Наследството на Пабло Ескобар - безизходица и хипопотами

Наследството на Пабло Ескобар - безизходица и хипопотами

© Associated PressСтадо хипопотами, които някога са били собственост на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар са превзели територията около някогашното му имение, а никой не знае как да се справи с тях, разказва BBC.


През 2007 г., 14 години след смъртта на Ескобар, жителите на областта на Анитиокиа започват да звънят в Министерство на околната среда и съобщават за невиждано досега животно. "Намерили в реката животно, каквото не са виждали досега, с малки уши и много голяма паст", спомня си представителят на благотворителната организация "Уебконсерва" Карлос Валдерама.


Той отишъл и му се наложило да обясни на селяните, че това е африканско животно. "Рибарите ме питаха "Как така има хипопотами тук?". Разпитахме, и се оказа че са дошли от Хасиенда Наполес – имението на онзи злодей", спомня си той.
Хасиенда Наполес е разположена сред пътя между Меделин и Богота. През 1980 г., когато Пабло Ескобар се замогва и започва серията си от убийства и бомбардировки, той създава зоопарк към имението. Внася контрабандно слонове, жирафи и други животни, а сред тях имало и четири хипопотама.


Пабло Ескобар

© Associated Press

Пабло Ескобар

След като Хасиедна Наполес е конфискувана в началото на 90-те години, животните на Ескобар са разпратени в различни зоопаркове. Хипопотамите обаче си остават в имението, а броят им се умножава. Не е известно колко хипопотами днес живеят там, но по данни на местните органи по околната среда са между 50 и 60, като повечето са останали в езерото на Хасиенда Наполес. Част от тях обаче са си проправили път до река Магдалена, където са намерили идеалните условия за живот.


Реката е бавна и има много плитчини, което е добре дошло за хипопотамите, които не плуват, а се плъзгат по водата като се оттласкват от бреговете. Колко хипопотамите харесват Колумбия си личи по това колко се размножават. В Африка, е започват да се размножават между 7-11 годишна възраст; в Колумбия обаче започват да се размножават едва на три, а женските раждат всяка година.


"Сякаш там се провежда някакъв природен експеримент", коментира екологът от Университета в Сан Диего Ребека Люинсън.


Валдерама разказва, че е виждал хипопотами на 250 километра от Хасиенда Наполес. Рибарите се страхуват от огромните животни, които през нощта се разхождат из имотите им, ядат засадените растения и дори убиват малки крави. Част от колумбийците, особено децата обаче намират животните за "сладки" и си играят с тях, дори взимат малки хипопотамчета вкъщи.


Възрастните обаче са опасни – въпреки че изглеждат тромави, са много бързи във вода, а дори на суша тичат доста бързо. Убийството на хора за тях не е проблем заради голямото тегло. Люинсън посочва, че хипопотамите нападат хора, когато нарушават територията им. Това обаче се случва доста рядко – в тридесетгодишната история на "стадото на Ескобар", те не са убили или ранили сериозно никого, и но при все това животът в близост до тях носи рискове.


Наследството на Пабло Ескобар - безизходица и хипопотами

© Associated Press


Според Валдерама, бездействието не е решение, понеже хипопотамите не са питомни или безопасни животни. Най-доброто решение би могло те да бъдат преместени, което обаче не е лесно. Дори и да разполагаха с необходимата техника, няма къде да ги преместят. Невъзможно е да ги върнат в Африка, понеже вероятно носят болести. Част от малките са взети от зоологически градини, но никой не иска възрастните.


Някои се обявяват за кастрация. Това обаче ще е не само скъпо и опасно за ветеринарите, но и ще коства живота на много от хипопотамите, понеже въпреки огромните си размери, те са изключително чувствителни към упойки. Освен това е трудно да се установи общия им брой така че да е сигурно, че не е изпуснат някой мъжки.


Местните власти предлагат да се направи резерват. Трудно ще е обаче да се съберат всички диви хипопотами в Антиокия, а начинанието се оценява на 500 000 долара. Тази идея среща опозицията на местни еколози, които са на мнение, че инвестицията е прекалено голяма за няколко хипопотама.


Други шеговито предлагат животните да бъдат изядени. При експеримент за възпиране на хипопотамите с електрически огради, едно от животните се заклещило в оградата и умряло от токовия удар. Местните съответно го нарязали, опекли и изяли; коментират, че имало вкус, сходен с този на свинското. Това обаче не е препоръчително, тъй като месото може да носи зарази – един от умрелите хипопотами например носил лептоспироза.


Наследството на Пабло Ескобар - безизходица и хипопотами

© Associated Press


Обмисля се избиването на всички мъжки. Зад тази идея застават и "Уърлд уайлдлайф фънд", които наричат ситуацията с животните "бомба със закъснител." Това обаче би създало лошо име на Колумбия, която се опитва да се очисти от имиджа на нарко рай.


Валдерама описва ситуацията като много трудна, понеже каквото и да реши правителството, много хора ще се възпротивят. Той е на мнение, че в крайна сметка колумбийците започват да се осъзнават, и да възприемат хипопотамите като заплаха.


Може да се каже, че отношението към хипопотамите е много подобно на това към цялото наследство на Ескобар и неговото имение. Въпреки многото посетители, Хасиенда Наполес никога няма да бъде възстановена – това би било "технически трудно и морално невъзможно".


Паралелите между Пабло Ескобар и питомците му вдъхновяват и документален филм, посветен на животните, където те представляват метафора на "абсурдния, грозен и кървав свят" на наркобарона. Мексиканският писател Хуан Пабло Вилалобос вижда в историята на хипопотамите на Пабло Ескобар метафора на мястото на наркобарона в мисленето на колумбийците.


"Това е знак за случилото се в страната през последните 20 години", казва той. "Това минало съществува и в настоящето, колумбийците не знаят как да се справят с този спомен и с наследството на Ескобар. Всички тези противоречия са живи и днес и са видими по най-абсурдния начин – хипопотами, които се множат в река".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Глобализация !
  А един от най опасните и ефекти е инвазията на чужди видове , които нямат естествени врагове , размножават се безконтролно и унищожават местната екосистема !!
  Примерите са безкрайни - от избягалите африканизирани пчели убийци в Америка , до останалия без птици о.Гуам поради нашествие то на дърв. змии и превзетата от отровни жаби Австралия , внесени да ядат буболечките от тръстиката !!!

  ПП. Хипопотамите са макроживотни и все пак справянето с тях е елементарно спрямо по горе изброените пример

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Велик човек е бил Ескобар. Велик!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":
  Да, има един анимационен филм на Д. Донев, мисля че се казва Умно село, който чудесно описва проблема: )

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Мдам... сложен проблем. Не може просто така да избиеш животинките, от друга страна, както споменаха и по-горе, без естествен враг, ще се размножат до степен да застрашат екологичното равновесие на държавата.
  Всъщост, защо не ги върнат в Африка, в естествена среда? Можело да носят болести, ми да ги ваксинират всичките и готово?

  Швейцарски зоопарк уби здраво мече за назидание http://goo.gl/6bNRPB

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на afrodita1
  afrodita1
  Рейтинг: 521 Весело

  Ама че история ..хипопотамска.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Значи Ескобар все пак е допринесъл с нещо поне в екологията. Дано да ги оставят да си живеят мирно и спокойно.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  До коментар [#4] от "Barcelina":

  Ами и към ваксини били чувстителни. Ако ги ваксинират има опасност да умрат от ваксината. Сложен казус наистина. А, Ескобар ми напомня за нашите мутри от 90-е, само че той е действал наистина широкомащабно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1462 Разстроено

  Навсякъде е пълно с хипопотами...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Така е пич, не знам защо ти слагат минуси, но си абсолютно прав. Внасянето на животни (или дори растения) в неестествена за тях среда може да има пагубни последствия за средата. Хипопотамите са сравнително малък проблем, защото са тревопасни и мирни - пасат си на воля, плуват си и това е. Ако не ги закачаш, не те закачат и те. Единствения проблем е, че се размножават безконтролно. Има някои дребни гадинки, които са много по-опасни.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Нашите мутри си отглеждаха тигри.Как не са се сетили за хипопотами

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2042 Весело

  Кажат ли "хипопотам" и се сещам за БСП. Целите в л***а, а устите им огромни и широко отворени.

 12. 12 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В Колумбия няма ли каймани?

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  [quote#1:"SS"]превзетата от отровни жаби Австралия , внесени да ядат буболечките от тръстиката !!! [/quote]
  Това ми напомня на "Умно село" на Доньо Донев.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  [quote#12:"shilliew"]В Колумбия няма ли каймани?[/quote]
  Сигурно. Ама не вършат работа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ХипопоТАМ, .... хипопоТУК!

 16. 16 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако след Ескобар остават хипопотами, какво ще остане след Пеевски?

 17. 17 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 740 Неутрално


  До коментар [#16] от "chiefwhitecloud":

  глигани

 18. 18 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ами да организират сафарита. Хем ще изкарат пари, хем ще пратят животинките при Ескобар. Аз лично познавам много мераклии със скъпи пушки, които като ожънат, засеят и изорат цяла зима се чудят какво да правят.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 19. 19 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Тази история с безконтролното размножаване на хипопотамите извиква асоциация с безконтролното рамножаване на един мургав вид по нашите ширини.Все си мисля,че нашият проблем е доста по-голям!

  rock n' roll is king!
 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Весело

  И хипопотамите, нелегални емигранти, бе!

  Да разлая троловете!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK