Страните от БРИКС си направиха банка за развитие с капитал 50 млрд. долара

Президентите на страните от БРИКС

© Reuters

Президентите на страните от БРИКСНововъзникващите икономики от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) обявиха учредяването на банка за развитие със седалище в Шанхай и капитал от 50 милиарда долара, както и на резервен фонд за спешни реакции при валутни кризи от 100 милиарда долара, предаде "Франс прес". Първият президент на финансовата институция ще е индиец, се казва в заключителната декларация на Шестата среща на върха на БРИКС в бразилския курортен град Форталеза.


Капиталът на банката може да бъде увеличен до 100 милиарда долара. В увеличението ще участват поравно петте членки на БРИКС.


Споразумението за резерва ще позволи да се избегне краткосрочният натиск върху ликвидностите, насърчаването на по-голямо сътрудничество в състава на БРИКС и укрепването на глобалната финансова сигурност, се казва в декларацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK