Египет осъди трима журналисти от "Ал Джазира" на по седем години затвор

Мохамед Фахми (вдясно) и останалите обвиняеми реагират на произнасянето на присъдите

© Reuters

Мохамед Фахми (вдясно) и останалите обвиняеми реагират на произнасянето на присъдитеЕгипетски съд осъди на по седем години затвор трима журналисти от катарския новинарски канал "Ал Джазира" по обвинения, че са разпространявали фалшиви новини и са подкрепяли "Мюсюлмански братя" посредством пари, оборудване и информация, предадоха световните медии. Организацията на сваления от власт президент Мохамед Морси беше извадена извън закона от новото военно ръководство на страната.


Мохамед Фадел Фахми, който има египетско и канадско гражданство и беше шеф на бюрото на телевизията в Кайро, преди тя също да бъде забранена, австралийският му колега Питър Грест и египтянинът Бахер Мохамед отхвърлят обвиненията и ще обжалват присъдите. Тримата бяха задържани преди шест месеца.


На същия процес, предизвикал силен международен отзвук и критики, че аргументите му са политически, деветима други обвиняеми, сред които трима чуждестранни журналисти – британските репортери на "Ал Джазира" Доминик Кейн и Сю Търтън и холандската репортерка Рена Нечес, бяха осъдени задочно на по 10 години лишаване от свобода. Сред тях е имало студенти и активисти, а двама от общо 20-те подсъдими са били оправдани.
Бахер Мохамед получи допълнителни три години зад решетките по отделно обвинение в притежание на оръжия. Той и Фахми бяха обвинени в принадлежност на терористична групировка и в "нарушаване на националното единство".


Според кореспондентите на чуждите медии в Египет доказателствата, представени в съда в подкрепа на тежките обвинения, съвсем не са били убедителни, пише Би Би Си.


От правозащитната организация "Амнести интернешънъл" описват процеса като "отмъстително преследване на журналисти само за това, че са си вършили работата". Според "Амнести" "Журналистите изглежда са пионки в ръцете на (египетските) власти в техния продължаващ спор с Катар". Емирството поддържа "Мюсюлмански братя", поради което не се радва на добри взаимоотношения с правителството в Кайро.


В официално становище от "Ал Джазира" определиха присъдите като "противни на логиката, здравия разум и на всякакво подобие на правосъдие". Телевизията беше спряна в Египет, след като властите я обвиниха в излъчване на репортажи, симпатизиращи на Морси и на "Мюсюлмански братя". Медията отхвърля обвиненията в пристрастност.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  а нашите мишки кога някой ще ги вкара в затвора за лъжливи статии, за всяване на смут и паника сред народа, кога

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#1] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Сега да видиш колко ще ти скочат и обявят за фашист, комунист, цензор и още какво ли не!
  От мен +++++
  А, иначе трябва всеки журналист, поднасящ непроверена от два независими източника информация, или подвеждаща, лъжлива и изкривена такава да му се отнема правоспособността до живот.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "minas.aram":

  да отговаря със свободата си, така ще си правят сметка какви глупости да пишат, ще възцари най-накрая така мечтаната медийна хигиена, но уви, мечтаем си само

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Рамзан Кады́ров
  Рамзан Кады́ров
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В Ирак като се появят ислямисти - проблем. В Египет като изчистиш ислямистите от власт, пак проблем - не било демократично. Егати Запада. Май наистина си заслужава съдбата да бъде претопен и ислямизиран.

 5. 5 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eurasian Union": Ти остави Ирак и Египет. В Западна Европа междувременно те заплашват с полицейски разследвания ако се изразиш за ислямистите малко по-твърдо, все още прикрито, но ясно. Съдиите отдавна не смеят да осъдят мюсюлмански престъпници заради културните им особености, всъщност от страх (съдия, ние знаем къде живееш). Медиите не информират за ежедневни престъпления, извършвани от мюсюлмани главно срещу възрастни и беззащитни хора. Ако има информация тя е без никакви данни за престъпника. Задържан временно, ама анонимен. Ако обаче е местен човек, пише си всичко за него. Европа е на път към ислямизацията, освен ако се появи някой подходящ политик да мобилизира хората и обърне развитието. Демокрацията е губеща във всеки случай.

  heruvim
 6. 6 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Всеки ден двама или трима французи напускат Франция, за да отидат на джихад в Сирия. Сред тях има жени и тийнейджърки, които напускат семейното огнище. Понякога те са доста млади, като например 14-годишното момиче, за което има съмнения, че е заминало за Сирия в началото на миналата седмица, пише френският вестник "Фигаро".

  Семейството му, което живее в Аржентьой в департамента Вал-д'Оаз, трябваше да се задоволи само с едно писмо, в което тийнейджърката казваше, че заминава за страна, в която никой няма да й пречи да изповядва религията си.

  Кои са тези жени, готови да напуснат семействата си, за да отидат в Сирия и да подкрепят джихадистите?

  В Сирия има между 100 и 150 френски жени и деца, редом с наброяващите около 300 френски бойци. Тази цифра се стабилизира в последните месеци с отпътуванията и смъртните случаи. Важно е да се знае, че тези жени могат да отпътуват за Сирия само като омъжени жени. Тук са възможни три сценария.

  Първо, има жени, които получават обещание за брак от френски джихадист, който вече е в Сирия. В повечето случаи това става по Скайп или чрез социалните мрежи. Тези жени заминават сами, но се присъединяват към бъдещия си мъж на място. Веднъж пристигнали, техните бъдещи съпрузи се свързват със семейството им във Франция и искат от бащата разрешение да се оженят. Ако бащата на момичето или на жената откаже, джихадистите оспорват правото му на попечителство и го обявяват за неверник.

  На второ място са жените, които вече са омъжени за джихадисти и които заминават с децата си за Сирия. Накрая, има жени, които се омъжват на френска територия с цел да отидат после в Сирия.

  Като цяло момичетата и жените, които решават да отидат в Сирия, са набирани чрез социалните мрежи, по-специално Фейсбук или Скайп. Там те обменят религиозни текстове, видеоклипове, дават си съвети, насърчават се взаимно да заминат. Жените, устроили се в Сирия, пък играят ролята на посреднички между жените, останали във Франция, и джихадистите на място. Във Фейсбук те постват малки обяви за брак. Французите, които са отишли на джихад в Сирия, не са в контакт със сирийките и не говорят арабски. Ето защо те си докарват жени от Франция, за да сформират френска общност в Сирия.

  Миналата седмица започна разследване за изчезването на 14-годишното момиче от Аржентьой, заподозряно, че е занимало за Сирия. Но подобни широко тиражирани в медиите случаи са малко, общо 15.

  В тези случаи, общо взето, става дума за добри и безпроблемни ученички. В техният антураж никой не е набожен, а семействата им изобщо не си дават сметка за техните джихадистки намерения. Влиянието на джихадистките проповеди във Фейсбук обаче е много голямо върху тях.

  Текстовете на великите джихадисти действително ги омагьосват, както и клиповете, в които на тези момичета се обяснява защо трябва да заминат за Сирия. Веднъж стигнали там, те мислят, че биха могли да се възползват от ласките на мъчениците. Те вярват, че техните мъже бих могли да ги вкарат в рая, ако загинат в бой.

  Още щом пристигнат в Сирия, французойките изкарват триседмичен тренировъчен курс. По време на него те се учат да боравят с оръжия, от типа на автоматите Калашников, пистолети, пушки и др. Но тези познания не са предназначени за бой, а за защита в случай на крайна нужда.

  В Сирия френските жени се грижат за съпрузите и за децата си. Те играят същата роля, каквато биха имали във Франция. Или както казват самите джихадисти: "Те отглеждат бъдещите лъвове на исляма в любовта на джихада".

  Твърденията, че тези жени отиват в Сирия на сексджихад, тоест да бъдат проститутки на джихадистите, са напълно погрешни. Това е мит, който се появи първо в тунизийската преса и беше подет от пропагандните средства на привържениците на Башар Асад.

  Според тези слухове жените отиват в Сирия, за да бъдат сексуални робини на джихадистите. Но това е несъвместимо с идеологията на джихада. Бойците са много стриктни, що се касае до прилагането на законите на шериата.

  Разбира се, има полигамнибрачни съюзи, но мъжете могат да имат до четири жени, които задължително трябва да са им верни. Немислимо е някоя жена да практикува сексджихад, пише БТА.


  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK