Операция "Багратион" - не забравяйте втория D-Day на 1944г.

Операция "Багратион" - не забравяйте втория D-Day на 1944г.

© Associated PressПрез юни 1944г. е имало два коренно различни D-Day. Добре известният десант в Нормандия на 6 юни, част от Операция "Оувърлорд", се смята за началото на края на Вермахта. В същото време има и още един D-Day, за който е говорено и писано в пъти по-малко и затова почти никой в Америка и Великобритания днес не знае за него. Захвърлен в мрака на историята, този втори D-Day е поне толкова важен за края на войната, колкото десантът в Нормандия. Нещо повече, той е ключова предпоставка за развитието на Европа по време на Студената война."


Така започва статията си във вестник "Гардиън" Дейвид Рейнолдс, известен британски историк и автор на книгата "Дългата сянка: Голямата война и ХХ век". Историкът насочва вниманието към значимостта на Операция "Багратион", благодарение на която през юни-юли 1944г. бившият Съветски съюз освобождава огромни територии на Източния фронт и се приближава към Берлин.


Това е най-подробно подготвяната кампания на Червената армия от началото на войната.
Кръглата годишнина от началото на тази впечатляваща кампания на Червената армия бе отбелязана през седмицата в Беларус от президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко.


Операция "Багратион" - не забравяйте втория D-Day на 1944г.

© Associated Press


"Багратион" започва през нощта на 21-ви срещу 22-ри юни 1944 г., точно три години след нападението на хитлеристка Германия срещу Съветския съюз. Кръстена на руски фелдмаршал от битките с Наполеон, операцията сварва Вермахта напълно неподготвен.


През следващите пет седмици Червената армия напредва с 450 км на запад, преминава през Минск, достига до покрайнините на Варшава и разгромява армията на Хитлер по пътя. Почти 20 немски дивизии са напълно унищожени, а други 50 са понесли сериозни щети – катастрофата е по-голяма и от тази при Сталинград.


Този зашеметяващ успех на съветската армия се случва в момент, в който Операция "Оувълорд" в Нормандия се намира в задънена улица. Американските части не успяват да пробият във Франция седмици наред и успяват да освободят Париж едва на 25 август, а Брюксел - на 3 септември.


Заедно "Оувълорд" и "Багратион" нанасят смъртоносен удар на т.нар. Хилядолетен райх. Кошмарът на Хитлер да води война на два фронта, който той успява да избегне в продължение на почти пет години, става реалност. Въобще не е случайно, че на 20 юли дисиденти от германската армия извършват покушение срещу Хитлер с надеждата да постигнат мирно споразумение преди тоталното разрушение на Германия.


Операция "Багратион" - не забравяйте втория D-Day на 1944г.

© Associated Press


Дейвид Рейнолдс подчертава, че Операция "Багратион" има съществен принос за края на войната и същевременно подсказва какво може да се случи в близко бъдеще. Когато Червената армия приближава Варшава, полската армия въстава срещу германските окупатори. Няма съмнение, че съветските войски са били изтощени до краен предел и затова не са били в благоприятно положение да се бият за друг важен град. Много по-значимо обаче е посланието на Сталин към западните му съюзници, когато отказва да окаже дори символична подкрепа на поляците и да позволи на британски и американски самолети за доставки да използват въздушни пространства, контролирани от СССР.


Въстанието започва на 1 август и завършва два месеца по-късно с касапница - в боеве загиват около 16 хиляди полски членове на съпротивата и 8 хиляди германски войници. Цивилните жертви в града вероятно наближават 200 000. Една четвърт от сградите са разрушени и пострадали в уличните боеве, в което е използвана артилерия и бронирана техника. След това инженерни части на Вермахта систематично взривяват още около 35% от полската столица.


Докато Великобритания и САЩ срещат огромни трудности на Западния фронт, СССР настъпва на запад и достига Румъния, България и дори Югославия и Унгария. Сталин, който около година по-рано контролира едва 2/3 от собствената си страна, сега доминира огромен дял от Източна Европа, пише Рейнолдс.


Британският историк заключава, че новата карта на Европа е начертана не на конферентната маса в Ялта през 1945г. - както масово се смята - а на бойното поле месеци по-рано. Именно затова "вторият D-Day" от юни 1944г. не трябва да бъде забравян.


Операция "Багратион" - не забравяйте втория D-Day на 1944г.

© Associated Press


През октомври 1944г. британският премиер Уинстън Чърчил посещава Москва, за да се договори за статута на Балканите преди СССР да е затегнал хватката си там. Резултатът е прочутата "договорка за процентите", според която Лондон ще съхрани контрола над Гърция и може би донякъде над Югославия, но всичко останало на полуострова практически остава под господството на Москва. "Тази война не е като досегашните", пише по-късно Сталин до лидер на югославските комунисти. "Който окупира територия, той налага и собствената си обществена система дотам, докъдето стига армията му... Иначе не може и да бъде.".


В края на войната съветската параноя относно сигурността на страната изглежда логична, имайки предвид смъртта на 28 милиона съветски граждани. При все това манията на Сталин да изгради буферна зона в Източна Европа предопределя Студената война, на цената на стотици хиляди човешки живота. В контекста на кризата в Украйна Рейнолдс смята, че загубата на тази защитна зона продължава да преследва Путинова Русия до ден днешен – почти 70 години след края на Втората световна война.

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Сталин: "Който окупира територия, той налага и собствената си обществена система дотам, докъдето стига армията му... Иначе не може и да бъде."

  И досега нашите комунисти отричат, че сме били окупирани от Червената армия. Крайно време е да махаме окупационните символи, наречени незнайно защо "паметници".

 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Лош късмет сме извадили да се паднем в зоната на Сталин.Бог да прости все пак загиналите войници през ВСВ>>

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Брях! Какви велики руски победи. Не, че Германия се е биела на няколко фронта, не че руснаците са летели на американски самолети, карали американски джипове и ползващи американско въоръжение. О, не! Аман от долнопробна пропаганда!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Който окупира територия, той налага и собствената си обществена система дотам, докъдето стига армията му... Иначе не може и да бъде."

  Сталин за Балканите.
  Те това ни такова таковата.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  ами такъв ни е късмета ,затова и сега русия не отпуска примката

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Любопитно

  [quote#0:"iстатия"]В контекста на кризата в Украйна Рейнолдс смята, че загубата на тази защитна зона продължава да преследва Путинова Русия до ден днешен – почти 70 години след края на Втората световна война. [/quote]
  А как ли се биха чувствали САЩ, ако Варшавският договор включваше Куба и Мексико?! Сигурно щяха да се чувствуват в пълна безопасност?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Леонид
  Леонид
  Рейтинг: 434 Весело

  Слава на Червената армия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Да здравствует СССР!!!
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Дали Рузвелт и Чърчил са съзнавали какво ще стане с нас след като ни оставят в ръцете на Коба?! По скоро да,въпреки обещанията му да бъдат проведени свободни избори на териториите завзети от СА.

  klimentm
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Не знам дали знаеш (сигурно знаеш), ама за нашите червени кхмери ВСВ се изчерпва със Сталинград и Курската дъга. Ама че Германия е имала още два съюзника, победени абсолютно самосиндикално от САЩ и донякъде Великобритания, че за разлика от СССР никоя от двете държави не е била някога съюзник на Хитлер и не е правила с него планове да дели света - това за тях не съществува като факти...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Весело

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Я ми напомни кога за последно Куба и Мексико гласуваха за присъединяване към Варшавския договор. И едните и другите непрекъснато, всеки ден гласуват с краката си къде искат да се присъединят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Вие още си живеете във времената на "студената война". Какво е това разделение на бастиони? Според вас колко километра трябва да бъде "приятелската територия" около Русия? 100, 1000, 10000...? А защо просто не завладеят цялото земно кълбо и не го боядисат в червено?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 12. 12 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...Когато Червената армия приближава Варшава, полската армия въстава срещу германските окупатори. ...Сталин... отказва да окаже дори символична подкрепа на поляците...[/quote]
  Това, което поляците са видели и изпатили от коварството на руснаците, им стига да ги мразят за 9 живота!

  А иначе няма какво да си въобразяваме - Чърчил и Ко. прекрасно са знаели какво се готви на страните, които впоследствие ще останат "зад Желязната завеса", но не са имали особен избор...

 13. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  Лъжа! Просто мексиканците и кубинците започват дългото си пътешествие... от САЩ, през Канада, Аляска, Чукотка... та в СеСеРе-то. Всички абдали искат в Москва.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 14. 14 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Триумфа на Рокосовски.
  Ролята на ленд- лиза .
  Агресивните апетити на Коба - копеле
  От люлката до гроба.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Любопитно

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":
  А ние кога гласувахме за влизане в НАТО, защото аз нещо не мога да си спомня?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Знам, но нали пък вие и знаете, че историята, която учехме по времето на социализЪма, беше доста орязана, преиначена... отявлена лъжа. Все още има имбецили, които си мислят, че лично Сталин е смазал подлий Хитлер, след което се е заел с останалите "врагове" - Великобритания, САЩ, Франция... Човешката глупост е безкрайна.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 17. 17 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сталин си е Сталин, Чърчил си е Чърчил - купували продавали, завоювали и окупирали, но истината е една.
  Ако не са били войните на Червената армия, които са разбили Хитлеристките войски при тази операция, едва ли днес западната пропаганда щеше да се гордее с десатна при Нормандия, който е бил пред провал.
  Благодарение на "Багратион" значителен брой немски дивизии с прехвърлени от запад на изток и така се отхлабва отбраната пред англо-американските войски.
  Историята е история, пишат я победителите, но все пак е история!

  ура и да живей!!!
 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Гласувахме за правителства, които ясно заявяваха, че ще направят това. Ако вие обаче сте от тези, дето гласуваха 15-15 и не знаете за какво става дума - проблемът си е ваш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 579 Неутрално

  А бе каква окупация. Русия от както съществува само "освобождава". Даже и в XXI век - Грузия,Украйна, а скоро може и други братски народи.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Любопитно

  До коментар [#18] от "Тюфлекчия":
  Ами то така както гласуваме за правителство начело с ДПС като нищо можем да се присъединим и към Турция?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Проблемът си е наш и по никакъв начин не ангажира другите, нито пък дава право на някого да ни "освобождава".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на ke4o
  ke4o
  Рейтинг: 221 Неутрално

  време е бсп да постегне предизборно редиците. Решаването на някои паметник в розово ще им даде възможност, да грачат мантрите си 24 часа. Почти съм сигурен, че на посирано 20 вече са купили боята.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  [quote#6:"Julian Mall"]А как ли се биха чувствали САЩ, ако Варшавският договор включваше Куба и Мексико?! [/quote]

  А защо не ги включи?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  До коментар [#1] от "2029":

  Комунистите са лъжлива сган.Прочети това:

  Както пише Върбан Ангелов ".... вътрешното ръководство на БКП проведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт ..." (стр. 119).

  "В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт ... когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски."

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/10/1842976_prochit_na_istoriiata_tristranniiat_pakt_i_bulgarskite/

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#24] от "popovski31":

  Аз от дядо ми съм чувал една история за някакъв работник в печатницата на баща му (моя пра-дядо), който бил върл комунист. В началото навсякъде венцехвалел "другаря Хитлер" и бил орисувал кенефите на де що има заведения в района на Коньовица с надписи за влизане в Тристранния пакт. След като започва междусъюзническата война, станал страшен анти-фашист. Естествено, после е бил АБПФК, нещо в Окръжния комитет на Партията и въобще - сатрап от средна ръка, като тоя в "Маргарит и Маргарита".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  ДПС ви е коалиционен партньор. Каквито сте национални предатели не бих се учудил.

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм много сигурен, че когато се говори за победа над "най-уникалните гадове" в историята на човечеството, става въпрос за комунизъм, капитализъм и тем подобни.И от Изток, и от Запад са умирали хора, биейки се за остновни човешки принципи !

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Завладяването на централна и югоизточна Европа от болшевиките е изцяло заради късогледата политика на вече изкукуригалия Рузвелт.
  Неприятно за нас. Но след смъртта на Борис нямаме държавен ръководител който да направи опит да спаси страната от болшевишката окупация. Провежда се напълно малоумна политика довела до печални резултати.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 29. 29 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Всъщност,историята на моя род е подобна на тази,която ти казваш за себе си.
  Това са комунистите.Лъгали са винаги и винаги ще го правят.
  Те са били утайката на обществото(а и както показва историята,такива си и останаха) и единствения начин да вземат властта е била чрез преврат.Донесоха много беди на България,а сега техните деца сега ни управляват...

 30. 30 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#7:"Леонид"]Слава на Червената армия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/quote]
  Не беше ли вечна слава? Я внимавай че за такива грешки, този чиято снимката се мъдри в ника ти, е пращал хората на екзотична екскурзия, от която няма връщане.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3780 Любопитно

  Деца, учете география и история от надеждни източници
  и бъдете будни.

  Иначе - пързаляйки ви на запад,
  може да се окаже, че са ви изпарзаляли на юг.

  Като... с дъвката за "Вината на Запада" за процентното соцлагерно концентриране на Източна Европа след ВСВ.

  Фактите са други.

  През 1939 в Москва Политбюро на КПСС решава курс за разпалване на голяма война в съюз с хитлеристка Германия,
  за подялба на Европа.

  Главният мерак на СССР е съветски комунистически диктатури
  по целия свят, но на първо време в цяла Европа,
  вкл. на Британския остров.

  През август 1939 в Москва - Сталин, Молтов и Рибентроп подписват известния нацистки пакт, на 1 септември е официалният старт на ВСВ, Полша е атакувана,
  Англия влиза във война срещу Германия в защита на Полша
  и на 23 семптември Полша е напълно окупирана от сталинистки и хитлеристки войски.

  На 5 септември 1944 СССР, без никакъв повод или военна необходимост, обявава война на неутрална България,
  нахлуват съветски танкове, без да срещнат съпротива,
  и СССР налага васално тоталитарно управление. До 1989 г.

  Чърчил, премиер на държава воюваща през ВСВ с хитлеристка Германия и търпяща тежки загуби - докато СССР злорадствал срещу Англия зад гърба на Германия - се е срещал със Сталин само на съветска територия:

  в съветското посолство в Техеран, в Ялта и в Москва.

  При това, "процентната подялба" в Москва е била през октомври
  1944 -- след като в началото на септември СССР нахлува и е окупирал България.

  Чърчил е нямал друг "избор",
  освен да приеме вероломно свършения москвички (ф)акт.

  "Докато Великобритания и САЩ срещат огромни трудности на Западния фронт,

  СССР настъпва на запад и достига Румъния, България и дори Югославия и Унгария.

  Британският историк заключава, че новата карта на Европа е начертана не на конферентната маса в Ялта през 1945г. - както масово се смята - а на бойното поле месеци по-рано.

  През октомври 1944г.

  британският премиер Уинстън Чърчил посещава Москва,
  за да се договори за статута на Балканите преди СССР да е затегнал хватката си там.

  Резултатът е прочутата "договорка за процентите",

  според която Лондон ще съхрани контрола над Гърция и може би донякъде над Югославия, но всичко останало на полуострова практически остава под господството на Москва.

  "Тази война не е като досегашните", пише по-късно Сталин до лидер на югославските комунисти. "Който окупира територия, той налага и собствената си обществена система дотам, докъдето стига армията му... Иначе не може и да бъде."."

 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"]Ами то така както гласуваме за правителство начело с ДПС като нищо можем да се присъединим и към Турция?! [/quote]

  ТИ гласуваш за правителство начело с ДПС. Аз не гласувам за такова праивтелство и за такава партия която би го довела на власт.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "bad_religioner":
  Руснаците ще бъдат мразени девет живота, а колко живота поляците трябва да мразят германците за тези 216 000 убити поляци само по време на въстанието във Варшава?
  Или викаш за поляка да умре от ръката на германец е голяма чест и удоволствие.
  Виновни са тъпите руснаци че не са били в състояние да спечелят битката за града и са изчакали подходящия момент.
  Може и нарочно да са го направили номера с изчакването, но това не е сигурно, а за швабите е ясно какво са сторили.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  [quote#28:"Цецо"]Завладяването на централна и югоизточна Европа от болшевиките е изцяло заради късогледата политика на вече изкукуригалия Рузвелт. [/quote]
  Не е било от значение къде точно са минали войските, въпросът за разделението на Европа е решен на конференция между Рузвелт, Сталин и Чърчил. Руски войски са минали и през Австрия...

 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#15:"Julian Mall"]А ние кога гласувахме за влизане в НАТО, защото аз нещо не мога да си спомня? [/quote]

  [quote#18:"Тюфлекчия"]Гласувахме за правителства, които ясно заявяваха, че ще направят това.[/quote]

  Ще повторя колегата. България беше "вкарана" в НАТО от напълно законно избрано правителство на което влизането в НАТО ( а и в ЕС ) беше съставна част от програмата. ЯСНО ЗАЯВЕНА !!!
  Нещо повече, последващите правителства от целия възможен в България политически спектър не само, че не подложиха на съмнение тази линия, но и активно я продължиха.
  Днес в парламента не само няма политическа сила, но и един единствен депутат няма който ясно и високо да се е обявил за излизане от НАТО.
  Ако някой смята, че днес в България може да спечели избори или референдум кауза за излизане от НАТО, което автоматично е и излизане от ЕС, то той явно не живее в това измерение или в тази епоха.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  [quote#35:"Ian Smith"]излизане от НАТО, което автоматично е и излизане от ЕС,[/quote]
  Глупости.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  [quote#6:"Julian Mall"]А как ли се биха чувствали САЩ, ако Варшавският договор включваше Куба и Мексико?! Сигурно щяха да се чувствуват в пълна безопасност?! [/quote]

  Аз друго се питам. Вече не съм първа младост - дали ще доживея деня в който адвокатите на МАсква и Кремъл с българско гражданство ще изчезнат и в България ше останат само адвокати на България.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Тази операция е възможна само защото по това време в Нормандия американците вкарват армия от 2 милиона души и срещу един германски танк застават и стрелят 25-30 американски . Такова е съотношението там. Иначе рашките нямаше да могат да мръднат и метър напред въпреки водката и пистолета в тила на офицера от НКВД.
  А иначе Чърчил и Русзвелт не са ни виновни,че ‘са ни дали’ на СССР. Ние сме си виновни , защото не сме осъзнавали какво става и че влизането на рашките тук означава комунистическо робство. Естествено повлияни от сентименти от Освобождението от турско робство и влизането на руските обаче царски тогава войски. Нека припомним още веднъж, че Австрия е била окупирана до 1955 година от съветските войски, но там не се намериха боклуци нарекли се австрийски комунисти които да разкатаят фамилията на една цяла държава и да направят Народна Република Австрия под Сталински ботуш.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 550 Любопитно

  До коментар [#16] от "moriarti":
  Добре е е, че си даватае оценка...

 41. 41 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#7:"Леонид"]Слава на Червената армия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/quote]

  Мда, не слава на българската невероятно славна армия, а слава на Червената окупаторска армия.
  Какво да му кажеш на такъв бе !!! Ако му кажа това което мисля дори на свикналия на много модератор ще му пламнат ушите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#17:"cucing"]Ако не са били войните на Червената армия, които са разбили Хитлеристките войски при тази операция, едва ли днес западната пропаганда щеше да се гордее с десатна при Нормандия, който е бил пред провал. [/quote]

  Ами пък, ако не е бил Запада Хитлер щеше да гони впиянчената Красная армия чак до Владивосток.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  [quote#33:"ivailo_kirov"]Руснаците ще бъдат мразени девет живота, а колко живота поляците трябва да мразят германците за тези 216 000 убити поляци само по време на въстанието във Варшава?
  Или викаш за поляка да умре от ръката на германец е голяма чест и удоволствие. [/quote]

  Обаче прави ли ти впечатление, че поляците днес са в един военен съюз с германците ама за руснаците не искат и да чуят.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 46. 46 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  Тук трябва да прибавим и Хитлер, който има немалка роля за разгрома на групата армии Център, посредством забраната да се отстъпват "градове-крепости"

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Да, те не знам защо все забравят (между другото този английски историк не може да се каже, че е някаква звезда в науката - малко е от типа генерични рецитатори), че войските, които се връщат на изток, всъщност преди това са отишли от там на запад, именно след D-Day. Например едни от първите изтеглени са може би най-боеспособното подразделение не само във войната (от всички страни - това поне е безспорно), но и в съвременната история - Първа SS дивизия "Лайбщандарт".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":
  И тези 2 милиона са си срещу 1/3 от немската армия, другите 2/3 са си все още на Източния фронт

 49. 49 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#34:"teridan"]Не е било от значение къде точно са минали войските, въпросът за разделението на Европа е решен на конференция между Рузвелт, Сталин и Чърчил. Руски войски са минали и през Австрия... [/quote]

  Не лъжи. Руските войски не са минавали през Австрия. Завземат част от източна Австрия.
  Точно това е било решаващо - коя армия кои територии ще завземе.
  Нито САЩ, нито Англия са имали някаква възможност да диктуват на СССР какво да прави в териториите овладени от Червената армия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":
  Айде, още един доморасъл историк.
  Ами да бяхте прочèли поне статията, преди да се упржнявате на клавиатурата.
  "Този зашеметяващ успех на съветската армия се случва в момент, в който Операция "Оувълорд" в Нормандия се намира в задънена улица. Американските части не успяват да пробият във Франция седмици наред и успяват да освободят Париж едва на 25 август, а Брюксел - на 3 септември."


 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#36:"teridan"]Глупости. [/quote]

  Кое е глупости бе старшинка

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#45:"Ian Smith"]Обаче прави ли ти впечатление, че поляците днес са в един военен съюз с германците ама за руснаците не искат и да чуят.[/quote]
  Прави ми!
  За това все им се чудя на акъла на поляците.
  Нещо като Стокхолмски синдром имат май.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2536 Весело

  "Който окупира територия, той налага и собствената си обществена система дотам, докъдето стига армията му... Иначе не може и да бъде."

  Винаги е било така. Отделен е въпросът, че нещата ни бяха представяни друго яче... Необятната руска душа, готова на алтруизъм, без капчица прагматизъм?!

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  [quote#44:"ivailo_kirov"]Не губи самообладание Янке.
  А тези глупости за това че някой ще те модерира ги разправяй на шапката ми.
  И Ти и модератора сте на една хранилка. [/quote]

  А защо смяташ, че губя самообладание ?! Просто изброявам факти и обстоятелства.
  Въпреки, че патриот като теб би следвало да не се кефи когато в български форум се прославя чужда армия ! Окупационна чужда армия !!! Не мислиш ли ! Или ти си патриот ама на МАсква Май така излиза, а

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 55. 55 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#52:"ivailo_kirov"]Прави ми!
  За това все им се чудя на акъла на поляците.
  Нещо като Стокхолмски синдром имат май. [/quote]

  Под немско са били 5 години преди 70 години. Под съветско 45 години допреди 25 години. Ако имаха стокхолмски синдром щяха да са като нас.
  Замисляй се понякога. Не вреди.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ian Smith":
  Споко, демократе

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Гърция за англо американците, част т Югославия, осталато за Русия на Балканския полуостров...
  Това не е вярно: споразумението е 50% на 50% влияние на се се сере и съюзниците в Гърция и България. Само че се се сере не държи на подписа си и чрез ген. Маркус се опитва да завземе изцяло Гърция. Ген. Метаксас изтласва комунистите в България, откъдето получават "съпорт" и следва предоговаряне- 100% Гърция за съюзниците и 100% за се се сере в България. Следва разгром на опозицята у нас!

 60. 60 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Мориарти, ти наистина ли не знаеш нищо за войната? Ами прочети малко.

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#1] от "2029":
  +++++++++++++++++
  На нашенските комуняги хич не им харесват много неща, въобще не мисля да се покая за своите чудовищни прегрешения ,но най-вече не им изнася това,че днешна България бавно,но сигурно се отдалечава от сферата на влияние на Москва!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#55:"Ian Smith"]Под немско са били 5 години преди 70 години. Под съветско 45 години допреди 25 години. Ако имаха стокхолмски синдром щяха да са като нас.
  Замисляй се понякога.[/quote]
  Колко са избитите от германците поляци за тези 5 години? Около 6 000 000. Това се чете като шест милиона.
  А колко са избитите поляци за 45 години под руско робство? Около 50-100 човека през 1956г и то не от руснаците , а от самите поляци.
  Бройката има значение.
  Замисляй се поне малко.Не вреди!

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 64. 64 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Всички исторически събития се коментират според пристрастността на коментиращия.
  Търсете истината-тя може да коригира пристрастността.
  Ама кой,кой ще ти каже!

 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  На т.нар. "патриоти", а всъщност руски агенти, искам да кажа, че Червената армия воюва само на Източния фронт до капитулацията на Германия. Съюзниците воюват
  -в Тихия океан и Азия срещу Япония
  -в Африка и Южна Италия срещу Германия
  Накрая дебаркират в Нормандия, след като Сталин поема ангажимент да изпрати войски срещу Япония. "Странно", той не иска да открива втори фронт срещу Япония, но комунистическата пропаганда внушава, че ,видите ли, съюзниците не искали да открият втори фронт в Европа.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#7:"Леонид"]Слава на Червената армия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]
  ...Абе така е и всички са и благодарни - обаче има един проблем...
  ..да не ти са в къщата ...
  и съветския воиник от 1944 - 45 не е точно като руския от 1877-78... добри хора ама болшевизма не прощава...

 68. 68 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  В същото време има и още един D-Day, за който е говорено и писано в пъти по-малко и затова почти никой в Америка и Великобритания днес не знае за него. Захвърлен в мрака на историята, този втори D-Day е поне толкова важен за края на войната, колкото десантът в Нормандия.

  Сталин явно не е бил тъп. Един и същи номер е приложил първо на Германия, а после и на американците. Очевидно е бил стратег или е имал добри съветници, които е слушал.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 69. 69 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#63:"ivailo_kirov"]А колко са избитите поляци за 45 години под руско робство? Около 50-100 човека през 1956г и то не от руснаците , а от самите поляци. [/quote]

  ... малко невнимателно си го написал робство...
  иначе не се мешай на поляците кого да обичат и мразят - хората си знаят най-добре...
  мразят руснаците.. - просто не стават за обичане въпреки цифрите...

 70. 70 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#67:"lynyrdS"]има един проблем...
  ..да не ти са в къщата ... [/quote]

  Майка ми (Бог да я прости) ми е разказвала, че немците купували на едро и си плащали, а руснаците се молели по къщите за храна като най-много се радвали на сланината. Но не са видели лошо нито от едните нито от другите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 71. 71 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#69] от "lynyrdS":
  Съвсем умишлено го написах !
  Просто забравих да му сложа едни кавички.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Няколко неща:
  1. Багратион не е фелдмаршал. Не е и руснак. Бил е на руска служба. Баща му дори не е знаел руски език.
  2. Операцията "Багратион" е извършена добре заради приноса на маршал Рокосовски. Поляк между другото. Изкаран от сталински лагер ,за да се бие срещу германците. Един от малкото съветски маршали отнасящи се що годе хуманно спрямо войниците.
  3. Всички ,които пишат за Съветска Армия е добре да почетат малко. СА е създадена през 1946. Дотогава е РККА. Затова и паметникът на СА в София е паметник на окупатора , а не на Червената Армия освободила Европа от не знам какво си , както твърдят разни социалисти.
  4. Тези 26 милиона съветски граждани са основно украинци, белоруси и евреи. И част от тях са станали съветски граждани по силата на "Молотов-Рибентроп" т.е. без никой да ги пита са били прегазени от РККА. Тъй че да се прави капитал от жертвите им е неморално. Да не говорим ,че част от тях са си избити от съветските власти.

 74. 74 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Най-голямата настъпателна операция на всички времена и народи. Фактите са си факти, независимо от интерпретацията им.

 75. 75 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#7] от "Леонид":

  Поздрави от Роналд Рейгън!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  .. Червената армия си победи... това си остава...
  но това стана въпреки жестокоста и глупоста на политкомисарите и некъдърното болшевишко ръководство...
  ..и да бъдем честни Червената армия побеждава Вермахта в съотношения над 4 към 1 ... 5 към 1 в жива сила и техника...
  дори при 3:1 никои не имал шансове срещу немците..

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на K.A.
  K.A.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "dnevnikar":

  Прочетете книгото на Alan Bullock - "Hitler - a study in tyrany" , където е описана голямата суетня между Берлин и Москва в навечерието на подписването на Договора им за дружба и взаимопомощ през август 1939г., когато до последния момент не могат да си разделят света - Сталин много си искал Швеция, за източна Европа хитлер не спорил - искал само петролните полета в Плоещ, а останалото оставил на Сталин, Азия и Америка щели да я делят след победата над капитализма.
  Книгата е интересна и с други подробности - например Сталин е дал всичко необходимо на немците за готвената инвазия в Англия - суровини, горива, тренировачни райони и тотална подкрепа в ОН. Прочетете я - HAPER&ROW, PUBLISHERS
  NEW YORK AND EVANSTON

  K.A.
 80. 80 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 793 Неутрално


  Докато англоамериканците зациклиха по холандските мостове и по френския бокаж набралите инерция руснаци стигнаха за един месец до Варшава...факт...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 81. 81 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#63:"ivailo_kirov"]Колко са избитите от германците поляци за тези 5 години? Около 6 000 000. Това се чете като шест милиона.
  А колко са избитите поляци за 45 години под руско робство? Около 50-100 човека през 1956г и то не от руснаците , а от самите поляци.
  Бройката има значение.
  Замисляй се поне малко.Не вреди! [/quote]

  Стокхолмския синдром не касае жертви, а подтисничество.
  Трябва и да четеш малко - не вреди.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 82. 82 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#63:"ivailo_kirov"]Колко са избитите от германците поляци за тези 5 години? Около 6 000 000. Това се чете като шест милиона.
  А колко са избитите поляци за 45 години под руско робство? Около 50-100 човека през 1956г и то не от руснаците , а от самите поляци.
  Бройката има значение.
  Замисляй се поне малко.Не вреди! [/quote]

  Поляците обвиняват за тези 6 000 000 и руснаците които ги нападат в гръб в монета в който се отбраняват от германците. Полските жертви от руснаците са далче повече от 50 - 100 души и не през 1956-а. През 1956-а събитията не са в Полша а в Унгария ама явно ти тези два щата ги бъркаш

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 83. 83 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#82:"Ian Smith"] През 1956-а събитията не са в Полша а в Унгария ама явно ти тези два щата ги бъркаш [/quote]
  ... супер ...+++++


 84. 84 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#65] от "Николай Колев":

  Коле, в Манджурия руснаците срещу патагонци ли воюват или си измисляш пак глупости...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 85. 85 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#80:"Tigalta"]Докато англоамериканците зациклиха по холандските мостове и по френския бокаж набралите инерция руснаци стигнаха за един месец до Варшава...факт... [/quote]

  Абе хора, съберете си вече главите. Все пак 25 години минаха ...
  САЩ и Великобритания имат огромни армии, тези армии обаче не могат да бъдат лесно прехвърлени през Ламанша, а американците все пак идват и от хиляди километри. След като армиите бъдат стоварени във Франция логистиката им е колосална задача. След това - САЩ и в по-малка степен Англия са ангажирани едните в Пасифика, а другите в Бирма срещу колосалната военна сила на Японската империя.
  Отделно двете са ангажирани в бомбардировки които сриват индустрията на Германия без което сриване тази Багратион нямаше да е чак толкова успешна, отделно са ангажирани в Атлантика, отделно снабдяват разкапаното СССР-е буквално с всичко.
  Накрая Франция е относително труден терен в сравнение с равнините в Украйна и Белорусия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 86. 86 Профил на showmethemoney
  showmethemoney
  Рейтинг: 221 Неутрално
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#83:"lynyrdS"]... супер ...+++++ [/quote]

  Ами то до 1989-а неграмотни партийни секретари ни управляваха, а после решиха да стават бизнесмени, те и дечицата им. Затова сме на това дередже.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#87:"ivailo_kirov"]А възхвалата на американската демокрация причинила смъртта на милиони не е осъдителна, така ли?
  Това, че ревете със сълзи докато под звуците на американския химн Ви връчват документите за гражданство и то ли не е осъдително? [/quote]

  Правилно ли е някой в български форум да възхвалява чужда армия или не !

  Правилно ли е ти да защитаваш такова поведение или не !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  До коментар [#87] от "ivailo_kirov":

  Чувал ли си за Катин ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  [quote#87:"ivailo_kirov"]А възхвалата на американската демокрация причинила смъртта на милиони не е осъдителна, така ли?
  Това, че ревете със сълзи докато под звуците на американския химн Ви връчват документите за гражданство и то ли не е осъдително?
  Не става дума за теб, а за другарчетата ти от агитката . [/quote]

  Аха ! И аз съм отговорен за това и това оправдава възхваляването на чужда окупационна армия в български форум.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 96. 96 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  [quote#94:"ivailo_kirov"]Аз казах ли Ти, че губиш самообладание.
  Изрично подчертах, че това не си го казвал ти, а другарчетата ти от агитката . [/quote]

  Не бе, ти кажи - правилно ли е в български форум да се въхвалява чужда армия и правилно ли е ти да подкрепяш това.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#77] от "lynyrdS":

  побеждава по същия начин както и германците, събира ударна група на основно направление, ако не знаеш къде ще е то и пъти повече армия да имаш не става ако не ги разположиш отсреща.
  пък това за 3:1 не е на руското а на американското командване разпореждане

 99. 99 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ian Smith":

  относно логистиката Япония всички ги слага в малкия си джоб, през цялото време на войната запасите от суровини се поддържат за период от 7 дни напред.

 100. 100 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#92:"Ian Smith"]Само в Катин са 10 000 бе фатмак.[/quote]
  Значи включваме и Катин. Събираме съц жертвите в Познан през 56г. и получаваме 10 100.
  Хайде да добавя и от мен още 10 000, че да станат 20 000.

  Германците все още водят в резултата с близо 6 ооо ооо.
  Кой е по-големия изрод?
  Всички знаем какво става като се забрави историята....тя се повтаря.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK