Руската църква възстанови Деня на трезвеността

Иконата "Неупиваемая Чаша", за която вярващите смятат, че носи изцеление на страдащите от алкохолизъм и зависимост от наркотици.

Иконата "Неупиваемая Чаша", за която вярващите смятат, че носи изцеление на страдащите от алкохолизъм и зависимост от наркотици.Светият Синод на Руската православна църква реши в края на седмицата да бъде възстановено празнуването всяка година на Деня на трезвеността. Това ще става на 11 септември, когато по нов стил се пада денят в памет на Отсичането на главата на Йоан Кръстител и се съблюдава строг пост.


В Библията се разказва, че по време на пир за рождения си ден цар Ирод е омаян от танците на Саломе и обещава да изпълни каквото тя поиска. Саломе е дъщеря на Иродиада, съпруга на брата на Ирод, с която царят живеел незаконно и бил непрекъснато критикуван от Йоан, вкаран в тъмница от царя.


Ирод Антипа, владетел на Галилея, съжалил за даденото с лека ръка обещание, защото се опазявал да не разгневи Бога, но въпреки това наредил да бъде убит Йоан Кръстител.
В решението на Светия Синод се казва още, че е приета Концепция на РПЦ за утвърждаване на трезвеността и профилактиране на алкохолизма. На 11 септември ще има "молебенно пение за страдащите от недъга на винопитието", проповед за трезвения начин на живот и мероприятия за поддържането му.


Денят на трезвеността е установен през 1913 г., а през 1914 г. е решено той за се отбелязва всяка година. Тогава в страната се затваряли всички магазини за алкохол, провеждали се кръстни шествия и проповеди. Всеки желаещ можел да даде обет за трезвеност, благословен от свещеник.


В наши дни вярващите палят свещ пред иконата "Неупиваемая чаша", която от 1997 г. с благословението на патриарх Алексий Втори е обявена за общоруска светиня, защото носела изцеление на страдащите от алкохолизъм и зависимост от наркотици.


През 1913 г., когато Русия празнува 300 години на династията Романови, статистиката сочи, че на глава от населението са се падали по 4.7 литра чист спирт годишно. Данни от това време твърдят, че 43% от мъжете са били пълни въздържатели, докато през 1979 г. техният дял е намалял до 0.6%.


Днес Русия е сред водещите в света по консумация на алкохол в рамките на 16 л. спирт на глава от населението, като според Световната здравна организация, когато това количество се сведе само до пиещите в обществото, се падат по над 22 л. чист спирт годишно. Средният показател за света е 6.2 литра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK