Великобритания арестува над 600 заподозрени в педофилия

Великобритания арестува над 600 заподозрени в педофилия


Полицията във Великобритания е задържала в продължила 6 месеца операция 660 души, заподозрени в педофилия, съобщи в сряда Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирана от "Ройтерс".


Целта на операцията е била да се открият хора, които търсят снимки с детска порнография в интернет.


В арестите са участвали 45 полицаи, а сред задържаните има лекари, учители, лидери на скаутски отряди, служители в социалните служби и дори бивши полицаи.
Благодарение на акцията си защитихме над 400 деца, допълват от NCA.


"За пръв път в историята на Обединеното кралство успяхме да координираме точно прицелена операция от подобен характер. Някои от хората, търсещи детска порнография в интернет, продължават и с посегателства над децата в реалния свят. Така че не става дума само да заловим хора, които са извършили престъпление, а и за такива, които потенциално биха прекрачили границата", обяснява ген. Фил Кормли, зам.-директор на NCA.


От арестуваните 660 души 39 са регистрирани за сексуални престъпления, т.е. вече имат издадена присъда за това. Мнозинството обаче са неизвестни на властите, а част от тях са имали и неконтролиран достъп до деца.


NCA, която представлява британският еквивалент на американското ФБР, започва операцията през октомври. Тя съвпада с разкриването на скандални посегателства над деца и малолетни, датиращи още от 70-те и 80-те години и засягащи известни личности. Ролф Харис, един от известните представители на шоубизнеса, бе вкаран през юни в затвора на преклонна възраст заради системно посегателство срещу малки момичета. Прочутият водещ на Би Би Си Джими Савил, който почина преди години, се оказа, че над 20 години е вършил стотици подобни престъпления.


По този повод полицията – но също така и влиятелни политици - бяха обвинени, че са бездействали или прикривала посегателствата на педофили. В съобщението си NCA се изтъква, че операцията й не е била насочена към престъпления от миналото.


Засега не се посочва на колко от задържаните са повдигнати обвинения и се допълва, че разследването продължава. За повдигнатите обвинения обаче се казва, че се простират от притежаване на детска порнография до сериозни сексуални посегателства.


Саймън Бейли, който ръководи разследванията за защита на деца от сексуални посегателства, казва, че рязко са се увеличили сигналите за подобни случаи и те засягат както отделни хора, така и експлоатация от банки, злоупотреба от членове на семействата или от техни приятели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK