Казахстан и Беларус отказаха на Русия да въведат органичения срещу украинския внос

Лидерите на трите държави от Евразийския икономически съюз Александър Лукашенко, Нурсултан Назърбаев и Владимир Путин

© Associated Press

Лидерите на трите държави от Евразийския икономически съюз Александър Лукашенко, Нурсултан Назърбаев и Владимир ПутинРусия не можа да убеди Казахстан и Беларус да въведат ограничения върху стоките, внос от Украйна, съобщава бизнес порталът РБК. На заседание на Евразийската икономическа комисия Русия предложи обща резолюция, с която да се приеме специален режим по отношение на стоките, произход от Украйна, но другите две страни са я отхвърлили.


По-рано бе съобщеното, че вицепремиерите на Русия, Беларус и Казахстан ще приемат мерки, пряко свързани с подписното между ЕС и Украйна в петък търговско споразумение. Отказът на партньорите в Евразийския икономически съюз обаче няма да попречат на Русия да приеме едностранни мерки.


Договорът за създаване на евразийската зона за свободна търговия позволява на Москва да отмени предоставените на Украйна отстъпки, в случай че прецени, че украинският внос представлява заплаха за руската икономика. Вместо настоящите нулеви мита в такъв случай ще бъде прието единно вносно мито съгласно правилата на Световната търговска организация. Още към септември митата за украински стоки може да се увеличат от 0% до 7.1%.
В случай че Беларус не вдигне митата и не затвори границата си с Украйна, най-вероятно украински фирми ще опитат да внасят стоката си в Русия през Беларус. Москва обаче е подготвена за такъв сценарий, а по правилата на митническия съюз има право да вземе мерки, за да защити вътрешния си пазар.


Украйна приема между 4.5% и 6% от целия руски износ, но структурата на износа е много по-сложна, отколкото за повечето други страни. В случай че износните мита за Украйна бъдат увеличени, Русия ще загуби до 5.8 милиарда долара приходи годишно, което се равнява на приблизително 1.1% от общия ѝ износ.


Русия от своя страна е основната експортна дестинация за Украйна. През 2013 г. тя е приемала 24% от украинския износ, а на второ място е Турция с 6%. Пренасочването на тези доставки няма да е лесно и най-вероятно през първата година от въвеждането на митнически режим Украйна ще загуби до 15 милиарда долара приходи.


На 27 юни украинският президент Петро Порошенко подписа икономическо споразумение за свободна търговия с ЕС. Още тогава прессекретарят на руския президент Дмитрий Псеков заяви, че в случай че вътрешният пазар бъде застрашен, Русия ще вземе мерки.


Министерството на икономиката на Русия от своя страна коментира, че споразумението на Украйна с ЕС не позволява работата по сегашните договорености между Русия и Украйна, понеже това би позволило европейски стоки да достигат до Русия, без да им бъде налагано мито. Министерството предупреди, че няма да позволи такава практика.


Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е "длъжна да вземе мерки за защитата на икономиката си". Той добави, че Порошенко е бил предупреден, че Русия "ще въведе обичайните международни практики при режим на минимално възпрепятстване на търговията", но за Украйна това "ще бъде тежко изпитание".


Експерти от Института за икономическо прогнозиране на Украинската академия на науките прогнозират, че след въвеждането на новите мерки за ограничение на търговията износът на Украйна към Русия ще се свие до 8 милиарда, под 50% от сегашния обем, като най-тежко ще бъде засегната хранително-вкусовата промишленост. Това би свило брутния вътрешен продукт на Украйна с 0.5-1%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK