Защо Русия се нуждае от Украйна, а Украйна се нуждае от Русия във военната промишленост

Микоян МиГ-29

© Associated Press

Микоян МиГ-29Събитията в Югоизточна Украйна носят много скрити цени за един от малкото успешни бизнеси в региона: близките връзки между военно-промишлените комплекси на Украйна и Русия, пишат Алексей Арбатов и Владимир Дворкин за "Форин Полиси". В края на март най-голямата украинска фирма в бранша обяви, че ще прекрати общата си дейност в Русия в резултат на анексирането на Крим. Месец по-късно Владимир Путин обяви, че Русия ще произвежда сама цялото си въоръжение. Това вероятно ще сложи край на десетилетия на сътрудничество.


Сътрудничеството между военните индустрии на двете страни започва през 1930 г., а към края на 1980 г. Украйна приютява 30% от целия военно-промишлен комплекс на СССР – 750 фабрики и 140 развойни центрове, в които работят милион и половина души.


Разпадането на СССР нанася сериозен удар на цялата съветска индустрия, но за военно-промишления комплекс е равносилно на катастрофа. Икономическият сектор, поддържал оръжейната надпревара със САЩ се разпада, а сложната взаимообвързана индустрия се оказва разхвърляна между няколко държави.
Мил Ми-24

© Associated Press

Мил Ми-24


Украйна и Русия обаче запазват сътрудничеството си в областта и поддържат търговските си връзки. Това е от особена важност за Украйна, понеже преди разпадането на СССР повече от 70% от украинските оръжейни фабрики ползват руски части, а 20% от руските фабрики зависят от Украйна. По тази причина двете страни подписват споразумения, които да запазят общото производство и износ на оръжие.


Въпреки това, военната индустрия в двете страни и съдействието между тях западат. През 1994 г. Украйна изнася 68% от оръжейното си производство за Русия, на обща стойност 620 милиона долара годишно. През 2010 г. обаче Китай, Иран, Индия и Азербайджан са изместили Русия от първото място, а руският пазар е на стойност едва 64 милиона долара, или 10%, а броят на украинските предприятия, които изнасят за Русия е намалял от 262 на 156.


Причината за спада е, че Украйна разчита много повече на печалбите от износ на въоръжение от Русия – докато Русия произвежда танкове за собствена употреба и продажба навън, то Украйна е готова да продава на почти всички. През 2000 г. Киев продава широко обхватни балистични ракети на Китай и Иран, сетне продава на Китай тайни планове за производство на двигатели за балистични ракети и самолети. От време на време двете страни се конкурират за един и същи договори, като Украйна печели срещу Русия при продажбата на танкове Т-80 за Пакистан и Т-84 за Тайланд в сделки на обща стойност малко под милиард долара.


Сухой Су-25

© Associated Press

Сухой Су-25


В същото време Русия произвежда много малко въоръжение поради наложените ѝ бюджетни ограничения и условия за износ. Чак през 2004 г. страната започва да увеличава значително военния си бюджет и производство.


Независимо от това сътрудничеството между Русия и Украйна. Преди разпада на СССР, повечето руски междуконтинентални ракети са разработвани и изграждани в украинските фабрики в Днепропетровск и Харков. След 1991 г., тези фабрики продължават да произвеждат и поддържат ракетите на руския флот. Едно от значителните постижения на техниците в тези фабрики е удължаването на жизнения цикъл на ракетите SS-18 със 17 години, които би спестило на Русия 500 милиона долара  в случай, че сътрудничеството между двете страни продължи до 2020 г.


От значение е и общият проект между Русия и Украйна за ракетата "Днепър", чиято роля е да изнася сателити в орбита. Компанията по проекта е с по 45% украинска и руска собственост и 10% казахстанска. От 1999 г. "Днепър" е изнесла 86 сателита, собственост на 19 страни.


Ракета SS-18 Satan

© Associated Press

Ракета SS-18 Satan

Русия и Украйна си сътрудничат и в областта на авиацията. Двете страни произвеждат и поддържат заедно самолетите Микоян МиГ-29 и Сухой СУ-25 и хеликоптерите Мил Ми-24. В разработването на самолетни двигатели, радиоелектронна техника, самолетни ракети и балистични ракети си сътрудничат много украински частни и държавни фирми. Двете страни работят заедно и по модернизацията на противовъздушната си защита и ракетите земя-въздух.


Отношенията между Русия и Украйна в областта наземната военна техника не са толкова значтелни – общите проекти включват модернизация и разработка на противотанкови ракети, прицели за пушки и брони. Общата стойност на проектите на руски фирми в Украйна е повече от 15 милиарда долара.


Независимо от влошаването на политическите отношения, военнопромишленото съдействие остава много важно за Русия и Украйна. То обслужва военните интереси и на двете страни и помага на икономиките им. В Украйна военната промишленост е съсредоточена в източната част на страната, където има преобладаващо руско население. В случай, че общите проекти между двете страни бъдат прекратени, това ще доведе до затваряне на много предприятия в Украйна, което ще бъде последвано от значително повишаване на безработицата в източната част на страната, загуба на данъчни приходи и още хаос, което от своя страна ще попречи на икономическите реформи и възстановяването на индустрията на Украйна.


Танкове Т-80

© Associated Press

Танкове Т-80


Русия от своя страна ще загуби добри партньори в производството и ще трябва да започне много проекти и разработки отначало. Не е очевидно точно колко ще загуби страната, но общите проекти с Украйна отговарят за около 10% от нуждите на военната индустрия на Русия. Заменянето на украинското производство ще е трудно и скъпо в някои специализирани области.


В случай, че сътрудничеството между двете страни във военното производство бъде прекратено, и Русия, и Украйна ще загубят много. То не представлява заплаха за Запада, даже обратното – част от проектите им са от полза за западни производители. По тази причина, възстановяването на връзките и съдействието между двете страни е за предпочитане, поне от икономическа гледна точка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  САЩ продължават да са най-големия търговец на желязо с форми на оръжия !
  Наивно е да се говори ,че САЩ и РОССИЯ искат световен мир и закриване на оръжейните индустрии .
  Продължавайте да живеете в страх!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Ми да ясни са нещата и точно за това всички говорехме ,че IQ-то на Путин е 15. Понеже последствията от анексията на една педя земя тепърва ще се проявяват и те ще тежат на русия за десетилетия напред

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  С "вежливите" сътрудници на Москва, сътрудничество ще има все по-малко.

  If you listen to fools, the mob rules
 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "comandante":

  Матушката произвежда единствено груба военна железария, докато САЩ има високотехнологичен невоенен комплекс, там е "леката" разлика

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#0:"Дневник"]Сътрудничеството между военните индустрии на двете страни започва през 1930 г., а към края на 1980 г. Украйна приютява 30% от целия военно-промишлен комплекс на СССР[/quote]
  Дневник, през 1930, както и към края на 80- те години, НЕ е имало "страна" Украина, а УССР!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 6. 6 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо Русия се нуждае от ембарго.

 7. 7 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 642 Весело

  Напоследък рАссия прАизвежда предимно зелени човечета, но разбира се знае с какво ще ги посрещнат украинците. Най лошо е да умреш в не справедлива битка с никаква кауза.
  http://www.youtube.com/watch?v=vdlEz6TajWk

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 8. 8 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Consumer":

  Тц, не е точно така. Частният сектор работи в близко сътрудничество с военните в САЩ, просто има по-ефективено внедряване на технологиите от страна на компаниите. Интернет е най-бързия пример за това, а интересния е Нокия - след закупуването на няколко ескадрили Ф-18 на финландците са предоставени някои техногии, които позволиха Нокия от производител на радиостанции да стане водеща компания в мобилните технологии.
  За това, че милиони работни места в Щатите са пряко или косвено зависими от военните поръчки едва ли трябва да обяснявам.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  И авторите във Форин Полиси са .... братушки. Русия направи невъзможното да превъзпита братски славянски народ в русомрази. Да им е честито! Обргадени отвсякъде от врагове, които сами си създадоха. "Трудолюбивите китайци" ще ги довършат

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#8] от "kostovism":

  Съгласявам се, но очевадната истина е наличието на определен баланс между военно и цивилно производство.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#8] от "kostovism":

  Нокия, не беше ли производител на гумени боруши? Сериозно питам?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  няма страшно ,военния конфликт ще вдигне оборота на военния комплекс на двете страни ,едните са 47 милиона ,другите 147 милиона ,така че шоуто продължава

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#4:"Consumer"]Матушката произвежда единствено груба военна железария, докато САЩ има високотехнологичен невоенен комплекс[/quote]
  Традиционно хамериканските железа за нищо не стават ,
  В джунглите,пустините,планините и т.н. територии с агресивни метеорологични се е доказало ,че грубата железария е по-устойчива и по-надеждна !
  Ама консуматорите дето не сте ходили в казарма няма как Ви дойде такива нещо на акъла.
  https://www.youtube.com/watch?v=AZGDYN81-3c
  Да не говорим ,че и камионите им за нищо не стават , та как ще превземат Путин и Сибир за да му вземат златото, петрола и диамантите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е, да, ама лошият мениджмънт винаги си проличава в един момент.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Като чета статията Украйна е по-напред в технологиите и май май ще вземе руските пазари. Хотели как лучше, а получилось как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Партньорите на Русия (Китай, Иран, Индия) ще отпаднат като бъдещ купувач на украинско оръжие и това е ясно отвсякъде. Въпроса е на кой ще продава Украйна като Европа и партньорите й в Близкия изток си купуват германско и американско оръжие и няма как да развалят тези контракти. Просто Украйна ще закрие военната си промишленост както стана в много бивши соц. държави. Скоро след това ще закрият и 3 от 4-те си АЕЦ-а защото са по съветска технология и според доклада на ЕС ще бъдат "опасни" както стана и при нас. Единствената им полза от ЕС може да бъде ако се опрости визовият режим и се втурнат да емигрират към западна Европа ама това както знаем трудно ще стане А колкото да започнат напредък и повишаване на жизненият стандарт, това за сега е една илюзия която може да стане, но след 10 години и то ако до тогава всички стискат зъби с реформите които трябва да станат. Иначе казано това няма да стане.

 17. 17 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#1:"comandante"]САЩ продължават да са най-големия търговец на желязо с форми на оръжия ! [/quote]
  В главите на камарадос, команданте и прочие товарищи, оръжието наистина е свързано единственно с желязото. Затова и руско-украйнското производство е толкова назад от модерните "умни" оръжия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 18. 18 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#9] от "Позитаник потъна":

  И колко (%) украинци мразят Россия?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#13:"comandante"]В джунглите,пустините,планините и т.н. територии с агресивни метеорологични се е доказало ,че грубата железария е по-устойчива и по-надеждна ! [/quote]
  Може би ще обясниш тогава защо виетнамците, които до скоро купуваха единственно руско оръжие, предпочетоха израелските автомати пред Калашника. Нещо което руснаците отчетоха като звучна плесница

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Consumer":

  Точно това е, американците са постигнали баланса, докато руснаците не успяха.
  Доскоро американския модел за бързото внедряване на новите технологии във военното дело работеше, но това изисква все по-големи разходи за армията. След кризата от 2007 нямат същия ресурс и скоро няма да могат да поддържат сегашното темпо на внедряване по простата причина, че технологиите станаха твърде скъпи. Руснаците традиционно изостават с технологиите и няма как да се изравнят с американците при сегашния обем на руската икономика. Но наваксват лека-полека, вече изостават в компютърните технологии за въоръжените сили "само" с 3-4 години.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#18:"АБПФК"]И колко (%) украинци мразят Россия?[/quote]

  Все повече и затова заслугата е на руснаците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "Позитаник потъна":

  Единственото, което аз разбрах е, че не бива да се ползва гугл транслейт за дълги текстове.

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#13] от "comandante":

  Знаеш ли понятието Джоган как се появило като нарицателно? Достатъчно са ме мятали по Праги и РеЗил 131 като почнеш от култовото ШЗО в Плевен, така че пак се изцепи неподготвен
  Нямам спомен във войните в пустинята, които НАТО води, да са търкаляли Кразове и Газки.
  А и цивилизацията е построила инфраструктура, използвана от продукти, които матушката не произвежда и сигурно никога няма да успее.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bullet":

  Произвеждали са комуникационно оборудване, но покрай сделката за Ф-18 е договорен трансфера на технологии от Моторола към Нокия (която има и държавно участие).

 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#2] от "За БКП само добро или нищо!":

  Забравяш $ ТРИЛИОНИТЕ залежи, които си "присвои" с "анексирането" на Крим!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на stamen4ev
  stamen4ev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante":

  Ти от къде знаеш,че"американското желязо за нищо не става"?Старшината на ротата ли ти го каза?Защото по мое време в казармата това ни се набиваше в главите.Аз пък се чудя защо 95% от развитите страни използват американски оръжия.

 27. 27 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#26:"stamen4ev"]Аз пък се чудя защо 95% от развитите страни използват американски оръжия.[/quote]

  A елитните части използват немско и изрелско оръжие.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  [quote#18:"АБПФК"]И колко (%) украинци мразят Россия?[/quote]
  86%

  California Über Alles
 29. 29 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Весело

  [quote#28:"Pontif"]86% [/quote]
  Останалите 14% са били толкова пияни, че не са разбрали въпроса

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#8] от "kostovism":

  Чудесни познания. И какво по-точно са дали щатите на тема ГСМ?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  --------" В Украйна военната промишленост е съсредоточена в източната част на страната, където има преобладаващо руско население. В случай, че общите проекти между двете страни бъдат прекратени, това ще доведе до затваряне на много предприятия в Украйна, което ще бъде последвано от значително повишаване на безработицата в източната част на страната, загуба на данъчни приходи и още хаос, което от своя страна ще попречи на икономическите реформи и възстановяването на индустрията на Украйна."-----------

  Та тези хора не разбраха ли, че Крим е само началото? Путин ще си вземе и доста голяма част от Украйна, особено източните територии! Сиреч и военното производство!
  Не ме плюйте! не го одобрявам, но го предвиждам! Русия не е това, което беше преди 20 години, като същото важи и за САЩ!
  Запада ще си лае, ще говори за санкции, ще има такива частични, но това което е решил Путин ще стане!
  Тъжно и жалко за Украйна!

 32. 32 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#13] от "comandante":
  А дЖилезния вехт чугун хал хабер си няма, че отдавна са на въоръжение неща като H&K 416/417, SIG-515,556,716..Tavor, FN Scar.По няколко пъти по-надеждни, по-точни и по-качествени от калаша.
  Подарък линк за стрелково оръжие, че и от руснак списван. Да понаучиш нещо http://world.guns.ru/assault/be/fn-scar-e.html

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 33. 33 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  [quote#13:"comandante"]Традиционно хамериканските железа за нищо не стават , [/quote]
  Да бе те затова Морските пехотинци с AAV-7 влезнаха в Багдат. Ако не знаеш това е амфибия която няма почти никъква броня и има само една 50кал картечница. Направена е да првозва морската пехота от кораба до плажа а не да се бие с Руски Т-84 танкове. Но това не им попречи.
  Bradley с мижавото си 25мм оръдие правеше Руските танкове на таратор от 2км разстояние. Има повече унищожени танкове от Bradley отколкото от Abrams M1A1. Ако разбираш нещо това трябва да ти каже всичко.
  За Abrams M1A1 не говорим. На въоръжение е от 1980г т.е. би трябвало да го сравняваме с Т-80 ... смешно.
  А Abrams M1A2 е същия танк но модернизиран и е практически суперкомпютър с броня. И все в пустинята постигат успехите си ... тези Американски железа. Затова много ви боли.
  Има една много добре документирана танкова битка където 6 Abrams M1A1 и 12 Bradley за по-малко от 15 минути унищожиха над 70 Иракски танка и бронетранспортьори Руско производство окопани в перфектна отбранителна позиция ... точно както по Руските учебници. Водещия Американски танк е унищожавал всеки 3 секунди по един руски танк. 3 секунди са били нужни на пълнача да зареди оръдието и на гънъра да стреля. В това време командира на танка е прихванал вече нова цел с лазерния мерник и така докъто е имало цели.
  Аз съм служил в елитна танкова бригада и лично съм поставял колчетата на полигона за да се ориентират кемафите какво е точното разстояние до целта че да изкарат отличен на стрелбите. При тревога не повече от 75% от парка можеше да излезне другите ги паркирахме по съседните улици с дърпане за да може като минат проверяващите да видят че парка е празен и да ни пишат отличен. Нагледал съм се на Руско Съветско оръжие и ми е ясно какъв боклук е. Това не ти е ВСВ че да ти трябват груби железа че да не се чупели. Сега сме 2014г байно. Един самолетоносач има повече авиация от 80% от държавите по света включително и нашата. Но продължавай да си мечтаеш ... то е без пари.

  California Über Alles
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#32] от "clutch":
  Не искам пак зорлем да ви защитавам руското, просто конструкторите винаги са залагали на висока ДОРАКОУСТОЙЧИВОСТ !
  За това всички руски оръжия са надлежни ... ако имаш линкове колко е умен редовия американски войник и тези от съюзниците ни в нато , дай да видим !

  Иначе не знам защо ми даваш този линк ... това 5.56mm FN SCAR-L PDW "Personal Defense Weapon" не става и за бостан дини да пазиш с него !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":

  Да не би да е заради израелските инвестиции в страната?

 36. 36 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#34] от "comandante":
  Линкове се намират невероятно лесно, малко английски и съобразителност за правилно структуриране на въпроса и готово.
  Тестовете за минимум изискуемото IQ за професионален войник в НАТО/да, не са за редова кашимерия или неспециалист морски пехотинец/ са на ниво прием в колеж. Глупаците са опасни за собствената армия. А относно СКАРА- оръжие без откат, високоточно на близка до средна дистанция, дуракоустойчиво, висока степен на поносимост към удари и мръсотия. И малкия калибър не е никакъв проблем-важен е патрона. Имал съм удоволствието да стрелям с такъв-дори не разбираш кога си тропосал целите.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 37. 37 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Хехехехехехе, забавна статия. Не че написаното не е истина - тъкмо напротив! Забавна е, защото се развеселих от следното: аз от месеци говоря в този форум същото, което го пише в статията, а родните форумни активисти, самоопределили се като русофоби, със злоба контра-коментираха, ръководени от принципа "щом аз не съм чувал за нещо, значи то не е вярно, а щом човек, който мразя го казва, то е със сигурност лъжа!"

  Да ги оставим на милостта на Бог и да вникнем в казаното в статията по същество. А то е, че една огромна, колосална част от икономиката на Украйна е именно военно-промишления комплекс (ВПК). Този ВПК е изграден изцяло по руски образец, произвежда изключително съветско (напоследък - и руско) въоръжение и - най-важно от всичко - е ориентиран почти изцяло към износ. Износът е, то се знае, основно към Русия, но също така и немалка част от него е към страни от третия свят.

  И сега да си представим, че сбылись мечты идиота, пардон - Майдана, и Украйна взема, та се асоцира с ЕС. Вече писах за очаквания след това тотален колапс на ядрената им енергатика, няма да се повтарям и да пиша едно и също. Сега става дума за ВПК. Ако това се случи, Русия на секундата ще спре да купува оръжие от Украйна. Така де, руско оръжие може и сама да си произвежда. Тогава, пред Украйна остават следните три възможности:

  - Да продава оръжие на ЕС;
  - Да продава оръжие на третия свят;
  - Да ликвидира собствения си ВКП.

  Първото отпада от самосебе си. В ЕС си имат и си произвеждат собствено оръжие, при това - нелошо. И САЩ си имат. И Канада. И категорично не се нуждаят от украинско оръжие.

  Тогава - вариант две. Да се продава в Африка, Азия и разните му там салвадори.

  Дааа, ама имаме вече един славен прецедент. Имаше една страна, която, също като Украйна, си имаше ВПК, произвеждаше съветско оръжие с прилично качество и много обичаше да го изнася по африките. Какво стана с индустрията на тази страна, другари, и по-специално с ВПК? Ами, след десети ноември бързо-бързо дойдоха едни чичковци, от през девет морета и ни обясниха, че да се произвежда оръжие е грях. Че с оръжие се убиват невинни хора. Че сме отговорни за толкова много смърт в Африка, да спираме незабавно, за да има вечен мир в черния континент. И ние спряхме. Закрихме ВПК в името на мира и светллото ни бъдеще. Днес бъдещето е все така светло и все така отвъд хоризонта, а мир в Афика така и не настъпи. Пак се стреля, пак се гърми, пак има оръжие там, пак се изнася. Изнасят го в Африка добрите чичковци, същите дето ни казаха на нас да не правим така. Защото, ние пречехме. Заради нашето скапано оръжие те не можеха да си продават тяхното.

  Следите ли ми мисълтта? Западът не позволи на малка България, с пикливия й ВПК, който не беше заплаха и конкуренция за никого, да изнася оръжие, та ще позволи на Украйна, с гигантския й ВПК!

  Никога!

  Следователно, отпада и вторият вариант.

  И остава третият. Ликвидация.

  И какво се получава? Тройни сметки за ток (няма вече евтини АЕЦ), тройни сметки за газ (ясно защо) и ликвидация на цели сектори от икономиката. И то не сектори като сектори, ами основата на украинската икономика.

  Може на някой да не харесва, ама това е положението.

 38. 38 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#35:"sbk"]Да не би да е заради израелските инвестиции в страната? [/quote]
  Какви инвестиции. Конкурса беше за построяването на завод за производство на автомати. Сега Израел ще го строи и ще наложи
  поточна линия за производство. Само дето автоматите няма да са Калашников, което значи че виетнамската армия ще се въоръжи с не руско оръжие за голямо съжаление на руснаците

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 39 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#38] от "magen_enoshi":

  Не врат, ами шия.

 40. 40 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#15] от "Позитаник потъна":

  Ако е така,защо не намират пари за ресурси,като газ например?

  magazinitisia
 41. 41 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#8] от "kostovism":

  Интересно. Сигурен ли си в това? Ми то значи е просто - купуваме 2 ескадрили ф16 от американците и ставаме основен доставчик на шкембе чорба и кебапчета за армията им...

 42. 42 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вишински":

  Точно по тези причини онези "добри чичковци" похарчиха 5 милиарда и запалиха Украйна.Ще ги покрият тези разходи бързо.

  magazinitisia
 43. 43 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#33] от "Pontif":

  Типичен пример за това,как се работи по нашите ширини.Техниката си е техника,иска поддръжка а тя се прави с пари и желание от страна на персонала.(начини да имитираш дейност много)

  magazinitisia
 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#36:"clutch"] IQ за професионален войник в НАТО/да, не са за редова кашимерия или неспециалист морски пехотинец/ са на ниво прием в колеж. Глупаците са опасни за собствената армия. [/quote]
  Нека малко да разсеем митовете за "колежаните" с малко хумор!
  https://www.youtube.com/watch?v=khWNlDJfMqo
  Високо технологичното си казва думата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#36:"clutch"]Глупаците са опасни за собствената армия. [/quote]
  И понеже съм обективен ето ги на едно място и едните и другите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 47 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Колкото и да спорите тук кои оръжия били по-ефикасни, дайте да си дойдем на думата: Този конфликт между Украйна и Русия е много глупаво нещо , от този конфликт има само губещи ! Лошото е ,че все нормалният гражданин е потърпевщ.
  И всичкият този фарс ,само заради прекалено развитото его на другарят Путин,който реши да показва мускули . Сега ,всичките загуби от западането на икономиката ( и руската и украинската !) ще трябва да плати работещият народ!

 47. 48 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Преди месец главните инженери и производствени шефове на Харковския двигателен завод си събраха багажа да се изнасят към Русия, защото били "рускоезични украинци", последвали са ги и други специалисти. Ако си мислите, че един завод може да работи без специалисти, както правят повечето форумни "икономисти" то съм готов да им предоставя заваръчен апарат да видим какъв заваръчен шев ще направят. Стойността на оборудването в един специализиран завод е между 2 и 7% от стойността на самия завод, най голям разход е обучението на кардри, което може да достигне до 70% от първоначалните ви разходи, затова квалифицираните кадри са най ценния капитал. Е, в момента този капитал изтича към Русия...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 48. 49 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#5:"АБПФК"]Дневник, през 1930, както и към края на 80- те години, НЕ е имало "страна" Украина, а УССР! [/quote]
  Да, и на мен това ми се наби в очите. Показателно за нивото на статийката.

 49. 50 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#33:"Pontif"]Водещия Американски танк е унищожавал всеки 3 секунди по един руски танк. 3 секунди са били нужни на пълнача да зареди оръдието и на гънъра да стреля.[/quote]
  Презареждане на оръдие за 3 секунди??? Потърси поне едно филмче за стрелба от Абрамс и виж как става това.

  Това, че ти лично си идиот, не означава,че трябва да смяташ и другите за такива. Другите дълбоки прозрения за танковия и общовойсковия бой не ми се коментират.

 50. 51 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цецо":

  Трябва да се пита Моторола какво са дали.

 51. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#50:"ssg"]Презареждане на оръдие за 3 секунди??? Потърси поне едно филмче за стрелба от Абрамс и виж как става това. [/quote]

  Въпросната танкова битка непрекъснато я въртят по военно историческите канали като последната велика танкова битка. Руските танкове в Ирак са унищожени толкова бързо, че първоначално са мислели, че са унищожени от въздуха. А в действителност няколко американски танка ги атакуват и отстрелват иракската танкова армия за съвсем кратко време. И не стававъпрос за изненадваща атака. Просто американските танкове са много по-маневрени. С бързи маневри наляво, или надясно избягват обстрела от руския танк, който не може толкова бързо да си завърти купола и го изпреварват в стрелбата. Абсолютна победа благодарение на по-добрите технически характеристики.

 52. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Какво всъщност произвеждат руснаците,че искат да са велика сила.

 53. 54 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#52] от "gozambo":

  Още през втората световна, когато механизмите и усилвателите за задвижване на куполите са били примитивни със сегашните не е имало танк, който да е по бърз от въртенето на купол. Дрънкаш тотални глупости. Садам, не е раполагал с никакви модерни танкове. Това, което той нарича Т-72 са купени бе прибори куполи на съответния танк от Полша монтирани на иракски доработки. Бронята на садамовите Т-72 е монолитна, а не като на предназначените за Варшавския договор или дори на експортните варианти на този модел. Нямат далекомери, стабилизатори на оръдията, нямат автомати за боеприпаси и дори елементарна свръзка. Това не е никакъв танк реално погледното. Истинският Т-72 е бил един сериозен за 1991 г. танк, но той не е имал такива. Разполагал е основно със зле поддръжани и изтормозени от всичките му конфликти първи ваианти на Т-54/55.

 54. 55 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#33] от "Pontif":

  Ейбрамс не е в състояние да произведе повече от 6-7 изтрела в минута, а камо ли ако говорим за прицелна стрелба. Руските ОБТ винаги са давани като по скорострелнизаради автомата за зареждане. Няма лазерен мерник, а лазерен далекомер и електронен балистичен изчислител и руските танкове разполагат с такива. Садамовите машини нямат термовизьор. През ноща след цял ден маневр като погледнеш през него танковете буквално "светят". Това дава шанс на Ейбрамсите да стрелят необеспокоявано срещу силите на Садам. Всъщност 85% от ликвидираните цели от силите на диктаторът са унищожени от авиация, артилерия и ракети.

 55. 56 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  украйна скоро ще е с размерите на румъния а източните раьони които ще се отцепят те са силни в военната промишленост а и тези раьони изхранваха цяла украйна та че кенийския негър направи голяма услуга на велика русия

  Welthauptstadt Germania
 56. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#55] от "power_decided":

  Има два лазерни далекомера - на гънъра и на командира. Работата на командира е да набира цели. Щом набере цел данните автоматично влизат в компютъра на гънъра! Повече от 6, 7 изстрела не можа да направи гаубицата 777 защото ще прегрее цевта. Не и оръдието на М1А2 защото стреля със САБО раунд и е с гладка цев. Освен това оръдието има оптчно устройство което мери изкривяването на цевта в реално време и компенсира следващия изстрел автоматично. Така че в начална фаза на контакта когато нещата са на живот и смърт М1А2 може да стреля със скоростта с която пълнача може да зарежда и командира на намира целите. За добре подготвен екипаж това е около 3 секунди. На Руските танкове самозареждащата система блокира прекалено често за да е ефективна. Освен това има и друга причина да има 4 човека в танка. Всеки сканира сектор от 90 градуса и като види цел командира по гласа знае къде да насочи лазера. Това им печели 2, 3 секунди, които се оказват важни в разгара на битката. М1А1 имат най-добре защитената 60 градусова дъга от всички танкове на производство сега. Чобам броня + прътове от обеднен уран - най-гъстото нещо правено на земята. Следващия по гъстота материал е Волфрам. Амонициите са затворени зад балистична врата така че дори и директен удар не взривява купула за разлика от Руските танкове. Нали си виждал как им летят купулите по 20 метра във въздуха. Това е от вторичната експлозия на амото.
  Да не говорим че в Абрамас можеш да седиш 4, 5 дена комфортно а в Руски танк след 4 часа си на парцал.
  Шанса за директни танкови битки все повече намалява ... но за мене е утеха че М1А2 и Лео2 превъзхождат Руските танкова значително.

  California Über Alles
 57. 58 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#55] от "power_decided":

  Имам една дума за теб - drones

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 58. 59 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Consumer":

  Да точно така , като високотехноУогичния военен американски кораб "Доналд Кук", чиито системи за отбрана бяха изключени вкл. системата "ЕГИС", а един старичък Су- 24 си тренираше бойни нальоти, около 10 - тина пъти без оръжие, над кораба и само дето не им се из.сраха на главите на щатските моряци...резулатът - психологически грижи и лечения за екипажа на високотехноУгичния кораб и 27 подали оставка , поради това, че " ..изпитали основателен страх за живота и здравето си " ...

  Затова сега , като ще правят учения в Черно море ,френски и щатски кораб официално са уведомили Русия , точно къде ще се проведат ученията... дет се вика , страх лозе пази.

 59. 60 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#59] от "istorik65":

  Не очаквай да ставам адвокат на САЩ, коментирах "невоенните" технологии - пример гражданска авиация, автомобилостроене, машиностроене и т.н.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 61 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "rosiraycheva50._":

  Всичко , каквото се сетиш ... вкл. и нанотехнологии, където са водеща сила, ако не сте наясно и ако следва да ви отговоря, както трябва ще перефразирам въпроса ви :

  Какво толкова произвежда Люксембург , че да е на 10-то място в икономическата класация на Легатум просперити институт за 2013г. ? И то пред държави , като Холандия , Австрия , Чехия ...

  Аз лично не си спомням да съм носил, изял, изпил , карал или употребил нещо произведено в икономическия "гигант" Люксембург ... тия статистики и арогантни въпроси за това кой колко произвежда са пълни стъкмистики ... а Русия е велика сила , ще ли ви се или не и скоро ще го разберете съвсем и докрай .

  Или ако трябва да цитирам Бисмарк, нещата стоят така:

  "Не се надявайте, че възползвайки се веднъж от слабостта на Русия ще получавате дивиденти вечно. Руснаците накрая винаги идват за да искат парите си. И когато те дойдат, не се надявайте на подписаните от вас йезуитски съглашения, макар и да ви оправдават. Те не струват и хартията на която са написани. Затова с руснаците си струва да се играе честно ...или въобще да не се играе."
  Ото фон Бисмарк

 61. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#13] от "comandante":

  Повтаряй старата комунистическа мантра за лошото американско оръжие, видяхме ги в Ирак прословутите съветски танкове и камиони.
  До коментар [#59] от "istorik65":
  "Бяха изключени" в мечтите на американофобите, не ви омръзна една и съща партенка да повтаряте в стил Гьобелс. Един самолет прелетял край американски кораб (не над него), от тук насетне почна украсяването - рапорти за напускане, изцапани гащи. Подобно на тоталната сензация за свалените Ф-22 над Сирия преди няколко месеца. Лошо няма, щом грее БСП-арския електорат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 63 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#60] от "Consumer":

  Ами изобщо не очаквам да ставаш адвокат на САЩ ...просто си говорим ... в автомобилостроенето за мен водещи са японците, след това западна Европа , американсикте автомобли на спечелиха моите адмирации ... въпрос на вкус.

  Колкото до гражданската авиация , ако можете да си го позволите , летете по -добре с руски самолети или с ДС ... щото ако отворите статистиката ,която съществува от 1997г. насам ще ви се изправят косите... най -големия брой катастрофи са естествено с БОИНГ , което не пречи да е най -продавания , разбира се , тъй като американско - юдо -масонското лоби не спира зомбирането / изобщо ако сет забелязали във века на тоталната реклама, обикновено се прадават продукти не заради качеството ,а заради лобирането - корпоративни интереси , ръйш/.

  Колкото до машиностроене , отвори си страничката само на компанията ГАЗ - http://www.gaz.ru/

  Разгледай да видиш , какво произвеждат - камиони, автобуси, силови агрегати , горивоподаващи системи, дизелови електроагрегати и т.н.

  А това е само една компания ... да не ти говоря, колко напред са в ядрените технологии , ако не ви е известно , това , което уби всичко детско в ядрените специалисти от ЕС е, че новите АЕЦ в Унгария ще са с послединте реактори на РосАтом, които реактори са със ...забележи , контролирана реакция, нещо което не е правено до момента ... врътваш ключа , реакцията спира, хората си работят а ние само ги плюем и си мислим, че сме върха.
  Ама не сме .

 63. 64 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "vesolr":

  Оооо Веско , здрасти... кога пак ще ме наковладиш, за думата "трол", че да ме изключат пак за един месец ... то в тая медия , имам предвид всички форуми на економедия само на троловете црушки е дадено право да пишат свободно ...кво да праиш ... свобода на словото по САЩ и ЕС , но каквото и да е ...

  Да, драги "Доналд Кук " е бил превърнат за един период от десетина минути в едно корито , без управление, защита , навигация или възможност за каквато и да е била реакция на атаката ...затова и момчетата са се уплашили и са искали психологическа помощ ...не е лесно, до преди 5 минути да се чувстваш недосегаем и гражданин на "най -великата" и " демократична " военна сила в света и в един момент да разбереш, че хората, които сичташ за диваци , могат просто да ти се изпикаят на главата или да те превърнат в стек , по техен избор ... за щастие нищо от това не са направили руснаците ... само са им демонстрирали.

 64. 65 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif":

  То в "Украйна" 86 % са руснаци бе драги , останалите 14 % са хохлы , а както е казал великия "украински " поет Тарас Григорьевич Шевченко / внимавайте не става въпрос за футболиста Андрий / , та както е казал Шевченко :

  Хоxол останется хоxлом
  Хоть ты пусти его в Европу
  Где надо действовать умом,
  Он напрягает только жoпу.

  И потому-то на Руси
  Завещано аж Мономахом:
  «Связаться Боже упаси
  С тремя - жuдoм, xоxлом и ляхом!».

  Коварен жuд, хотя и слеп;
  Кичливый лях - похуже блядuт;
  Хоxол же - съест с тобою хлеб,
  И тут же в суп тебе нагадит.

  Украински поет Т.Шевченко. 1951 год.

  За нормални хора - "хохол"-украинец, "жид" - еврей, "лях" - поляк, "жопа" – гъз

  Ако желаете може да се напънете и да изровите творчеството на този "украински " поет и ако намерите думата "украинец", "украински" ще ви черпя каса бира .

  Тарас Шевченко говори за русыни,белоруси, великоруси, малоруси ...и за хохлы , но никъде , подчертавам НИКЪДЕ не говори за "украинци".

  Задайте си въпроса защо.

 65. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#62:"vesolr"] мантра за лошото американско оръжие, видяхме ги в Ирак[/quote]
  Предполагам ,че и ти си от онези дето не са ходили в казармата ама са вещи по всички оръжия!
  Иракчаните имаха танкове стари модели от 70-те и 80-те , нашите съюзници от US army използваха кинетични боеприпаси с обеднен уран и волфрам с които по особено жесток начин се унищожава живата сила а после радиацията е предназначена местните цивилни на които им предстои да живеят "демократично" същото се случи и на съседната на нас Сърбия.
  http://www.factor-news.net/index_.php?cm=3&id=3628

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#64] от "istorik65":

  Нещо съвсем си изчаткал - аз да съм те ковладил за какво?!

  Бил е превърнат в твоите мечти - няма нито един сериозен източник да потвърди тази "новина", както не се намери нито един такъв да го направи със свалените Ф-22 в Сирия. Само анонимни интернетни активисти и повтаряне по гьобелсовски.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 68 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално


  Объркан съм. Преди няколко седмици на Запад ни казваха, че окупирането на правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво, че хората, които го правят са „продемократични” протестиращи - така ги наричаха политическите ни лидери и журналистическият ни елит.

  Правителството на САЩ предупреди украинските власти да не употребяват сила срещу тези „продемократични“ протестиращи, независимо от снимките, показващи някои от тях като неонацисти замерящи полицията с коктейли „Молотов” други предмети, рушащи статуи и палещи сгради.

  Сега, едва няколко седмици по-късно, ни се казва, че хората окупиращи правителствени сгради в Украйна, не са „продемократични“ протестиращи, а напротив „терористи” и „сепаратисти”.

  Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари, а много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе абсолютно неприемлива през януари, а е приемлива сега?

  Повтарям: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Антиправителствени протестиращи в Украйна през зимата бяха посетени от няколко видни западни политици, включително американския сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от Държавния департамент, които раздаваха курабийки. В много западноевропейски страни имаше антиправителствени протести през последните седмици, които обаче не получиха подобна подкрепа, нито от подобни политически лица, нито от именитите западни журналисти. Протестиращите пък не получиха курабийки от чиновниците от Държавния департамент на САЩ.

  Ако бяха толкова ревностни защитници на антиправителствените протести в Европа и ги считаха за най-същинската форма на „демокрация”, не трябваше ли Маккейн и Нюланд да покажат солидарност и с протестиращите в Мадрид, Рим, Атина и Париж?

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Ирак и гласуване в Крим и Афганистан

  Гледах преди няколко седмици интервю с Държавния секретар на САЩ, Джон Кери, който каза: „Не можеш просто да нахлуеш в чужда страна под фалшив претекст единствено с оглед на собствените интереси.“ Аз обаче си спомням, че САЩ са правили тъкмо това не веднъж през последните 20 години.

  Да не би погрешно да си спомням, че „Ирак притежава оръжия за масово унищожение“? Сънувах ли през 2002 г. и началото на 2003 г., когато политици и „експерти” неоконсерватори се появяваха ежедневно на екрана, за да ни казват на нас, плебеите, че трябва да воюваме с Ирак, заради заплахата от смъртоносния арсенал на Саддам? Защо демократичният референдум в Крим за завръщане на полуострова в границите на Русия се счита за по-лош от бруталната, убийствена инвазия в Ирак, която доведе до смъртта на близо милион души?

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван?

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Сирия и хомосексуалистите

  Ситуацията в Сирия също е доста смущаваща. Казваха ни, а и продължават да ни казват, че радикалните ислямски терористични групи са най-голямата заплаха за нашия мир, сигурност и „начин на живот”; че Ал-Кайда и други подобни групировки трябва да бъдат унищожени; че трябва да обявим безмилостна „война срещу терора”, срещу тях. Въпреки това нашите лидери подкрепиха подобни групи в Сирия във войната им срещу едно светско правителство, уважаващо правата на религиозните малцинства, включително и на християните.

  Когато бомбите на Ал-Кайда и нейните подорганизации избухваха в Сирия убивайки невинни хора нямаше заклеймяване от нашите лидери. Заклеймявано беше единствено светското правителство, сражаващо се с радикални ислямисти и което нашите лидери и именити журналисти отчаяно искаха да свалят.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Стигнахме и до правата на гейовете. Казват ни, че Русия е много лоша и изостанала страна, защото прие закон срещу хомосексуалната пропаганда сред непълнолетните. Въпреки това нашите лидери, бойкотирали Зимните олимпийски игри в Сочи заради този закон, посетиха държави от Залива, където хомосексуалистите могат да бъдат хвърлени в затвор и дори екзекутирани и приеха топло местните закони, без да споменават за правата на гейовете.

  Не мислите ли, че хвърлянето в затвор и екзекутирането на гейове е много по-лошо от закон срещу хомосексуалната пропаганда сред непълнолетни? Защо, ако са истински загрижени за гей-правата, нашите лидери нападат Русия, а не страните, които ги затварят и екзекутират?

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Разликата между унгарските и украинските националисти

  В множество статии из вестниците ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й предизвиква големи тревоги, въпреки че тя дори не е част от управлението, а едва ли и ще бъде.

  Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

  Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?


  *Нийл Кларк е журналист, писател и блогър, живеещ в Англия. Негови коментари и анализи редовно се публикуват в The Guardian, Daily Telegraph, Daily Express, Sunday Express, The Times, The Spectator и др. Блогът му neilclark66.blogspot.com е награждаван многократно.

 68. 69 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#63] от "istorik65":

  В духа на коментара - за самолетостроенето - коя от компаниите в топ 10 ползва руски самолети, изобщо какво се случи с ТУ, ИЛ и нещастния Сухой.
  За автомобилостроенето - също не съм фен на американското, чакам новото Субару Легаси Концепт 2015, но това не е повод да отречем голямата и развита американска индустрия. В областта на ИТ-технологиите, медицинската техника - GE, енергетиката. Имам приятел голям арендатор вече 20 г., внася само тяхна земеделска техника - според него е най-ефективна и модерна.
  За АЕЦ-технологиите моето мнение е че това са митове и легенди, а за пренос и разпределение през последните 10 г. всичкото оборудване идва отвсякъде без Русия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 69. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#66] от "comandante":

  Глупости, подобни снаряди се използват за пробиване на броня, а не за убиване с радиация. Антиамериканската пропаганда те е подковала добре, вижда се от километър. Но за друго ставаше дума - ако американската техника е толкова ненадеждна и се чупи при малко по-нестандартни условия, в пустинята трябваше да им спрат двигателите, да им ослепее електрониката и приборите за нощен бой и какво ли още не. Вместо това те нашокаха репите на прехвалените съветски танкове.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 70. 71 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#67:"vesolr"]Бил е превърнат в твоите мечти - няма нито един сериозен източник да потвърди тази "новина", както не се намери нито един такъв да го направи със свалените Ф-22 в Сирия. [/quote]

  Така ли ..е , хубаво де , Вие сте прав ... така е при вас от ЦРУ няма новина в медиите значи не е станало, нали ... ама 27 момчета си бегаха , а целия екипаж е получи психологическа помощ ... а Вие си мислете и пропагандирайте каквото искате и не забравяйте , какво е казал Бисмарк :

  "Не се надявайте, че възползвайки се веднъж от слабостта на Русия ще получавате дивиденти вечно. Руснаците накрая винаги идват за да искат парите си. И когато те дойдат, не се надявайте на подписаните от вас йезуитски съглашения, макар и да ви оправдават. Те не струват и хартията на която са написани. Затова с руснаците си струва да се играе честно ...или въобще да не се играе."
  Ото фон Бисмарк

  О, да драги руснаците идват за парите си, а Вие не играхте и не играете честно с тях , както и ние и накрая ще си го получим ..с лихвите разбира се... и да не пропусна , честити 51 двустранни договора сключени между Русия и Китай , най -вече газовия и атомния , като и честито ви подписано споразумения за Евразийската икономическа зона ... е, малко попречиха Украйна да влезе в него, но живи здрави до десетина години и това ще стане .

  А вие си пишете ...то плащането на астротърфинга вероятно е ниско и се налага да ръсите много ,много постове... дерзайте

 71. 72 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#69] от "Consumer":

  Че кой я отрича , аз например не я отричам ... вбесяващото е , че подценявате руското производство ...ползвал техника от щатите ..ами такава внасят на пазара , такава ползва ..вие да сте видели тук внос на руска техника селскостопанска ..не , ау изненадах се ...пазара се движи от лобитата, след като сме в евро зоната ясно е, че ще търгуваме на техния пазар ..то нали затова беше борбата , ясно е че ще се налагат техни продукти , просот сме в техния икономически сектор , което не означава ,че в Русия ,Китай, Виетнам няма разработени технологии , които да са на същото ниво или на по -високо ..просот нямаш информация за тях, а западните ТНК лобита няма да ти позволят , да организираш производство и/или внос на нещо от което те не печелят.
  ТУ във всички класации е най -малко катастрофиралия пътнически самолет , изобщо не го сравнявай с барака та БОИНГ, ДС - то е много по -добро от БОИНГА , но налагат БОИНГ, а това ,че 10 -те водещи авиокомпании не ползавт руски самолети е по гореописаните пазарно- икономиско, лобистки причини и докато не схванете ,че кока -колаат е по -гнусна и вредна от доста други безалкохолни питиета , но се продава на за ради качесвото и за ради лобистката реклама и кинтите , няма кака да се ориентирате в простия свят на ТНК и корпоративни контрол върху вече несъществуващата сруктура наречена "държава ".
  Мога да ви го обясня, но ми трябват около 400 -500 страници.

 72. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#71] от "istorik65":
  Добър коментар !
  Определено у нас професионалните русофоби нямат необходимия образователен ценз и обикновено опорните им точки им се ограничават до 5-6 заучени фрази!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#65] от "istorik65":

  Rуското население в Украйна е 17.4%. Прочети който си искаш не-Руски документ. Украйна е независима държава призната от ООН. Винаги е била заплаха и за Русия и за Полша затова и двете са се опитвали да ги поробят. Русия без Украйна е нищо - просто регионална сила. И такава ще си остане въпреки мокрите мечти на поцелуйковци като тебе. Те такива като тебе и за България така разправяха и ни насилваха да гледаме Руска телевизия и ни подготвяха да ставаме Съветска Република. Затова и почти никой не уважава Българите по света, защото в последните 60 години от горда нация се превърнахме а помияри. И сега вместо да се опитаме да помогнем на Украинците пак се гъзиме на Путин и Русия. Затова и те гледат на нас с пренебрежение и ни продават най-скъпия газ на планетата. От мене запомни - никой не уважава курвите. Украинците показаха че са народ и ще си извоюват свободата. Българите имат още много път да извървят. Това да ти съобщят по телевизията че бай ти Тодар е свален в дворцов преврат не е извоювана свобода. А народ който не си е извоювал свободата е помияр. Затова и родоотстъпници комунисти и турци ни управляват ... разбира се подкрепени силно от други помияри като Атакисти и Дудуци. Малко са народите в които 60% от хората са готови с удоволствие да продадат Родината си за шепа рубли.
  Между другото аз имам приятели Украинци и Руснаци и никога не съм чувал едните или другите да казват че нямало Украинци или Украйна. Напротив много добре си се различават и разпознават. Познавам и Белорусци и те си имат самосъзнание на отделен народ. Но както казах веднъж роб помияр - за цял живот си помияр и е нормално да не уважаваш желанието на другите народи за самоопределение.

  California Über Alles
 74. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#70:"vesolr"]Глупости, подобни снаряди се използват за пробиване на броня, а не за убиване с радиация.[/quote]
  А как ще обясниш ,че нашите мили съюзници са използвали няколко хиляди пъти повече снаряди с обеднен уран и токсичнени волфрамови съединения в Сърбия ,Ирак и Афганистан от колкото са поразените бронирани машини ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 76 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "istorik65":

  www.uzdaewoo.ru повече няма какво да коментирам. Лобизъм винаги е имало и ще има, кой какво купува е въпрос на личен избор, аз съм го направил - нищо руско. Баща ми имаше ЗАЗ 968М, не вярвам че руснаците са направили невероятен технологичен скок от тогава.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 76. 77 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#76] от "Consumer":

  А щом става въпрос за избор , съгласен съм ... но , както казва Монтескьо, краен в своите изводи и решения е само глупакът.

  Изборът е въпрос и на възможности, ако ще карам по магистралата със сигурност ще предпочета японска или немска кола , ако ходя на риба обаче вместо някой параден джип, със сигурност ще предпочета УАЗ или Дефендър, много друсат ама технологично са точно за тази работа.

  И после за да се научите на нещо е редно да разглеждате икономиката като сбор от много неща , а не само от автомобилостроене и производство на удобни и разноцветни парцаляци за населението.

  ПС. Вярвайте в каквото си искате, след 10 години ще видите , че технологичния скок не е само в производството на нов вид миксери и микровълнови печки.

  Засега дочуване.

 77. 78 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#74] от "Pontif":

  Хи хи.. от ООН , от това същото дето не смее да разследва снайперистита на майдана и дето не може още да открие ядрения арсенал на Ирак , нали ?

  За него говорим нали , да уточня де.

  Драги "украинец" е също толкова измислено понятие ,колкото и " македонец" или " косовар " и това е толкова видно , че само слепците от ООН не го виждат ... и някои платени писачи , като теб и Иво Инджев.

 78. 79 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#74:"Pontif"]Но както казах веднъж роб помияр - за цял живот си помияр и е нормално да не уважаваш желанието на другите народи за самоопределение.[/quote]

  Ахау с други думи такива са целия ЕС и САЩ , както и ние де , защото не уважаваме желанието на Крим за самоопределение ... благодаря , че ми го разяснихте.

  Апропо , какво мислите за Крим и неговото самоопределяне в светлината на така изнесената по -горе , Ваша мисъл.

 79. 80 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#74:"Pontif"]Те такива като тебе и за България така разправяха и ни насилваха да гледаме Руска телевизия и ни подготвяха да ставаме Съветска Република.[/quote]

  Стига бе , насилваха ни значи, а сега не ме насилват значи, да гледам всякакви американско- брито -юдо -масоно и прочие западноговорящи продукции и филмови бозета, както и ред тъпи реалити по щатски образец и маса реклама на педерстко - коничтовурсткия модел на толерантна либерстия ?

  Ти май не си живял по онова време- руска телевизия, и по -точно руски новини , се даваха САМО в петък , и то само във времето за новини ...а сега СНН , ВВС и прочие "достоверни" СМИ бълват 24/ 7... ще ми говорите за пропаганда ..не ме разсмивайте, че ме заболява лицето.

  16- та република на СССР не станахме, ама виж вие "дермократите" успяхте да ни направите 27 колония на Еврорайха..ако не ви е ясно защо го казвам това , напишете ми, че не ви е ясно и ще ви го обясня.

 80. 81 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#78] от "istorik65":

  Аз вече ти отговорих - веднъж роб за цял живот роб.
  А това че вярваш и на детска пропаганда от типа легендите за Доналд Кук .... това вече е патология - робско съзнание и глупуст в едно.

  California Über Alles
 81. 82 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#81] от "Pontif":

  Хубаво де , разбархме ...аз роб , а ти свободен ... а за другото , нЕкви аргументи да имате , наример за Крим пак ще ви попитам , след като казахте това :

  [quote#74:"Pontif"]Но както казах веднъж роб помияр - за цял живот си помияр и е нормално да не уважаваш желанието на другите народи за самоопределение.[/quote]

  какво мислите за Крим и неговото самоопределяне в светлината на така изнесената по -горе , Ваша мисъл ?

  Очаквам отговор ... а не злобни подмятания за това кой бил роб.

 82. 83 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#73] от "comandante":

  Мерси, браток..така е. Че и модерацията ги поддържа ... баннаха ме за един месец за думата "трол" и още нещо беше, но във всички случаи безобидно ...

 83. 84 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

  Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  *Нийл Кларк е журналист, писател и блогър, живеещ в Англия. Негови коментари и анализи редовно се публикуват в The Guardian, Daily Telegraph, Daily Express, Sunday Express, The Times, The Spectator и др. Блогът му neilclark66.blogspot.com е награждаван многократно.

 84. 85 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

 85. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#83] от "istorik65":
  Рядко имам дълги банове защото гледам да съм по-мек и лаконичен по темите за президента , чуждите посолства, особено това в южния парк и Кака Кунева и собствениците тук !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 87 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Джон Пилджър "Защо толерираче това "

  "...... Името на “нашия” враг се променя през годините от комунизма до ислямизма. В по-общ план това е всяко общество, независимо от западните сили, което е окупирало стратегически полезна или богата на ресурси територия, или общество, което просто предлага алтернатива на американската доминация.
  Лидерите на тези нации-пречки обикновено яростно са изблъсквани настрана. Такива лидери са демократът Мохамед Мосадък в Иран, Арбенц в Гватемала и Салвадор Аленде в Чили. Някои лидери са убивани като Патрис Лумумба в Демократична република Конго. Всички те са подложени на западна медийна кампания за очерняне. Помислете за Фидел Кастро, Уго Чавес, а сега Владимир Путин.
  Ролята на Вашингтон в Украйна е различна само по последиците за останалата част от света. За първи път след управлението на Рейгън САЩ заплашват да поведат света към война. .....................................................................................
  .................................................................................................
  Подобно на руините в Ирак, Украйна е превърната в тематичен парк на ЦРУ, управляван лично от директора на му Джон Бренан в Киев. Паркът разполага и с десетки “специални отряди” от ЦРУ и ФБР, които съставят “структура за сигурност” за свирепи атаки срещу противопоставилите се на февруарския преврат. Гледайте видеото и прочетете разказите на очевидците на клането в Одеса този месец. Фашистки главорези, докарани с автобуси, изгориха Профсъюзния дом, убиват 41 души, блокирани вътре. Вижте как милицията стои настрани.
  ......................................................................................................
  В стила на Оруел пропагандата на Запад се обърна срещу Москва, като съобщи, че тя “опитва да дирижира конфликта и провокацията”, по думите на Уилям Хейг. Неговият цинизъм пасва на гротескните поздравления на Обама към ръководството на военните след преврата за “забележителната сдържаност” след клането в Одеса. Военното ръководство, казва Обама, е “надлежно избрано”. Някога Хенри Кисинджър беше казал: “Важно е не кое е истина, а кое се възприема за истина”.
  В американските медии зверството в Одеса се омаловажава като “мрачен момент” и “трагедия”, в която “националисти” (неонацисти) нападат “сепаратисти” (хора, които събират подписи за референдум за федерална Украйна).
  Вестник “Уолстрийт Джърнал” на Рупърт Мърдок осъди жертвите със заглавието: “Според правителството, смъртоносният пожар в Украйна вероятно е дело на бунтовнците”. Пропагандата в Германия е чиста “студена война”. “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” предупреждава своите читатели за “необявената война” на Русия. За германците е иронично, че Путин е единственият лидер, който осъжда засилването на фашизма в Европа през 21 век.
  Популярна баналност е, че “светът се промени” след 11 септември. Какво обаче се промени? Според големия Даниел Елсбърг (бивш служител на Пентагона, който оповестява секретна информация за лъжите на американското правителство относно войната във Виетнам. - Бел. ред.), във Вашингтон е извършен тих преврат и сега на власт се шири милитаризмът. В момента Пентагонът провежда “специални операции”, тайни войни, в 124 държави.
  У дома нарастващата бедност и загубата на свобода са историческите последствия за една държава в постоянна война.
  Като прибавим риска от ядрена война, въпросът е: Защо толерираме това?

  Джон Пилджър

 87. 88 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#82] от "istorik65":

  Krim 400 години е бил Български! После е бил Татарски и накрая е бил Руски ... така както Финландия за 100 години е била Шведска и после 100 години е била Руска. Както виждаш сега Финландия си е Финландска и нито Финландците нито Руснаците го оспорват това.
  Крим е прекроен към Украйна през 50те но през 94 Русия го признава като неразделна част от Украйна. Ако са имали някъкви съмнения можеха тогава да ги изразят. Още в няколко договора в следващите години Русия признава Крим като част от Украйна. Но за Руснаците подписан договор няма значение. Затова нормалните страни не им вярват и всичките им съседи се страхуват от тях. 85% от Руснаците подкрепят Путин (какато и Германците са подкрепяли Хитлер) но не си дават сметка че откакто е на власт успя да се обгради от държави които мразят Русия до смърт. Не разбирам как тове може да бъде постижение във външната политика. грузия, Прибалтиките и сега Украйна никога няма да бъдат приятели на Русия - или ще оспориш и този факт?
  А за смешките за Доналд Кук - как разбра че радарите му са спряли да работят? Покажи ми едно изказване на Американската флота в което се казва че сенсорите на кораба не са работили в който и да е момент! Ако имаш някъкво техническо пбразование кажи ми как въобще някой може да разбере кои сенсори работят на някои военен кораб. Може ли да ми отговориш. Поработи върху този въпрос и сам ще разбереш истината за тази пропагандна легенда. Аз утер може да мина пред блока ти и да кажа че телевизора ти е спрял и баба ти се е наакала защото аз съм минал отпред.
  Факта че вярваш на такива глупусти и че дори и нямаш сянака на съмнение че един народ може да иска да не е васал на Русия ми показва че си загубена кауза ... но от вежливост ти отговарям. А за роба и свободния - аз бях свободен още когато бях в България, баща ми също. На него всичко му бяха взели само не и свободата на духа. И също има хора които имат физическа свобода но не и духовна. Затова не профанизирай определението ми за роб. Ти робуваш на идея която се е компроментирала и продължава да се компроментира сама. Имам такива роднини и познати в България - колкото и примери да им даваш те са като зомби - едно и също си повтарят - при Тошето си беше по-добре, Путин е велик, русия сега ще ги научи ... като насън са.

  California Über Alles
 88. 89 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Весело

  [quote#61:"istorik65"]Всичко , каквото се сетиш ... вкл. и нанотехнологии, където са водеща сила[/quote]
  Стига бе Корема ме боли вече от смях

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 89. 90 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#89] от "magen_enoshi":

  Пий спазмалгонче ... свърши и вашата измислена държава, ционистче ...приключихте... гасете лампите или се разбирайте с Русия ,че иначе ще ви се стъжни...е , ако не ви населят тук в България по заповед на Пентагона.

 90. 91 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#88] от "Pontif":

  Браво , това го знам , но аз те питах какво ще кажеш за принципа на самооопределяне , защото Крим се САМООПРЕДЕЛИХА, а ти заяви :/

  [quote#74:"Pontif"]о както казах веднъж роб помияр - за цял живот си помияр и е нормално да не уважаваш желанието на другите народи за самоопределение.[/quote]

  И досега от всичките ти излияния не разбрах, ти уважаваш ли самоопределянето на КРИМ ИЛИ НЕ .... и още един въпрос, как се отнасяш към самоопределянето на Луганск и Донецк...не ми пиши известин исторически факти , тях ги знам по -добре от теб, а ми отговри на въпросите...щото иначе двойните ви стандарти са така : като е за Косово - имат право да се самоопределят, като е за Крим нямат право и нарушават суверенитета и договар за гарниците ... те така значи.

 91. 92 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#91] от "istorik65":

  Бraво бе - Крим се е САМООПРЕДЕЛИЛ с главни букви??? Под дулата на армия без отличителни знаци? В Крим има 1.2 милиона Руснаци, 800,000 Украинци и 300,000 Татари. И ти искаш да ми кажеш че от тези хора 98% са гласували за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия??? Знаех си че си губя времето.
  А Косово не го намесвай - Кога се проведе референдум в Косово? Колко години след като вече нямаше война? И колко са хората в Косово? От около 2 милиона 92% са Албанци, 4% са Сърби, 2% Черногорци, 1% Турци, 1% Цигани.
  Ти можеш ли да смяташ? 1.2 М Руснаци от 2.5М население са под 50% и искаш да ми кажеш че Украинците и Татарите почти 100% са гласували за присъединяване към Путин?
  В Косово Албанците са над 90% как може това да бъде Сърбия? Да не говорим че Косово никога не е било Сърбия. Вземи прочети малко история. Сърбитя заедно с Турците са потушавали въстания в Косово. Точно както когато през 1885 се прави Съединението на България Сърбия започва война срещу БЪлгария а Русия скъсва дипломатически отношения с България и моли Турция да ни окупира. Аман от необразовани хора!
  Да не говорим че Украинската а и всяка друга Конституция разрешава отделяне от държавата само ако всички - цяла Украйна гласува, не разни села и паланки.
  Виж какво трябва да лягам. Ти си идеолог. на тебе каквито и доводи да ти се дават пак ще си обичаш Русия и Путин и ще мразиш западните демокрации. Остани си със здраве и си живей живота както смяташ за добре. Ако много се терзаеш отиди и живей в Русия. Аз например не можех да понасям живота в България - дигнах се и се махнах. И от този ден слънце изгря в живота ми. Няма ден в който да не съм благодарен че се махнах. Ако ти толкова обичаш Русия отгледай децата си там. Явно демокрацията те дразни.

  California Über Alles
 92. 93 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#92] от "Pontif":
  Смешник гоУем си ... значи в действие влиза двойният ви стандарт, в Косово може , значи при наличието само на няколко хиляди американски щика, а в Крим не може щото не ви е угодно , а в Афганистан как е, я да видим какво пише по въпроса Нийл Кларк :

  " Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван?"

  И понеже много обичаш историческите справки може ли да ми напомниш кога Косово е било албанско, че нещо се не сещам .

  Цялата ви истина е такава , за вас истина е неразкритата ви лъжа ... щом в Косово един път е прието самоопределянето като принцип, при това ставащо чрез откъсване на една определено сръбска земя, то този принцип би следвало да се спазва навсякъде... а ти троле цереушки , като ми намериш доказателства , че в Крим е имало насилие над хората, като това дето сега украинските власти налагат над хората в югоизточна Украйна , тогава ще имаш правото да плещиш тия глупости ..я , да ми кажеш, защо ООН не изпрати наблюдатели в Крим, въпреки ,че беше поканено не един , а три пъти ... защото , ако ги беше изпратило как ще лъжете сега, че е референдумът е проведен под дулата на руски войници... и въпреки ,че ООН не ги изпрати , там отидоха международни наблюдатели, които ясно заявиха в ефир, че в Крим насилие НЯМА ...ама вие не ги признавате нали, щото не били упълномощени от ООН ...онова същото ООН , което :


  [quote#78:"istorik65"]Хи хи.. от ООН , от това същото дето не смее да разследва снайперистита на майдана и дето не може още да открие ядрения арсенал на Ирак , нали ?

  За него говорим нали , да уточня де.
  [/quote]


  Айде у лево ... значи според вашето определение излиза ,че вие сте роб- помияр , щом не признавате правото на самоопределяне на Крим и Югоизточна Украйна , ако не помните ,ще ви цитирам:

  [quote#74:"Pontif"] Но както казах веднъж роб помияр - за цял живот си помияр и е нормално да не уважаваш желанието на другите народи за самоопределение.[/quote]

  Това е засега.

  Хубаво ,че си се махнал , а понятието "демокрация" за вас жителите на Запада е като понятието за "добро" и "лошо" при канибалите - "Лошо е ако ти ме изядеш, добро е ако аз те изям".

  Затова в България "демокрацията " е лоша или я няма , защото канибалите от Запада ни изяждат, но за тях е добра ..и е станала такава и за вас , когато стете махнали оттук ..и не т.нар. " демокрация" не ме дразни, стига да се опира на принципите на честността, равнопоставеността и еднаквото прилагане на международното право , за което между впрочем е писал и журналиста Нийл Кларк , айде още веднъж да ви го постна , че да видите ,че и на Запад живеят ,честни хора... даже може би ,те са повече от вас , но канибалите на "демокрацията" не им позволяват да управляват, нито пък обръщат внимание на разумните им доводи, въпроси и препоръки.

  Затова още веднъж откъси от статията на Нийл Кларк :

  [quote#68:"istorik65"]Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван? [/quote]

  и също


  [quote#68:"istorik65"]Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Разликата между унгарските и украинските националисти

  В множество статии из вестниците ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й предизвиква големи тревоги, въпреки че тя дори не е част от управлението, а едва ли и ще бъде.

  Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

  Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне? [/quote]

  а най - вече :

  [quote#68:"istorik65"]Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне? [/quote]

  Е , когато можете да отговорите на тези въпроси , тогава ми и пишете ... а колкото до това ,дали ще ходя в Русия ...ами засега все още се въздържам, но при напредналата турцизация на България и вероятното, бъдещо прилагане на прецедента "Косово" в Родопите / щото там ще е тържеството на демокрацията и изгодно за САЩ / , най -логичния ми път ще е точно към Русия... никога , запомнете, НИКОГА , няма да застана на страната на лъжата , както и да я наричат и дори и да няма какво да ям или децата ми да няма какво да ядат, ако те искат може да го направят , това е техен избор, но аз няма да го направя ... от което , разбира се , злото което и ви е ръсите от нета , нито ще изчезне , нито ще намалее ...аз росто няма да му дам моето съдействие, така съм възпитан ...и прадядо ми и дядо ми са свещеници , аз съм потомък на опълченци и наследник на велиакта българо - славянска цивилизация, чиито продължител е Русия и аз НЯМА ДА ЗАСТАНА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ВЕКТОР... а вие плюскайте биконя , серете в удобно куко , гледайте порно и Кончита Вурст и се наслаждавайте на върхъ на цивилизацията... това е ваш избор и право, само помнете , че в Библията пише, че когато дойде Звяра, тези които издържат на изкушенията и преследването ще бъдат спасени ... аз ще издържа.
  А вие ?

 93. 94 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пък гледам много минуси сте му нашибали на Нийл Кларк ..., че и на Джон Пилджър , ма за що така ...дразните ли се нещо , я да видим ...аха , от това явно: бъркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Разликата между унгарските и украинските националисти

  В множество статии из вестниците ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й предизвиква големи тревоги, въпреки че тя дори не е част от управлението, а едва ли и ще бъде.

  Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

  Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  а може би от това :

  Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван?

  или може би от тази истина :

  Подобно на руините в Ирак, Украйна е превърната в тематичен парк на ЦРУ, управляван лично от директора на му Джон Бренан в Киев. Паркът разполага и с десетки “специални отряди” от ЦРУ и ФБР, които съставят “структура за сигурност” за свирепи атаки срещу противопоставилите се на февруарския преврат. Гледайте видеото и прочетете разказите на очевидците на клането в Одеса този месец. Фашистки главорези, докарани с автобуси, изгориха Профсъюзния дом, убиват 41 души, блокирани вътре. Вижте как милицията стои настрани.

  , а най - вероятно ето това много ви дразни :

  Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?"

  Не се дразнете де ...хората казват истината, а както е известно само истината ще ви направи свободни.

 94. 95 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#52:"gozambo"]Въпросната танкова битка непрекъснато я въртят по военно историческите канали като последната велика танкова битка. Руските танкове в Ирак са унищожени толкова бързо, че първоначално са мислели, че са унищожени от въздуха. А в действителност няколко американски танка ги атакуват и отстрелват иракската танкова армия за съвсем кратко време. И не стававъпрос за изненадваща атака. Просто американските танкове са много по-маневрени. С бързи маневри наляво, или надясно избягват обстрела от руския танк, който не може толкова бързо да си завърти купола и го изпреварват в стрелбата. Абсолютна победа благодарение на по-добрите технически характеристики. [/quote]
  Не мога повече... Направи ми една услуга, дай тази мъдрост в Националния военен университет, да цъкат с глава и да попиват мъдрост. Аз обявявам капитулация.

 95. 96 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#90] от "istorik65":

  Иска ви се на вас партийните псевдоисторици, арабески и всякаква подобна лява сволоч. Ама няма да го бъде. А иначе както винаги си железен с доказателствата на измислените твърдения.
  Жалък и смешен си

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 96. 97 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#96] от "magen_enoshi":

  Сериозно ли ...и кое по -точно ви се струва измислено , о драги ционисте ...ти който се радваше на избитите сирийци и никога не си написал нищо правдиво.

  Няма начин да не ви извият врата рано или късно, ционистка паплач такава ... не ми пука , какво мислите, ако случайно някога се срещнем в бой, просто ще ви отвея ако ми се удаде и толкоз .

 97. 98 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#96] от "magen_enoshi":

  А и да не забравите да ми пишете, като намерите ядреното оръжие на Ирак.

  И също така не лошо да прочетете ето тези риторични въпроси , зададени от Нийл Кларк , , ако случайно сте ги подминали:


  " Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  Разликата между унгарските и украинските националисти

  В множество статии из вестниците ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й предизвиква големи тревоги, въпреки че тя дори не е част от управлението, а едва ли и ще бъде.

  Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

  Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

  а най - вече :
  Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

  Объркан съм. Някой може ли да ми помогне? "

  Е , когато можете да отговорите на тези въпроси , тогава ми и пишете , иначе само тролите, извършвате астротърфинг или ако предпочитате , мурзилите

  ПС.
  Да не забравя да ви честитя, днес опълченците на Донбас са свалили следващия хеликоптер и вследствие на удара, букета и гушнал един генерал ...шефа по обучението на фашетата от Нацгвардията / старо име Десен сектор/ , и още 14 фашета също са подритнали камбаната... не прилича на клането на мирни жители , нали ?
  Как казват руснаците ..помните ли ... "Кто с мечом снам придет от меча и погибнет."

  Не го ли научихте тоя урок бе ...

  А , и да ви честитя и новия Евразийски икономически съюз ... вярвам,ще ви е приятно.

 98. 99 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#5] от "АБПФК": е какво от това това са републики в рамките на СССР. Нали за това е прехвърлен Крим към Украйна за да се облекчи бюрокрацията при строежа на канала и той да не минава през две републики.

 99. 100 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#96] от "magen_enoshi":

  Понеже пропуснах , а пък другия трол тук - Pontif, ептен не ми даде отговор , я и теб да те попитам , да видя дали ще можеш да дадеш отговор на ей, този простичък въпрос :

  [quote#93:"istorik65"]я , да ми кажеш, защо ООН не изпрати наблюдатели в Крим, въпреки ,че беше поканено не един , а три пъти ... защото , ако ги беше изпратило как ще лъжете сега, че е референдумът е проведен под дулата на руски войници... и въпреки ,че ООН не ги изпрати , там отидоха международни наблюдатели, които ясно заявиха в ефир, че в Крим насилие НЯМА ...ама вие не ги признавате нали, щото не били упълномощени от ООН ...онова същото ООН , което не смее да разследва снайперистите на майдана и дето не може още да открие ядрения арсенал на Ирак , нали ?[/quote]

  Чакам отговор ... и не ми пиши глупости... вече ме уведоми, че според тебе съм жалък и смешен, та сега чакам само отговори.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK