Възходът на крайните националисти в Украйна

Марш на националисти в Киев, 29.04.2014 г.

© Associated Press

Марш на националисти в Киев, 29.04.2014 г.Винаги е имало зрънце истина в обвиненията на поддръжниците на Путин спрямо украинската опозиция, свалила президента Виктор Янукович, коментира анализаторът Алина Полякова за "Форин афеърс". Майданът наистина отбеляза въздигането на агресивния национализъм – на протестите заедно със знамето на Европейския съюз се вееше и синьо-жълтият флаг на националистите от "Свобода". С началото на насилието крайнодесните представители на "Свобода" и "Десен сектор" подкрепяха либералните активисти и хвърляха коктейли "Молотов" срещу полицията.


Това позволи на сепаратистите в Източна Украйна да доизградят образа на "фашистите", които са поели контрола в страната. Действията на Русия пък от своя страна засилват националистическите страсти, а референдумите за отделяне на различни области засилват екстремизма.


Сепаратистите обаче надценяват популярността на крайнодесните. Членовете на "Свобода" и "Десен сектор" представляваха малцинство на протестите, а по-новите изследвания сочат, че подкрепата за двете групи е пренебрежима. Едва два процента от украинците ще подкрепят президентската кандидатура на Олег Тягнибок от "Свобода", а зад кандидатът на "Десен сектор" Дмитро Ярош ще застанат 0.9%.
Това обаче не означава, че националистите не могат да привлекат повече последователи – през 2007 г. например "Свобода" спечели по-малко 1%, но през 2012 г. постигнаха над 10%, което я направи първата крайнодясна партия в парламента от разпадането на СССР насам.


Възходът на крайните националисти в Украйна

© Associated Press


През двадесетте години, изминали от основаването на "Свобода", партията се е изменила значително. В началото организацията е антисемитска неофашистка партия под името "Социалнационална партия на Украйна" и не привлича много симпатизанти. През 2004 г. обаче, след идването на Тягнибок, смяната на името и логото "Свобода" започва да придобива повече популярност, като се съсредоточава върху етническите и социалните проблеми в страната, обвинявайки малцинствата за тях.


Големият подем на партията дойде след издигането на Янукович за президент през 2010 г. Лидерите на "Свобода" остро критикуваха правителството. През този период, членовете на "Свобода" се превърнаха от скинари в добре образовани млади мъже и жени. Реториката им беше центрирана около Янукович и най-вече потискането на украинския език и култура от неговия режим. "Свобода" се обяви против изравняването на статута на руския и украинския език и за тотална лустрация на управлението и публичната администрация.


"Свобода" парадираше своите връзки с Европа, което ѝ спечели още популярност. Според изследване на изборите през 2012 г. поддръжниците на "Свобода" са най-проевропейски настроените в страната: 71% от тях подкрепят европейската интеграция, а 51% се смятат за европейци. Европейската ориентация на Майдана съвпадна с политическите искания на партията, не е учудващо че Тягнибок се превърна в един от основните лидери на опозицията заедно в Виталий Кличко и Арсений Яценюк.


Олег Тягнибок, лидер на "Свобода"

© Associated Press

Олег Тягнибок, лидер на "Свобода"


Проевропеската политика на "Свобода" обаче не противоречи на ксенофобията ѝ, а значителна част от популярността ѝ се дължи на антируски настроения. Благодарение на това те обаче загубиха част от радикалните си поддръжници, които се насочиха към "Десен сектор".


"Десен сектор" е основана по време на протестите, към края на 2013 г. Тя включва множество екстремистки националистически групи, най-важна сред които е паравоенната "Тризъбец". Неин основател е Дмитро Ярош, кадиндат-президентът на "Десен сектор", който дори и днес предпочита военната си униформа пред костюмите. Част от лидерите им отричат групата да споделя фашистки възгледи. Според тях символите, ползвани от членовете на движението, не са свързани с нацистката идеология, а с група, опълчвала се на съветската войска по време на Втората световна война. Неколкократно "Десен сектор" се обявява в защита на евреите в Украйна в опит да докажат, че организацията им не е антисемитска.


Трудно е да се прецени колко души включва "Десен сектор". Според прессекретаря на организацията става дума за "хиляди", а Ярош твърди, че е в състояние да мобилизира до 10 000 души. Експерти обаче са на мнение, че става дума за между 300 и 500 души. Агресивното поведение на "Десен сектор" обаче осигурява значителна подкрепа. В началото на май например организацията публикува видео на маскирани и въоръжени мъже, в което се казва, че на "малките зелени човечета" (проруските бойци без разпознавателни знаци в Източна Украйна – бел. ред.) ще бъде отговорено с "малки черни човечета". Социалнационалната асамблея, част от "Десен сектор", пое отговорност за "малките черни човечета", които "ще защитават териториалната цялост на Украйна".


Руските власти използваха агресивността на "Десен сектор" за нуждите на собствената си пропаганда. Те посочиха националистическата агресия на организацията като аргумент за негодността на временното правителство в Киев. Руски телевизионен канал твърди, че визитната картичка на Ярош е била открита на мястото на престрелка в Словянск, отнела живота на трима души. Въпреки че историята е доста абсурдна, доста хора в Източна Украйна я подкрепят, а с прозвището "антифашист" се сдобиват всички, които се противопоставят на управление в Киев.


Украински националист носи портрет на Степан Бандера на шествие в началото на 2013 г.

© Associated Press

Украински националист носи портрет на Степан Бандера на шествие в началото на 2013 г.


Засега "Свобода" и "Десен сектор" са маргинални групи. За това спомага обстоятелството, че те експлоатират най-вече етническите и езиковите различия, а днес повечето украинци се интересуват от по-важни политически проблеми, например стабилизирането на икономиката.


Изследваният на общественото мнение сочат, че отношението към тях в Източна и Западна Украйна е сходно – едва 4% на запад и 0.4% на изток ще гласуват за Ярош на президентските избори, а Тягнибок от "Свобода" привлича 4% в западната и 1% в източната част на страната. 


Ако Източна Украйна обаче наистина цели независимост, това положение може да се промени и да наблюдаваме истински възход на национализма в Украйна. Нова национална трагедия, при това по-тежка от всички в близкото минало ще превърне националистите в силните на деня, които ще се разправят с противниците на Украйна, вътрешни и външни. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  За съжеление,ляв и десен радикализъм има навсякъде по света.За сега не представляват заплаха,но ако ако продължават да се влошават условията за живот на хората,тези радикални движения могат да направят големи бели.

 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Най после една верна статия, и то от части.
  Действително електоралната поткрепа на избори за "Свобода" не бе голяма, а "Правии сектор" е ново образувание, но фактически те управляват Украйна сега. Чрез ключовите министерства и постове които държат и чрез бойните формирования, които на практика са легализирани и въоръжени, и диктуват решенията както на правителство и на депутати от върховната рада, така и на всички нива на властта.
  Имаме фашистки преврат, поткрепян от САШ и ЕС.
  Нещо повече, самите тия фашисти грижлиево са отглеждани, финансирани, обучавани, от ЕС и САЩ.
  Като се почне с вложените милиарди, с подължаващото над 20 годишно промиване на мозъци чреуз медии, а и на държавно ниво, в образуванието още.
  САЩ отглежда едно покеление украински фашисти, с цел да ги ползва за дестабилизация в Европа. И смята, че ги управлява, което е пълна глупост. По начало те са и срещу НАТО и Европа, както и срещу Русия.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Ако числата проценти са верни, то нашите антисемити са повече.

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Какво ли пишат по света за Волен Сидеров.
  И в България националистите са така разпокъсани.

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  До коментар [#2] от ".":
  "самите тия фашисти грижлиево са отглеждани, финансирани, обучавани, от ЕС .."

  Тези отглеждани, онези отглеждани, а нашите ГМО партии не са ли отглеждани! От месец всички се чудят на парите на Бареков. Да не би на Бареков майка му има толкова пари да го отглежда!

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":
  "За съжеление,ляв и десен радикализъм има навсякъде по света."

  Днес в статия тук в Дневник един генерал казва:
  Който иска да промени света, да започне с оправянето на леглото си сутрин.

  подпис
 7. 7 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Поздрава - "Слава Украина" с отговор "Героем слава", е фашистки.
  Това е поздрава ползван по фашистко време за СС баталион "Галиция" и другите.
  Нищо че тоя баталион е известен с геноцид над цивилно население, срещу Червената армия е издържал 40 минути и загубил 60% състав се разбягва по къщи.
  Вчера примерно - митинг за мир, на който се скандира - " Украйна над всички".

 8. 8 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Напротив, в България "националистите" са на заплата от москва и работят най-усърдно за заличаване на българската национална идентичност и пълната й интеграция в измисленото "славянско-православно" семейство, разбирай тотална руска асимилация.

  zenrus.ru
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Заедно едва събират 3% лумпените. Като в България. И нищо чудно, както и в България да са директно спонсорирани от Масква. Сега ще отекат в канала.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#7:"."]Поздрава - "Слава Украина" с отговор "Героем слава", е фашистки. [/quote]

  Така и не можахте да разберете какво е национал-социализъм и какво фашизъм. Делът на "фашистите" в Русия е много по-голям от този в Украйна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#8:"SPQR"]Напротив, в България "националистите" са на заплата от москва и[/quote]
  Чистите националисти в Еврапа, не фашистите, симпатизират на Русия и Путин.Във Франция Марито например и Северната Лига в Италия, сега и Орбан в Унгария, че и печелят популярност.
  Симпатизират, защото не искат да са марионетки на САЩ и Брюксел.

 13. 13 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 740 Неутрално

  руските терористи убиват украйнци всеки ден.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#12:"."]Чистите националисти в Еврапа, не фашистите, симпатизират на Русия и Путин.[/quote]

  Известни са под общото име "рубладжиите".

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#12:"."] Орбан в Унгария[/quote]

  Той има 2/3 от депутатите. Другата седмица дали ще се включи в СССР2, пардон Евразийския Съюз? Нали симпатизира на Путин?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Статията наистина дава представа за тези две формации, които руснаците активно използват при отцепването на източните провинции. Не бих се очудил, ако както при нас, част от дейността им се финансира с рубли. Затова има избори, за да може най-кресливите да бъдат туширани, освен ако хората оглупеят дотолкова, че да ги подкрепят масово.

 17. 17 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#14:"virakocha"]
  Известни са под общото име "рубладжиите". [/quote]
  И които по прогнози ще вземат 30% в евровота....
  де па тия руснаци, да се бръкнат повече за още 20%...

 18. 18 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"In my world"]

  руските терористи убиват украйнци всеки ден. [/quote]
  Кой? Кой убива със снайпери на Майдана?

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  До коментар [#2] от ".":
  "самите тия фашисти грижлиево са отглеждани, финансирани, обучавани, от ЕС и САЩ. "

  Тези фашисти са грижливо отглеждани от пропагандата, която нарича тяхната родина Новорусия. Ако някой нарича България примерно "Софийско поле" това би предизвикало истински взрив от национализъм.
  Думата Новорусия идва от Москва и се повтаря от нашите уж-националисти.

  подпис
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  [quote#18:"opasno_lud"]Кой? Кой убива със снайпери на Майдана?[/quote]

  Ясно е кой: мъже с качулки и без отличителни знаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Един дошъл да ме убеждава, че съм гербаджия...
  Та и тази такава! Те самите казват, че са фашисти и се гордеят със службата на дядовците си си при Хитлер, сложили са му портрета във всеки свой офис, вие ще ги убеждавате, че не са такива?!?
  Бандера не е прибран от германците, защото им е бил враг, а защото самите те са потресени от жестокоста на бандите му. Неговите главорези до скоро ги излавяха из цял свят и пращаха за съдене в Израел, Полша, СССР, но вие ще успеете да ги убедите, че са парче демократи и нямат нищо общо с фашизма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За да е успешна в една пропаганда трябва да има зрънце истина. И Гьобелс не си е измислял всичко. При руснаците 50% е вярно 50% е лъжа. Въпрос на вяра е на да повярваш или не. За това няма смисъл човек да си губи времето да отсява истината от лъжата. Просто не трябва да се слуша руската версия.

 23. 23 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Доста ясно се вижда,че теориите за фашизъм на Путин и СССР-ските привърженици издишат,когато фактите и цифрите говорят.
  Да,имаше отделни групи на протестите в Киев,но като цяло хората излязоха спонтанно,искайки да станат Европейци и да се отърсят от мужишкото влияние в Украйна.

  Колкото и евроскептици да има и у нас,ще ги питам:

  Хубаво ли ви е като тръгнете на път само с лична карта?
  Хубаво ли е,ако не дай боже се наложи,като отидете на лекар в Европа,да не плащате,защото сте ЕС граждани?
  Хубаво ли е да можете да отидете в което и да е посолство на страна от ЕС и да ви се окаже пълно съдействие?
  Хубаво ли е,когато пътувате извън ЕС да не ви трябват визи,защото на паспорта пише ЕС?

  Е на мен ми се налагат всички тези неща и ще отговоря на дрОгарете и евроскептиците:

  НА МЕН МИ Е ХУБАВО ДА СЕ ЧУВСТВАМ ЧОВЕК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 24. 24 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]Кой? Кой убива със снайпери на Майдана?- цитат на коментар #18 от “opasno_lud”


  Ясно е кой: мъже с качулки и без отличителни знаци. [/quote]
  Това е ясно, да. Какви са били е питанката.

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#22:"bawarec"]И Гьобелс не си е измислял всичко[/quote]

  Между другото Гьобелс е смятал Ленин за втория най-велик човек на света след Хитлер. Ето едно много интересно свидетлство на времето от 1925:
  http://www.paulbogdanor.com/left/goebbels.pdf
  HITLERITE RIOT IN BERLIN

  Beer Glasses Fly When Speaker Compares Hitler and Lenin

  New York Times, November 28, 1925, p.4.

  BERLIN. Nov. 27. – The National Socialist-Labor Party, of which Adolf Hitler is a patron and father, persists in believing Lenin and Hitler can be compared or contrasted in a party meeting. Two weeks ago an attempted discussion of this subject led to one death, sixty injuries and $5,000 damages to beer glasses, tables, chairs, windows and chandeliers in Chemnitz. Last night, Dr. Göbells tried the experiment in Berlin and only police intervention prevented a repetition of the Chemnitz affair.

  On the speaker’s assertion that Lenin was the greatest man, second only to Hitler, and that the difference between communism and the Hitler faith was very slight, a faction war opened with whizzing beer glasses. When this sort of ammunition was exhausted a free fight in which fists and knives played important roles was indulged in. Later a gang marched to the offices of the socialist paper Vorwärts and smashed plate-glass windows. Police made nineteen arrests.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#18:"opasno_lud"] Кой? Кой убива със снайпери на Майдана? [/quote]
  Одеса, Мариопул,

 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#23:"sashobal"]Хубаво ли ви е като тръгнете на път само с лична карта?
  Хубаво ли е,ако не дай боже се наложи,като отидете на лекар в Европа,да не плащате,защото сте ЕС граждани?
  Хубаво ли е да можете да отидете в което и да е посолство на страна от ЕС и да ви се окаже пълно съдействие?
  Хубаво ли е,когато пътувате извън ЕС да не ви трябват визи,защото на паспорта пише ЕС? [/quote]

  На всичко това ще ги отговоря само с един въпрос, не за друго, а защото съм в системата:

  Тези неща ли са по-хубави или никой в града ти да не знае какво е съдия-изпълнител?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#18:"opasno_lud"]Кой? Кой убива със снайпери на Майдана?[/quote]

  Вежливите човечета.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#28:"virakocha"]Кой? Кой убива със снайпери на Майдана?- цитат на коментар #18 от “opasno_lud”


  Вежливите човечета. [/quote]
  Май още те държи земетресението. В Крим колко убиха вежливите човечета? Колко хиляди украински военни доброволно минаха в състава на РФ и колко разстреляха със снайпер, които не поискаха това?

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#17:"."]И които по прогнози ще вземат 30% в евровота.... [/quote]

  Волен ли? Или италианския боклук, който се секне в европейското знаме? Русия и милиарди да налее в "националистите" ще се получи както винаги

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Дневник, катарзис нещо в редакцията , хъката-мъката истината почва да излиза наяве Услужливо се пропуска факта ''КОЙ'' финансира въпросните елементи Ще ви призная наистина , ако напишете статия за това , но едва ли

 32. 32 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Засега "Свобода" и "Десен сектор" са маргинални групи.

  Да се чудиш що представители на маргинална група като Свобода има вицепремиер и двама министри в настоящето марионетно украинско правителство?

 33. 33 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това е статия за охолни пенсионери, мигащи на парцали из богатия северозапад или в китните богаташки райони на Ница, Марбея и Тенерифе.
  НЕ НАМ. Според рускогворящите паразити, представящи се за спецове по изтока, краен националист е всеки несъгласен със своеволията на Путин. Даже Медведев има наглостта да заяви, коментирайки меморандума от Будапеща, че гаранциите на Русия се отнасят за ситуации, при които суверенитетът на Украйна е заплашен отвън.(по Иво.бг.)
  Непостижима, извратена наглост. Все едно е Станишев и кохортата му лъжци с морален лидер душевния полифродит Дърева.
  НЕ НАМ. Знаем ние добре, че ядрената Бабушка разбира само от дебела тояга и зъл прът!

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 34. 34 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Западните мейнстрийм медии да не се правят на ощипани госпожици. Не е задължителна обществената радикализация да е насочена против даден етнос. И Украйна е доказателството за това. Радикализацията на МЛАДИТЕ украинци е насочена срещу вътрешните проблеми на страната, а не срещу руснаците. Има опити от страна на украинските олигарси да бъде насочен този процес към антируски настроения, но не се получи масовката. Отделно не хващат корен и стремленията на Москва да настроят източната срещу западната част от страната.
  Защо ли?!

 35. 35 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  2-3% подкрепа. Тоест буря в чаша вода - навсякъде има 2-3% психично нестабилни индивиди , които гласуват за тям подобни. Не виждам къде е проблема , след като нямат никаква подкрепа , дори и Западна Украйна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#31:"pipon"]Услужливо се пропуска факта ''КОЙ'' финансира въпросните елементи [/quote]

  На всички ни е ясно, че се финансират от Москва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално
 38. 38 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хубаво ли ви е като тръгнете на път само с лична карта?
  Хубаво ли е,ако не дай боже се наложи,като отидете на лекар в Европа,да не плащате,защото сте ЕС граждани?
  Хубаво ли е да можете да отидете в което и да е посолство на страна от ЕС и да ви се окаже пълно съдействие?
  Хубаво ли е,когато пътувате извън ЕС да не ви трябват визи,защото на паспорта пише ЕС?

  -цитат23
  ----------------------
  Да хубаво е ,много е хубаво,но цената която ни накараха да платим за тези привилегии е непосилна ,разруши държавата и и е
  неизмеримо по висока от това което получихме насреща.
  В това е истинския въпрос,а не дали сме против ЕС или с РФ

 39. 39 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#35] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  оппа, хвана се. Тва е и целта на тоя текст ... видите ли крайните националисти и неонацитата от Свобода и Десен сектор са маргинали, без влияние и подръжка в украинското общество, а образа им на фашисти бил едва ли не измислица на разбунтуваната източна Украйна. И ако същата продължава да иска независимост може да докара възход на национализма /щото такъв сега нема хехехе/. Значи миличките малобройни и проевропейски настроени радикалчета са невинни и безопасни овчици...Аре не на нас тия!

 40. 40 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "...на протестите заедно със знамето на Европейския съюз се вееше и синьо-жълтия флаг на националистите ...."- на националистите флагът е черно -червен( много интересна аналогия с ВМРО)! Синьо-жълтия е националния на покрайнината!

 41. 41 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ....членовете на "Свобода" се превърнаха от скинари в добре образовани млади мъже и жени...."Свобода" са най-проевропейски настроените в страната..."

  Да бе, всички видяхме как добре образовани млади и проевропейски настроени депутати от Свобода набиха и принудиха шефа на националния им ТВ канал да си подаде оставка. И моля ви се, единия от тия бабаити на Свобода е шеф на комисията за Свобода на словото в украинската рада!!!

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#35] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)": "2-3% подкрепа. Тоест буря в чаша вода ... Не виждам къде е проблема"
  # Проблемът е , че след като тези 2-3% направиха преврат в Киев и устроиха касапница - фашистки изстъпления, убийства, погроми, палежи ... срещу властта им въстана половин Украйна ( Одессы, Николаева, Херсона, Днепропетровска, Запорожья, Харькова, Донецка и Луганска ) в Донецк и Луганск въстанието беше успешно - сега се води гражданска война срещу хунтата в Киев.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Четейки статията и коментарите под нея, стигам до извода, че фашистите, или както някои искат да ги изкарат различни - нацистите не са заплаха за хората?! Спомнете си, ако сте учили разбира, се възхода и на едните и на другите! Спомнете си и какво се е случило на човечеството след техният "възход"!

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#38] от "naka2911": " цената която ни накараха да платим за тези привилегии е непосилна ,разруши държавата и и е
  неизмеримо по висока от това което получихме насреща. В това е истинския въпрос,а не дали сме против ЕС или с РФ"Няма такъв въпрос ЕС или РФ!
  ИДИОТИЗИРАТ проблема с "ЕС или с РФ" за да няма смислен отговор ... и да избягат от основния въпрос от който губят категорично = "Защо при соца се живееше по-добре от колкото в ЕС"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#36] от "virakocha":
  Гледай това видео и после пак коментирай
  http://vk.com/video-37871913_168377945?list=6075db9648c2de37e2
  Не долюбвам особено ориентацията на изток ,не съм фен и на поклоничеството на запад Но най обичам фанатици с изкривено мислене и промит мозък ,които сляпо се хвърлят да защитават една или друга идеология , да изопачават факти и истини така , както им е удобно Поздрави

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#45] от "pipon":

  Препоръчвам на всички да гледат този видеоматериал - потресаващ е! И да го сравнят с написаното в статията под която коментираме... И да им стане ясно защо 900 000 украинци са напуснали страната в рамките на два месеца от евромайдана и са избягали в Русия, а други 2500 са поели към Беларус...

 48. 48 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":

  Естествено.Обаче няма как да избягат от този въпрос.И очевидният отговор е :
  Защото при соца при всичките му кусури имаше едно огромно предимство-много по справедливо разпределение на благата.
  А това се дължеше на едно-държавна собственост върху големия капитал,който работеше в полза на всички,а не само за шепа хора.Затова и се хвърлят толкова пари за оплюване,никой не иска да връща откраднатото и като чуят думата"национализация" им настръхват косите и почва вой до бога.

 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Весело

  Запада отново прави дълготрайна грешка с решаването на краткосрочен проблем !
  Лумпените и престъпниците последователи на Степан Бандера ще се обърнат срещу западните си доброжелатели, както стана с джихадистите на Ал Кайда на който запада плащаше оръжията и военното обучение в Афганистан само и само да няма мир !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#45:"pipon"]До коментар [#36] от "virakocha":
  Гледай това видео и после пак коментирай
  http://vk.com/video-37871913_168377945?list=6075db9648c2de37e2
  Не долюбвам особено ориентацията на изток ,не съм фен и на поклоничеството на запад Но най обичам фанатици с изкривено мислене и промит мозък ,които сляпо се хвърлят да защитават една или друга идеология , да изопачават факти и истини така , както им е удобно Поздрави [/quote]
  Да накараш дете да вика "Смърт" явно е нещо напълно нормално за някои хора. Да промиеш мозъка на 18-20-годишни да правят Молотов и усмихнато да си подвикват "Ще ги запалим".
  Горчивата истина, е че точно такива свалиха властта и се наместиха в новата. Имат си и кандидат-президент. Имат и подкрепа, даже и западна, макар и негласна.
  Абсурда е пълен.

 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#49:"comandante"]Запада отново прави дълготрайна грешка с решаването на краткосрочен проблем ! [/quote]
  Запада нищо не решава, ЕС е просто марионетка на САЩ, и обслужва интереси на тясна американска клика, която изобщо не е в час за реалностите в Европа, а се занимава само със запазване американското господство и затова работи за нестабилна Европа.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Западът рядко разчита само на гола пропаганда, а най-вече на две неща - икономическа принуда и икономическа подкрепа. В Украйна първото е невъзможно, а за второто трябват много пари. Когато имаш 17 трилиона дългове няма как да даваш пари на поразия. И затова подкрепиха бандеровци, националисти и фашисти. Първо са малко на брой, по-лесно се финансират, а пък са агресивни и енергични. Доколко успяха в Украйна скоро ще стане ясно.

 53. 53 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е, хайде, стига сега, да обиждате либералите и демикратите от Свобода и Десен Сектор! Колко местни либерали и демократи се клеха тука, че нацита на Майдана няма, а в преходното управление, съвсем. А статията е прооуснала да спомене едно важно лице - един от основателите на бившата Социал Национална Партия на Украйна, сегашният шеф на всички силови структури, големият либерал и демократ, Андрей Паруби.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Националистите ги създават управляващите със своята политика и възгледи.Особено когато държавниците се самозабравят национализма набира страшна скорост.Човек не се ражда като някаква партиина личност а се утвърждава като такава под натиска на живота.Затова левите и националистите са ръка за ръка.И все пак човек трябва да е малко националист защото при сегашната глоболизация има опасност да забрави от къде идва и какви ценности е съхранила неговата нация.Другото е ламтеж за власт и господство,същото като при левите партии.

 55. 55 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#27:"др. Иванов"]ще ги отговоря само с един въпрос[/quote

  Тая петилетка явно ще е по интелектуалните ви сили само въпроси да задавате. За отговори ще чакаме другата. По-точно - следващото поколение.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 56. 56 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  Приликата с определени участници във форума е плод на собственото им припознаване.
  Инак това е интерпретация на "Братчетата на Гаврош" от Смирненски.
  Вие - братчетата на Пеко, Мако, Тано и.т.н. червени прима(дони)ти сте противно досадни в невежеството си.
  Колко пъти да ви се обяснява, че тук не е занималня за вдетенени, изостанали, тоталитарни активисти. Само безумни въпроси задавате. И го имате за оригинално. Тъпи са ви моливите дето ги плюмчите за цвят. Като безполезни изкопаеми в дълбоко пропаднали, миризливи землянки сте.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 57. 57 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Не е добре,ама няма да се оправи.

 58. 58 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Колко лъжи в тази статия, бога ми... били маргинални групи - "Свобода" има четири министри и 607 онластни управители, "Десен сектор" бжяха вкрани в МВР, СБУ и са основен фактор в "Националната гвардия". Как не ви е срам да пускате такива мистификации?

 59. 59 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  *6-7 областни управители

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  [quote#2:"."]Нещо повече, самите тия фашисти грижлиево са отглеждани, финансирани, обучавани, от ЕС и САЩ[/quote]
  [quote#2:"."]САЩ отглежда едно покеление украински фашисти, с цел да ги ползва за дестабилизация в Европа[/quote]
  Мнението ви звучи много правдоподобно. Мисля, че е въпрос на не много време, когато САЩ ще разполагат със своите нови, този път европейски талибани. Останалото е известно.

 63. 63 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всички кандидати за президентския пост в Украйна са етнически евреи. Всичко е разиграно на принципа -лошото и доброто ченге,но винаги да е един от''нашите''.

 64. 64 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  След "самоубийството" на Музичко (Сашко Бели) с два изстрела (единия контролен) при акцията по "арестуването" му и след публикуването на почти пълния списък, барабар със снимките им и адресите им на участниците в наказателните групи, които устроиха масовото убийство в Одеса, се случиха три неща:
  (1) Официалната (майданска) власт, се гъне и пъне, като прави всичко възможно да се отрече от нацитата пред кураторите си;
  (2) Открит е сезона за "подборен отстрел" на лично взелите участие в масовите убийства. Трима са за сега официално признатите, които са дали фира.
  (3) Част от нацитата са се усетили, че са напъхани между чука и наковалнята, че са твърде значими факторите, едните които искат да се отърват от тях с оглед опазване на "демократичния" си имидж за пред Запада. И другите, които имат за какво да си отмъщават -заради застреляни, удушени и изгорени техни близки.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 65. 65 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#48:"naka2911"]Защото при соца при всичките му кусури имаше едно огромно предимство-много по справедливо разпределение на благата[/quote]

  [quote#48:"naka2911"]А това се дължеше на едно-държавна собственост върху големия капитал,който работеше в полза на всички,а не само за шепа хора.[/quote]

  За Политбюро...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 66. 66 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 434 Неутрално

  какви избори какви 5 лв. в тази престъпност..
  запада явно бере душа за да залага на фашисти и групировки с идеологии като бандровци...
  пълна скръп..и скоро на всички ще бу бъде ясна картинката, колкото и да манипулират западните медии и да кривят истината.. тя пак ще си излезе, а лошото е че нкои
  страни от запада и ес ще бъдат жертвеното агне за сметка на амбициите на сащ - клоунът,
  скоро мисе струва ще има ултиматуми и крайни срокове за искзване на областите за првеждане на референдуми ...а не да се избират някакви олигарси... те Украинците ( истинските ) митингуваха точно заради олигарсите за да се отрват...
  по логиката на запада трябва да гласуват за някаква марионетка
  а иначе да се изкаже народа мнението и желанието чрез референдом - свободно не е позволено!
  да ти имам логиката.. да ти имам идеологиите и демокрациите илюзорни западе!!!!!!!
  те, това ти поведение всъщност представлява един тон ла--- а
  които лично сам си ги исипваш върху главата западе!!!!!!!
  после санкциоираш Рсуия и викаш че тя била а-к..ла
  е тя може да.. а..к-- ама ти сам се къмшиш при това и се мажиш навсякъде нагло нагло!
  това е реалното ти лице - Западе!!!! омазано!!! и таков ще остане вписано в историята!!! факт.

 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#2:"."]Имаме фашистки преврат, поткрепян от САШ и ЕС. [/quote]
  Абе стига с тези глупусти! Първо това не са фашисти както на вас комунистическите кукувици ви се иска. Това са националисти. Такива има почти във всички държави. И вие най-големите комунисти в момента сте в съюз точно с такива пишман фашисти от Атака.
  Много ви боли че изгониха нещастния клептоман и слуга на Путин от Украйна но за това заслуга имат Украинците а не САЩ или ЕС. Крайно десните както винаги най-много викат но не са били мнозинство на Майдана.
  И накрая - каквото повикало такова се обадило. Ако Путин продължава да се меси и да праща диверсанти в Украйна ще доведе страната до невъзможност Руснаци и Украинци да живеят заедно. И най-много ще пострадат Руснаците и затова само Путин ще бъде виновен. Не САЩ нито ЕС. Единственото нещо което САЩ са доставили до момента на Украинската армия са опаковани храни и то с камиони от Германия. Нищо друго! Украинците са поискали акумолатори и гуми за армията САЩ дори и това не са им дали. Което за мене е срам! Но това са фактите. Путин загуби завинаги Украйна без никой да му помага. И отсега нататък Руското малцинство 17.4% завинаги ще живее в страх пак заради него.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#33:"Bulgerman"]Даже Медведев има наглостта да заяви, коментирайки меморандума от Будапеща, че гаранциите на Русия се отнасят за ситуации, при които суверенитетът на Украйна е заплашен отвън.[/quote]

  Ами то приемането в ЕС си е заплаха за суверенитета, след като наднационалното законодателство в съюза има по голяма тежест от националното (както е било при васалните княжества през средновековието)...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 69. 69 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#67:"Pontif"] И отсега нататък Руското малцинство 17.4% завинаги ще живее в страх пак заради него. [/quote]

  Не и ако не се отделят в автономен район или независима държава.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 70. 70 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Може подкрепата да е 1-2%, но и болшевиките са имали толкова, когато вземат валстта през 1917-та. За държавен преврат са необходими 300-500 души (превземат се телевизионните центрове, пощите, гарите, летищата, правят с КПП-та на изходите от столицата, всичко това не изисква много хора). Проблема на настоящото правителство в Киев е точно този, използваха добре организираните военизирни националисти (обучени с полски злоти) и сега не могат да се оттърват от тях, организирането на Национална гвардия е именно опит за освобождаване от националистическите военизирани структури, изпращайки ги като пушечно месо на изток, затова и не ги въоръжават добре, не им предоставят достатъчно муниции, храна и гориво за бронираните машини. Ситуацията на изток обаче е такава, че все още месомелачката не е толкова голяма за да "изпари" тези военизирани формирования, които за Киев са по голяма заплаха, отколкото сепаратистите на изток.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#67:"Pontif"]Ако Путин продължава да се меси и да праща диверсанти в Украйна ще доведе страната до невъзможност Руснаци и Украинци да живеят заедно.[/quote]
  400 американски наемници доказано са в източна Украйна, Билд ам Зонтаг цитира служители на BND, преди 3 седмици.
  За да си позволи BND този leak в медиите означава, че не желае да бъде намесван в игрите на американците.
  След историята с "наблюдателите" на OSCE, германците се оказаха служители на бундесвера, всъщност с разузнавателна цел, оценка на положението там, преди да започне операцията в източна Украйна.
  Фактически тези наемници ръководят операцията в източните региони, където се бият украинци срещу руснаци.
  САЩ противопоставят едните срещу другите, както го правят със сунити и шиити в Сирия, Ирак.

 73. 73 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#55:"Bulgerman"]Тая петилетка явно ще е по интелектуалните ви сили само въпроси да задавате.[/quote]
  "Човешкия интелект се храни с въпроси, не с отговори." А. Айнщайн

 74. 74 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "Винаги е имало зрънце истина в обвиненията" на поддръжниците на Путин спрямо украинската опозиция, свалила президента Виктор Янукович, коментира анализаторът Алина Полякова"

  Зрънце! Дали пък не е повечко от зрънце? Тези се омазаха целите в кръв, разстрелваха и палиха и запада мълчи. Иначе за Босна неистово напираше за международно разследване, но за зверствата в Украйна никой и дума не обелва за разследване и международен съд на виновните. Защо ли? Може би защото много ясно знаят, че главорезите са техните хора.

 75. 75 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#69:"petka"]Не и ако не се отделят в автономен район[/quote]

  В Украйна има един автономен регион, където руснаците преобладават и той се нарича Крим. Навсякъде другаде са малцинство, даже и в Донбас.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 76. 76 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Любопитно

  До коментар [#45] от "pipon":
  Мдаа,украински националисти бият руски националисти. Нищо похвално,но да наричаш едните "фашисти",а другите какво? "Жертви"? Филмчето не струва - путинска пропаганда. Хората крещят: "Слава Украине!Народом слава!" ,а преводът ужким на английски е: "Sieg heil"???
  "Растреляни мирни протестиращи от Крим преди референдума????!?? Къде,кой ги разстреля?! Как никой не чу и видя освен авторите на пропагандни клипчета?
  Иначе никой не спори,че и от двете страни не липсват малоумници.....

 77. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Весело

  [quote#22:"bawarec"]При руснаците 50% е вярно 50% е лъжа. Въпрос на вяра е на да повярваш или не. За това няма смисъл човек да си губи времето да отсява истината от лъжата. Просто не трябва да се слуша руската версия[/quote]
  Типичен тъмносин демократ, за които е "въпрос на ВЯРА"!

  Молодец! Да бе казал поне едно АМИН, на края.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 78. 78 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#75:"philologist"]В Украйна има един автономен регион, където руснаците преобладават и той се нарича Крим. Навсякъде другаде са малцинство, даже и в Донбас. [/quote]

  Само, че не е въпрос на преобладаване, щом ги има и щом украинските власти насърчават антируски настроения вече има проблем. Дори 5 въоръжени души, действащи синхронизирано, не са полицейски, а военен проблем.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 79. 79 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 434 Неутрално

  хаи живе вильна украина!

 80. 80 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  КаПутин направи най-лошия си ход.За няколко дни загуби подкрепата на европа щатите и си купи омразата на украйна.Но -кой каквото сам си го направи няма връщане.

 81. 81 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 499 Неутрално


  До коментар [#2] от ".":

  Ех,много ви бъркат тия Съединени щати.Ако ги нямаше Путлер бързо щеше да изпапка горката Европа.Та затова хубаво би било
  Щатите да открият една мощна военна база в Украина.

 82. 82 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#81] от "ggg41308177":

  Въпрос на гледна точка , троле ... от моята гледна точка , тя Европа вече е изпапкана от САЩ / вкл. и ние /, нещо не и виждам ресурсите , за които Путин да лее кръв , а САЩ сега искат да изпапакат и тази част от Източна Европа , която все още има ресурси и тези части от Азия , които още не и преодставят безплатно ресурса си ...това е ... а за Европа или добро, или нищо... като за покойник , това сатна ясно, когато госпожа Нюланд ги напсува в ефир , а Еврорайха сви ушета, като гърмян заек и РЪмпой само промъца , че това било неприемливо , цитирам НЕПРИЕМЛИВО... смешници колониални , ако не сте разбрали Западна Европа е колония на САЩ и Великобритания , тя няма независима и нормална външна политика и не може да формулира своя воля ...но с оглед последните евроизбори това може и да се промени .
  Айде стига ви засега.

 83. 83 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#75] от "philologist":

  Стига бе ..до оня ден се твърдеше, че и в Крим са малцинство ...

  Не ви ли е ясно, че "украинци" няма и не е имало, а са създадени изкуствено ...ама така е като не четете история ... Украйна е създадена целенасочено и основния и "родител" , стартера така да се каже на "украинизацията " е Ото фон Бисмарк , който много добре е знаел ,че силата на руснаците е и тяхната слабост :

  «Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чат от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време."

  Ото фон Бисмарк / 1862 г./ - след като е бил посланик в Русия.


  В 1898 г. в Германия се стартира вече и идеята за създаване на " независима украинска нация" в в рамките на автономия и на територията на Австро Унгария .

  В контролирания от Виена печат / оппппа, нищо ново СМИ, начи / вместо понятието «Русия», «руснак» започнали да се изпалзват термините «Украина», «украинец» и т. н.

  В мемоарите си генерал Хофман в 1926 година пише следното
  «Създаването на Украина не е резултат от самостоятелната дейност на руския народ, а е резултат от последователната дейност на моето разузнаване."

  Мнението на френския консул Емил Ено (1918 г.):
  «Украина никога не еимала своя отделна история и национална отличителност. Тя е създадена от немците. По мое мнение про немското правителство на Скоропадски , трябваше да бъде ликвидирано. "


  Четет бе , умници, всичко си е написано, има го ама то не отговаря на директивите спуснати ви от ЦРУ ...сорри - такова животно "украинец " е същото, като животното " македонец " или " косовар " ... прочетете Тарас Шевченко, най - големия "украински " поет , изровете цялото му творчество, ... ако ми намерите думата "украинец", "украинско" ще ви купя каса бира ... Шевченко пише за малоруси, великоруси, русыни, белоруси ...и за хохлы... ето на да видите :

  Хоxол останется хоxлом
  Хоть ты пусти его в Европу
  Где надо действовать умом,
  Он напрягает только жoпу.

  И потому-то на Руси
  Завещано аж Мономахом:
  «Связаться Боже упаси
  С тремя - жuдoм, xоxлом и ляхом!».

  Коварен жuд, хотя и слеп;
  Кичливый лях - похуже блядuт;
  Хоxол же - съест с тобою хлеб,
  И тут же в суп тебе нагадит.

  Украински поет Т.Шевченко. 1851 год.

  Същият е писал и на руски, и на т.нар. украински език, явно считайки ги и двата за родни

  За нормални хора - "хохол"-украинец, "жид" - еврей, "лях" - поляк, "жопа" – гъз

  Е, това е с две думи.

  ПС. Да не пропусна , въпреки стартиралата в 1898г. програма на Германия за украинизиране на "украйна" при преброяването в 1908г. , като " украинци " в Русия са се определили 1 % от населението ... но, днес е друго ..., много време е минало, повече СМИ , повече "украинци"... а както е казал Бисмарк - "... останалото е въпрос на време."

  Та затова са такива проблемите сега... и да ви питам , кои са сепаратистите , а ?

 84. 84 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пропуснах , че "Украйна " е създадена със съгласието на болшевиките, които са искали Русия да излезе от войната, а отделянето на Украйна и Беларусия от територията на Русия е било поставеното условие от немска страна, така ,че когато "Украйна " се създава там е имало немски окупационни войски, а на 29 април 1918г. при наличието и поддръжката на немските войски, помешчици и богаташи , Скоропадски е избран за хетман на Украйна ... общо взето, нещо като Турчинов и Порошенко... с мнооого малки разлики.

 85. 85 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#67:"Pontif"]Абе стига с тези глупусти! Първо това не са фашисти както на вас комунистическите кукувици ви се иска. Това са националисти. Такива има почти във всички държави. [/quote]

  Ти първо се научи , как се пише думата "глупОсти" и тогава умувай за това кое, какво е, и ни разяснявай теоретични разработки на философа д-р Желев...


  ПС. И не ми казвай ,че ти е техническа грешка, защото на всички места дето сия писал тази дума , все така си я писал .

 86. 86 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#22:"bawarec"]Просто не трябва да се слуша руската версия.[/quote]

  Е, аз какво да кажа , след такова изказване, освен:

  Хвала на таквЪзи ДЕМОКРАТИ, като bawarec !!!!!!!!!!!!

  Браво , браво ... най -после троловете на ЦРУ , дадоха най -точната насока за изграждане на правилен политически "демократичен " мироглед.

  Слуша се само версията ,която НЕ Е руска, т.е. гледате СНН, ВВС, Украина ТВ /нищо чу там не се дава какво казват хората , а дикторите обясняват ,какво хората казват/ ... ноооо в никакъв случай не включвайте Канал Первый и Время ...

  Сега вече разбрах, защо всички руски медии са изключени в Украйна и защо мен ме банват от тук, за сравнително безобидни неща , и то за повече от месец .

  Като не гледате руската версия, току виж сте повярвали ,че Турчинов и дошъл на власт с избори, а Янукович го е стрелял с автомат, та затова е подгонен от МВР на Украйна, или ще останете с впечатлението ,че хората в Одеса сами са си драснали клечката... а, може би най -накаря ще ви уведомят за намирането на ядреното оръжие на Ирак, което беше повод САЩ да ги ударят и което и досега го няма... просто щото го няма, ама вие гледайте ... както е казал Бисмарк - "... останалото е въпрос на време" ... след 40 години в учебниците може и да пише , че в Ирак са открити 50 мегатона ядрени бомби ... де да знаеш , както са я подкарали... те, чак дърветата на майдана изрязаха, по заповед на ТУРЧИНОВ, че да не може да се анализира откъде са дошли изстрелите и къде са били снайперистите, които са убили хората , та аз едни 15 мегатона да не напишат ...ама след 30 -40 години ,кой ще ти помни ... а и да има някой, като мен той ще е за заравяне, че къде ще му иде ищах да трака по форумите.

  Още веднъж: Хвала на таквЪзи ДЕМОКРАТИ, като bawarec, а на всички нас , местито тържество на "свободното" слово .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK