"Ислямска държава в Ирак и Леванта": терористичната организация, която се управлява като корпорация

"Ислямска държава в Ирак и Леванта": терористичната организация, която се управлява като корпорация

© Associated PressПри все, че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) не е фирма и няма акционери, военните ѝ успехи и финансите ѝ се отчитат с безпрецедентна за терористична организация прецизност, разказва "Файнешнъл таймс".


От 2012 г. насам ИДИЛ издава годишно доклади, в които са посочени финансови и географски данни за операциите – брой на бомбени атентати, убийства, самоубийствени мисии, превзети градове и дори "неверници", спечелени за каузата си.


Само през 2013 г. според докладите организацията е извършила почти 10 000 операции в Ирак: 1000 убийства, 4000 бомбени нападения. През годината ИДИЛ е освободила стоици затворени ислямисти и е "обърнала в правата вяра" стотици "неверници".
Американският Институт за изследване на войната анализира докладите за 2012 г. и 2013 г. Според анализаторите целта на ИДИЛ преди всичко е да демонстрира постиженията си пред потенциалните донори.


Въз основа на включените в тях данни организацията изглежда не толкова като хаотична терористична групировка, а като организирана армия с ясна политическа стратегия, целяща създаване на сунитска ислямистка държава. По други свои характеристики ИДИЛ прилича повече на корпорация.


"Изграждат докладите си като фирма, която дава данни за действията си и за целите си. Имат ясна структура, методи на планиране и цели", коментира Найджъл Инкстър, анализатор от Международния институт за стратегически изследвания.


"Ислямска държава в Ирак и Леванта": терористичната организация, която се управлява като корпорация

© Associated Press


През последната година целите на ИДИЛ стават все по-ясни, а през последната седмица плановете им започнаха да се изпълняват светкавично – днес организацията контролира територии от сирийския град Алепо до Северен Ирак.


От публикуваните документи става ясно, че кампанията на ИДИЛ, насочена към контролиране територията на Ирак, населена със сунити, не би трябвало  да е изненада за правителството в Бадгад – в тях ясно е посочено, че завладяването на провинция Ниневе отдавна е приоритет.


Анализът на Института за изследване на войната сочи, че 30% от нападенията на организацията през последните две години са били именно в тази провинция, а през последните месеци атаките са зачестили.


Според иракско изследване нападенията на ИДИЛ не са случайни. Атаките са целели преди всичко да отслабят армията и полицията в региона, като убиват високопоставени офицери и нападат слаби звена. По тази причина не е изненадващо, че мнозинството от иракските военни напускат постовете си при нападението над Мосул.


Днес ИДИЛ разполага с 15 000 бойци, а има и източници на вътрешно финансиране от контрабанда на петрол в Сирия, рекет и отвличания. Организацията получава средства и от частни джихадистки мрежи в Персийския залив.


"Ислямска държава в Ирак и Леванта": терористичната организация, която се управлява като корпорация

© Associated Press


2014 г. е особено успешна финансова година за ИДИЛ най-вече понеже организацията открадна стотици милиони долари от банките в Мосул, а дори преди това е събирала данъци от местни фирми, от които е печелела по 8 милиона долара месечно.


Въпреки че е наследник на "Ал Кайда", днес ИДИЛ използва много по-"меки" методи за контрол на сунистските общности. Операциите ѝ в Ирак и Сирия са съпроводени със значителна активност в социалните мрежи. Според анализатори, ИДИЛ се справя с Facebook и Twitter по-добре от останалите терористични групировки.


Преди превземането на Мосул профили на организацията в Twitter бяха буквално наводнени с послания, хаштагове и снимки, подтикващи към борба. Днес организацията споделя много информация и снимки, които описват създаването на "новата държава".


Значителната кампания в социалните мрежи е и сред основните причини, поради която ИДИЛ привлича много бойци от други държави, в това число и около 2000 европейци.


Не е известно дали ИДИЛ ще успее да задържи контрола над Северен Ирак най-вече поради противопоставянето си с други ислямистки групировки. В Сирия например през последните месеци има повече сблъсъци между различните бунтовнически фракции, отколкото боеве с правителствените сили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK