, които веднага го изтълкуваха като обявяване на война.


"Повече няма да водим никакви преговори с господин Ахметов", заяви ръководителят на върховния съвет на ДНР Денис Пушилин. "Ако от негова страна се направят опити за провокационни действия, то нашата република разполага с няколко варианта да отреагира."


Единият от вариантите за отговор Пушилин очерта малко по-късно: "Ние обявяваме пълна национализация на всички предприятия в областта. Причината за това е, че олигарсите на Донбас отказват да плащат данъците си на ДНР и продължават да се отчисляват на киевските властии и така да ги поддържат ".


Наблюдателите спорят за мотивите за неочаквания обрат в позициите на Ахметов, който по-рано негласно финансираше част от народните опълчения на ДНР по думите на собствените й представители, сред които губернаторът на областта Павел Губарев. "Той губи не само влияние, но и дотация от 22 млрд. гривни (1.35 млрд. евро), които получаваше ежегодно за своите мини от украинския бюджет", коментира пред "Комерсант" местният експерт Константин Матвиенко, според когото бизнес интересите стоят в основата на действията на най-богатия украинец.


Основният въпрос в тази ситуация е дали с рискования си ход Ахметов ще успее да се противопостави на инициативата на привържениците на ДНР и да излезе на преден план като лидер, предотвратил разпада на Украйна. Ако сепаратистите победят, той вероятно ще изгуби състоянието си заради обявената национализация.


"Той има шанс да удържи положението под свой контрол, макар че изгуби темпо", смята Алексей Полтораков от Института по украинска политика. "Призивът му за стачка на миньорите закъсня най-малко с няколко седмици. Ако беше отправен по-рано, може би щеше бързо да отреже ДНР от подкрепящата я социална база."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK