Франс Тимерманс: Как може човешки останки да се използват в политическа игра?

Франс Тимерманс: Как може човешки останки да се използват в политическа игра?


Емоционалното изказване на холандския външен министър Франс Тимерманс пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта се коментира днес като ярък пример за това как дипломат призовава да се запази достойнство в една голяма човешка трагедия.


Холандия изгуби 193 граждани в сваления в Източна Украйна самолет и пресата и политиците негодуват от отношението към тленните останки на мъже, жени и деца от страна на проруските сепаратисти. Очаква се всички открити тела да бъдат доставени в сряда в Холандия, където да започне идентификацията им.


На заседанието единодушно бе приета внесена от Австралия резолюция, с която на практика Русия призна, че малайзийският самолет с 298 души на борда, от които над 80 деца, е бил свален, а не е претърпял авария, миналия четвъртък.




Предлагаме ви откъси от речта на холандския външен министър:



"Тук сме, за да обсъдим една трагедия: свалянето на граждански самолет и смъртта на 298 невинни души. Мъже, жени и потресаващ брой деца изгубиха живота си на път за курорти, домове, любими хора, работни места или към изпълняване на международните си задължения.


От четвъртък насам си мисля колко ли са били ужасни последните им мигове, когато са разбрали, че самолетът им пада. Дали са стискали ръцете на любимите си, дали са притиснали децата си до сърцето, дали са се погледнали в очите за последен път за безмълвно сбогуване? Никога няма да узнаем.


Загубата на почти 200 от моите сънародници остави зееща дупка в сърцето на холандския народ, причини мъка, гняв и отчаяние. Мъка от загубата на обичани хора, гняв от безобразното сваляне на граждански самолет и отчаяние от това да гледаш мъчително бавния процес на осигуряване на сигурността на мястото на катастрофата и събирането на останките на жертвите. (…)


Въпрос на човечност е към телата да се прояви уважение и останките да бъдат събрани незабавно.


През последните дни получихме множество тревожни съобщения за влачени и ограбвани тела.


Само си представете за миг, първо, да изгубите своя съпруг, и след това да се налага да се опасявате да не би някой бандит да измъкне брачната халка от ръката му. Само си представете, че това може да бъде вашата съпруга.


До последния си ден няма да разбера защо отне толкова време да бъдат допуснати аварийните екипи да си свършат трудната работа, както и защо човешки останки трябва да се употребяват в една отвратителна политическа игра. Надявам се никога повече да стана очевидец на подобно нещо.


Снимки на захвърлени деца, отворени багажи и размахване на паспорти – всичко това са неща, превърнали нашата мъка в гняв.


Франс Тимерманс: Как може човешки останки да се използват в политическа игра?

© Reuters


Настояваме за неограничен достъп до мястото.


Настояваме да уважително отношение към мястото.


Настояваме да се запази достойнството на жертвите и на хората, жалеещи за тяхната загуба.


Поемайки водеща роля в изследването на тленните останки, поемам ангажимент от името на Холандия да сторим всичко, за да бъдат те идентифицирани и върнати у дома, където и да е този дом. (…)


След като следствието установи кой е отговорен за свалянето на полет МН17, ще се търси и въздаде справедливост. Дължим го на жертвите, в името на справедливостта и човечността.


Моята страна няма да се спре, докато но станат известни всички факти и не се въздаде справедливост."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK