Путин за Крим: Не можех да оставя руснаци да влязат в НАТО

Путин за Крим: Не можех да оставя руснаци да влязат в НАТО


Русия е "присъединила" част от съседна Украйна, защото не можела да остави "исторически руска територия, населена предимно с етнически руснаци, да отиде в някакъв международен военен алианс, а и самите жители на Крим искат да бъдат част от Русия".


Това обяснение за анексирането на Кримския полуостров даде руският президент Владимир Путин в интервю за френския телевизионен канал  TF1 и френската радиостанция Europe 1. Разговорът с журналистите Жан-Пиер Елкабах и Жил Було е записан на 3 юни в Сочи и бе излъчен в навечерието на пристигането на Путин във Франция за церемониите по 70-годишнината от дебаркирането на съюзническите сили в Нормандия.


В интервюто той отново повтаря, че "Крим е част от Руската федерация, субект на Русия, в съответствие с волята на хората, живеещи на тази територия".
"Заблуждение е, че руските войски са анексирали Крим, руските войски нищо не са анексирали. (...) Те действително помогнаха на жителите на Крим да проведат референдум за своята независимост и желани да се присъединят към Руската федерация. И никой няма право да отказва на тези хора да реализират правото, предвидено в член 1 от Устава на ООН - правото на нацията на самоопределение."В същото интервю обаче Путин дава и друго обяснение:


"Ние гледаме на нещата по следния начин. Какво се случи? Имаше конфликт, възникна конфликт на основата на това, че бившият украински президент отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз и Русия заемаше по този въпрос определена позиция. Смятахме, че в този вид, в който се предлага документът, действително е нецелесъобразно подписването му и то ще нанесе, включително на Русия, определени икономически щети. Имам предвид, че с Украйна имаме 390 различни икономически споразумения и Украйна е член на зоната за свободна търговия в рамките на ОНД. И ние не можехме в този режим, като членове на зоната за свободна търговия, повече да поддържаме икономически отношения с Украйна.


За това говорихме и спорихме с нашите европейски партньори. Вместо да продължат този спор с легитимни, дипломатически средства, нашите европейски приятели и приятелите ни от САЩ подкрепиха антиконституционно въоръжено завземане на властта. Това се случи. Не сме създали тази криза, ние бяхме противници на подобно развитие на събитията, но след като бе извършен антиконституционен преврат... Това най-после трябва да се признае в края на краищата..."


В интервюто Путин се връща още веднъж към тази теза, но този път в обяснението се появява и НАТО.


"Искам на всички да е ясно и съвсем откровено ще ви кажа. Водихме диалог с нашите партньори - и с европейците, и с американците изключително с дипломатични, мирни средства.


Отвърнаха на тези наши опити да водим диалог и да се договорим за приемливи решения като подкрепиха държавен антиконституционен преврат в Украйна и вече нямахме никакви гаранции, че Украйна утре няма да стане част от Северноатлантическия военен блок.


В такива условия, да позволим историческа руска територия с преимуществено етнически руско население да отиде там, в някакъв международен военен алианс, при това самите жители на Крим искат да бъдат част от Русия - извинете ме, но ние просто не можехме да постъпим другояче."


Руският президент настоява, че "в съвременния свят няма бъдеще политика, основана на експанзионизъм и някакви завоевания", както и че "не се каним да подкрепяме никакъв руски национализъм, нито да възраждаме империя".


"Надявам се да не навлизаме във фаза на някаква "студена война", казва още руският президент и добавя, че настоява "хората, където и да живеят, да имат определени права и да могат да ги отстояват".


Именно като защитници на правата си той представя и сепаратистите в Източна Украйна и заявява, че там "няма и не е имало никакви представители на руската армия, никакви руски инструктори".


След като говори, че разпадането на СССР е било "голяма хуманитарна катастрофа", защото 25 милиона руснаци са се събудили граждани на съвсем други държави, той казва: "Същността на кризата е в следното: не бива никъде, особено пък в постсъветското пространство, където още не са изградени държавните структури, да се докарват на власт с въоръжен антиконституционен преврат каквито и да е политически сили".


Путин допълва, че "ние признаваме украинския суверенитет и дори много бихме искали Украйна да се смята за суверенна държава. А влизането в каквито и да е военни блокове, в каквито и да е интеграционни обединения, означава загуба на суверенитет в известна степен. Но ако една страна избере такъв път и иска да изгуби част от суверенитета си - това е нейна работа."


След което веднага казва: "Но когато говорим за Украйна и военни блокове, то разбира се това не може да не ни тревожи, защото в такъв случай, ако, да кажем Украйна се присъедини към НАТО, военна инфраструктура плътно достига руските граници и ние не можем да сме безразлични към това."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK