Кой е Владимир Антюфеев - дясната ръка на Путин в Източна Украйна

Владимир Антюфеев

© Reuters

Владимир АнтюфеевМиналата седмица руското влияние в т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна се засили още повече. Двамата московски лидери на сепаратисткото движение предствиха най-новото си руско попълнение - Владимир Антюфеев. Именно той е човекът с най-големи заслуги в опитите на Кремъл да отслаби бившите съветски републики през последния четвърт век.


Най-вероятно затова и Европейският съюз го включи в най-новия си списък със санкционирани лица и фирми, имащи отношение към събитията в Украйна. Там той е представен като човека, стоящ зад имена като Владимир Шевцов, Владимир Георгиевич Александров и Вадим Георгиевчи Шевцов. "От 9 юли той е първи вицепремиер на ДНР по въпросите на сигурността и охраната на реда", се казва още в документа.


Генерал-лейтенант Владимир Антюфеев е на 63 години и има зад гърба си дългогодишен опит като командир в руската полиция. От 1991 г. насам е ръководил кампании с цел насилствено установяване на руски контрол в Латвия, Молдова и Грузия. Между 1992 и 2012 г. Антюфеев е шеф на КГБ и главен ръководител на всички операции за сигурност в Приднестровието, отцепилия се беден проруски регион в Молдова, борещ се за независимост от Кишинев.
До този момент руските лидери на сепаратистите в Източна Украйна бяха сравнително неизвестни лица. Александър Бородай, самообявилият се за министър-председател на Донецката република, е руски ултранационалист, работил като редактор във вестник и политически консултант.


Игор Гиркин, министър на отбраната в Донецк с дългогодишен опит като командир в руската армия и тайните служби, по-рано призна, че е участвал в потушаването на движението за независимост в Чечня. Любопитен факт е, че символичният украински лидер в Донецк, "управител" Павел Губарев, е работил в рекламния бизнес и дори като "Дядо Коледа под наем".


За разлика от тях Антюфеев е добре познат руски служител, срещу когото на няколко пъти са издавани заповеди за арест по повод дейното му участие в провеждането на насилствени акции в Латвия и Молдова. Така появата му в Донецк е може би най-ясният сигнал за крайната цел на Кремъл в Източна Украйна - създаването на добре въоръжен анклав, подобно на Приднестровието, под контрола на бивши военни и офицери от КГБ, които ще се установят в Украйна и ще направят всичко по силите си да подкопаят независимостта на страната и да сведат до минимум перспективите й за пълноценна европейска интеграция.


Името на Антюфеев в най-новия списък на ЕС със санкционирани лица и фирми, имащи отношение към събитията в Украйна

Името на Антюфеев в най-новия списък на ЕС със санкционирани лица и фирми, имащи отношение към събитията в Украйна


Специалист по "замразени конфликти"


Несъмнено Антюфеев е един от най-опитните руски специалисти в изкуството, наричано "замразен конфликт". Това е специфична стратегия на Кремъл, при която руското правителство финансира отцепнически движения в съседна страна с цел създаване на проруски независими държави, които след това действат като първи съюзници на Русия срещу централното правителство в тази страна.


При представянето му на пресконференция на 10 юли Антюфеев призна, че е участвал във всички подобни конфликти, предизвикани от Русия, включително войната в Приднестровието и отделянето на Южна Осетия и Абхазия от Грузия. В Донецк той ще ръководи най-големия, многолюден и икономически важен регион, който Русия е атакувала по подобен начин.


За първи път Антюфеев се включва във война по време на разпадането на бившия Съветски съюз през 1991 г. В Латвия той командва военни сили за специални операции на съветското вътрешно министрество, известни с руския си акроним ОМОН. Неговите части разгонват латвийски граждани, които настояват за независимост от Съветския съюз.


Малко след като Латвия обявява своята независимост на 21 август 1991 г., новите ръководители на страната започват съдебно разследване и издават заповеди за арест на Антюфеев и други офицери на ОМОН. Те обаче успяват да избягат в Русия и Антюфеев сякаш изчезва напълно.


В края на 1991 г. Антюфеев с нова самоличност като Вадим Шевцов пристига в Приднестровието. Една година по-късно става "министър на националната сигурност" и така оглавява местните секретни служби, които дори запазват наименованието си КГБ от времето на Съветския съюз.


Приднестровието: "Черната дупка" на Антюфеев


Известният украински журналист Виталий Портников, който от години наблюдава политическото развитие в бившите съветски републики, пише, че под ръководството на Антюфеев в Приднестровието КГБ преследва не само вътрешни врагове, но също така е параван за превръщането на областта в корумпирана черна дупка и рай за престъпници и контрабандисти.


Генералът от службите за сигурност Антюфеев е в центъра на събитията. Бруталното потушаване на различните гледни точки и корупцията по това време подтикват местните жители да се обръщат към него като "Берия от Приднестровието" заради множеството му прилики с Лаврентий Берия, шеф на съветските секретни служби при управлението на диктатора Йосиф Сталин.


Полско-американският историк Марек Ян Ходакиевич смята, че през 20-те години, през които Антюфеев е "силата зад трона" в Приднестровието, най-различни международнии институции – групи за защита на човешките права, Държавният департамент на САЩ и делегация на Европейския парламент, докладват за систематични политически репресии, изтезания, корупция и престъпност. В последния си доклад от 2013 г. неправителствената организация "Фрийдъм хаус" оценява състоянието на гражданските свободи и политически права в района с 6 по скала, при която 7 е най-ниският възможен резултат.


На изборите през 2012 г. президентът на Приднестровието Игор Смирнов, дългогодишен партньор на Антюфеев, понася поражение и е свален от власт. Новият президент Евгений Шевчук заема поста с обещания да намали корупцията и веднага уволнява Антюфеев. Шефът на КГБ отвръща на удара, като се барикадира в офиса си за 3 дни. След като той е ескортиран обратно в Русия, новото правителство в Приднестровието го обвинява в злоупотреба с власт, корупция и унищожаване на секретни документи, отнасящи се до валутни резерви в чужбина и мита.


Оана Серафим, директор на "Радио Свобода" в Молдова, е убедена, че Антюфеев ще продължи да помага за постигането на руските интереси в Украйна. "Антюфеев е стар служител на КГБ, който е специалист по изнудвания, антиреформатор, манипулатор на мръсни пари и насилник", твърди тя.


Виталий Портников подчертава, че появата на Антюфеев в Украйна не е никаква случайност, а "инициатива на висшето ръководство на руските специални части". В есе отпреди няколко дни украинският журналист пише, че защитаването на руските интереси в Приднестровието от страна на Антюфеев е било "образцово и безпощадно". Портников допълва, че Антюфеев е "опитен контрабандист. Тези, които го изпращат в Донецк, вероятно възнамеряват да се облагодетелстват по време на военните действия, а кой друг освен Антюфеев може да им гарантира подобно нещо?".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Нов вежлив източен ръководител е нужен там след изпушването на Пушилин.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1209 Весело

  Несъмнено Антюфеев е един от най-опитните руски специалисти в изкуството, наричано "замразен конфликт". Това е специфична стратегия на Кремъл, при която руското правителство финансира отцепнически движения в съседна страна с цел създаване на проруски независими държави, които след това действат като първи съюзници на Русия срещу централното правителство в тази страна.

  Иран прави същото с Хамас в ивицата Газа...

  (православни/праворверни) Терористи от цял свят - обедниявайте се!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Дневник, определено ще ви е по-лесно да опишете ръководители на терористите, което да са местни. Хем са малко, хем са на ниски нива.
  Па родните предателчета нека обясняват за спонтанния народен избор.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Като го знаят какво чакат? Да се предаде сам ли?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Изверг подобен на нашите "патриоти" от ДС.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "Антюфеев е стар служител на КГБ, който е специалист по изнудвания, антиреформатор, манипулатор на мръсни пари и насилник".
  Е, този е направо за разстрел,те го ескортират.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Хубава биография за трибувала в Хага, редом с Гиркин-Стрелков, на когото положението също е международно. http://grani.ru/Politics/World/Europe/Ukraine/m.231501.html
  Много скоро ще са в украински ръце, оттам в Хага, в съседна на ВВПутин килия.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Маймуна с калашников.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#0:"статия"]От 1991г. насам е ръководил кампании с цел насилствено установяване на руски контрол в Латвия, Молдова и Грузия. [/quote]

  Смирен православен братушка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Весело

  Гошо тарабата в модерен вариант. Отрепки , които не знаят как се ползва тоалетна и се къпят най-много 2 пъти на седмица

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#7:"spiegel"]Хубава биография за трибувала в Хага[/quote]

  Такива рядко стигат до Хага

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Радвам се ,че Прибалтика поне се отърва от такива "замразени" конфликти. Много им се иска натам да тръгнат , ама пусто НАТО не смеят. Плюс това ,че Прибалтика е и болната тема и любим регион на ботоксовия гном.

  Докато стои мирен и не смее да пипа там значи и ние сме в безопасност. А той НИКОГА няма да посмее да се намеси в Прибалтика

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Въобще не се учудвам на начините на действие на един КГБ-ец като Путин. Вероятно най-сполучливото продиводействие би било със същиите методи.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Малко жълтопресна и плитка ми се вижда публикацията.От типа
  "Зловещата ръка на Москва".Бих препоръчал и на редакцията ,и на колегите да обърнат внимание на анализа на украинския политолог Серхий Куделя в днешния брой на The Washington Times:"Will Eastern Ukraine turn into Northern Ireland?"(07/26)
  Човекът е получил образованието и. защитил докторската си в реномирани щатски университети и работи в момента в Baylor
  University.Преди е бил съветник на украинския премиер по политическите въпроси.Анализът му е обстоен и безпристрастен.

 15. 15 Профил на T72
  T72
  Рейтинг: 395 Весело

  дам, там ще са на центъра на Хага с руските танкове ), ама че въображение ясно че до Хага няма да стигнат, както американски войник няма да бъде осъден никога в Европа, в Хага (каквито и зверства и да е извършил) , дайте да си говорим реалности, примерно колко време още ще съществува държавата Украйна: до зимата, още 1 година, 2 години? ))

 16. 16 Профил на ujz56308729
  ujz56308729
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "замръзен конфликт"????????????

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#11] от "First Lieutenant Karelson":

  Не толкова рядко. Особено след Милошевич, Караджич, Младич.

 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#17:"spiegel"]Не толкова рядко. Особено след Милошевич, Караджич, Младич. [/quote]

  Е има и такива , ама полевите агенти обикновено ги самоубиват , убиват или се укриват

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 557 Неутрално

  само като си помислиш колко струва един куршум....някакви си стотинки !!! а хората търпят,търпят......

 20. 20 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 616 Весело

  Дърти Склерози алкохолизирани с водка и кокаин си търсят белята

 21. 21 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#20:"sewer70"] алкохолизирани с водка [/quote]
  http://2000.net.ua/ai/6/68/68989/a4f02_12.jpg
  Почервенял от зависимости Владимир Антюфеев

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 22. 22 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  В Украйна, тези рашисти ще свършат зле. Това не са миниатюрните Грузия, Молдова и Прибалтийските държави. Украйна е една от най-големите европейски страни и ще намери ресурси, да доунищожи руската диверсия. На няколко пъти, огромни групи диверсанти бяха ликвидирани. В нета циркулира много видеоматериали, но са прекалено брутални, за да ги постна тук. Освен това, Европа се събуди, след свалянето на Боинга и ще подпомогне Украйна с пари, оръжие и военно оборудване, както и специалисти по тероризъм, за спиране на руската агресия. Ако пък Путин реши, освен да стреля през границата, да направи инвазия и с официалната си армия, това ще бъде окончателният край на руската империя.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "тулса":

  Безпристрастен като теб.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 24 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник, в заглавието Ви има груба грешка!

  Путин е с две леви ръце!
  Ако тоя серсемин му е дясната ръка - значи му е никакъв!

  .
 25. 25 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ами не знам кой е, но знам какъв е - луд за връзване.

 26. 26 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои форумни колеги от позицията на изтънчени стожери на морала в шпионажа и минно-подривната дейност дотам хиперболизират до антрацитно черно едната страна, че другата(съответната структура на Чичо Сам) едва ли не е група от момичета и момчета от Корпуса на мира. Де да беше така. Във всяка една война няма добри. Ако другите бяха добри, нямаше да почнат с палежите и убийствата точно по време на олимпиадата.

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Любопитно

  До коментар [#23] от "Captain Shakespeare":
  Те поне погледна ли на сайта на вестника или си от тези,които осъждат без да са чели?Хубаво поне,че си изразил.. "мнение",за разлика от съфорумците,които са ми праснали минус по дефолт.
  Авторът привежда данни от изследвания,които говорят че конфликти на етническа основа от този тип продължават средно
  около 10 години..Прави и паралели с действия на ЕТА,Хисбула и Кюрдската съпротива .Мен лично не ме радват подобни перспективи,а що се отнася за обсъждания доста тъмен субект,бъди уверен че си има и "колеги" от другия лагер.

 28. 28 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  аман от пияници, които са специалисти по глобални конфликти и оказване на влияние и бла-бла-бла.

  и никой в кремъл не забелязва, че след всяка подобна тъпанарска постъпка, антисъветските настроения се увеличават все повече и повече. и ще трябват още петилетки, за да си възвърнат доверието в Русия...

  РЕФОРМИ !
 29. 29 Профил на T72
  T72
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#22] от "Георги":

  да намериха ресурсите, не случайно Яценук бяга от премиерското място, да го цитирам ли:
  "Сега нашите управници трябва да отговорят на следния въпрос: как ще изплащаме заплатите, как утре сутрин ще изпратим гориво за бронираните машини, как ще платим на семействата, изгубили роднини, как ще се погрижим за армията си?", запита Яценюк.

  Украйна е на финала...... та колко време ще съществува тази държава, това е въпроса. Колко месеца още

 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "тулса":

  По последни новини от Украйна, (22:30), конфликта може да се приключи за една две седмици.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Та значи Пут.ин е заобиколен от терористи, специалисти по създаването на конфликти и безредици в съседни страни. Изводът е - и той е прости един терорист на руския престол. Не е като не сме го знаели, ама сега си е казано ачик в прав текст.
  Апропо за нашите руски подлоги - слугите на терористи са терористи, макар и от по-нисък ранг. На печелившите - честито.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#30] от "Captain Shakespeare":
  Надявам се да си прав,но авторът на анализа твърди,че дори и при военна победа на украинските власти ..конфликтът ще приеме формата на партизанска война или ако повече ти харесва,на операции на възмездие срещу ..антитерористите.

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":
  Бих те посъветвал да се поинтересуваш от премиера на ДНР и личен приятел на Стрелков,Александър Бородай.Завършва Философския факултет на МГУ, а после прави и аспирантура на тема етнически конфликти и теория на елитите.Баща му е известен философ,ученик на Лосев,Гумильов и В.Зиновьев(известен дисидент)..1999 посещават заедно със Стрелков няколко села на уахабити в Дагестан,в качеството си на специални кореспонденти на "Завтра".Консултант е и на Marshall Capital и бивш зам.главен редактор на списание "Русский предприниматель".Работил и като експерт във Фонда за социални реформи 1993-94...Всъщност баща му май е автор на концепцията за третия път за Русия и оригинална теория на познанието.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Още един кандидат за явяване пред бъдещия трибунал

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#33] от "тулса":

  Всичко много добре (бях попрочел едно-друго), но нивото на образование и интелигентността не са критерии, по които се оценяват терористите. Сатанаил е бил ангел на Светлината на Познанието, преди да отпадне от Бога. Дори след падението си е много интелигентен и образован. Но не за добро - за съжаление.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#36] от "PavelCZ":
  Явно имаме различия в дефиницията на тероризма.Използването на религиозни догмати и нарочването на Бородай за интелигентен и ерудиран злодей не ми се вижда коректно и фактологически вярно.Не се опитвам да представя Антюфеев за някакъв наивен патриот.Исках просто да отбележа
  че има и по-интересни , симптоматични фигури сред проруските...(кон)федерати,заслужаващи медийно осветяване.
  Забелязвам известна тенденциозност и сгъстяване на черните краски..Сред украинския полит елит и олигарси има също доста
  противоречиви и направо престъпни субекти,но за тях не виждам нищо тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK