Унгарският парламент одобри руското финансиране на новите ядрени реактори

Унгарският парламент, където управляващата партия на Виктор Орбан "Фидес" има мнозинство от две трети, одобри на извънредна среща в понеделник сделката с Русия за заем на стойност 10 милиарда евро.

© Reuters

Унгарският парламент, където управляващата партия на Виктор Орбан "Фидес" има мнозинство от две трети, одобри на извънредна среща в понеделник сделката с Русия за заем на стойност 10 милиарда евро.Унгария даде зелена светлина на спорното споразумение с Русия за финансиране изграждането на два нови ядрени реактора, съобщи "Уолстрийт джърнъл".


Унгарският парламент, където управляващата партия "Фидес" има мнозинство от две трети, одобри на извънредна среща в понеделник сделката с Русия за заем на стойност 10 милиарда евро.


Проектът не е бил одобрен от Европейския съюз и не е имало търг за разширяването с два реактора на съществуващата АЕЦ "Пакш". Опозиционните партии твърдят, че кредитът още повече ще увеличи вече високия публичен дълг и енергийната зависимост от Унгария от Русия.
Говорител на Европейската комисия заяви миналата седмица, че Брюксел разследва проблеми с обществените поръчки, след като властите в Будапеща обявиха през януари, че партньорът им за проекта ще бъде Москва.


Европейската комисия не дава подробности за сроковете, в които ще извърши проверката дали е спазено европейското законодателство. Няма информация и за времето на дискусиите с унгарските власти за по-прецизно установяване на евентуални проблеми и, ако е необходимо, намиране на решения.


Говорител на Европейската комисия е заявил, че Брюксел е дал мнението си за проекта, но все още не го е одобрил. Комисията оценява и споразумението за финансиране, но не коментира сроковете, в които то трябва да е готово.


Сделката предвижда държавната компания "Росатом" да изгради допълнителните 2000-магаватови мощности в контролираната от унгарската държава АЕЦ "Пакш". Унгария може да използва финансирането до 2025 г. при годишна лихва между 4.5 и 4.95% в зависимост от годината на изплащане.


Залан Бачш, председател на унгарското подразделение на "Росатом", прогнозира, че подготовката и процеса по издаване на разрешителните може да отнеме четири години, а строежът може да започне едва след това.


"Уолстрийт джърнъл" припомня, че сигурността на ядрените централи стана деликатна тема след земетресението и цунамито в Япония през 2011 г., след които във Фукушима се разрази ядрена криза. Въпреки това Унгария смята ядрената енергия за ключова предвид все още високите цени за зелена енергия, както и ограничените ресурси в границите на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK