Папа Франциск сравни насилието над деца със "сатанинска литургия"

Папа Франциск беше на тридневно посещение в Светите земи, което приключи в понеделник

© Reuters

Папа Франциск беше на тридневно посещение в Светите земи, което приключи в понеделникПапа Франциск заяви, че сексуалното насилие над деца може да се сравни със сатанинска литургия, предаде агенция "Ройтерс". Това стана на среща с медии в понеделник вечерта на борда на самолета, който го връщаше от тридневното му посещение на Светите земи.


"Сексуалното насилие е такова грозно престъпление...и ако свещеник го практикува, все едно предава тялото Господне. Също като на сатанинска литургия", каза висшият духовник. "Трябва да проявяваме нулева толерантност", продължи той, допълвайки, че трима епископи в момента се разследват по подобни обвинения.


На пресконференцията в папския самолет Франциск заяви още, че в началото на следващия месец ще се срещне с осем жертви на сексуално насилие във Ватикана. На срещата ще присъства и кардинал Шон Патрик О'Мали, който ръководи комисия, занимаваща се с начини за справяне с насилието над деца от членове на църквата.
Не стана ясно, обаче, дали папата ще проявявява "нулева толерантност" и към духовните служители, които са станали свидетели на подобни престъпления, но са ги пренебрегнали или са помогнали за тяхното прикриване. Миналият месец в Рим кардинал О'Мали заяви, че комисията, която оглавява, ще предложи да бъдат държани под отговорност всички духовници, които пренебрегват подобни престъпления, независимо от техния ранг в църквата.


През февруари Комисията на ООН за защита на децата обвини Ватикана, че системно си е затваряла очите за насилие и сексуални престъпления срещу деца.


По време на своето посещение в Светите земи Франциск покани президентите на Израел и Палестина Шимон Перес и Махмуд Абас да посетят Ватикана. Той уточни, че визитата няма да има за цел посредничество в конфликта между двете страни, а трябва да бъде обща молитва, която да насърчи мирния процес в региона.


Папата заяви също, че виждането за безбрачието на свещениците също може някой ден да се промени. Според Франциск католическите свещеници не трябва да се женят, но това не е ненарушима догма и "вратите са винаги отворени" за промяна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK