Турция даде зелна светлина за строежа на морския си участък от "Южен поток"

Турция даде зелна светлина за строежа на морския си участък от "Южен поток"

© Associated PressТурското министерство на околната среда одобри доклада за оценка на въздействията върху околната среда (ОВОС) за морския си участък от газопровода "Южен поток". Това става ясно от съобщение, публикувано на официалната страница на проекта.


Докладът се състои от оценка на потенциалното влияние на газопровода върху геологията на морското дъно, качеството на водите и биоразнообразието в морето. Неговото заключение е, че не се очакват каквито и да било значителни въздействия върху морската среда или върху риболовството в територията на турския участък.


470 километра тръби ще бъдат положени на разстояние над 110 километра от турското крайбрежие и на дълбочина до 2200 метра, което минимизира възможните вреди върху околната среда.
Оценката е съставена след месеци научни изследвания и консултации, осъществени от турски и международни експерти в диалог с държавните органи и турската общественост.


По план полагането на тръбите трябва да започне в руски води в края на 2014 г., а първият кораб трябва да влезе в Изключителната икономическа зона на Турция през първото тримесечие на 2015 г. Първият участък от газопровода трябва да влезе в експлоатация до края на 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK