Унгария отбеляза 70 години от създаването на "къщите с жълта звезда"

Посетители в централния архив в Будапеща имаха възмоност да разгледат документи, свързани с Холокоста.<br /><br />

© Reuters

Посетители в централния архив в Будапеща имаха възмоност да разгледат документи, свързани с Холокоста.Хиляди унгарци участваха в събота в Будапеща в около 160 възпоменателни прояви по повод 70-ата годишнина от създаването на така наречените къщи с жълта звезда, в които по време на Втората световна война са били принудително настанени евреите от унгарската столица, предаде "Франс прес".


През 1944 г. след приемане на общинско постановление унгарските власти принуждават около 220 000 евреи от Будапеща да се настанят в 2000 сгради, върху чийто вход е поставена жълтата звезда на Давид. Жителите на тези сгради са принудени да носят такива звезди, пришити към дрехите си в продължение на 6 месеца, преди да бъдат настанени в гето, около което са издигнати стени в седми район на Будапеща.


Днес са оцелели 1600 от къщите с жълтата звезда и по повод годишнината в тях бяха организирани концерти, литературни четения, театрални спектакли, прожекции на документални филми.
Възпоменателните чествания се вписват в серия от възпоменателни церемонии, предвидени през цялата година в Унгария по повод 70-ата годишнина от депортирането на унгарските евреи към нацистките концентрационни лагери през 1944 г.
Смята се, че по време на холокоста са загинали 600 000 унгарски евреи.


Темата за отбелязването на годишнината обаче породи полемика в Унгария. Няколко асоциации, подготвящи възпоменателните церемонии, отказаха или върнаха субсидии, отпуснати им от националистическото правителство на Виктор Орбан, обвинявайки го, че иска да омаловажи съучастничеството на унгарската държава в организирането на депортациите през 1944 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK