NSA е събирала данни за граждани в САЩ и чужбина чрез снимки от интернет

NSA е събирала данни за граждани в САЩ и чужбина чрез снимки от интернет

© ReutersАмериканската агенция за национална сигурност (NSA) е събирала милиони снимки от граждани чрез техни имейли, профили в социалните мрежи, текстови и видеосъобщения, показват секретни доклади на агенцията, цитирани от американския вестник "Ню Йорк таймс". Данните са част от разкритите тайни документи на NSA от бившия й сътрудник Едуард Сноудън.


Според документите от 2011 г. същата година агенцията е успявала да се сдобие с 55 000 снимки на граждани в рамките на един ден. Те са били използвани за подобряване работата на програма, чиято цел е била разпознаването на лица.


Част от материалите включват и снимки на пасажери на самолети, както и такива от чуждестранни документи за самоличност. Агенцията заяви, че няма достъп до изображения от американски лични карти и шофьорски книжки, но отказа да коментира дали разполага с фотоси, взети от чужденци, които кандидатстват за виза в страната.
"Ние нямаше да си вършим работата, ако постоянно не търсехме начини да подобрим прецизността на нашата разузнавателна дейност с цел да се противопоставим на усилията на чужди разузнавания, които се опитват да прикрият себе си или пановете си да навредят на САЩ или на техните съюзници", заяви говорителят на NSA Ваний Вайнс.


Според вестника от доклада става ясно, че ако досега агенцията е разчитала предимно на писмена и устна комуникация (подслушани разговори, имейли и т.н.) за получаване на информация, то сега снимките, отпечатъците и други средства за идентификация са станали също толкова важни за проследяването на предполагаеми терористи, колкото и другите разузнавателни техники.


През последните четири години NSA е започнала да разчита особено на програмата за разпознаване на лица. Според нейни служители този нов софтуер ще промени коренно начините, по които агенцията избира цели по света, които да наблюдава.


"Ню Йорк таймс" представя и примери, чрез които става ясно как работи новият метод на следене. На една от презентациите, които също са част от секретните доклади, се вижда снимка на мъж без коса, докато на друга той е разпознат от програмата, въпреки че вече е с коса, други дрехи и сниман на различно място.


За пример са показани и снимки на неидентифициран мъж, на някои от които той е с брада, а на други - без. Той е заснет на различни места, а заедно със снимките е показана и информация за него от паспорта и визата му, потенциални връзки с терористични организации и др.


Не става ясно колко хора от Щатите и чужбина са били обект на следене от американската агенция.


Това не е първия път, в който бившият сътрудник на NSA Едуард Сноудън разкрива информация, свързана с разпознаването на лица. През февруари британският вестник "Гардиън" представи данни, според които Британските тайни служби (GCHQ) са събирали снимки от уеб камерите на милиони потребители на сайта Yahoo по света.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK