Хелзинки иска да обезсмисли нуждата от личен автомобил

Пътуването с услугата Kutsuplus е по-скъпо от това с редовен автобус, но по-евтино от такси.

Пътуването с услугата Kutsuplus е по-скъпо от това с редовен автобус, но по-евтино от такси.Финландската столица има план, с който използването на лични автомобили да стане безсмислено след 10 години. Той предвижда единна платежна система за обществения транспорт, стъпваща на принципа "мобилност при поискване" и интегрира всички елементи на транспортната система.


За целта жители и гости на Хелзинки ще могат от мобилните си телефони да си поръчват превоз от точка до точка в града, като посочват и подробности от типа на това колко души ще пътуват, дали има с тях деца, хора със специални нужди за придвижване и т.н.


Мобилното приложение ще действа като един вид програма за планиране на пътуването и система за плащане. То ще обхваща всичко налично - от безпилотни автомобили и микробуси за малки групи до велосипеди и фериботи.
В града вече действа подобен проект - през 2013г. градският транспорт пусна услугата Kutsuplus. Тя предоставя микробуси, като потребителите регистрират в интернет откъде тръгват и къде искат да отидат, а програма изчислява най-оптималния маршрут, удовлетворяващ всички. Пътуването е по-скъпо от това с редовен автобус, но по-евтино от такси.


Новият план иска да доразвие това до степен, че общественият транспорт да стане толкова достъпен, гъвкав и координиран, че реално да не си струва да използваш личен автомобил в града.


Идеята обаче има концептуален проблем, на който трябва да намери отговор. Става дума за това, че общественият транспорт е предвиден за всички граждани, а не само за онези от тях, които могат да си позволят смартфон и сметка за онлайн разплащане.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK