"Икономист": Скандал за "Южен поток" свали правителството в България

"Икономист": Скандал за "Южен поток" свали правителството в България


За онези, които са разтревожени от растящото влияние на Кремъл в Европа, основният заподозрян отдавна е България. (...) Руското присъствие в сенчестите светове на българските банки и на финансирането на партиите отдавна предизвиква загриженост."


Това пише британското списание "Икономист" в новия си брой, в който разказва как българското правителство "страстно подкрепя "Южен поток", пренебрегвайки правилата на ЕС за обществени поръчки и либерализиране на енергетиката".


Изданието припомня избухването на конфликта между София и Брюксел на 3 юни по повод газопровода и посочва, че спирането на десетки милиони евро от фондовете за регионално развитие и неофициалната заплаха за замразяване на още средства са ударили Движението за права и свободи, което смятало за своя сфера разпределянето им в България, и го е противопоставило на БСП, която е най-яркият поддръжник на "Южен поток".
"Икономист" казва, че САЩ са особено недоволни от опитите за реализиране на проекта и че сенатор Джон Маккейн изрично е предупредил премиера Пламен Орешарски страната да не продължава в тази посока.


След като разказва как енергийният министър е казал след това, че решението за "Южен поток" е "необратимо", "Икономист" заявява: "И без това слабото правителство започна да изглежда обречено".
"Президентът Росен Плевнелиев - силен привърженик на атлантическата и европейската каузи, който не принадлежи към никоя политическа партия - спечели от това, но той няма политическа база. Някои се надяват той да сформира политическа партия, която да участва в парламентарните избори. Другият голям голям печеливш е масивният Бойко Борисов, бивш бодигард, предвождащ ГЕРБ - дясноцентристка партия, поне на хартия. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."


След това "Икономист" преминава към скандала около Делян Пеевски и Цветан Василев: "Месенето на картите няма да намали тревогата от корупцията и злоупотребата с власт, засилващи политическата криза".


Статията завършва с обобщението: "Падането на правителството може би е знак, че като избухне криза силата на местните магнати е по-голяма от тази на Кремъл. Но това не е основание да сме по-спокойни."

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  Свали,ама то не знае...

 2. 2 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е значи, това не харесвам в много чужди издания. Хора с бегла представа за географското разположение на страната пишат и творят сложни анализи, без да са наясно със сложната и честно казано циркаджийска вътрешна политика.

  Слабите резултати на БСП нямат общо с ЮП, а с разцеплението с АБВ и с голямото сближаване с ДПС. Самите ДПС очевидно искаха по-голям кокал след изборите и не го получиха...Трето имаше някакви игри, които не са много ясни по оста Пеевски-Василев.

  Това обаче, което ми прави впечатление и тук и в статията на ФТ е:

  "Борисов, бивш бодигард, предвождащ ГЕРБ - дясноцентристка партия, поне на хартия. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."

  Отново, такава коалиция е възможна, ни никой не си дава сметка в западните издания колко страшна и унищожителна може да бъде за ГЕРБ и колко патова ще е следизборната ситуация.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Е,аде и тез за сваляне говорят,кога го свалиха бе.

 4. 4 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Президентът Росен Плевнелиев............, който не принадлежи към никоя политическа партия..."
  =====================

  Хахахаха

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1223 Весело

  "Другият голям голям печеливш е масивният Бойко Борисов, бивш бодигард, предвождащ ГЕРБ - дясноцентристка партия, поне на хартия. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."

  Мда. Това ли е имал предвид ББ, като казваше, че отвън България изглежда отвратително?

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сигурно никога няма да узнаем какви са точно причините за разрива между ДПС и БСП.Освен може би,че Станишев и Доган не можаха да се разберат как да разделят голямата баница наречена Южен поток.Но поне на повърхността изглежда,че Доган си прави някакви други сметки,които са му по-изгодни от сегашното положение и може да се каже,че той свали това управление.

 7. 7 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вече втора статия виждам от западняци лаици, които пишат за коалиция между ГЕРБ и ДПС... може да им се иска, но няма да стане Борисов не е изпаднал вчера от камиона с компирите...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  За седем години Брюксел не можа или не пожела да наложи правилата си в България.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Добрютру!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Весело

  "За онези, които са разтревожени от растящото влияние на Кремъл в Европа, основният заподозрян отдавна е България."

  А за онези, които са разтревожени от силното геополитическо влияние на Вашингтон в Европа, основният заподозрян отново е България

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Боко целува Доганя.

  Скоро.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Ами прави са... Вече се чува, че Газпром работи с Турция за промяна на трасето и то да не минава през България... Не се учудвам вече как така ДПС изведнъж се отдръпна...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Айде по въпроса прясна информация.

  Вчера Яценюк е внесе в Радата законопроект за продажбата на 49% от Нафтогаз, украинските тръби и хранилища, на европейски и американски фирми.

  Та това донякъде решава въпроса, мисля.
  Затова и Йотингер рече, че няма нищо против ЮП.
  Ако ЕНИ, италианци и австрийци имат икономически резон - ще го бъде.
  Ако не - пада автоматично. Като Набуко ...

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Весело

  Много точно описание на ГЕРБ.С малки корекции и на цялата ситуация.

 15. 15 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Другият голям голям печеливш е масивният Бойко Борисов, бивш бодигард, предвождащ ГЕРБ - дясноцентристка партия, поне на хартия. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."
  ----------------------------------------------------

  Ей това представлява България, в очите на другата Европа.
  Хак да ни е, че Борисов е най-доброто, което може да ни "управлява" отново

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 16. 16 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#7] от "economic hitman":

  Като се изправи пред дилемата власт за 3-4 години и ново крадене или отново в опозиция и постене, ще се прегърнат набързо с ДПС.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 17. 17 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Яценюк вече се е похвали, чв ЮП,който не е изгоден за Украйна, защото ще отнеме ролята и на основен път за транспорт на газ към Европа няма да се строи.
  Много било добре това за Украйна.
  ЕК защитила монопола и интереса на Украйна.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 18. 18 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#10:"sa6"]А за онези, които са разтревожени от силното геополитическо влияние на Вашингтон в Европа, основният заподозрян отново е България [/quote]

  Разтревожените от този факт са в Кремъл, Пхенян и Хавана, а за тях не ни пука, тъй че няма проблем.

 19. 19 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Докато се чудим, дали да купуваме газ от Южен поток, циганите изсичат горите и порои издавиха България!

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#7] от "economic hitman":
  Никога не казвай НЕ.Само Борисов знае с кого и как.Непредсказуем е и това няма как да не го знаеш.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#17:"Cherry-гласуваш за ГЕРБ,получаваш ДПС&Пеевски"]ЕК защитила монопола и интереса на Украйна. [/quote]

  За родните "демократи" обаче най-важно е да защитят интересите на Украйна, а не на България. Още през март Маутинчо Димитуов проплака, че като позволим да заобиколи Украйна през България руският газов поток, сме щели да забием нож в гърба на хохлите. Все едно сме им длъжни за нещо.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#21:"Репей"]За родните "демократи" обаче най-важно е да защитят интересите на Украйна, а не на България. [/quote]

  По-лошо. Те са са готови да направят мръсно на страната си, гонейки чужди геополитики от кампания, където просто големите си мерят... самолетоносачите

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Любопитно

  Далеч по-добре е да падне едно правителство, отколкото по трасето на газопровода да се появят всякакви "зелени човечета с автомати и гранатомети" ... Нека да си се разберат големите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хареса ми оригиналното заглавие на материала - "Screams and Steams"

  If you listen to fools, the mob rules
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Плевнелиев не принадлежи?!-не се натискам да ми принадлежи,но според самия него,баш си е принадлежащ.
  А "масивният"Борисов,гордо и непреклонно заяви,че ще го строи,но с други фирми,които вече го инструктираха.

 26. 26 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#23:"dark'star"]Далеч по-добре е да падне едно правителство, отколкото по трасето на газопровода да се появят всякакви "зелени човечета с автомати и гранатомети" ... [/quote]
  газопровод няма да има, не разбрахте ли

  zenrus.ru
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Разстроено

  До коментар [#21] от "Репей": " За родните "демократи" обаче най-важно е да защитят интересите на Украйна, а не на България."
  За родните "демократи" най-важно е да нямаме никва промишленост, никаква работа и да се гърчим по варелите ... това ги кефи. Мразят всичко родно, мразят инженерите, мразят учените ... мразят всичко и мразят безплатно = хейтъри!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#8:"daam"]За седем години Брюксел не можа или не пожела да наложи правилата си в България.[/quote]
  неможа!!! тази работа ние трябва да си я свършим. българина трябва да се научи да спазва правилата, веднъж приети.

 29. 29 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Единственото нормално следващо управление е без БСП и ДПС.Иначе е по-добре да се закрие държавата.

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#6] от "purple_rain":
  [quote#6:"purple_rain"]Но поне на повърхността изглежда,че Доган си прави някакви други сметки,които са му по-изгодни от сегашното положение и може да се каже,че той свали това управление.[/quote]

  Това управление го свалиха изборите. Дори обаче, изборите да бяха спечелени от БСП, това управление бе свалено поради невъзможност да управлява ефективно.

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Бай бай Южен Поток! Няма да откраднете милиарди от скъсания български джоб!

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "civis_eu_sum":

  Да, бе, хич не са наясно! Не ги разбират те тези работи, пък и съкровенното им желание е да погубят нашата прекрасна майковина, дето цъфти и прецъфтява. Ма, ние нали ги схващаме нещата, газим в калта, щото ни е хубаво. Евала, батка!

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#2:"civis_eu_sum"]Слабите резултати на БСП нямат общо с ЮП[/quote]

  Напротив. Хората са отвратени от просуската ориентация на БСП и Атака. и ви пратиха, където ви е мястото

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#30:"Graf"]това управление бе свалено поради невъзможност да управлява ефективно. [/quote]

  Злите империслистически сили ли, "икономисте"?

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."

  Айде и тия се захванаха да сватосват ГЕРБ и ДПС!

  Всеки път, когато турските комунисти са на власт, спират еврофондовете за България, ама- не, ГЕРБ ще се хванат точно с ДПС да правят коалиция!

  Неведнъж съм писал, но пак да кажа- крайно време е Запада да прояви малко повече интелигентност по отношение на България!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 36. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#27:"dark'star"]Мразят всичко родно, мразят инженерите, мразят учените ... мразят всичко и мразят безплатно = хейтъри! [/quote]

  По-скоро еничари. Това в масовата си част са хора, отскоро емигрирали и взели някоя заплатка или отскоро работещи сървис/съпорт работа в някоя западни компания с което решили че държат Господ за шлифера и желаещи гибелта на България, която "не ги е оценила"

  Евроатлантида
 37. 37 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело
 38. 38 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#33:"Чемадан -> Вакзал -> Масква"]Напротив. Хората са отвратени от проруската ориентация на БСП и Атака. И ви пратиха, където ви е мястото [/quote]

  Абсолютно!

  Интересно, как Запада не видя това, ами всякакви полусмислени коментари се появяват по Иконъмист, Файненшъл Таймс и т.н.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Любопитно

  До коментар [#26] от "SPQR": " газопровод няма да има, не разбрахте ли"
  Вече Първата Сила НЕ е САЩ ... и НЕ те решават къде и какво ще има ... въпрос на време и на много кръв. като паднат още няколко снаряда по газоприводите в Украйна ЕС сами ще ревнат за газ. Зимата иде ... Киев няма да изкара зимата. България ще губи без ЮП = Турция ще печели от руски газ!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#12:"ostin22"]Вече се чува, че Газпром работи с Турция за промяна на трасето и то да не минава през България...[/quote]

  Интересно турците колко ще изгърбят Газпром. Те си знаят интереса.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Вече Първата Сила НЕ е САЩ[/quote]

  А коя е?

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#18] от "ambros":

  ++++++++++++++++++++++++

  www.soundcloud.com/x2805
 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Икономист" казва, че САЩ са особено недоволни от опитите за реализиране на проекта и че сенатор Джон Маккейн изрично е предупредил премиера Пламен Орешарски страната да не продължава в тази посока."

  Браво, "Икономист"! И бихте ли ми казали, като сте европейци (поне засега, де), и дойде в Европа един американски дедо, требе ли ние да го слушкаме?
  Той ходи и в Украйна, ако си спомняте. Харесва ли ви ставащото в Украйна? Щото на мен - не, и в България няма да го допуснем. Тоз Маккейн беше се заканил на Путин: "Арабската пролет се доближава към вашите покрайнини". Съвсем от само себе си, без организация и намеса отвън, ей тъй пролетясва в държавите и метеорологът Маккейн прогнозира откъде ще духа вятъра. (То склерозата го гони вече, както и дедо Шорош, ама айде.) На мен арабски и украински пролети не ми трябват, пък вие ако си мислите, че сте застраховани, проблемът си е ваш.

 44. 44 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#40] от "Чемадан -> Вакзал -> Масква":

  Така е, знаят си интереса. Тяхното условие е клауза за реекспорт, т.е. руснаците им дават газа, те решават на кой, по колко и за колко да продават.

  Евроатлантида
 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#7:"economic hitman"]Борисов не е изпаднал вчера от камиона с компирите...[/quote]

  Да, оттам е изпаднал. А компирите ги копахме ний по негова заръка.

 46. 46 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#30] от "Graf":

  Да ама не колега. Това управление го свалиха тези, които го създадоха и крепяха и в чийто интерес това управление направи хиляди грешни стъпки и в момента , в който основните играчи(крепящите го) от алчност не успяха да си разделят баницата и ... продължението е видно.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#13:"xm..."]Вчера Яценюк е внесе в Радата законопроект за продажбата на 49% от Нафтогаз, украинските тръби и хранилища, на европейски и американски фирми. [/quote]

  Да са живи и здрави украинците. Ако не бяха направили майдана, нашите вече щяха да са ни загробили с милиарди. Ето това са истинските ни братя, а не северо-азиатците!

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  неадекватността на управляващите ни я гледаме днес на живо ,лошото е ,че всички са неадекватни и мрат хора заради това

 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#44:"sa6"]Така е, знаят си интереса. Тяхното условие е клауза за реекспорт, т.е. руснаците им дават газа, те решават на кой, по колко и за колко да продават.[/quote]

  Значи ще ни продадат и на нас. Без да се налага да даваме милиарди и да пълним джобовете на руската мафия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#17:"Cherry-SMS на 1466 за пострадалите от наводненията"]Много било добре това за Украйна. [/quote]

  И за България също.

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чемадан -> Вакзал -> Масква":

  Грешиш. Отново ще пълниш джобовете на руската мафия, но и джобовете на Ердоган! Но който си има политици, си ги има

  Евроатлантида
 52. 52 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#13:"xm..."]Вчера Яценюк е внесе в Радата законопроект за продажбата на 49% от Нафтогаз, украинските тръби и хранилища, на европейски и американски фирми. [/quote]

  Някой се опитва да направи Украйна част от ЮП

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 53. 53 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"Graf"]Това управление го свалиха изборите. Дори обаче, изборите да бяха спечелени от БСП, това управление бе свалено поради невъзможност да управлява ефективно. [/quote]

  Всички го разбраха, само Иконъмист и ФТ- не!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 54. 54 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "sa6":

  За жалост за второто не си прав и затова сме на това дередже така наречения "троянски кон" на САЩ в Европа уж е Полша и смея да твърдя, че са доста по-напред от нас иначе ние сме си с руските пияници и си ни личи за съжалние ...

 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#51:"sa6"]Грешиш. Отново ще пълниш джобовете на руската мафия, но и джобовете на Ердоган![/quote]

  Нито на единия, нито на другия. Ние сме в ЕС, слава богу!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#43] от "oakleaf":

  Този сенатор направо е казал на Премиера че или отказ от ЮП или за България Украински сценарий ,,,Така работят хората със заплахи като заплахите на ГЕРБ

 57. 57 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 713 Весело

  [quote#8:"daam"]За седем години Брюксел не можа или не пожела да наложи правилата си в България. [/quote]
  Брюксел желае, но не може. Тук играят американците и руснаците. Както винаги Европа е само зрител от първия ред на когото му е разрешено да подсказва понякога по нещо на слабите марионетки на сцената, но не може да указва на дърпащите конците на марионетките.

 58. 58 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#39:"dark'star"]Вече Първата Сила НЕ е САЩ [/quote]
  a кой е?

  zenrus.ru
 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Във вида, както е краткия преразказ не ми харесва, но все пак това е преразказ а не статичта.
  Така поднесено звучи доста повърхностно озобено за сериозно издание като "Икономист".
  Друг е въпроса, че основните неща са верни, колкото и да не ни харесват. И ние си анем, че благодарение на старанието на БСП и присъдружните псевдо националистически организации като Атака, ДПс, и по-стари и нововъзникващи такива ние сме наистина в роялта на руски троянски катър в ЕС и това че през всичките 25 години се намериха само три правителства и управления, които заявиха ясни про-европейски позиции. Първото изкара около година, третото не завърши мандата, така че зорлем може да кажем че 9 години от последните 25 или 2/3 от времето сме били явен партньор на Азия))

 60. 60 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  На никой от правителството не му е за службата ако НЯМА ДА ИМА ДАЛАВЕРА.
  Колкото и да обясняват ,че властта е афродизиак или ,че те имат планове щом секна хранилката ЕВРО ФОНДОВЕ май и те не вярват много на ПУТИН че ще ги носи на рамо.

 61. 61 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#58:"SPQR"]Вече Първата Сила НЕ е САЩ - цитат на коментар #39 от “dark'star”
  a кой е? [/quote]

  Все още е. Но изостават силно и накрая ще дръпнат клечката на света, особено като видят че червената лампата на резервоара с петрол свети.

  Евроатлантида
 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#61:"sa6"]Но изостават силно и накрая ще дръпнат клечката на света[/quote]

  ХАХАХАХ вие от кога ги чакате да рухнат! Пък те събориха комунизма ви и любимия ви СССР

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3152 Неутрално


  До коментар [#12] от "ostin22":
  И Вие ли споделяте схващането , че ДПС работи в полза на Турция ? Нали не забравяте , че Доган , Местан и компания са продукт на ДС , а в това си ,, амплоа ", просто не биха могли дори да желаеха ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  [quote#2:"civis_eu_sum"]Е значи, това не харесвам в много чужди издания. Хора с бегла представа за географското разположение на страната пишат и творят сложни анализи, без да са наясно със сложната и честно казано циркаджийска вътрешна политика. [/quote]
  Е аз пък не харесвам форумци които имат само бегла представа за световната политика и прожектират на света това което виждат в тяхната махала. ЕС и САЩ могат да спрат ЮП много бързо. Това че работят дипломатично в България се разбира като - абе слаби са. Затова трябваше Макейн да дойде и да набие обрачите на Орешко и всичко да свърши след 15 минути на най-тъжната пресконференция в света. Когато Орешко трябваше да си мачка каскета и да се обяснява. Нали нищо не разбират. Цял народ крещи вече една година - не виждам Правителството да се е стреснало. Но тези които нищо не разбират направиха за 15 минути това което цял народ не можа за една година.
  А това че ГЕРБ и ДПС може да направят коалиция въобще не е чудно или изненадващо. ГЕРБ не може да събере маджорити. РБ като ги гледам само дето не са се разпаднали. ДПС ще бъде третата или може би втората сила .... ти какво си мислиш че ББ пак ще се сърди и ще гледа отстрани докъто 2, 3 и 4 управляват? Май ти не разбираш от политика. Дори и ББ да реши да се прави на принципен нали знаеш какво става с няколко телефонни разговора от САЩ и ЕС. Или ти си мислиш че ББ идва до САЩ на пазар? Така че май ще се окаже че ФТ и Икономист знаят повече от тебе.

  California Über Alles
 65. 65 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#63] от "niksan1":

  Дпс са си дупе и гащи с Турция естествено.. Да не би да си мислиш, че са само социалисти, монархисти, седесари..??? Та те бяха в коалиция със всички...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 66. 66 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 795 Весело

  [quote#64:"Pontif"]Затова трябваше Макейн да дойде и да набие обрачите на Орешко и всичко да свърши след 15 минути на най-тъжната пресконференция в света. [/quote]
  [quote#64:"Pontif"]Дори и ББ да реши да се прави на принципен нали знаеш какво става с няколко телефонни разговора от САЩ и ЕС.[/quote]

  Като си слаб те бият, като си силен - печелиш, това няма нужда да ни го обясняваш

  Евроатлантида
 67. 67 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 432 Любопитно

  "...пренебрегвайки правилата на ЕС за обществени поръчки..." - за всичко друго може да са прави в статията, но за това не са. Законът на обществените поръчки, а също така и лелеяните правила на ЕС отменят действието на режима на обществените поръчки, когато съответния договор за поръчка е свързан с международен договор със страна, която не е членка. Точният текст е:

  ЗОП не се прилага за "договори, възлагани в изпълнение на международен договор, сключен при спазване разпоредбите на ДФЕС, между Република България и трета страна и предвиждащ доставки, услуги или строителство на обекти, предназначени за съвместна реализация или експлоатация от подписалите го страни."

  Друг проблем е, че избор на изпълнители се осъществи по абсолютно непрозрачен начин, независимо, че обществения интерес изисква максимална степен на прозрачност и обективност, предвид стойностите и предмета на международния договор. Но това не е грижа на законодателството! В сферата на обществените поръчки и нашето и европейското законодателство е спазено.

 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3152 Неутрално
  До коментар [#39] от "dark'star":

  Ако първата сила вече не е САЩ , бихте ли обяснили от кога е тази новост ?


  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#52] от "inadilov":
  Още покрай Сирийската криза си говорехме за пренареждането на световния калейдоскоп, нали?
  Въри си се още, но пачетата започват да се слепват и това е едно от тях.
  За България мисля, че е по-скоро фифти-фифти.
  От една страна имаме ясно обособяване и край на мътилката.
  От друга - гранична зона на противостояние.
  Но както и преди спасението на давещите се е само и единствено в техните си ръце ...

 70. 70 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#19] от "zeer_streng":
  И като построим ЮП циганите ще спрат ли да секат горите?И само циганите ли са?

 71. 71 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#69:"xm..."]От една страна имаме ясно обособяване и край на мътилката.
  От друга - гранична зона на противостояние. [/quote]

  Напълно си прав. Ако нямаше крайното противопоставяне, нямаше и мътилката да започне да се прояснява. Но за нас, за нас не е фифти-фифти (мое мнение), защото нямаме държавници от такъв калибър. В тази партия шах има място за всяка фигура. Дори и за пешките, които на моменти спасяват играта. Но само, ако не мислят като пораженци.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#65] от "ostin22":
  Не съм съгласен ! Да проследим пътя на агента на ДС . Току-що вербуваният субект се отчита само на вербувалия го офицер . Самият вербовчик докладва на друг офицер с повече звездички на пагона . Последния докладва на Висшето ръководство на ДС . Самата ДС докладва на началниците си КГБ . Така как-то БКП беше пряко подчинена на КПСС , ДС беше пряко подчинена на КГБ . В това отношение изключения не правеха и другите тайни служби от бившия соц. лагер .
  А сега си помислете какво би се случило на Доган , ако той заработи срещу интересите на ДС-КГБ .
  Няма бившо ченге/агент както няма бивш негър !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#72] от "niksan1":

  О-ооо.. Ти си живееш в свой свят... Отдавна българското ДС не се отчита на КГБ.. Това са митове.. Сега се отчитат на Вашингтон.. А в частност ДПС прави същото..но първо информацията преминава през Анкара..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 74. 74 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#19] от "zeer_streng":

  Нещата са свързани, но не по начина, който се опитвате да внушите!
  Връзката е че циганите са избиратели на партиите, подръжнички на Южен поток!

  Да разлая троловете!!
 75. 75 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#73] от "ostin22":

  Прав сте че ДС не се отчита на КГБ!
  Отчита се на ФСБ!

  Да разлая троловете!!
 76. 76 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  пак някой отвън само има смелоста да каже очевадното: правителството на ГЕРБ спря Белене (след неуспешният референдум) и след 1 месец беше свалено. правителството на БСП и ДПС спря Южен поток и оставката е само формалност.
  не, енергийна мафия не съществува...

  Истината ни прави свободни.
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#68] от "niksan1":
  До коментар [#41] от "Чемадан -> Вакзал -> Масква":
  До коментар [#58] от "SPQR":
  от месец май -2014 год. вече е Китайската народна Република ... преиодично Китай изпреварва САЩ ... Вече нещата не са безспорни дори и да се вкарат банковите преводи като актив на икономиката - това няма да помогне. Времето на доминация СВЪРШИ ! Добре дошли в НОВИЯ СВЯТ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Спирането на руските проекти у нас, както и атаката на КТБ са елементи на икономическата и политическа борба на САЩ с Русия. Ние, подобно на Украйна, сме заложник и косвена жертва на тия хитлеристки напъни на САЩ. Така че гледайте какво става в Украйна, щото същото "европейско бъдеще" ни чака и нас.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 79. 79 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#78] от "kihano":

  Бъдеще като заложник на пост комунистически СССР е прекрасно нали или може би бъдеще като на някоя от напредналите държави, които са членове на Евразийски съюз?

 80. 80 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#8:"daam"]За седем години Брюксел не можа или не пожела да наложи правилата си в България.[/quote]

  Баш си наложи той туй, дето си го беше намислил. Приказките им са друга работа.

 81. 81 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#27:"dark'star"]Мразят всичко родно, мразят инженерите, мразят учените ... мразят всичко и мразят безплатно = хейтъри![/quote]

  Прав си, ма не го правят безплатно. Евтино е по-точна дума.

 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#56:"bokko"]
  Този сенатор направо е казал на Премиера[/quote]

  Тоя сенатор се е увредил, още докато са го държали виетнамците в яма или даже преди това, когато го е цапнала ракета по чутурата, и не бива да го пускат сред хора, камо ли да го предлагат за президент. Представяш ли си да го бяха избрали?

 83. 83 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#8:"daam"]За седем години Брюксел не можа или не пожела да наложи правилата си в България. [/quote]
  Ами ЕС не е Кремъл да налага със сила правила. Те ни съветват вежливо, а ние се правим, че не разбираме. След това спират парите и чакат опозицията да свали самозабравилото се правителство. Така полека-лека цялото общество се приучава да спазва правилата.
  Ние май забравихме, че влизането в ЕС е сравнимо с приемането на християнството. България бавно и мъчително се приобщава към Западноевропейската цивилизация.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#83:"bawarec"]България бавно и мъчително се приобщава към Западноевропейската цивилизация.[/quote]

  Пълна скръб.

 85. 85 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#64:"Pontif"] Дори и ББ да реши да се прави на принципен нали знаеш какво става с няколко телефонни разговора от САЩ и ЕС. Или ти си мислиш че ББ идва до САЩ на пазар? Така че май ще се окаже че ФТ и Икономист знаят повече от тебе.[/quote]

  Сътрудничеството между България и цивилизования свят е абсолютно необходимо за нас, ако искаме да сме част от него.

  България трябва да може да обяснява интересите си на Запада, който пък трябва да се отнася по-внимателно и задълбочено с нас.

  ДПС са турска комунистическа партия и не вярвам Запада да е заритал да ги вкарва зорлем във властта, като партньор на ГЕРБ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 86. 86 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нямам представа какво са разбрали английските читатели от статията, но със сигурност трябва да са разбрали, че трябва да се изплашат от България, заради кремълското влияние. За мен това е поредната негативна статия за България, поне така както я чета тук. Това не може да се нарече анализ.
  ЮП е глобален проект с интереси от всички страни. САЩ също има интереси и те са противоположни. Въпросът за нас е какъв е НАШИЯТ интерес. Но как се преговаря при толкова натиск от всякъде? Ето, "вежливият" ЕС и той веднага ни заплаши със спиране на пари за фондовете. САЩ също предупредил. Кой знае Русия какво предупреждава.... И после България била крива.

 87. 87 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Taka e, а освен това свали и една (засега) банка. Предстои да видим дали с това ще се изчерпат последиците от политиката на извиване на ръце от страна на Европейската Комисия по отношение на България. Молете се да не паднат още банки

 88. 88 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#86] от "danid":

  Намираш статията в Икономист и пишеш коментар. Не може така да се гаврят с нас. Щом правителството мълчи, ще се защитаваме ние, българите.

 89. 89 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#86:"danid"]
  Но как се преговаря при толкова натиск от всякъде? Ето, "вежливият" ЕС и той веднага ни заплаши със спиране на пари за фондовете. САЩ също предупредил. Кой знае Русия какво предупреждава....[/quote]

  "Да не си ни малка риба, ни малка страна."
  Стефан Стамболов

 90. 90 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#88:"2384"]Намираш статията в Икономист и пишеш коментар.[/quote]

  Абе то има някакъв ефект. Когато ни обявиха за злото на Великобритания, някак се изненадаха, че им отвърнахме подобаващо в коментари, изглежда са очаквали покорно мълчание на жители на колония.
  За Икономист не съм пробвал, мисля, че плаща.

 91. 91 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  На горното кадро не се вижда име на автор, за сметка на това се вижда, че статията е от утре.

 92. 92 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Щом е от June 21st 2014, значи се предвижва със скорост по-голяма от 300 000 km/sec. Теоретично е допустимо ...

 93. 93 Профил на РМС
  РМС
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#43:"oakleaf"]"Икономист"; казва, че САЩ са особено недоволни от опитите за реализиране на проекта и че сенатор Джон Маккейн изрично е предупредил премиера Пламен Орешарски страната да не продължава в тази посока."

  Браво, "Икономист"! И бихте ли ми казали, като сте европейци (поне засега, де), и дойде в Европа един американски дедо, требе ли ние да го слушкаме?[/quote]Британците, както винаги са мръсници- правят кал на другите, ама си гледат собствения си интерес. Започват да търгуват и да се разплащат с Китай в Юани и Паунди. Добрата новина е, че ДЕдоларизацията продължава!
  http://www.zerohedge.com/news/2014-06-19/de-dollarization-continues-china-starts-direct-trade-uk

  Смърт на Фашизма- Свобода на Народа! http://youtu.be/sPxaK7Q9Uso
 94. 94 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Гневно

  [quote#23:"dark'star"]Далеч по-добре е да падне едно правителство, отколкото по трасето на газопровода да се появят всякакви "зелени човечета с автомати и гранатомети" ... Нека да си се разберат големите. [/quote]

  Типични разсъждения на роб, чака господарите му да се разберат кой ще го яха.

 95. 95 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Разстроено

  [quote#86:"danid"]Но как се преговаря при толкова натиск от всякъде?[/quote]
  Най-жестокия натиск е от вътре. Този сайт е пълен с примитивно мислещи американски слуги .

 96. 96 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Другият голям голям печеливш е масивният Бойко Борисов, бивш бодигард, предвождащ ГЕРБ - дясноцентристка партия, поне на хартия. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде правителство, предвождано от него, с вечното ДПС като по-малък партньор."

  Не е зле да го запомнят повече хора този текст.В две изречения е казано повече от колкото е изписано у нас в последните 5 години.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 97. 97 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#86] от "danid":

  Извинявай, но ако теб не те е страх и не се притесняваш от това, което се случва сега у нас, значи си или голям оптимист или голям глупак.Държавата се управлява от некомпетентни хора, всеки краде от където може, полицията изпълнява поръчки, а народа се е предал тотално.И какво да си мислят чужденците за нас - че сме добре икономически или, че се обръщаме повече на изток, към Русия, пък сме в ЕС.
  Хайде да не се опитваме да виним някой, който казва истината, само защото е чужденец.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 98. 98 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "economic hitman":

  Вече трети месец как върви този слух у нас, че ГЕРБ и ДПС ще са в коалиция и ще управляват и повярвай ми - верен е.До зимата гледай да измислиш нещо, че като зауправляват да не се чувстваш много зле.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#27] от "dark'star":

  ТИКВЕНИКЪТ обикновено е вкусна баница, но може да бъде синоним и на нещо друго.

  Познай на какво...

 100. 100 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#98] от "salvador":

  Ми бас, че не е верен ако искаш ?

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK