Динозаврите изчезнали заради "изключително лош късмет"

Модел на велосираптор в парк Karpin Abentura близо до град Билбао, Испания

© Reuters

Модел на велосираптор в парк Karpin Abentura близо до град Билбао, ИспанияДинозаврите са изчезнали напълно след сблъсък на Земята с астероид, но и поради твърде неблагоприятните климатични условия в този момент, показва ново изследване, публикувано в журнала Biological Reviews и цитирано от BBC.


В изследването са участвали 11 водещи експерти в областта на динозаврите от Великобритания, САЩ и Канада, които са имали за задача да оценят обстоятелствата около изчезването на динозаврите преди приблизително 65 милиона години.


Д-р Стив Брусейт от Единбургския университет твърди, че вследствие на повишаването на морското равнище и по-интензивната вулканична дейност много видове са станали по-уязвими. Динозаврите са могли да оцелеят, ако астероидът бе ударил планетата няколко милиона години по-рано, но те са имали "изключително лош късмет", казва ученият. "Тази невероятна комбинация от събития се е случила точно когато динозаврите са били най-уязвими."
Днес има доказателства, че някои динозаври са започнали да измират малко преди астероид да се блъсне в Земята. Именно затова един от ключовите въпроси пред учените е бил дали постепенното намаляване на броя на тези видове динозаври е щяло да доведе до тяхното изчезване, дори ако планетата не е била ударена от астероид.


Д-р Брусейт вярва, че ако това се беш еслучило няколко милиона години по-рано, динозаврите вероятно все още са щели да бродят по нея, но е нямало да има хората. "Пет милиона години преди действителния сблъсък екосистемите на динозаврите са били далеч по-устойчиви и много по-разнообразни, основата на хранителната верига е била по-солидна и е било много по-трудно повечето видове да изчезнат", обяснява ученият.


"Ако динозаврите са разполагали с няколко милиона години повече да възстановят разнообразието си, те са щели да имат по-голям шанс да оцелеят след удара на астероида. Те са съществували 160 милиона години, не рядко са се изправяли пред сериозни заплахи, но винаги са се възстановявали."


Изчезването на динозаврите спомага за еволюцията на бозайниците, включително и на хората. Д-р Брусейт смята, че при сблъсък на Земята с астероид при различни обстоятелства днес светът е можел все още да бъде под господството на динозаврите.


Това интригуващо предположение повдига въпроса дали те са щели да еволюират като бозайниците и да придобият интелигентност близка до тази на хората. Д-р Брусейт смята, че подобно развитие е било възможно. "Никога не казвай никога, когато става въпрос за еволюцията. Доста вероятно е динозаврите да са могли да развият интелигентност."


Останалите участници в проучването допускат, че аргументите на д-р Брусейт може да са правдиви, но в същото време са убедени, че е невъзможно да се предвиди дали динозаврите са щели да оцелеят след сблъсък с астероид при различни обстоятелства. "Не можем да превъртим записите, за да разберем дали удар при разлчини условия е щял да доведе до цялостното изчезване на динозаврите", казва д-р Ричард Бътлър от Бирмингамския университет. "При всички положения обаче ударът наистина е дошъл в особено неблагоприятен момент."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK