"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© ReutersКритикуващите външната политика на президента Барак Обама "настояват САЩ да не бъдат ограничавани от Кипър или България в реакцията си на руската инвазия и анексирането на части от Украйна".


Това написа тази седмица в редакционната си позиция в."Вашингтон пост" по повод речта на президента пред дипломиращите се във Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.


Коментарът, озаглавен "В Уест Пойнт президентът Обама върза ръцете на Америка във външната политика", се критикуват идеите му как би трябвало САЩ да се държат по света по-сдържано, отколкото досега. Реакцията на значителна част от американските медии, включително на либерално издание като "Ню Йорк таймс" също бе по-скоро отрицателна. На много места се изтъква, че изглежда и военните не са във възторг от визията на Обама, защото речта му била посрещната с откъслечни аплодисменти и доминиращо хладно мълчание.
Споменаването на България става в редакционен коментар, започващ с думите: "Президентът Обама пренареди глобалните ангажименти на САЩ по начин, който разклати доверието на мнозина американски съюзници и окуражи някои врагове". "Това ограничаване на американската сила противопоставя Обама на всеки един американски президент от Втората световна война насам", допълва още "Вашингтон пост".


Кипър и България напоследък са споменавани във водещи западни издания като принадлежащи на групата европейски страни, които ако не симпатизират открито на Москва, то поне се противопоставят на санкции срещу управлението на президента Владимир Путин. В тази група често се виждат имената още на Унгария и Австрия. (Кипър и Австрия са членки на ЕС, но не и на НАТО - бел.ред.)


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия


Медиите с интерес очакваха речта на Обама, защото тя бе първата пред военните от избухването на украинската криза, но множество издания обобщиха, че вместо нова визия за външната политика са чули повторение на логиката, по която досега Вашингтон действаше конфликт по конфликт. Освен това тя бе произнесена ден след националния празник, в който САЩ почитат паметта на всички сражавали се и загинали за страната.


Като илюстрация на убеждението си, че премереният подход е по-ефективен, Обама даде пример с думите "Способността ни да формираме световното мнение помогна да изолираме Русия веднага. Заради това, че Америка е водеща, светът незабавно осъди руските действия", както и че украинците са провели в неделя демократични избори за нов президент.В словото си той изреди като основни моменти на идеята за това как страната трябва да действа по света следното:


- да използва армията си, когато са застрашени фундаментални национални интереси на САЩ или американски граждани;


- да се направи завой в борбата с тероризма като се подсилят партньорствата с държавите, където терористите опитват да изградят свои мрежи;


- да се продължи подсилването и поддържането на международния ред чрез развиването на институции като НАТО и ООН;


- подкрепа на демокрацията и човешките права по света - не само от някакъв идеализъм, а като един от елементите на американската национална сигурност.


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© Reuters


Обявяването на специален фонд от 5 млрд. долара за развиване на подобни партньорства бе коментирано като потвърждение, че това е подход с много по-малко разходи, отколкото изпращането на американската армия по горещите точки на света и създаването на нови врагове. 


Но също така се припомни, че в Афганистан сериозното обучаване на местни сили започна цели 9 години след свалянето на талибаните от власт, а в Сирия до последно се чакаше Москва и влиянието й върху Башар ал Асад да изиграе някаква роля в спиране на кръвопролитията и се забави координирането на подкрепата за сирийски бунтовници от Саудитска Арабия, Катар и Турция.


Изграждането на устойчиви коалиции и на ефективни местни сили изисква дългосрочен ангажимент и ресурси, което според критиците на Вашингтон не е най-силната страна на САЩ, коментира "Ройтерс". За сметка на това бързото оттегляне от конфликти заради вътрешнополитически интереси оставя повече проблеми, отколкото да решава, допълват те.


В този контекст "Уолстрийт джърнъл" писа в събота за пореден път за растящата вероятност бившият държавен секретар Хилари Клинтън да се кандидатира за изборите за президент през 2016г., като на няколко места акцентира на отношението й към армията. "Според бивши и настоящи съветници в президентската администрация тя е била по-благосклонна от Обама да се употребява военна сила и е гледала на нея като на важно допълнение към дипломацията. "По време на обсъжданията ни тя общо взето беше човекът, който се изказваше в подкрепа на военни действия. Тя нямаше проблем с американска военна акция", казва Бен Роудс, заместник на президентския съветник по въпросите на националната сигурност.


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© Reuters


Ето какво каза още в речта си президентът Барак Обама:


"По много показатели Америка днес е относително (спрямо 2009г. - бел.ред.) по-силна от останалите държави по света. Който твърди обратното, който казва, че Америка е в упадък или че глобалната й позиция на лидер се топи, или погрешно чете историята, или се занимава с политиканстване.


Помислете. Армията ни няма равна на себе си. Преките заплахи срещу нас от която и да е държава, са малки и много далеч от онези от времената на студената война. В същото време икономиката ни е най-динамичната в света, бизнесът ни е най-иновативен. Всяка година ставаме енергийно по-независими. От Азия до Европа - ние сме пресечната точка на съюзи без прецедент в историята на човечеството."


"Въпросът пред нас, пред всеки един от вас, е не дали Америка ще води, а как ще води, не само в осигуряване мира и просперитета си, но и в разпространяването на мира и просперитета по планетата.


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© Reuters


Този проблем не е нов. Поне от времето на Джордж Вашингтон има хора, които предупреждават да не се замесваме в чужбина по въпроси, които не са пряко засягащи сигурността или икономиката ни.


Днес, според самоопределящите се като реалисти, конфликтите в Сирия или Украйна или ЦАР не са "наши", та да ги разрешаваме. И не е изненадващо, че след скъпите войни и продължаващите трудности тук, у дома, това мнение се споделя от мнозина американци.


Другата гледна точка - тази на привържениците от ляво и отдясно на намесата, казват, че игнорираме тези конфликти за наша собствена сметка, че волята на Америка да употребява сила по света е последната гаранция срещу хаоса и бездействието на Америка срещу сирийската бруталност или руските провокации не само противоречи на нашите разбирания, но и отваря вратата за ескалиране на агресията в бъдеще.


Всяка от страните вади примери от историята като аргументи, но вярвам, че и двете не отговарят на изискванията на съвременността. Абсолютно вярно е, че през ХХI век американският изолационизъм е изключен. Не можем да пренебрегваме случващото се отвъд границите ни. (...) 


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© Reuters


Вярвам, че един свят с повече свобода е не само морален императив, той ни прави и по-защитени.


Но да казваме, че се интересуваме от постигане на мир и свобода отвъд границите ни не означава, че всеки проблем има военно решение. От Втората световна война насам някои от най-скъпите ни грешки идват не от нашето въздържание, а от желанието ни да се впуснем във военни авантюри без да мислим за последиците, без да изграждаме международна подкрепа и легитимност за действията си, без да сме обяснили на американския народ какви жертви ще са нужни. 


От смелите думи стават хубави заглавия за вестниците, но войната рядко се подчинява на някакви призиви. Както е казал на дипломирането на випуска на Уест Пойнт през 1947г. ген. Айзенхауер - човек с опит от първо лице по тази тема: "Войната е най-трагичната и глупава грешка на човечеството; да се търси или да се настоява за умишленото й предизвикване, е тежко престъпление срещу всички хора." (...)


Ще изменя на дълга си към вас и към страната, която обичаме, ако ви изпратя на бой, само защото съм видял някъде по света проблем за оправяне или защото съм притеснен какво ще кажат критиците, смятащи, че военната интервенция е единственият начин Америка да не изглежда слаба.


Ето в какво вярвам: Америка трябва винаги да води на световната сцена. Ако не го правим ние, никой няма да го направи. Армията, в която служите, е и винаги ще бъде гръбнакът на тази лидерска позиция във всеки един случай. Но военните действия на САЩ не могат всеки път да бъдат единственият - или дори водещият - компонент на нашата лидерска позиция. Само защото разполагаме с най-добрия чук, не означава, че всеки проблем е пирон. (...)


Първо, ще повторя това, което казах в началото на моето президентство: САЩ ще използват военна сила, едностранно, ако се наложи, когато го изискват фундаменталните ни интереси - когато наши хора са застрашени; когато е заложен животът ни; когато е в опасност сигурността на нашите съюзници. При тези обстоятелства все още ще трябва да се запитаме дали действията ни са пропорционални, ефективни и справедливи. Международното мнение има значение, но Америка никога няма да иска разрешение да защитава народа си, родината си или начина си на живот."


"Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

© Reuters


От друга страна, когато глобални въпроси не са пряка заплаха за САЩ, когато възникнат кризи, предизвикващи съвестта ни или тласкащи света в опасна посока, но не директно заплашващи ни, тогава летвата за наши военни действия трябва да е вдигната по-високо. В такива обстоятелства, не бива да действаме сами. Вместо това трябва да мобилизираме съюзници и партньори за колективно действие. Трябва да разширим инструментите си с дипломация и подпомагане на развитието, санкции и изолиране, позоваване на международното право и, ако е справедлива, необходима и ефективна - международна военна намеса. В такива обстоятелства трябва да работим с други, защото колективните действия в такива обстоятелства е по-вероятно да успеят и е по-малко вероятно да ни отведат към скъпи грешки. (...)


Така че трябва да разработим стратегия, премахваща заплахите и разширяваща обхвата ни без да се изпращат войски, което натоварва армията ни или нажежава страстите в съответната страна. (...)


Като започваме директни военни действия, трябва да следваме стандартите, отразяващи собствените ни ценности. Това означава, че ще нанасяме удари, само когато сме пред продължаваща, непосредствена заплаха и почти е сигурно, че няма да има цивилни жертви. Защото действията ни трябва да отговарят на един простичък тест - трябва да не си създаваме повече врагове от тези, които сме ликвидирали на бойното поле."

Коментари (427)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Обама след 2 години си отива.
  След това на чекистите дупе да им е яко.

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пак станахме световна новина с" любовта" ни към голямия брат ! До кога ще ни излагат симпатягите от Тройната коалиция ! Оставка !!!>>>

 3. 3 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не желая да ни водите г-н Обама. престанете, отвратителни сте.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Следващият президент ще бъде "ястреб". Ако сега беше такъв, Путин щеше да бъде доста по-сдържан.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "SPQR":

  Следващият президент най-вероятно също ще е демократ, проблемите с руските агенти в България и българското правителство трябва да си ги решим ние, а не президента на Америка, който и да е той.

 6. 6 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересите на България са над всичко. Явно Южен поток здраво бърка в здравето на някои и затова така се разпищолиха. Ама не си дават сметка, че в тая игра има и руснаци, което означава, че няма да е тяхната.
  А пък Обама тръгнал да се хвали и не е ясно защо тук трябва да се препечатват хвалбите му. САЩ да правят каквото искат. Само да не ни се бъркат във вътрешните работи.
  Били САЩ най-силните, ама само преди месец и половина моряците от един американски кораб щяха да се изпуснат от страх заради един руски самолет)

  http://www.youtube.com/watch?v=6R-Mwji-8ok

  А преди това САЩ сами си изритаха посланика в Москва, щото и той се издъни)

  http://www.youtube.com/watch?v=1UTP1VxJpaU

  Големи са САЩ ама спрямо Сърбия и др. такива доматени държави. Ама срещу Русия им треперят мартинките)

 7. 7 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Вашингтон пост": Не може от България да зависи политиката на САЩ към Русия

  Правилно че не може, но защо политиката на България към Русия и санкциите зависи и се диктува от САЩ и Брюксел

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  "Вашингтон пост" отбягва да каже кой и как ще компенсира загубите на България,Кипър,Унгария и Австрия ако се наложат строги санкции срещу Русия ! Също така не споменава и други страни от ЕС които не са ''за'' санкции.Германия,ВБ,Италия,Гърция.....!
  А най-интересното е,че не споменава кой ще компенсира американските компании които работят с Русия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Я ,още малко ще станем и балансьори м/у САЩ и Русия ! А дали утре няма да ни обвинят и за '' Украинската криза '' , за ''Анексирането'' на Крим от Путин .....?

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#6:"angora_bg"]Ама не си дават сметка, че в тая игра има и руснаци, което означава, че няма да е тяхната.[/quote]

  Свръхчовеци?

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#6:"angora_bg"]Явно Южен поток здраво бърка в здравето на някои и затова така се разпищолиха.[/quote]

  Южен поток бъркаше и в моето здраве, но - слава Богу! - в минало време.

  Тежко на онези, дето ще трябва да връщат парите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "angora_bg":

  А ако бяха свалили самолета сега щеше да ревеш какви агресори били и как се опитвали да разпалят трета световна война. А Путин щеше да направи същото каквото прави, когато избиват спец частите му в Украйна - нищо.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#6:"angora_bg"]САЩ да правят каквото искат. Само да не ни се бъркат във вътрешните работи. [/quote]

  А братска православна славянска Рассия може, нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#13:"oos19355380"]А ако бяха свалили самолета сега щеше да ревеш какви агресори били и как се опитвали да разпалят трета световна война.[/quote]

  Те и без да свалят самолета притиснаха Ботоксовия гном в ъгъла. Защо Русия не нахлу в Украйна, а? Защо? Защо? ЗАЩО?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#5:"oos19355380"]Следващият президент най-вероятно също ще е демократ[/quote]
  не е много сигурно.
  кандидатът на демократите със сигурност ще бъде хилъри, а нея много хора не могат да я понасят.
  но дори и тя да стане президент, пак дупе да им е яко на чекистите. хилъри е булдог, захапе ли - не пуска.

  zenrus.ru
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  За съжаление Обама е много слаб президент. Хилари също ще бъде такава. Най безличния държавен секретар на САЩ!
  Изхода е президент републиканец .

  klimentm
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Международното мнение има значение, но Америка никога няма да иска разрешение..."

  Ще се наложи, САЩ да съобразяват
  и с мненията на други фактори в глобалното,
  Дай Боже и тези на ЕС...
  Времето все по-ясно налага,
  Света ни да спира по-решително, хроничните побойници...
  Не е нужно да ровим в статистиката...

 19. 19 Профил на lgsq
  lgsq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "oos19355380":

  С какво да го свалят?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#3:"neznaiko_2011"]Не желая да ни водите г-н Обама. престанете, отвратителни сте.[/quote]

  Каза путинофила.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на lgsq
  lgsq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Какво да прави там?

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#20:"TY 134"]а след това разори българия[/quote]

  Не думай! БКП били агенти на САЩ!

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1988 Весело

  "В тази група често се виждат имената още на Унгария и Австрия..." - едните отскоро, а другите отдавна - явно по-различни са си!

  Коментиране на анализираното, вече...
 25. 25 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тази вечер в щаба на "неутралите" са на линия и са подготвени за нощната атака с нова статия от Злия Чичо Сам ! Интересна тактика на удари с високоточни статии са избрали янките , но и опонентите им вече се окопитват и става напечено...

 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Америка не заслужава страхлив президент като Обама...нито Русия заслужава корумпиран агент на КГБ...та те са велики сили...от тях зависи живота на милиони хора...

 27. 27 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"oos19355380"]проблемите с руските агенти в България и българското правителство трябва да си ги решим ние,[/quote]
  Съгласен съм. Но защо само с руските агенти? Трябва да решим проблемите и с всички останали чужди агенти - американски, турски, израелски и т. н. Защото както си говорим само против руските агенти, мисля, изпадаме в дисбаланс.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 28. 28 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 807 Весело

  Другари! Тъй като на "Позитано" 15 още продължават тържествата по случай историческата изборна победа, има забяване с опорните точки.
  Затова пращам първите 3:
  -"Вашингтон пост" е локално стенвестниче, което виси на едно табло на 15 улица, СЗ във Вашингтон и се издава от ЦРУ.
  -Четат го само авторите му, Прокопиев, президента ни и няколко реформатора.
  -В никакъв случай не може да се сравнява с титанът на българската и световната журналистика "Телеграф". Да не говорим с "Российская газета".
  До получаване на другите опорни точки, използвайте тези.

  Отдел "Пропаганда" на ЦК.

  Миша
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#24:"Аз България Веди"]В тази група често се виждат имената още на Унгария и Австрия[/quote]

  Що червена пара се изля в Австрия...

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#15] от "Norman Granz":
  Аз също съм мислил по въпроса - ако го беше направил никой и копче не можеше да му каже. Нито газа могат да спрат нито могат да рискуват ядрена война. Проблемът е, че Путин изглежда няма пари, а ако вземе украинците ще трябва да ги издържа. Крим и без това му идва нанагорно

 31. 31 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "SPQR":

  На мен така ми се струва, не мисля, че кризата в Украйна ще е определяща при всяко положение, защото надали има някой в САЩ, на който му се влиза в нова война, така че политиката на Обама относно Украйна няма да бъде разглеждана като някакъв огромен провал, а вота за републиканците ще зависи много повече от позицията им спрямо вътрешни проблеми като имиграционната реформа. Но е вярно, че Хилари сигурно ще е по-твърда от Обама, който дойде на поста с много силни обещания за оттегляне от Афганистан и Ирак и просто не е човекът, който ще вкара Америка в нова конфронтация освен ако не е абсолютно наложително.

 32. 32 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  А защо САЩ не направиха нищо в Крим, а ? Защо само разкарват гемиите из Черно море, но не далеч от брега и наглеждат дали спасителните лодки са в готовност ? Защо, защо, защо, защо ?

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#22:"lgsq"]Какво да прави там? [/quote]

  Нещо съмнения съзирам. Как какво - да освободи братята си от фашистите в Киев!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Един втори Джордж Буш младши при нарастващата сила на Китай и Русия може да има фатални последици за света или поне доста сериозни

 35. 35 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Безсислието на Наемик е патологично.

  I'm addicted to the truth.
 36. 36 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#27:"Скромност Станишева"]Съгласен съм. Но защо само с руските агенти? Трябва да решим проблемите и с всички останали чужди агенти - американски, турски, израелски и т. н. Защото както си говорим само против руските агенти, мисля, изпадаме в дисбаланс.[/quote]

  Защото те са най-вредните. Ти ако имаш хрема и мозъчен тумор кое първо ще лекуваш?

 37. 37 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "power_decided":

  Що не моат повече.

  I'm addicted to the truth.
 38. 38 Профил на lgsq
  lgsq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#33] от "Позитаник потъна":

  Питам съвсем сериозно.

 39. 39 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#23:"Позитаник потъна"]БКП били агенти на САЩ! [/quote]
  Горбачов бил агент на САЩ, който действал по тяхна заръка да погребе комунизма.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1000864

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#36:"oos19355380"]Ти ако имаш хрема и мозъчен тумор кое първо ще лекуваш? [/quote]
  Зависи от стадия на тумора.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 42. 42 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "Скромност Станишева":

  Напреднал, почти фатален стадий.

 43. 43 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вашингтон Пост да попита какво стана с намеренията за демократизиране на Ирак, Афганистан, Либия и Сирия!

  Украйна е в Европа, ние европейците трябва да се занимаваме с мира на контингента! Не приемам провалила се в "демократизирането" страна да ни поучава какво да правим!

  Светът вече не е еднополюсен, господа американци! Имахте ролята на световен джандар повече от 24 години, но се провалихте! Направихте над десет агресии за това време, разбихте много държави, загинаха марцина милиони цивилни граждани!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#34:"agl52316780"]Един втори Джордж Буш младши при нарастващата сила на Китай и Русия може да има фатални последици за света или поне доста сериозни[/quote]

  Китай и Русия кога станаха съюзници? Вие не разбрахте ли, че най-голямата заплаха за териториалната цялост на Русия е Китай. Трудолюбивите китайци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#6:"angora_bg"]Явно Южен поток здраво бърка в здравето на някои и затова така се разпищолиха. [/quote]


  Да. В нашето.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#40] от "И такаа":

  Ти какви хапчета пиеш?

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А между другото, Иван Костов също е руски агент. Защото даде "Нефтохим" Бургас на "Лукоил" с мотива, че можел да преработва само руски нефт. През 70-те години на миналия век, обаче "Нефтохим" е преработвал ирански, иракски, сирийски и саудитски нефт.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 48. 48 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#27:"Скромност Станишева"]Трябва да решим проблемите и с всички останали чужди агенти - американски, турски, израелски и т. н.[/quote]
  Има една малка особеност - някои от посочените са ни партняори.
  Когато бяхме във Варшавския договор, гонехме империалистическите агенти, а съветските и другите братски ги посещахме с хляб, сол и мускатова отлежала.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  САЩ са пратили бившата си частна охрана, бойци на блек форест секюрити в Източна Украйна.

  България не е пратила никой там. Тука си пишем на форума, но нищо повече. Реалността се случва там, без българско участие.

  Es muß Geld fließen!
 50. 50 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "oos19355380":

  Значи лекувам първо хремата, тъй като създава дискомфорт. а туморът е неоперабилен; може да се полагат само палиативни грижи.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 51. 51 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#17:"klimentm"]За съжаление Обама е много слаб президент. Хилари също ще бъде такава. Най безличния държавен секретар на САЩ!
  Изхода е президент републиканец . [/quote]

  Вземете Путин, няма да съжалявате! Разбира се след като му изтекат мандатите!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#31:"oos19355380"]вота за републиканците ще зависи много повече от позицията им спрямо вътрешни проблеми като имиграционната реформа[/quote]
  вотът за републиканците ще зависи в огромна степен от това, доколко могат да се позиционират в съвременния контекст и да престанат да зависят от най-върлите консерватори от Тексас и the Bible Belt. Имиграционната реформа би имала някакъв ефект върху латиносите, но те така или иначе вкупом гласуват за демократите, наред с останалите малцинства. Републиканците трябва да се модернизират вътрешно, да се отворят към многообразието на американската нация. Според мен едно ориентиране на републиканците към центъра би им донесло много повече, отколкото един евентуален отлив от крайно-консервативни избиратели. Трябва нов полъх на вдъхновение от страна на републиканците, защото напоследък от там се носи мирис на Lysol.

  zenrus.ru
 54. 54 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Те и без да свалят самолета притиснаха Ботоксовия гном в ъгъла. Защо Русия не нахлу в Украйна, а? Защо? Защо? ЗАЩО?[/quote]
  защото обама казал на путин по телефона: спирам вноса на дамски превръзки и мамашите ще ти направят революция .

 55. 55 Профил на lgsq
  lgsq
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#51] от "Милена":

  Може да отиде да им чете лекции, като нашия Петър Стоянов!

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#4] от "Позитаник потъна":
  лешоядите са чистачите в природата . те не допускат разлагаща се плът да сее зарази . елементарно , преди потъването на квото си там ястребовски

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#50:"Скромност Станишева"]Значи лекувам първо хремата, тъй като създава дискомфорт. а туморът е неоперабилен; може да се полагат само палиативни грижи.[/quote]

  Явно аналогията ми би била по-подходяща за хора, за които мозъкът е жизненоважен орган.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#44] от "Позитаник потъна":

  В момента не са, но дават всички индикации, че могат и да станат. Китай изглежда няма интереси в Сибир като суровинна база, иначе какво прави в Африка. Ако не знаете Китай масово инвестира в африканската нефтена промищленост и по - специално в Судан и Нигерия

 60. 60 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#48] от "Депутат 241 - 15 кръгло или 15 квадратно":

  Абе те и Обама и Меркел са партньори, ама американските тайни служби я подслушват.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#59:"agl52316780"]Китай изглежда няма интереси в Сибир като суровинна база[/quote]

  Изобщо няма, разбира се. И към далечния изток също няма никакви интереси.

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#32] от "power_decided":

  Защо, защото черно море е гьол, които всеки кораб може да бъде потопен от противокорабни ракети пуснати от брега, неуловими са.
  Не случайно Руснаците веднага започнаха предислоциране на стратагическа авияция в Крим, защото при един конфликт морето няма да е много използваемо, ама ПРОто на сащ в Румъния ще е на прицел от близко разстояние, което до голяма степен го обезсмисля...

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#34] от "agl52316780":

  Един нов Обама също може да бъде много опасен. Ставащото днес го показва. Европа не е способна сама да възпре евентуална бъдеща експанзия на Путин. Само силен САЩ може да накара Русия да се замисли.Обама вярва в силата на протегнатата ръка но бе ухапан по ръката , той уви не осъзнава същността на кагебиста от Москва.

  klimentm
 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Защо Русия не нахлу в Украйна, а? Защо? Защо? ЗАЩО?[/quote]
  ами защото мъдрия Български народ е открил постулат формулиран в : по мъдрия отстъпва . помисли върху логиката на козела

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#13:"oos19355380"] А Путин щеше да направи същото каквото прави, когато избиват спец частите му в Украйна - нищо[/quote]

  Избивали спец частите на Путин ??? Айде, бе ? Я дай доказателства, щото според мен ако там имаше руски спец части от украинските войски дето е пратил Киев щяха да останат само дрехите.

 66. 66 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#45] от "Тони!":

  И как точно? Как една тръба, която влиза в единия край на страната и излиза от другия има отношение към вас? Вие къде сте, от коя страна сте в тези отношения? И мислите ли, че можете да се набутате между Русия и Италия, че и да им диктувате условия?

 67. 67 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#58] от "angora_bg":

  Разбира се, колко му е да "блокираш техниката" на армия с годишен бюджет около 650 милиарда долара.

 68. 68 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#6] от "angora_bg":

  аре да не ни правите на гламави. ако не стане южен поток, вас и разните хора, които здраво ще се облажат, много ще ви заболи. но за България няма никаква полза от това нещо. да не говорим, че за нула време заличихте десетилетия вече усилия да се причислим към запада. нещастници. като ви е толкова мила русията, айде в москве.

 69. 69 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Защо Русия не нахлу в Украйна, а? [/quote]
  Защо да нахлува , на Путин му стига ''присъствието на руски диверсионно-разузнавателни групи'' на украинска територия ! П. С .Възпря го дипломатическия натиск,международения натиск,икономическия натиск.... !Работата стана дебела !

 70. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#66:"agl52316780"] Как една тръба, която влиза в единия край на страната и излиза от другия има отношение към вас?[/quote]

  Ами ние плащаме.

  The best way to predict the future is to invent it.
 71. 71 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#62] от "alcapone":

  Американски кораб не може да бъде потопен от руска ракета. ПРО на САЩ пазят от всякакви руски ракети.

 72. 72 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#59] от "agl52316780":

  Единственият шанс на Русия да оцелее е да бъде Канада за Китай. Суровини, плюс и нещо свое да произвеждат и да са по-социални от южния могъщ съсед. Но има един тънък нюанс, Китай да е демократичен като САЩ. Нещо, което скоро няма да стане.

  Миша
 73. 73 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "angora_bg":

  Доказателства към момента не мога да ти дам, ще трябва да изчакаш още една-две седмици докато Путин сам си признае и започне да раздава отличията.

 74. 74 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"Ернесто"] защо политиката на България към Русия и санкциите зависи и се диктува от САЩ и Брюксел[/quote]
  Как защо. Защото едвам , след много кандърми, ги навихме /Вашингтон и Брюксел/, да ни пазят военно , политически и икономически от руските мераци. И както се вижда напоследък , имало защо.

 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#65:"angora_bg"]Избивали спец частите на Путин ??? Айде, бе ? Я дай доказателства[/quote]

  Ами само във вторник над 40 боевика бяха дали фира. Кой бе ръка, кой без глава. Чеченци, къв го дирят там? Освободители.

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#51] от "Милена":

  Не можем да вземем Путин. Той вече е пожизнен руски цар. Император на цялото славянство и православие. Мандатите му никога няма да изтекат, те са в ръцете на Господ . За Путин сте венчани до живот, как ще го понесете не зная!

  klimentm
 77. 77 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#67] от "oos19355380":

  То голяма част от бюджета няма нищо общо с техника, говорим за медисински застраховки и застраховки живот за стотици хиляди военнослужещи, пенсионни задължения към вече пенсионирани ветерани са милиарди долари и т.н. Всичко е в тоя бюджет, така че малко се сравняват ябълки с моркови, ако армията имаше тези пари като кеш, щеше вече да праща роботи да се бият по света, а не да си жертва личния състав...

 78. 78 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#4:"Позитаник потъна"]Следващият президент ще бъде "ястреб"[/quote]
  Следващият президент ще бъде баба Хилъри Клинтън , като в края на мандата тя ще навърши 72 години.

  Мнозина така дойдоха на власт като налитащи ястреби, а си тръгнаха като мокри кокошки...

 79. 79 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Русия си защитава интересите. Ако подходим така, то трябва да поставим въпроса и какъв е интереса на САЩ в Ирак, в Иран, в Северна Корея(в Афганистан може да мине за самозащита), Украйна и дали всъщност не се налага САЩ да бъдат сдържани, вместо те да сдържат останалите . Този въпрос стои пред Китай, Русия, а дори и
  германците взеха да мигат на парцали

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#44:"Позитаник потъна"]Китай и Русия кога станаха съюзници?[/quote]

  Китай и Русия ще са съюзници, докато Путин не си развали напълно дипломатическите и икономическите отношения с ЕС и тогава Китай ще е в позицията на изнудвача, а Русия на изнудваната.

 82. 82 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ние сме против циганизацията на нашата страна.

  Ние сме за свобода и против Новия световен ред, налаган от САЩ и ЕС. Оказва се, че Путин е единствената сила, която може да се противопостави на тези, които убиха Кенеди.

  https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10313855_617213468366874_3588156952877387198_n.jpg

  Ето една вярна прогноза, дадена още преди много години:

  Демокрацията е една илюзия. "През 1944 година Кейси в транс заявява, че свободата, с която САЩ ще парадират в бъдеще, ще бъде маскирано робство. То ще заслепява умовете и очите на хората. Целият свят ще започне да страда..."
  http://www.blitz.bg/news/article/256452
  Уникално точно казано! Напълно точно съвпада с моите констатации!

  Да не забравяме и, че в САЩ все още смятат Сноудън за престъпник.

  Ето затова ние искаме излизане от ЕС! И Русия може да помогне в това. Ние сме за неутралитет и суверенитет.

 83. 83 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ернесто":

  защото ернесто, сме член на нато и на ес. ако не ни харесва, можем да си излезем оттам, те и без това не ни искат.

 84. 84 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Па и не се знае още в какви граници ще остане Украйна, че да иде реч за нахлуване?
  Към #69 !

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

 85. 85 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#73] от "oos19355380":

  И да чакам и да не чакам е повече от ясно, че Украйна е бита карта. Никога няма да е такава каквато е била. Източната част е руска и там е енергодобива и ресурсите. Западната част е мизерната. И никой не може да промени това. Все повече двете части ще се отдалечават една от друга.
  Впрочем вече дори Германия разбра какви измекяри са начело в Киев и доста сви знамената по отношение на санкции срещу Русия.

 86. 86 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#82:"anonymousx"]Ето една вярна прогноза, дадена още преди много години: [/quote]

  От тьотя Ванга ли? Или Кашировски?

  The best way to predict the future is to invent it.
 87. 87 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#85:"angora_bg"]Източната част е руска и там е енергодобива и ресурсите.[/quote]

  Така ли, ами защо тогава не е в Русия?

  The best way to predict the future is to invent it.
 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#67:"oos19355380"] колко му е да "блокираш техниката" на армия с годишен бюджет около 650 милиарда долара.[/quote]
  мдаа , вероятно е по сложно от "създаването" на ФБ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Наглите американци,които съсипват половината свят,а на другата половина и изяждат националните богатства...? ,това ли защитавате колеги...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#66:"agl52316780"]И мислите ли, че можете да се набутате между Русия и Италия, че и да им диктувате условия? [/quote]

  А бе то си е ясно, че за руския слугинаж България е нищо. Тройка кепабчета на Копринка....

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#66] от "agl52316780":

  Като за строежа ѝ взимаме заем например, и блокираме територии. Нещо неясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#79] от "agl52316780":

  Не виждам никой да застрашава интересите на Русия.Тя сама си изпроси днешното отношение към нея.Всички се отнасяха добронамерено към нея,но Путин забогатя ,самозабрави се и показа истинското си лице!

  klimentm
 94. 94 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#32:"power_decided"]А защо САЩ не направиха нищо в Крим, а ? [/quote]
  Точно този въпрос му задават на Обамата журналята от вашингтонските и ню-йоркските газети. И искат отговор.
  Путин, наскоро да са го питали нещо. Да речем: Защо бе Владимир Владимирович, ни скара с украинците. И покрай тях, с европейците и американците.

 95. 95 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1266 Весело

  [quote#89:"sto67nes"]Наглите американци,които съсипват половината свят[/quote]

  Е, Куба им се опъна яко.
  Сега кубинците опъват яко.

 96. 96 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#87:"Позитаник потъна"]Така ли, ами защо тогава не е в Русия?[/quote]
  Лесно е. Трябваше да се сетиш.
  За да бъде под контрол, но не и под издръжката на Русия.

 97. 97 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#82:"anonymousx"]Да не забравяме и, че в САЩ все още смятат Сноудън за престъпник.
  [/quote]

  Аха и той иска да се върне в САЩ. Предпочита да е в затвора в САЩ, отколкото свободен в Рая на Земята
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/05/25/2307695_eduard_snoudun_proveriava_moje_li_da_se_vurne_v_sasht/

  The best way to predict the future is to invent it.
 98. 98 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "angora_bg":

  Да де, но това важи и за Русия не само за США. Време и предателите в правителството (каквито бяха и тези преди тях!) да го разберат.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#92] от "Слав":

  Дракона може да грабне Тайван ,но най апетитното парче от менюто е Източен Сибир.Дракона тайно(за сега)мечтае да си го хапне.Скоро предложиха на Путин да го заселят с няколко милиона трудолюбиви китайци.

  klimentm
 100. 100 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#90] от "gianni":

  Изглежда за американския слугинаж България е буквално нищо. За няколко долара сте готови на всичко. Колко плащат американските бази в България и имат ли договори с местни доставчици?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK