"Файненшъл таймс": Русия воюва майсторски

"Файненшъл таймс": Русия воюва майсторски

© Associated PressПоведението на Русия на международната сцена може и да напомня на геополитиката на студената война, но тактиките и военният анализ, прилагани от руската армия, определено принадлежат на 21 век, коментира анализаторът Сам Джоунс за "Файненшъл таймс".


Той посочва, че всички военни и разузнавателни специалисти, макар и с неохота, са признали майсторското изпълнение на операциите в Украйна. Според специалистите военните действия са проведени ловко, с добра координация, руснаците са били "една стъпка пред всички останали", а Западът е бил "хванат неподготвен".


Миналата седмица, пише Джоунс, НАТО засили усилията си да сдържи ситуацията. В четвъртък на среща на Г7 бяха разкрити планове за увеличаване на санкциите срещу Русия, в случай че намесите ѝ в Украйна не бъдат прекратени.
Въпреки това Русия отрича да е замесена в конфликта. По тази причина за НАТО се оказва особено важно да докаже намесата ѝ, което обаче е по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед.


"В Крим имаше очевидна концентрация на сили", коментира висш служител на НАТО. "В Източна Украйна обаче действат най-вече специализирани сили. Те са много, много малко. Изпълняват мисията си и след това изчезват, след тях остават само местните доброволци."


На места са забелязвани групи от по шестима военни, въоръжени със скъпи руски снайперистки пушки "ВСС Винторез" и носещи характерен за спецчастите камуфлаж, които помагат на бунтовниците.


Джоунс разказва и за цивилни, забелязвани на снимки сред групи сепаратисти. Позовавайки се на източници от НАТО, той заявява, че най-вероятно става дума за служители на Службата за външно разузнаване (СВР) или на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.


Въпреки че това не са достатъчно доказателства за руската намеса, авторът напомня че ФСБ отдавна действа на територията на Украйна, най-вече благодарение на вакуума в сферата на разузнаването след края на студената война.


Найджъл Инкстер, бивш висш служител на британските служби МИ6, посочва, че в страните, с които Русия граничи, по-често действа ФСБ, отколкото СВР. "Русия все още гледа на ситуацията в Украйна като на вътрешен проблем. Всички разглеждат украинския конфликт през призмата на конвенционалните въоръжения. Русия обаче е инвестирала много в разузнаване и именно то действа днес в Украйна", коментира той.


Според Инсктър използваните в Украйна техники са "класически" за ФСБ и могат да се провеждат с относително малък персонал.


Висш служител на НАТО също загатва, че поведението на сепаратистите говори за ясна координация. Те първо превземат правителствени сгради и комуникационни центрове, а чак след тях военните и полицейски бази, които са по-трудни мишени.


Джоунс посочва, че украинската войска е била "надхитрена" няколко пъти, като нейни части са попадали в засади, а базите им са били превземани. Според него основната причина за това е добрата подготовка на руското разузнаване, което има значителни преимущества пред украинското. Според източници от украинското разузнаване управлението на Виктор Янукович е внедрило много шпиони, които понастоящем съставляват една трета от цялото разузнаване.


От значение е и дигиталният свят. Смята се, че Русия е създала вируса "Змия", с който са заразени стотици – ако не и хиляди – украински системи, което дава достъп на Русия до съдържащите се в тях данни.


Авторът от "Файненшъл таймс" обаче посочва, че реакцията на НАТО е съвършено неподходяща – на елегантните действия на Русия алиансът отговаря единствено със струпване на повече самолети, войски и кораби близо до Русия. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK