Тимъти Снайдер: Крайнодесните партии са инструментът на Русия за разрушаване на ЕС

Тимъти Снайдер, професор по история в университета в Йейл.

© wikimedia commons

Тимъти Снайдер, професор по история в университета в Йейл.Днес Европа е изправена пред цивилизационен избор – да се придържа към пътя си на интеграция и да отблъсне външните сили, които се опитват да унищожат европейския проект, или да се поддаде на вътрешното и външно напрежение и да се разпадне.


Това каза в лекция в "Червената къща" в София професорът по история от университета в Йейл Тимъти Снайдер. Изказването на историка беше посветено на събитията в Украйна, техните исторически корени и последствията, които ще има конфликтът върху Европа и международната система като цяло.


Снайдер започна своето изложение с преглед на историята на Украйна. Според него, уникалните условия, в които тя е протекла, имат пряко отражение върху действителността на протестите от края на 2013 г. Историкът посочи, че историческите корени на днешната украинска държава са едновременно в източната и западната европейска цивилизация – от една страна, културата на страната още от създаването на първата държава с център Киев е подчертано източна – основният етнически елемент е славянски, религията е православие, ползваният език и в правната, и в ежедневната реч също е славянски, а писмеността – кирилица.
Според Снайдер в Украйна обаче има и значителни западни влияния. Основната причина за това, е, че територията на днешна Украйна първо става част от голямото разширение на Литва, а сетне на Полско-литовското обединение. За разлика от повечето европейски държави, исторически Украйна винаги е имала двама големи врагове – Русия от изток и Полша от запад. До началото на ХХ век украинците възприемат Полша като по-голяма заплаха, най-вече понеже поляци често са били земевладелци и господари на украинската земя.


Това обаче се променя рязко след Първата световна война с възхода на СССР. По това време, посочи историкът, движението за създаване на украинска държава се засилва, а целия му емоционален заряд е насочен срещу традиционните врагове – Русия и Полша. По това време на територията на Украйна се гледа като ключова за съветския проект, понеже от една страна представлява най-плодотворната земя в Европа, а от друга играе ролята на "топла връзка" със Запада.


Тук според Снайдер идва и една от най-важните особености на украинския национализъм, който се наблюдава и при бунтовете през 2013 г. – той е по своя характер антиколониален, украинците се противопоставят на всеки опит земята им да бъде отнета и управлявана от чужденци. По тази причина и колективизацията на земеделската земя в Украйна през 30-те години е посрещната с масово неподчинение, а е наложена чак след масовия глад – смятан от мнозина за целенасочен геноцид – през 1932-1933 г.


Земеделската земя на Украйна е била и една от основните цели на политиката на разчистване на Lebensraum (жизнено пространство) на Третия райх – според Снайдер, плановете са били цялото украинско население да бъде "премахнато", а територията заселена с германци. Единствено политиката на Сталин да противопостави крайнодесните в Германия на капиталистическия свят на Западна Европа проваля плановете на нацистите.


От особено значение за оформянето на модерна Украйна е промяната на мисленето в Полша по отношение на Украйна през 70-те и 80-те. Мнозинството в полската "Солидарност" оставят настрана историческите вражди и омраза и са готови да разпознаят съвременна Украйна в настоящите ѝ граници в името на общото отхвърляне на съветската власт. След разпадането на СССР Украйна заема ролята, отредена от двойствения ѝ характер на едновременно източна и западна държава, която Снайдер определя като "бебешка геополитика" – ориентиране към Русия или Запада според условията на деня.


Опитите на олигарсите – и особено на президента Виктор Янукович – да централизират властта, особено над земеделската земя, обаче води до натрупване на гняв у украинците, които разпознават в това опит за връщане на крепостничеството на полската власт или колективизацията на социализма. Тези вътрешни процеси, комбинирани със засилените опити за руско вмешателство според Снайдер водят до избухването на бунтовете, познати като "Евромайдан", които водят със себе си поредното преориентиране на Украйна, този път към Запада.


По думите на Тимъти Снайдер настоящият конфликт в Украйна ще има значителни последствия върху бъдещето на европейския континент. Причина за това е, че той е пряк сблъсък на две визии за бъдещето – едната на консервативния Европейски съюз, а другата на Евразийството, чиято доктрина страда пряко от загубата на Украйна и ориентирането ѝ към Запада.


Според него двете различни системи не се различават толкова по политическите и икономическите си модели, колкото по отношението си към историята. Докато Европейския съюз гледа на историята си като на отминала реалност – понякога добра, понякога не – която може да бъде източник на опит и подобряване на бъдещето, то Евразийството, подобно на всички фашистки и социалистически режими преди него, гледа на миналото като на "исторически супермаркет", от който могат да бъдат вземани отделни образи, събития и впечатления и да бъде конструирана алтернативна история такава, каквато е необходима за обясняване на настоящата политическа ситуация.


Според Снайдер украинската криза разкрива начина, по който Русия мисли ЕС и Запада като цяло – руските медии през цялото време комбинираха два образа – от една страна пътя на "прогнилите ценности", стигнали до "Гейевромайдан" от Вашингтон, през Брюксел, та до Киев, а от друга тази на "фашистката хунта", взела властта в Киев, подобно на управляващите фашисти в Европа. Това дава нагледен пример за логически невъзможното "комбиниране на истории" от страна на Евразийството и описването на една и съща държава и един и същи процес с два комплекта съвършено несъвместими ценности.


Историкът посочи, че настоящата цел на Евразийството най-вече е разрушаването на вече стабилизираните модели, създадени от Европейския съюз – демокрация, либерализъм, свободен пазар, толерантност, интеграция, и заменянето им с "подходящите на момента" ценности, които обслужват руското управление. Именно тук съдбите на ЕС и Украйна са преплетени, тъй като са пряка мишена на действията на Евразийството. Според Снайдер, основният инструмент, който Русия днес ползва, за да подкопава устоите на европейския модел са крайнодесните евроскептични партии – показателно е, че, въпреки значителните идеологически различия помежду си, те са обединени от доброжелателното си отношения към Русия и оправдаването на политиката на Путин. Историкът посочи, че те, подобно на идеолозите на Евразийството, създават алтернативни, удобни на момента "истории", които са в състояние да се противопоставят на истинската история и да поставят под въпрос ценностите, върху които е основан Европейския съюз.


Снайдер завърши лекцията си заявявайки, че, днес Европа е изправена през избора дали да се придържа към първоначалните си ценности или да се предаде пред "историческите фалшификации" на Евразийството, а резултатът от това противоборство все още не е известен. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Коминтерна на Кремъл е с нови лица и идеологии, зад които се крият руските имперски интереси, както по времето на СССР т.е. "интернационала" на принципа чуждото е общо, моето не си го давам.
  Чисто и просто дядо Иван трябваше да бъде доубит слер 1989 , а не да му се правят метани и раздават награди, че бил тръгнал към цивилизация и демокрация.
  Не от всяка пръчка става свирка, Русия никога не е могла да гради, това е разрушителна държава, с деструктивно население.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 2. 2 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 454 Неутрално

  тъй, тъй

  proudly built in Bulgaria
 3. 3 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Глупаци да вярват на повтаряните от ЕС лъжи винаги ще има, но аз не съм от тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 745 Весело

  Много мощна тази Русия. В състояние е да разруши ЕС.

 5. 5 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Нормално, нацистът Путлер търси и намира съдружници в естествената си среда - сред неонацистките партии и движения в Европа.
  Историята се повтаря. По същия начин Хитлер конструира преди 65 години оста Рим-Берлин-Токио.
  И преди някой путлерист да е написал "България да си гледа националния интерес", да му кажа, че националния интерес на България налага на територията й да не се допускат путиноиди, а сега съществуващите да бъдат изхвърлени от властта и по възможност - въдворени в специализирани здравни заведения доживотно, за да пресдтанат да разнасят путлеристката зараза в обществото!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Това с Путин и десните партии си е голяма глупост. Подобни партии е имало в Европа и преди Путин, а добрите им резултати на последните евроизбори нямат нищо общо с Русия.

 7. 7 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#1] от "СДС":
  [quote#1:"СДС"]Русия никога не е могла да гради, това е разрушителна държава, с деструктивно население. [/quote]
  Това трябваше да го знае Запада, за да не опитва да си сътрудничи с Русия и с комунистите от бившите соц. страни.
  Това беше голямата грешка на Запада, за която всички плащаме до днес.

  The best way out is always through Robert Frost
 8. 8 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "основният етнически елемент е славянски"

  Държава с център Киев и основен ентически елемент славянски)) Професорът пропуска да каже, че там е живяла и етническата група рус, и че държавата е била Киевска Рус. Защо ли ? Простено му. Вече на бая зрели години е тръгнал да учи историята на Украйна и общо взето всичко което е изприказвал по темата наподобява македонски учебник по история. Да не говорим, че този начин на поднасяне на история може да мине пред първокласници, ама пред зрели хора надали. Явно той мисли, че пред него стоят някакви от Габон, за които Украйна е някаква екзотика.
  Дошъл американецът да ни отваря очите за Украйна)).

 9. 9 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Е добър ви ден. Зад всички "националисти", "патриоти","антиглобалисти", еко... и залени(червени от вътре) стои Кремъл.Полското радио "Z",още преди срещата в Генуа излъчи репортаж, по направено разследване журналистичеко.На "антиглобалистите" се плащаше пътя и престоят в Генуа.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 10. 10 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":
  [quote#6:"reakzioner"]Подобни партии е имало в Европа и преди Путин[/quote]

  По-важно е, че Русия си остава деструктивна сила, без значение дали на чело на тази страна стои император, Сталин, Брежнев или Путин!
  Все тая! Голяма част от нейните ресурси се харчат не за подобряване хала на населението й, а за намеса в работите на други държави като за целта се използат леви, десни и всякакви партии . За това отиват ресурсите на Русия.

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 11 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 486 Гневно

  До коментар [#6] от "reakzioner":
  От 10-тина години Кремъл привлича всякакви анти еропейски партии и ги финансира.Виж Атака.Същото е с Мари льо Пен,която е постоянно в Москва.За Кремъл винаги е била "врагът на моят враг е мой приятел" Така беше и с Хитлер.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 439 Неутрално
  [quote#10:"Realistka"] за намеса в работите на други държави като за целта се използат леви, десни и всякакви партии [/quote]


  Ехааа...много е лесно да се дращят простотии, нали! Хайде ти като науячрн кадър дай поне една препратка,че Путин има нещо общо с евроскептиците от ФРанция,Англия и Германия.

 13. 13 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Защо Запада си сътрудничи с бившите комунисти?Американският посланник ясно го каза на нашите демократи-от вас нищо не става,за нас истинската опозиция е Луканое и подобните му.Справка съдбата на Илия Минев

 14. 14 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1012 Весело

  "да отблъсне външните сили, които се опитват да унищожат европейския проект"

  Това другарят Тодар Живков ли е? А, не бил той, некой си бай Снайдер от Йейл...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 15. 15 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  А иначе ЕС си се руши сам с идиотската политика, която се води от повече от 10 години. Просто сега Русия стана малко по-силна и това се видя отчетливо.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#10] от "Realistka":
  За това отиват ресурсите на Русия.
  ........
  Руските емирати са на принципа "след мен и потоп".
  За подривна дейност и износ на хаос, Русия винаги е отделяла средства. Това го е научила от Британия, която векове наред я ползва като маша за бъркане на европейската манджа. Дори походът срещу Наполеон, след минаването на гранцицата при връщането, е изцяло диктуван и финансиран от Британия.
  Вчера казаха, че цените на недвижими имоти в Лондон са с рекорден ръст, непознат досега в историята на Англия. Това се дължи на руските "бизнесмени", които масово купуват там имоти и се настаняват постепенно в Сити. Един гараж-съборетина върви по 200 000 €, това руснаците го купуват без да питат. Парите са от природните им ресурси, пръскат се от еничарите на Путин.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#11] от "д-р Петроff":

  Извинявай, но ти нямам вяра. Дай ми някакви доказателства, че Путин финансира Фронт насионал.

 18. 18 Профил на Внимание! Говорит Москва!
  Внимание! Говорит Москва!
  Рейтинг: 216 Весело

  Що, бе, нали Путин беше камуниз?

  http://youtu.be/mityZWUMSxg http://youtu.be/c2TaJ3V55Ac
 19. 19 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#17] от "reakzioner":
  Казах ти : ВИЖ АТАКА.Какви доказателства повече да ти давам?

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Запада да слуша Източна Европа за Русия и руските номера!

  Ние знаем по-добре!

  А не да говорят глупости за"презареждане" и т.н.

  Този номер с про-руските крайно-националистически партии у нас го гледаме от години, те сега чак се усетиха!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 429 Неутрално

  дневни4е, сега по-леко. тим снайдер е от ЛСИ лондон, Йиел, и един инстут за науката и 4овека във Виена.
  там той е перманент фелоу както и Иван4у Кръстев. ли4ни приятели и та така Тим Снайдер се оказва в Ред хаус.
  сега не ло6 у4ен, но е доста слаб историк, и не-обективен. книгата му Bloodlands е пълна с истори4ески и фактолог. гре6ки и нето4ности.
  позицията му е доста неясна, както и на съпругата му марси 6оур която съ6то е експерт по изто4на европа и украйна.
  на много нау4ни конференции избягва сериозните дискусии съ с сериозни у4ени и политизира преднамерено.

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#19] от "д-р Петроff":

  Какво да гледам Атака? Атака не спечелиха нито един мандат.

 23. 23 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  " гледа на миналото като на "исторически супермаркет", от който могат да бъдат вземани отделни образи, събития и впечатления и да бъде конструирана алтернативна история такава, каквато е необходима за обясняване на настоящата политическа ситуация."
  Руския миш маш с 2 литра водка полят и руские не любят

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 910 Неутрално

  В статията не е споменат един от важните периоди в историческото развитие на Западна Украйна. Дали историкът или редакцията са го пропуснали, не знам. Западна Украйна е анексирана от Австро-унгарската империя след второто поделяне на Полша през 1772 година и до края на първата световна война през 1918 година остава в границите на империята. Този период е много важен за развитието на Лвов на пример (до днес наричан в Австрия с немското му име Лемберг). В Лвов до ден днешен се виждат сгради в типичните за австро-унгарското време архитектурни стилове. От там произлизат много личности, станали светила на науката и изкуството не само на империята, но и на света.

  heruvim
 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1120 Весело

  Специално в България, единственото им "крайно дясно", е видът на валутата с която оперират - рубли

 27. 27 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 427 Весело

  Много силна и умна тази Русия...без един патрон разрушава Евровавилона.

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 800 Неутрално

  исторически Украйна винаги е имала двама големи врагове – Русия от изток и Полша от запад.
  ===========================================
  А и двама много големи приятели - Австрия и Германия, които 10 пъти я разрушават и разделят. И пак ще го направят.

 29. 29 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":
  Нали искаше пример.Дадох ти пример за финансиране от Кремъл. Льо Пен е бил в Москва 4 пъти от началото на годината.Защо ли?Примерите ги вижда този,който е в състояние да ги види.Ти няма да ги видиш.Даже да ти кажа кой организира срещата във Виена.Допускам,че и това не знаеш.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#5] от "Shame you, BG!":
  Стига с тези лъжи,че Путин бил неонацист или че подкрепял неонацистите.Днес четох декларация на Еврейския Европейски Конгрес,която разобличава подобни твърдения в някои медии.
  Там се напомня за състоялата се тази година в Санкт Петербург международна конференция "Неофашизмът в Европа:70 години по-късно",в която взема участие ЕЕК.Под декларацията се вижда името на ген.секретар на ЕЕК Цвайгенбаум.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  И крайно левите,също.

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Да добавим и левоцентристите като словашкия премиер Фицо.
  А бе трагедия.Противникът ни е обкръжил от двата фланга на политическия спектър и вече и в центъра се намъква..

 33. 33 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пак поредният лъже професор,защо нищо не говори за Богдан Хмелницки.Вече съм сигурен че му е платено какво да говори

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#8] от "angora_bg":Току що прочетох в rg.ru
  подборка от изказвания на Солженицин от предишни години по
  украинския въпрос и своеобразни пророчества за руско украинските отношения,които за съжаление се сбъдват днес.
  Самият писател е от смесен руско украински произход.Впечатли
  ме посоченото от Солженицин странно раздвоение на събарящите паметниците на Ленин (тогава западно украинци..),който всъщност е присъединил към Украйна по свои съображения Новоросия и някои други области,населени с етнически руснаци.Разбира се и делото на Хрушчьов е споменато...


 35. 35 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "...гледа на миналото като на "исторически супермаркет", от който могат да бъдат вземани отделни образи, събития и впечатления и да бъде конструирана алтернативна история такава, каквато е необходима за обясняване на настоящата политическа ситуация."/цитат на Снайдер

  Това прави по скоро самият Снайдер.
  Книгата му"Bloodlands" е пример за това, как той конструира едно виртуално историческо пространство и иска да докаже тезите си там, че Хитлер= Сталин и даже Сталин е по лош от Хитлер.
  Писаниците на Снайдер имат опасната тенденция вредна в научните изследвания.
  Това е размиването на разликата между пишене на история и фабрикуването на пропаганда в служба на стратегическите цели на държава .
  Разбира се , че Сталин е отговорен за Голодомора, но твърдението на Снайдер, че това е геноцид и то само срещу украинците не можа да се докаже. Архивите са отворени от 1991г , станаха известни толкова заповеди за убийства от Сталин, но не се намери нито един документ за целенасочено планирано унищожаване само на украинци.
  A тази теза е в употреба за разпалване на омраза срещу Русия и всичко руско .

 36. 36 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 777 Неутрално

  След като обиколи всички реномирани медии в Германия и Полша да разпространява тезите си най после Снайдер стигна и до България .
  Няколко примера
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/timothy-snyder-about-europe-and-ukraine-putin-s-project-12898389.html
  http://www.welt.de/kultur/article126343016/Putins-Ideologie-hat-faschistische-Wurzeln.html
  http://wyborcza.pl/magazyn/1,137945,15935052,Klamstwo_Putina.html

  При това всичките му статии както по съдържание, композиция и реторика са еднообразни.
  По омразата си към всичко руско и демонизирането на Путин може да се сравнява само с жената на Радослав Сикорски, журналистката Anne Applebaum.


 37. 37 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Точен анализ. Най-точният, правен в последно време. И оригинален. Особено ще се отнася до раздвоението на Москва спрямо украинската власт. Хем победа на фашизма, хем на гейдемокрацията!?

 38. 38 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#24:"Bulgerman"]Тази статия си я научете наизуст. Особено тоталитарните "красноамейци". Рядко се чуват у нас обектини гласове, не страдащи от местната изобилна историчност.
  Проблемът не е Русия. Проблемът е криминалната шайка, заграбила богатата власт в Кремъл и корумпираща наред в невъобразими размери.[/quote]

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 39. 39 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#1] от "СДС":
  До коментар [#3] от "Ким Чангун":
  До коментар [#5] от "Shame you, BG!":
  До коментар [#6] от "reakzioner":
  До коментар [#8] от "angora_bg":
  До коментар [#28] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Пълни глупости! Написани избирателно и целенасочено за да обслужват пропагандата на САЩ. Лекция мухоловка... Който я е организирал тук и домакинствал, ще му тежи на съвестта за промиването на мозъци. Аз бих предпочел украинците да си пишат историята а не московци или професори масони от Йейл или откъдето и да е другаде. Ще стане като у нас, други ни писаха навремето историята, пак в два центъра извън София - Москва и Виена. Затова и днес все още не можем да се очистим от фалшификациите, наложени от Иречек и Златарски, вселдствие на което днес като не сме истински българи, все се кланяме се ту на изток, ту на запад... Наистина съжалявам украинците, ще ги съсипят като нас... Но да твърдиш, че в ІХ-Х в. в Киев е имало украинска държава, е безскрупулна фалшификация..! И този се е радвал на публика днес - не за друго, а защото може да е масон...

 40. 40 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":

  Вземи се скрий бе , капут. КГБ има стари традиции в спонсориране на братски и революционни движения. Кой мислиш че уреди посещението на Фараж във Столипиново ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 41. 41 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#17] от "reakzioner":

  Ей сега ще ти пусна копие на чека дето им го е пратил.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 42. 42 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 794 Весело

  Европейски ценности - педерастия и манголюбство - не мерси!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK