Полският външен министър в подслушан разговор: Съюзът ни със САЩ е вреден и заробващ

Въшният министър на Полша Радослав Шикорски

© Reuters

Въшният министър на Полша Радослав Шикорски



Полското списание "Впрост" съобщи, че притежава запис, в който външният министър на страната Радослав Шикорски заявява, че Полша не печели нищо от връзката си със САЩ. Записът е от частен разговор между министър Шикорски и Яцек Ростовски – депутат от управляващата "Гражданска платформа", заемал доскоро поста финансов министър.


"Знаеш ли, полско-американският съюз нищо не струва", казва Шикорски в записа. "По-скоро е вреден, защото Полша остава с изкуствено усещане за безопасност. Пълна тъпотия (в оригинал е английското "bullshit" – бел.ред.). Скарахме се с германците, с Русия, и си мислехме, че всичко ще е наред, понеже бяхме с американците. Тъпаци. Пълни тъпаци".


"Проблемът на Полша е, че имаме много ниско самочувствие и много малко гордост", казва Шикорски. Той описва поведението на Полша спрямо САЩ с думата "murzynskosc", с която се посочва робството на чернокожите по времето на колониализма. По-късно в съобщение в Twitter външният министър обяснява, че "murzynskosc" може да бъде приравнено с френското понятие "négritude", което се отнася до расисткото отношение към робите в колониите.





Списанието не посочва как се е сдобило със записа. Шикорски и Ростовски не коментират случая. Говорителят на министерство на външните работи от своя срана посочи, че на този етап няма да бъде даден коментар на тези "медийни спекулации", поне докато "не бъде издаден пълният текст", понеже на този етап са изнесени само отделни изказвания, лишени от контекст.


"Впрост" публикува и запис, в който бивш министър от "Гражданска платформа" признава, че партията му е платила дълговете на кандидат-президент от опозиционна партия, а той от своя страна се е отказал от участие в изборите.


В разговора между бившия министър на инфраструктурата Славомир Новак и бившия ръководител на специалните части Дариуш Завадка се казва, че "Гражданска платформа" е платила дълговете на кандидата Збигнев Релига, след което той оттеглил кандидатурата си.


"През 2005 г. платихме дълговете му и той се изтегли", казва в записа Новак. "След това той подкрепи Донлд (Туск, настоящият премиер на Полша – бел.ред.), нали? Това стана само защото му платихме дълговете".


Новак се отказа от министерския си пост, след като стана обект на разследване за притежанието на скъп часовник, който не е декларирал, както изисква полското законодателство. Делото срещу него все още не е завършило.


Релига коментира пред "Ройтерс", че в миналото е ставал обект на нелегално подслушване.


Миналата седмица "Впрост" публикува запис на разговор между гуверньора на централната банка Марек Белка и министъра на вътрешните работи Бартоломей Шенкевич. В него двамата обсъждат намеса на централната банка в икономиката в случай че управляващата партия се окаже изправена пред изборна загуба. Подобно на Шикорски и Ростовски те посочиха, че думите им са извадени от контекста и че не са нарушили закона.


Вследствие на изтичането на записите опозицията призова за оставка на правителството, а премиерът Доналд Туск заяви, че е възможно провеждането на предсрочни парламентарни избори в случай че кризата не бъде разрешена.


Тукс определи публикуването на записите като "опит за държавен преврат". Не е известно кой е техният източник, но нито една от замесените в случая страни не подлага под съмнение автентичността им.


В четвъртък прокурор и двама агенти на службата за национална сигурност се опитаха да влязат в офисите на редакцията на "Впрост", но бяха спрени от журналистите. Главният прокурор на Полша заяви, че е готов да подаде оставка след рейда, който предизвика бурна реакция сред медиите и опозицията.


"Много пъти са ми искали оставката", заяви главният прокурор Анджей Серемет. "Ако това ще помогне за успокояването на ситуацията, ще напусна поста. Не мисля обаче, че това е правилното решение", каза той.


Серемет защити действията на прокурорите, понеже се опитали "да следват закона" но добави, че скандалът с изтеклите записи е довел до разрив между прокуратурата и правосъдното министерство. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK