Правителството на Словения предизборно спря приватизацията

Премиерът Аленка Братушек

© Reuters

Премиерът Аленка БратушекСловения спира всички процедури по приватизацията докато не се формира правителство след предсрочните избори на 13 юли, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на премиера Аленка Братушек. Мярката предизвика остра реакция от страна на финансовия министър.


Агенцията коментира, че ходът по всяка вероятност има за цел да увеличи популярността на Братушек сред населението, което като цяло е против продажбата на местни компании. Финансовият министър Урош Чуфер определи решението като част от "предизборна истерия".


Мярката може да отблъсне инвеститорите или пък да намали предлаганите оферти, което пък от своя страна да забави жизнено необходимите приходи. Словения инжектира 3.3 милиарда евро помощ през декември в банките, за да избегне международна спасителна помощ.
"Решихме, че никаква приватизация не може да бъде довършена и никаква приватизация не може да започне, докато не се формира ново правителство", каза Братушек на пресконференция в четвъртък. "Процедурите по приватизация може да продължат, но не и да бъдат приключени преди формирането на кабинет, за да може новата власт да може да ги преразгледа", допълни тя. Братушек каза още, че чуждестранните инвеститори са добре дошли в Словения и че правителството й е предприело тази стъпка, защото "приватизацията е най-горещата предизборна тема".


Чуфер обаче не скри разочарованието си и заяви, че за решението няма рационална причина и няма оправдание.


Лявоцентристкото правителство на Братушек определи миналата година 15 държавни компании за приватизиране, като две от тях вече бяха продадени. В списъка са втората по големина банка Nova KBM, летището в Любляна и телекомуникационната компания Telekom.


"Ройтерс" отбелязва, че Словения, която е членка на еврозоната от 2007 г. вече четири години е неохотна към продажбата на големите държавни компании, като обяснява това решение със защитата на националните интереси.


Предсрочните избори бяха обявени, след като Братушек беше отстранена от лидерския пост на лявоцентристката си партия "Позитивна Словения" и подаде оставка. Социологически проучвания показват, че новата й партия "Алианс на Аленка Братушек", може и да не успее да премине 4-процентовата бариера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK