В Хърватия обявиха "списък на срама" с фирми, които бавят заплатите

В Хърватия обявиха "списък на срама" с фирми, които бавят заплатите


В Хърватия в сряда бе обявен първият списък с над 5000 фирми и организации, които дължат повече от една месечна заплата на служителите си за 2014 г. С този "списък на срама" се прави опит да се прекрати масовата практика на работодатели да мамят работниците си, обяснява "Ройтерс".


В списъка, публикуван на интернет сайта на осигурителния институт, са включени близо 5400 компании и около 1600 индивидуални работодатели. Сред тях са адвокатски кантори, детски градини, много предприятия от средния бизнес, църкви и дори Червеният кръст.


"Реалният въпрос е кой трябва да се срамува. Проблемът със забавените заплати е само един симптом за сериозните недостатъци във функционирането на държавата", коментира най-популярният всекидневник "Вечерни лист". "Ако държавата си вършеше работата, никоя компания нямаше да има шанс да бави заплати и няма изобщо да има нужда от такъв списък."
Хърватия, която от юли 2013 г. е най-новият член на ЕС, от 5 години е в рецесия и през 2014 г. това положение няма да се промени.


Общият размер на междуфирмената задлъжнялост, включително средства, които не са изплатени на компании от правителството, достигна през март около 34 млрд. куни (6 млрд. долара).


Преди две години данъчната служба публикува списък с около 100 000 фирми и физически лица, които не си плащат данъците. След това се отчита подобряване на събираемостта, макар и не особено впечатляващо, коментира "Ройтерс".


В части от Балканите заплатите са първото нещо, което компаниите замразяват в трудни времена. Вратички в законите, неефективни съдилища и слаб финансов надзор позволяват на фирмите да не плащат понякога месеци наред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK