Расмусен: Русия се опитва да дискредитира добива на шистов газ

Расмусен: Русия се опитва да дискредитира добива на шистов газ

© ReutersГенералният секретар на НАТО Андерс Фог Расумсен обвини Русия в опити за осуетяване на проектите за разработване на газови залежи с помощта на хидравличен фракинг, съобщава британският "Гардиън".


"Говорил съм с представители на страни членки от Алианса, които заявяват, че Русия е изградила мрежа за дезинформация с помощта на неправителствени организации – природозащитници, които действат против разработването на шистов газ – като крайната ѝ цел е Европа да бъде зависима от газовите доставки от Русия", каза Расмусен пред "Чатъм Хаус" в Лондон.


Генералният секретар отказа да даде повече подробности за кампанията на Русия и посочи, че това е личната му интерпретация.
В цяла Европа през последните години се водят протести и кампании против употребата на хидравличен фракинг за усвояване на петролни и газови залежи. Причината за това са твърденията, че прилагането на този метод води до изтичания на метан и замърсяване на водоизточниците, а представители на природозащитни организации са мнение, че увеличените добиви ще доведат до увеличена употреба на фосилни горива.


Расмусен заяви, че според него фракингът трябва да се ползва, за да се увеличи енергийната сигурност на Европа с помощта на нови източници на петрол и газ.


Изследвания сочат, че Великобритания разполага със значителни запаси от шистов газ и петрол, които биха могли да задоволят нуждите на страната за десетилетия напред, но засега не е известно каква част от находищата биха могли да бъдат експлоатирани.


Русия от своя страна през последните седмици заплашва да прекрати газовите доставки за Украйна – ясен знак, че не би се поколебала да използва силната си позиция на пазара на фосилни горива за осъществяване на политически цели.


Полша е една от водещите страни в Европа по отношение на разработването на находища на шистов газ. Смята се, че страната разполага с едни от най-големите залежи в Европа, има и политически консенсус относно необходимостта от употребата им. На този етап обаче опитите не водят до значителен добив, най-вече поради усложнения, породени от геологията на страната.


В САЩ употребата на хидравличен фракинг доведе до подем на добива на фосилни горива, а страната се издигна до челните позиции в света по добив на петрол и газ.


Природозащитни организации реагираха остро на изказването на Расмусен и отрекоха да са част от руска кампания за дискредитиране на технологията на хидравличен франикнг.


"Самата мисъл, че сме марионетки на Путин е толкова скандална, че няма как човек да не се зачуди какво пушат в централата на НАТО", коментира "Грийнпийс". Организацията  често се противопоставя на руското правителство.


"Може би руснаците се притесняват от огромния потенциал на вятърната и слънчева енергия, и по тази причина са подкупили правителството на Великобритания", коментира Андрю Пелтън от "Приятели на земята".

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  "Русия е изградила мрежа за дезинформация с помощта на неправителствени организации – природозащитници, които действат против разработването на шистов газ – като крайната ѝ цел е Европа да бъде зависима от газовите доставки от Русия"

  Е добрутро!

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Никак не е за подценяване такава възможност....

 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Еко-талибаните че са дирижирани от заинтересована страна е ясно!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За шистовия газ сме се разбрали, че е балон и прекалено скъп за да се ползва в близките петилетки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  По-голяма реклама за шистовия газ от наглостта, монополизма и мафиотските корупционни схеми, а вече и терористични действия на кремълските кагебучници надали може да има.

 6. 6 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  едва ли всички природозащитни организации са контролирани от Русия, но със сигурност има доста такива

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Това е ясно от първият ден. Само като се видят малоумните пропагандни филмчета, на всеки мислещ човек му става ясно. Вероятно обаче, руските чиновници са откраднали и парите за направа на тези пропагандни филмчета, та за това са толкова евтини, непрофесионални и пълни с всякакви фантасмагории, като палене на вода от чешмата и подобни. Еко талибаните в България обаче, от край време са известни със своята изнудваческа природа и всеки, който не им плати рекета, бива подложен на жестока кампания, протести и т.н. За много реални, екологични бедствия в България обаче, "еколозите" и дума не отварят...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#4:"др. Иванов"]За шистовия газ сме се разбрали, че е балон и прекалено скъп[/quote]
  всъщност е точно обратното:
  шистовият газ превъдна САЩ в най-големия производител на природен газ в света и свали цените на енергията толкова много, че цели индустрии, които бяха изнесени в чужбина се завръщат отново в Америка.
  http://www.reuters.com/article/2013/03/26/manufacturing-shale-idUSL6N0CE57M20130326

  zenrus.ru
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  И какво общо има НАТО с газодобива, та се е заел с него Расмусен?

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Ъ, този лобист за шистов газ ли е или генерален секретар на НАТО??!!

  Дания какво казва за шистовия газ? Ше дупчи ли?

 11. 11 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За параноидните видения на високопоставени чиновници обикновено плащат по-нископоставените прослойки.

 12. 12 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Какъв смях ще пада, когато Русия започне да дупче като невидяла и да добива шистов газ, нямам търпение да прочета обясненията на дълбоко загрижените за природата другари.

 13. 13 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#7:"Георги"]Еко талибаните в България обаче, от край време са известни със своята изнудваческа природа и всеки, който не им плати рекета, бива подложен на жестока кампания, протести и т.н. За много реални, екологични бедствия в България обаче, "еколозите" и дума не отварят...[/quote]
  Българските "зелени" (отвътре червени) са най-прозрачните, тъй като протестират срещу хидрофракинга, но с пълно гърло реват "ЗА" за петролопровода Бургас-Александруполис, Белене и Южния Паток.

  zenrus.ru
 14. 14 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Едни спонсорират екоталибани, които правят изпълнения в Арктика, другите спонсорират такива, които крякат срещу шистовия газ. Нищо ново под слънцето, но такова мрънкане от високо равнище е прсто жалко...

 15. 15 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 225 Гневно

  Явно Расмусен е роднина на Менгеле и Хитлер, и иска масово отравяне на населението на планетата ни? Добива на шистов газ е освен много опасен и силно нерентабилен! Малоумник! Съд и доживотен затвор за такива като него лобисти, гушнали милиони от "клиентите си" поръчителите на това масово избиване на хората.

 16. 16 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]И какво общо има НАТО с газодобива, та се е заел с него Расмусен?[/quote]
  раша използва силната си позиция на пазара с фосилни горива като политически инструмент, с който застрашава мира и сигурността в Европа.
  Това има общо НАТО с газодобива.

  zenrus.ru
 17. 17 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#15:"stoiloff"]Добива на шистов газ е освен много опасен и силно нерентабилен! [/quote]
  доказателства?

  zenrus.ru
 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 960 Весело

  Шистовият газ - най-безвредният, свободен и демократичен в света!

  дотам ли стигнахме, шефа на алианса да се грижи за печалбата на частни американски фирми

  Евроатлантида
 19. 19 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  американска марионетка.......$$$$$$$.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  [quote#12:"oos19355380"]Какъв смях ще пада, когато Русия започне да дупче като невидяла и да добива шистов газ, нямам търпение да прочета обясненията на дълбоко загрижените за природата другари.[/quote]
  Руснаците могат да си дупчат и засират там колкото си искат.
  Няма да им е за първи път ...

  А в България трябва да си решават българите.
  Особено в Добруджа, където водата е от кладенци, и най-малкият риск може да има огромни и фатални последици.

 21. 21 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Самата мисъл, че сме марионетки на Путин ...."

  Самата мисъл, че в Европа пасем райграс по асфалта е по-ужасяваща, но Расмусен твърдо вярва, че на Стария континент няма държава, която да се справи с "мрежата за дезинформация с помощта на неправителствени организации – природозащитници" и трябва да ни "отварят очите"

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Целият зор на Русия е, че няма технологията за добви на шистов газ. Експлоатационните разходи са по-ниски, съответно в джобчетата на Путлер и Ко биха влязли повече евро и доларчета. Но пуста алчност

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Наемник и лакей на отвъдокеанските корпорации. Чакам с нетърпение да призове за сондиране за шистов газ в родната му Дания. Ама направи ли го, предполагам, че ще го замерят с камъни по улиците.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]За шистовия газ сме се разбрали, че е балон и прекалено скъп за да се ползва в близките петилетки.[/quote]

  Да, тя затова газта в САЩ е 50$, а тук 400....

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на wolfbul
  wolfbul
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Промените в климата водят до наводнения и бури. Това се знае от години. Дали газ или петрол или твърди горива-СО2 е много над стандартите за последните 100 години. Сега трябва да се използват слънце , вода и вятър ,които си имаме в изобилие! И много УМ !

 26. 26 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Весело

  Какво общо има това с НАТО само не разбирам.

  А за мрежата тепърва има да се плашите - даже в Европейския парламент има вече три крила - цоц, зелено и "националистическо".

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 27. 27 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"oos19355380"]Какъв смях ще пада, когато Русия започне да дупче като невидяла и да добива шистов газ, нямам търпение да прочета обясненията на дълбоко загрижените за природата другари.[/quote]
  в момента немарливостта и тоталната безхаберност на нефтодобива в раша нанася на природата многократно по-големи щети от всякакви предполагаеми последствия от разбиването на шисти.
  http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/The-dangers-of-Arctic-oil/Black-ice--Russian-oil-spill-disaster/

  zenrus.ru
 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]И какво общо има НАТО с газодобива, та се е заел с него Расмусен?[/quote]
  Ми вероятно, щото е част от националната сигурност, на страните членки...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#1:"SPQR"]Е добрутро!
  [/quote]
  Голям зор да дупчиш за шисти.Ти ли ще понесеш персонално отговорността за отровената природа?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 30. 30 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "В голяма част от случаите, добивът на шистов газ е нерентабилен, тъй като себестойността му е 10 пъти по-висока от тази на традиционния." Това заяви проф. д-р и.к. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет. По думите й добивът на шистовия газ е разпространен главно в САЩ и Канада, където има големи пустеещи територии, докато у нас такива не съществуват.
  "В САЩ например има залежи от цели 85 трилиона куб. метра шистов газ, но добиването на голяма част от него е нерентабилно, защото е на места с прекалено малка концентрация", поясни Дюлгерова. Според нея никой не може да даде гаранции, че няма да се стигне до екологична криза при добива на шистов газ в Добруджа.
  Припомняме, че партия АТАКА първа се обяви против добива на шистов газ в най-плодородните земи на България. Патриотите настояха за незабавна оценка на екологичната опасност, която крие добива на тази суровина и призоваха министъра на икономиката Трайчо Трайков да прекрати договора с американската компания "Шеврон", която получи разрешение от кабинета да проучва за шистов газ у нас.

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Весело

  ...а пък българският министър на земеделието и горите заяви, че за страната са нужни 5 нови бойни самолета и една фрегата...хаха..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  [quote#12:"oos19355380"]

  Какъв смях ще пада, когато Русия започне да дупче като невидяла и да добива шистов газ, нямам търпение да прочета обясненията на дълбоко загрижените за природата другари.[/quote]
  ти явно имаш ПАНЕЛКА и затова не ти ПУКА ......има хора с ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ обаче и на тях им ПУКА дали ще я ДУПЧАТ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]За шистовия газ сме се разбрали, че е балон и прекалено скъп за да се ползва в близките петилетки. [/quote]

  Вие може да сте се разбрали с Газпром за опорните точки, но не и ние! Гответе се за бай Ставри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#24:"Чемадан -> Вакзал -> Масква"]Да, тя затова газта в САЩ е 50$, а тук 400...[/quote]

  И петрола им е евтин. Затова самолетоносачите са в персийския залив

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  О да... и ние всички това си мислим.
  А Шеврон от чиста проба човеколюбие поиска да ни дупчи житницата... и след 15 години - нито газ, нито жито.

  ДГД хер Размусен, не сме чак толкова големи будали.

  Жената е покана за щастие
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#17:"SPQR"]доказателства?[/quote]

  В рунета има много

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Русия е изградила мрежа за дезинформация с помощта на неправителствени организации – природозащитници, които действат против разработването на шистов газ – като крайната ѝ цел е Европа да бъде зависима от газовите доставки от Русия
  ============================
  Никак не бих се изненадал ако това е истина.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Генералният секретар отказа да даде повече подробности за кампанията на Русия и посочи, че това е личната му интерпретация.[/quote]Че по форумите е пълно с "лични интерпретации", та какъв е смисъл от статии в основата на които стоят такива.
  То и на пазара "лични интерпретации" колкото щеш.

 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Еко талибаните са описани много добре в една от псоледните книги на Майкъл Крайтън - State of fear

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#8] от "SPQR":
  Аха, индустриите се завръщат заради газта в САЩ....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 42. 42 Профил на longbow
  longbow
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Расмусен, като какъв се изказва в случая? Генерален секретар на НАТО или секретарка на Шеврон? Какво общо има шистовия газ и и отбраната на страните членки? Или може би, блокът въобще не е отбранителен, а инструмент на политическата хегемония на САЩ и корпоративните психопати? Питам се просто...

 43. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ...едно е да си дупчат, набиват с химикали и трошат скали в Сащ, Канада, Русия....където 70% от територията им не е населена, не е собственост на хората и почвата е неплодородна и съвсем друго ние да си затрием частната плодородна земя и отровим подпочвената вода... Да си имаме уважението!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 44. 44 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"stoiloff"]проф. д-р и.к. Нина Дюлгерова[/quote]

  Нина Дюлгерова е проруски настроена по принцип, а като анализатор е посредствена. Това само за протокола. Иначе и аз съм против дупченето за шистов газ у нас.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#21] от "inadilov":
  Цялото е пълен нонсенс, все едно Расмусен наистина се е напушил ...

  Громи "Грийнпийс", громи "марионетки на Путин" и не се усеща, че е огледален на същият този Путин, който громи оттатък пак неудобните му НПО-та "петоколонници" и "марионетки на Запада".

  Какво дежа вю, Боже!
  И какви тъпи актьори! Отново!

 47. 47 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#31:"ostin22"].а пък българският министър на земеделието и горите заяви, че за страната са нужни 5 нови бойни самолета и една фрегата...хаха..[/quote]

  Не на нашата, Греков е заявил, че на Дания са й нужни.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 48. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 960 Весело

  "Смята се, че страната разполага с едни от най-големите залежи в Европа, има и политически консенсус относно необходимостта от употребата им. На този етап обаче опитите не водят до значителен добив, най-вече поради усложнения"

  не се притеснявайте братя поляци! Ние ще направим всичко възможно, ще се жертваме, умрем от глад и студ но ще спрем империята на злото - газпром с цената на живота на нас и децата ни за да можете да добивате дори на огромни цени!

  Евроатлантида
 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За шистовия сме се разбрали и затова в САЩ е над 400 долара освободена от такси, данъци и берии

  Полша щеше да залива Европа, ама нещо не стана. Първо говориха за 5 трилиона м3, после за 2-3, а сега залежите били до 700 млрд., ама добивът нещо не вървял и излизал на цената на одеколона.
  Американския го чакаме от 10 години, но докато чакаме и там взе да издава багажа та се наложи провителството да взима мерки за допълнително облагане на кюмура, за да може шистовия да изкара още няколко години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Франция и Германия добива също е забранен,...сигурно знаете господине,обяснете на г-жа Меркел,че е полезно..не желаем тази смърт в България,...дупчете си у дома.Всяко датско семейство с природен източник на шистов газ и природосъобразен начин на живот.И в Русия и в Америка,добива се осъщестява,само в обезлюдени и слабозаселени... райони,вашата т.н истина не ме интесува.Не съм привърженик на ЮП,точно по начина който правят сега.Като военен шеф на Европа,може да коментирате,достойнствата на португалския националлен балет.

 51. 51 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  И как какво ???... НАТО са щурмоваците на "демократичния" капитал...

 52. 52 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#32] от "kesh":

  Аз доста отдавна се изнесох от панелния рай, ти му мисли как ще плащаш монополистките цени на Газпром, а за плодородната ти земя не се и съмнявам, това е добре известен страничен ефект от наличието на външен клозет.

 53. 53 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#41:"Cherry-SMS на 1466 за пострадалите от наводненията"]Аха, индустриите се завръщат заради газта в САЩ.... [/quote]

  Има нещо такова. Затова част от голямата геополитическа и икономическа игра на САЩ е да всее раздор между Русия и ЕС /Германия/ и така да предотврати създаването на един колосален икономически конгломерат, в която страни ще бъдат европейската индустриална и икономическа мощ и руските ресурси. Като затруднят и оскъпят руските доставки на газ за ЕС, американците ще оскъпят още повече и без това скъпото европейско производство, а едновременно с това чрез своя евтин газ ще поевтинят своето индустриално производство. Ако бъде подписан и трансатлантическият договор за свободна търговия между ЕС и САЩ, Европа ще се превърне в пазар на евтини американски стоки. Та такива благини ни готвят "приятелчета" като Расмусен.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 54. 54 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#46:"xm..."]Цялото е пълен нонсенс, [/quote]

  Днес ми е ден да не се съгласявам с вас
  Природозащитниците отдавна са трън в ....на определени лобисти. Какво по-добро от това, да бъдат сложени под общ знаменател с лошите на деня? В случая Путин...
  Нямаше как да се "вържат" с терористите, защото там нямаше толкова изразен икономически противовес. Но с Русия на Путин - о-о-о-о, благодат. Никой няма да се притесни за природния газ оттатък океана, но виж, можем да вдигнем градуса срещу 'зелените" у дома

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 55. 55 Профил на severozapad
  severozapad
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Партията Атака вече знаем ,защо се обяви против шистовия газ.Ако не знаете питайте Кобзон.Те били патриоти -искат православен славянски газ


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#51] от "gorid":
  По-скоро охранителите.
  Но да, смисълът е такъв.
  Не може да има сериозни западни инвестиции без съответната им охрана и гарантиране от НАТО.
  По това никой не спори.

  Въпросът е в конкретната инвестиция, да я наречем така.
  И конкретно за България.
  Защото България, обратно на мита, който витае сред мат'ряла, не е богата на води, обективно погледнато. Може да проверите данните за Европа и къде е в класацията България.
  А за Добруджа пък хептен. Неслучайно там са едни от най-восоките цени на водата в България. Защото я помпат от кладенци.
  И затова фракинга там е с повишен риск. И докато има такъв риск лично аз смятам, че не бива да се допуска.
  Толкоз!

 57. 57 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Тоя се сдуха окончателно. Ебати карикатурата е НАТО като военен съюз, щом председателят му се е загрижил за шистовия газ.

 58. 58 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#16:"SPQR"]раша използва силната си позиция на пазара с фосилни горива като политически инструмент, с който застрашава мира и сигурността в Европа. [/quote]
  И как ценообразуването на горивата засяга мира и сигурността в Европа? Някой й пречи да внася фосилни горива от другаде или да си копа собствените въглища? Я не ставай смешен.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#54] от "inadilov":
  Ама аз също не съм от безкритичните фенове на "Грийнпийс".
  Те неведнъж са се проявявали като поръчкови не само политически, но и дори в бизнесразборки между концерни.

  Но да громи НАТО-вският Генсек НПО по Путински, обвинявайки ги за Путински подлоги, докато същите ги громи и арестува Путин, обвинявайки ги за НАТО-вски подлоги ... ееее, това ако не е нонсенс - не знам!

 60. 60 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Нека тази маймуна, да направи сондаж в собствената си страна и да пие вода от там с децата си и тогава да дава акъл.Така е много лесно, дивак с дивак

 61. 61 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#53:"Репей"]голямата геополитическа и икономическа игра на САЩ е да всее раздор между Русия и ЕС /Германия/ и така да предотврати създаването на един колосален икономически конгломерат, в която страни ще бъдат европейската индустриална и икономическа мощ и руските ресурси[/quote]
  икономически конгломерат или каквото и да било партньорство може да има единствено на базата на равноправни, честни и пазарни отношения. такива в никакъв случай няма да бъдат изгодни за путин. напротив, на път е да се създаде безпрецедентно партньорство между ЕС и Северна Америка, също така богата на ресурси. да не забравяме, все пак, че ресурсите са commodities, a путин не е единствената продавачка на пазара.

  zenrus.ru
 62. 62 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#56] от "xm...":

  От кой вид охранители???... Аз спомням за едни /може би и днес ги има/ ,които съсипаха, усвоиха , присвоиха бизнесите на много хора...

 63. 63 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#58:"ssg"]И как ценообразуването на горивата засяга мира и сигурността в Европа?[/quote]
  А кризата в Украйна според вас заради какво е и щеше ли да я има, ако през Украйна не минаваха руските труби?

  zenrus.ru
 64. 64 Профил на severozapad
  severozapad
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Е не може да отречете,че Русия използва като политически аргумент доставките на газ.Лошото е ,че ЕС повярва в очовечването на Руските политици и сега му е тегаво....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "SPQR":

  И какъв е интересът на Европа да отхвърли руската енергийна зависимост, за да попадне под американска? Още повече, че поне няколко години шистов газ от Северна Америка практически няма да може да се доставя, а американците се опитват СЕГА да прекъснат или затруднят руските доставки. Та за няколко години до евентуалното захранване с американски шистов газ европейското производство ще стане и ще бъде силно неконкуретноспособно и на изгубените от Европа пазари ще се наместят американците.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 66. 66 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Този в последно време само глупости говори. Правилно е, че ще го сменят скоро.

 67. 67 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#65:"Репей"]И какъв е интересът на Европа да отхвърли руската енергийна зависимост, за да попадне под американска?[/quote]
  как добивът на шистов газ на европейските държави ще ги постави под американска енергийна зависимост?

  zenrus.ru
 68. 68 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#65:"Репей"]И какъв е интересът на Европа да отхвърли руската енергийна зависимост, за да попадне под американска?[/quote]

  Никакъв интерес! Зависимостта от руската газ има и един друг аспект. Когато двама са зависими един от друг, войните между тях са изключени.

 69. 69 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#68:"reakzioner"]Когато двама са зависими един от друг, войните между тях са изключени.[/quote]
  Може би, но Европа в никакъв случай не е зависима от вноса на руски фосилни горива, колкото е зависим путин от европейските пари. Просто ЗАСЕГА на Европа й е по-изгодно да купува руски фосилни горива. Засега.
  На мен ми е чудно, на путин мерцедесите с волги ли ще ги заменят, с москвичи ли, или с грейт уол?

  zenrus.ru
 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#62] от "gorid":
  От кой вид охранители?

  От най-добрият!

 71. 71 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1015 Гневно

  Расмусен се излага като КИФЛАДЖИЯ!

  Аз съм ЗА НАТО но:

  1. Къде са ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за твърденията му?

  /предполагам че може да има опити на пУТИН да влияе на процесите по отношение на фракинга, НО до сега не съм видял ДОКАЗАТЕЛСТВА/

  2. Как може един ПОЛИТИК да се опитва да налага технология от която НИЩО НЕ РАЗБИРА, само заради ЕВЕНТУАЛНИ политически и икономически изгоди! БЕЗ той да се съобразява с обоснованите и ДОКАЗАНИ с ФАКТИ тревоги на гражданите, които са против замърсяването на Природата в коятто живеят!

 72. 72 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#67:"SPQR"]как добивът на шистов газ на европейските държави ще ги постави под американска енергийна зависимост? [/quote]

  Полският шистов газ ще стигне само за Полша. А за останалите европейски икономики, особено за германската? Те ще разчитат на американски доставки. Доставки на втечнен газ от Катар са неизгодни, защото цената на кубометър е 500 долара, докато руският газ е 400 плюс/минус 20 долара.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 73. 73 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#68:"reakzioner"]Когато двама са зависими един от друг, войните между тях са изключени. [/quote]

  Но това не устройва третият голям в играта. Този отвъд голямата вода. Между другото идеята за съчетание на германската технология и индустрия с руските ресурси е стара - датира още от 1917-1918 г. Но сега има шанс това да стане по мирен път, а не с военно нашествие на немските армии като едно време.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 74. 74 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#69:"SPQR"]Може би, но Европа в никакъв случай не е зависима от вноса на руски фосилни горива, колкото е зависим путин от европейските пари.[/quote]

  Русия не изнася за Европа само нефт и газ, разберете ги най-накрая тия неща по форумите. Русия изнася за ЕС например метали, използвани за електрониката.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 75. 75 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#59:"xm..."]Ама аз също не съм от безкритичните фенове на "Грийнпийс". [/quote]

  Не защитавам "Грийнпийс". Просто НАТО и "битката на Русия срещу шистовия газ" е точно толкова непонятна, колкото и похарчените близо 176 000 долара от правителството на САЩ, за да се изследва дали кокаинът излага японските пъдпъдъци на рисково сексуално поведение. Или пък: "Правителството е финансирало с 30 млн. долара програма, която да подпомогне пакистанските фермери да произвеждат повече манго." / Swift economics. Затова си мисля, че другаде е заровено кучето

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  ОХОЛНАТА СРЕДА

  ОХОЛНАТА СРЕДА на Газпром и КРЕМЪЛ Е ЗАСТРАшЕНА.
  Зар,почне ли всеки сам да си добива газ и нефт,РУСИЙКАТА ФАЛИРА.
  Оставена НАСАМЕ С ГАЗА СИ Русия ФАЛИРА за по-малко от година.
  Хубавото е,че вече все по-отчетливо се АРТИКУЛИРА РУСКАТА ЗАПЛАХА.
  Няма по-голяма опасност за подмолните действия на КГБейовете в Кремъл от осветляването и изваждането им на светло.

 77. 77 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#63:"SPQR"]А кризата в Украйна според вас заради какво е и щеше ли да я има, ако през Украйна не минаваха руските труби? [/quote]
  Заради едни диваци, които правиха свинарник на площада. И които уж направили Евромайдан против корупцията и олигарсите, пък сега си ги избират за президенти и назначават за губернатори.

  Нейсе, та какво й е на Европа от руските фосили и цените им? Просто прави терминали и флот танкери и внася шистов газ от САЩ, или внася шистов газ от Полша, щото имало много там, или, по съветите на Плевнелиев, внася газ от Катар. Нищо работа.

 78. 78 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това изказване добре дефинира противоречието НАТО-Русия. Купени хора и организации, или поне частично подпомогнати, сигурно има и от двете страни, но е несериозно просто заради такива вероятности да дискредитираме един или друг, вместо да търсим надеждна информация. Сигурно ако военният министър на Русия направеше подобно изявление относно Запада, много хора щяха да се вдигнат, че е недопустимо да се меси.

 79. 79 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "SPQR":

  Приятелю на теб специално "-" само по default,щото за теб, е задължение,независимо дали темата е за полза/вреда от американски шистов газ или примерно...руски сериен изнасилвач,си кльопаш антибългарска позиция по задължение.Уникален "талибан"-небългарин,изглежда ти и организацията ти тва работят,да насаждат и експлоатират омраза сред и срещу българи и България,почти постоянно...ако си такъв извън "мрежата",то съседите ти,сигурно не искат да те познават.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 81. 81 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#74:"Репей"]Русия не изнася за Европа само нефт и газ, разберете ги най-накрая тия неща по форумите.[/quote]
  изнася и булки по пощата
  [quote#74:"Репей"]Русия изнася за ЕС например метали, използвани за електрониката.[/quote]
  да де, не по врат, а по шия.
  с две думи - бананова република.
  когато започнат да внасят от Европа метали, а да изнасят мерцедеси, тогава се тупкайте в гърдите. Дотогава сте "суровинен придатък" и не се сърдете, когато останалите ви третират като такъв.

  zenrus.ru
 82. 82 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#80:"Никола Георгиев"]За какво ми е тоя шистов газ, след като има неограничено количество възобновяема енергия!? [/quote]
  Има индустрии, за които възобновяемата енергия засега е неприложима и които зависят засега от въглеводородите. Най-голямата химическа фирма в света - БАСФ от Германия би спестила 500 милиона евро на година, ако премести цялото си производство в САЩ, само от разликата в цената на горивата.

  zenrus.ru
 83. 83 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "oos19355380":

  Русия няма да започне скоро "да дупчи като невидяла", защото не разполага с технология за добив на шистов газ.

  ПП. Навярно ще трябва да даде концесия на някоя неруска компания, която има такова "know how".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 84. 84 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  С кого сте се разбрали? С Масква?
  И кои сте тия, дето сте се разбрали?

  "Я з москалями не балакаю!"
 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Гневно

  Питайте баронеса Аштън. Тя беше касиер на антивоенна организация във Великобритания. Тя получаваше парите от КГБ.

  подпис
 86. 86 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#79:"guinness1"]Приятелю на теб специално "-" само по defaul[/quote]
  първо, "приятелю" можеш да наричаш путин, но не и мен.

  второ, всеки един рубладжийски минус за мен е изключителен комплимент.

  zenrus.ru
 87. 87 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  Точно така. Мълчат за изсичането на горите, но за една крива джанка в София вдигат шум до небето. Ама в София вършат политически услуги, саботират метро, трамваи, улици. А това че изсякоха горите и наводненията отнасят села и градове, не е работа на еколозите, така ли? Или там трябва да протестират безплатно, а това не е интересно.

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Любопитно

  До коментар [#80] от "Никола Георгиев":
  40% за Австрия сигурни ли са?Защо тогава Путин пристига на 24 там,по покана на федералния им канцлер и президента,като един от многото обсъждани въпроси ще бъде и "патока"?Даже се предвиждало подписването на акционерно съглашение за .South
  Stream Austria по време на посещението на високо ниво....
  п.п.инфото ми е от днешния газета.ру,която минава за опозиционна медия.

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#86] от "SPQR":
  Твоята агресивна русофобия и необосновани лични нападки от доста агресивно естество ще ти печелят все повече ..."рубладжийски минуси".

 90. 90 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#86] от "SPQR":

  Вида валути не ме касаят.Ти си пиши като сега,НО тихо и убедено, не се набивай на очи.Само ти измерваш "+" и "-" с валути,щото работиш на такова място,че всичко написано да се измерва с чуждестранен вид валута.

 91. 91 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#86] от "SPQR":
  Руските и американските парични знаци,са ми еднакво бизинтересни,също и вота тук,е без значение.Ти насила правиш хората русофили...усещаш ли.Другарите свършиха в Русия,вчерашните "рубладжии"...днес са горди първенюта в евро или паунди.

 92. 92 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Руските учени са съчинили теорията за вредност и токсичност на химическите съединения, които се инжектират в почвата при фракинга.
  Истината е, че това е полезен коктейл, който придава приятен и ароматен вкус на питейната вода и има тонизиращ ефект върху нервната система, особено при децата.

 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#92] от "Слав":

  Хахахаха......! ++
  Следва да се ботилира !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 94 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И да се опитва - няма да и се получи. За добро или за лошо - в тази посока се е отправил светът.

  Свобода за Надежда Савченко!
 95. 95 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Весело

  Това е точно така, достатъчно е да почетете малко този форум и ще видите същите които защитават ЮП, наричат украинците хохли и фашисти са най- активни и под темите за шистовият газ. Хората с прави като ги наричат Дини, Мурзилки и т.н. Те са малко "зелени" за камуфлаж и много червени отвътре!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  Тоя Расмусен също го е подгонила параноята подобно на форумните американофили! А, може би господарите на Расмусен от Вашингтон са му наредили да ги говори тези глупости! Но в краина сметка, няма какво говори тоя... в ЕС мнозинството от хората са против тази доказано вредна технология (хидр. фракинг) и нейното разпространение ще бъде ограничена!

  П.П.
  Шистов газ - НЕ на нас!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на angelk43
  angelk43
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "arhitekt":
  МОЖЕ ДА СЕ СЕЧЕ И ПОВЕЧЕ но САМО с условие че СЕ ЗАЛЕСЯВА ТОЛКОВА ПОНЕ КОЛКОТО СЕ СЕЧЕ-но като гледам на село надпреварват се да секат а нищо не залесяват

 98. 98 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#9] от "xm...":

  Първо това, второ такъв висш представител на НАТО да дрънка, че Русия купувала противниците на шистовия газ, е силно съмнително. Мяза на активно мероприятие. Да не кажа, че ми звучи като дълбокомислието на Йовчев, че в основата на бедствието във Варна е многото вода...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 99. 99 Профил на kuro
  kuro
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Да дупчат американците да ровят ! Ние ще направим договор като Мариците и ще се задължим да им купуваме нашия газ на двойни цени като аборигени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK