Лондон обмисля да забрани продажбата на цигари за родените след 2000-та година

Лондон обмисля да забрани продажбата на цигари за родените  след 2000-та година

© Associated PressЛекари във Великобритания ще гласуват дали да бъде наложена пълна забрана за продажба на цигари на лица, родени след 2000 г., съобщава "Гардиън". Мярката цели да предпази новото поколение от вредните ефекти от тютюнопушенето.


През 2002 г. и 2011 г. Британският лекарски съюз успя да въведе забрани за пушене на обществени места и в коли, в които се возят деца. През 2007 г. беше въведена забрана за продажба на цигари на лица под 18 годишна възраст.


"Поколението, родено през XXI век трябва да избегне стотиците хиляди смъртни случаи в резултат на тютюнопушене", коментира Тим Крокер-Бък, лекарят, предложил мярката. "Пушенето е избор, който много деца правят, но той води до тежко пристрастяване. 80% от пушачите започват като тийнейджъри. Искаме те никога да не започват", добави той.
През 2012 г., 23% от учениците между 11 и 15  годишна възраст в Англия са пушили поне веднъж, докато през 1996 г. това са били 46%. 66% от пълнолетните пушачи пък са започнали да пушат преди да навършат осемнадесетгодишна възраст.


"Във Великобритания има поне 10 милиона пушачи и по тази причина не е практично да забраняваме пушенето като цяло. Можем обаче да помогнем на пушачите да спрат и да не позволяване на децата да започват да пушат", коментира Джордж Бътъруърт от "Кенсър Рисърч" Великобритания.


Говорител на Асоциацията на производителите на тютюневи изделия пък коментира, че идеята  е "зле обмислена" и е от по-голямо значение да се обмислят мерки, които да ограничават достъпа на младите хора до цигари.


Подобни предложения за забрана на продажбата на цигари на всички, родени след 2000 г. се обсъждат и в Сингапур и остров Тасмания. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK