Динозаврите изчезнали заради "изключително лош късмет"

Модел на велосираптор в парк Karpin Abentura близо до град Билбао, Испания

© Reuters

Модел на велосираптор в парк Karpin Abentura близо до град Билбао, ИспанияДинозаврите са изчезнали напълно след сблъсък на Земята с астероид, но и поради твърде неблагоприятните климатични условия в този момент, показва ново изследване, публикувано в журнала Biological Reviews и цитирано от BBC.


В изследването са участвали 11 водещи експерти в областта на динозаврите от Великобритания, САЩ и Канада, които са имали за задача да оценят обстоятелствата около изчезването на динозаврите преди приблизително 65 милиона години.


Д-р Стив Брусейт от Единбургския университет твърди, че вследствие на повишаването на морското равнище и по-интензивната вулканична дейност много видове са станали по-уязвими. Динозаврите са могли да оцелеят, ако астероидът бе ударил планетата няколко милиона години по-рано, но те са имали "изключително лош късмет", казва ученият. "Тази невероятна комбинация от събития се е случила точно когато динозаврите са били най-уязвими."
Днес има доказателства, че някои динозаври са започнали да измират малко преди астероид да се блъсне в Земята. Именно затова един от ключовите въпроси пред учените е бил дали постепенното намаляване на броя на тези видове динозаври е щяло да доведе до тяхното изчезване, дори ако планетата не е била ударена от астероид.


Д-р Брусейт вярва, че ако това се беш еслучило няколко милиона години по-рано, динозаврите вероятно все още са щели да бродят по нея, но е нямало да има хората. "Пет милиона години преди действителния сблъсък екосистемите на динозаврите са били далеч по-устойчиви и много по-разнообразни, основата на хранителната верига е била по-солидна и е било много по-трудно повечето видове да изчезнат", обяснява ученият.


"Ако динозаврите са разполагали с няколко милиона години повече да възстановят разнообразието си, те са щели да имат по-голям шанс да оцелеят след удара на астероида. Те са съществували 160 милиона години, не рядко са се изправяли пред сериозни заплахи, но винаги са се възстановявали."


Изчезването на динозаврите спомага за еволюцията на бозайниците, включително и на хората. Д-р Брусейт смята, че при сблъсък на Земята с астероид при различни обстоятелства днес светът е можел все още да бъде под господството на динозаврите.


Това интригуващо предположение повдига въпроса дали те са щели да еволюират като бозайниците и да придобият интелигентност близка до тази на хората. Д-р Брусейт смята, че подобно развитие е било възможно. "Никога не казвай никога, когато става въпрос за еволюцията. Доста вероятно е динозаврите да са могли да развият интелигентност."


Останалите участници в проучването допускат, че аргументите на д-р Брусейт може да са правдиви, но в същото време са убедени, че е невъзможно да се предвиди дали динозаврите са щели да оцелеят след сблъсък с астероид при различни обстоятелства. "Не можем да превъртим записите, за да разберем дали удар при разлчини условия е щял да доведе до цялостното изчезване на динозаврите", казва д-р Ричард Бътлър от Бирмингамския университет. "При всички положения обаче ударът наистина е дошъл в особено неблагоприятен момент."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Весело

  Вървяла си мравката през гората и срещнала гущер:
  - Ти какво си?
  - Аз съм динозавър!
  - Е нали бяхте измрели?
  - Лъжат. Болни бяхме.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  Развитие на интелигентност е крайна мярка за оцеляване на вида.Ако има мамбо,няма нужда от акъл.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 3. 3 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 528 Весело

  Абе да си се изсвятка метеорит в главата си е достатъчно лош късмет. Гледали сме филми, знаем какво прави тая скалевица като се шибне в земята. Пък и гущерчетата са си нямали един брус Уилис да ги избави. Изобщо - наистина големи каръци са били.

 4. 4 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#3:"vlado1978"]брус Уилис да ги избави. [/quote]
  Брус Уилис насочваше астероида,за да спаси човечеството от гадните гущери.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 5. 5 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 466 Весело

  Дневник, стига теории и инсинуации отнедоказани западняшки учени! Динозаврите са си живи, здрави и даже "преуспяват"! Живо доказателство: Пеевски.

  Т'ва нито лош късмет, нито метеорит го лови.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 6. 6 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...има доказателства, че някои динозаври са започнали да измират малко преди астероид да се блъсне в Земята...[/quote]
  Динозаври-сектанти, извършили самоубийство преди Апокалипсиса? Ако да, то нещо човешко не им е било чуждо

  Та да си дойдем на думата - кой по научному е най-"благоприятният" момент да те тресне космически камънак? Сигурно докато от радиото дъни "Камъните падат"...

 7. 7 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 483 Неутрално

  И хората ли ще изчезнат поради "лош късмет" , или поради повсеместна глупост .

 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Динозаврите изчезнали заради "изключително лош късмет"...
  дъртата кошница ги следва...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 9. 9 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Западните биолози са пълни тъпунгели по отношение на живота и неговия произход и развитие.Те не знаят нищо за енергийните центрове и енергийните канали.Еволюцията е всъщност и зареждане с енергия на горните енергийни центрове,която е ускорена при маймуната благодарение на наличието на ръце,а не на копита,лапи и на приемливите и размери,нито много дребна,нито много едра и благодарение на нейното вегетарианство и спокоен живот по дърветата.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  Това интригуващо предположение повдига въпроса дали те са щели да еволюират като бозайниците и да придобият интелигентност близка до тази на хората.
  -------------------------------------------------------------------
  Да бе,да...
  160 МИЛИОНА ГОДИНИ !!!! са имали на разположение и не са го направили.
  И през следващите 65 милиона години все същото е щяло да бъде.
  Все едно да се питаме,подалата оставка КЛЕПТОКРАЦИЯ дали е щяла да се промени към по-добро,ако си беше изкарала мандата докрай........

 11. 11 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#9] от "kanti":

  hahahaha

  If you are going through hell... Keep going!
 12. 12 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#10:"Hawaii"]160 МИЛИОНА ГОДИНИ !!!! са имали на разположение и не са го направили. [/quote]

  А ние за колко години сме го направили?
  От първата клетка до нас са изминали към 3 милиарда години.
  Откъде трябва да започнем да броим?

  If you are going through hell... Keep going!
 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Големи "учени " ! Измирането на динозаврите служи като основание за предположение ,че е паднал астероид.Други доказателства има ли ? В историята на земята на няколко пъти животинският и растителният свят се променят напълно.

 14. 14 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Метеор наистина е ударил Земята ,но не това е причината за изчезването на динозаврите.Но вероятно е причината за наводнението,което е последвало и което е отразено във всички митологии вкл. и в Библията ..Земята циклично си обръща магнитните полюси. Съответно не всички организми могат да се пригодят последващи промени.Скоро предстои ново обръщане на полюсите..всъщност-вече е започнало.Северният магнитен полюс се движи ,общо магнитното поле на Земята отслабва.
  Голяма част от учените признават неофициално тези факти .

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Още пазя една фантастика от детските си години "Гущерът от ледовете". Авторът още от тия години е имал информация/хипотеза/, че земята е ударена от космичен обект, настъпило е застудяване, висока радиация и край. Историята точно това описва, как български биолог намира еласмозавър в ледовете на Антарктида. Според други обаче, например фон Деникен, гущерите са избити целенасочено. Ясно от кого. Според мен, така или иначе, тоя вид живот е бил обречен.

 16. 16 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Преди 350 млн. години нашите предци са били.....риби.
  Преди 300 млн. са приличали на съвременните гущери.
  Преди 160 млн. години(по времето на динозаврите) са приличали на съвременните земеровки.
  Преди 75 млн. години нашите предци са приличали на сегашните катерици само, че по-големи.

  If you are going through hell... Keep going!
 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това си е мое виждане, но изобщо не мога да приема "лош късмет" като научен аргумент.

  Просто в продължение на много години динозаврите са се приспособявали все по-добре и по-добре към относително постоянни условия. Една рязка промяна в тези условия ги е направила беззащитни. Става дума не за отделните индивиди, а за оцеляването на вида, родовете и семействата (като таксономични понятия). В момента са оцелели само 4 разреда от клас влечуги - костенурки, змии/гущери, крокодили и "клюноглави" с един единствен вид, съществуващ сега (прилича на игуана).

  В същото време милиарди видове са оцелели. Не само по-нови (птици и бозайници), но и по-стари от динозаврите. Според мен "лош късмет" е била изключителната им приспособеност. Казано политически - били са твърде привързани към статуквото и едно люшкане просто ги е изхвърлило зад борда. Като биологични видове не са имали резерв за промяна, за да се приспособят към новите условия. Човешката аналогия е със Спарта - загива заради еднопосочното избиране на "най-добрите".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Въртят, сучат, само и само да отрекат Твореца и думите му.

  Животът на планетата е създаден преди 6 хилядолетия. Преди 4,4 хилядолетия настъпва всемирен потоп. Историята за Ной и кораба с животните не е мит.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#12:"dante_18"]А ние за колко години сме го направили? [/quote]

  160 хиляди години (само) http://www.bradshawfoundation.com/journey/

  Като в един момент е изригнал вулкан, когато човечеството е било твърде младо (и малобройно). Някъде по средата (преди 75 хиляди години) е изригнал вулкан на о. Суматра и е причинил 1000 години ледников период, а Индия и Пакистан са били покрити с поне 5 метра вулканичен прах. Поне 10 хиляди зрели човешки индивиди са загинали.

  И въпреки това - човевечеството е просъществувало.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  И ти с 2 функциониращи неврона, един от които току що даде фира.

 21. 21 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Най-силното доказателство за еволюцията е историята написана в телата ни.
  Както останките от римската империя доказват по категоричен начин нейното съществуване, така и останките в нашите тела разказват за нашето минало.
  Испанският, италианският, френският, португалският, каталонският, окситанският, романш - всички тези езици и съответните им диалекти НЕ са се появили спонтанно и поотделно, а имат общ предшественик - латинския.
  Живите тела също пазят безчет еквиваленти на римски стени, пътища, паметници, черепи, дори древни надписи, гравирани в живата ДНК.
  Ето няколко примера. Ние имаме пръсти на краката, които е съвсем логично да заключим, че някога са били използвани за катерене и за захващане.
  Другата голяма и очевидна останка е опашната кост. Ние все още разполагаме с ''машинарията'' за повдигане на несъществуващата(или слабо изразена) козина, и я наричаме настръхване.
  До коментар [#18] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  If you are going through hell... Keep going!
 22. 22 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Може ли да задам един много еретичен от научна гледна точка въпрос( да, отказвайки да коментира странни,
  несъвпадащи данни , науката се оревръща в религия ). Защо динозаврите толкова много приличат на драконите и змейовете от легендите е приказките? Дали някоя интелигентна форма на живот не ги е описала ? Как така в приказките се крият в пещери, дълбоки гори, затънтени водоеми? Последните оцелели? Просто хипотеза.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на shafrana
  shafrana
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Забележете: 160 млн години са съществували, ми ако човечеството съществува толкова? Доколкото знам сме само от 1 млн год. А ако се върнем 200-300 год назад тогавашните хора са били не повече от 1,50 м, преди 30 -тина години двуметровите хора бяха рядкост, сега много от тинейджърите са вече 2 м, колко ще са високи техните внуци? Ами само след 300 год? Земята не може да изхрани 30 млрд население високо 4 метра! Това е което никой учен не смее да загатне....Земята се изчерпва....

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  За части от... милиони години.... :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Може би.
  Сега трябва да мислим да спасяването на човечеството,за да не се чудят след време какъв ни е бил шанса.
  Човечеството е в опасност!

 26. 26 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 196 Весело

  До коментар [#23] от "shafrana":

  Скоро такава глупост не бях чел.

  Хората са били по-дребни поради липсата на добра храна, а не заради нещо друго. Тоест сега повече хора порастват до пълният си потенциал заради по-добрите условия на живот. Толкоз.

  Да не говорим. че хората надали ще станат 30 милиарда, като най-вероятно ще се закотвим на около 10 в близките 40-50 години и това е.

 27. 27 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ангел":

  Земята няма потенциал да изхранва овече от 9 млрд. души, и то при положение че в момента по европейските стандарти няколко милиарда души гладуват.
  Спасението е да се ограничи размножаването на тъмнокафявата част от населението, особено тази, която носи чалми и фереджета.

 28. 28 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#9] от "kanti":
  отдайте се на спокоиствието-върнете са на дървото от където току що сте слезли- нещо енергийните центрове се засегнали мисловната Ви дейност

  Тиква под наем.
 29. 29 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 196 Гневно

  До коментар [#27] от "viva13":

  Расизъм и глупост в едно изречение, съвсем нормално.

  Сега отвори картата на света и виж на каква площ живее и се изхранва кажи речи половината свят (Индия, Китай, Пакистан и околните) и после ми обясни как Земята можела да изхрани не повече от 9 милиарда.

  "Тъмнокафевите" живеят кажи речи само в Африка, а цяла Африка е около милиард (тоест колкото Китай или Индия, само че на цял континент). Така че проблема не е в тях, но това е трудно да се разбере от промит мозък, като твоя.

 30. 30 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ангел":

  На теб лично може да ти харесва да живееш по този начин, но на мен- не.
  http://gallery.actualno.com/Jivot-na-njakolko-kvadratni-metra-gallery_3383.html#ad-image0

 31. 31 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 196 Весело

  До коментар [#30] от "viva13":

  Говорехме за храна, а не за територия.

  Но щом искаш за територия да говорим, нека така да бъде. Знаеш ли, че Китай например е населен ТРИ пъти по-малко от държави като Белгия и Холандия, по показателя гъстота на населението? По-рядко населен е и от Швейцария и от Германия.

  Африканският континтент е по-рядко населен отколкото Европа.

  Какво ще кажеш за това, Г-н Расист?

  Да не говорим, че някои държави (Русия, Канада, Бразилия и т.н.) са толкова рядко населени, че ако бъдат с гъстота на населението колкото е средното за Европа например всяка от тях ще бъде по-голяма от Китай или Индия. Само Русия ако е населена колкото Белгия ще има население от има няма 5 милиарда.

  Но да изкарай ми една снимка от коптор от Хонконг и ти си прав.

 32. 32 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ангел":
  То храната е свързана с условията на обитаваната територия.Иначе защо в Африка умират от глад, защо милиони хора от Азия и Африка емигрират легално и нелегално в Европа всяка година ?
  Как ще живеят твоите деца, ако за едно работно място трябва да се борят със 100 китайци, а един кв.м. жилищна площ струва колкото нова кола?

 33. 33 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 196 Неутрално

  До коментар [#32] от "viva13":

  Храната е свързана с нивото на развитие, а не с континента, на който се произвежда. Тоест, проблема в Африка не е в това, че няма къде да засеят нещо, а в това че земеделието им е примитивно.

  Но твоето решение очевидно е:
  [quote#27:"viva13"]Спасението е да се ограничи размножаването на тъмнокафявата част от населението, особено тази, която носи чалми и фереджета. [/quote]

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хитрата сврака - с двата крака!":Креационист ? Браво ! На един акъл сте с Джорж Буш -младши ! И той не е чувал за природни науки .

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар - 10|2":Изригването на Тоба не е причинило ледников период. Останалото горе -долу е вярно.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#22] от "ceckobg":В пещери на Танзания намират 8-9 периода на скални рисунки . В най-старите има животни сега несъществуващи и прилични на измрелите.

 37. 37 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ангел":

  Ангеле, вместо да седиш цял ден по форумите, по-добре ходи на училище, учи география, физика, химия, да се образоваш малко .Много биха ти помогнали и общообразователни четива, можеш да гледаш и Нешенъл Джиографик- онзи ден имаше интересен филм относно това, какво ще се случи с населението на земята, като свърши петрола след 50 години, ако не е открит друг надежден източник.По география би могъл да научиш какви са условията за живот в слабо населените области – като Сибир, Сахара или Хималаите, как е разпределено населението на земята, какви са икономическите реалност в различните краища на света, какъв е поминъка на хората, какви са темповете на нарастване на населението…
  Ама друго си е да викаш – ти си расист….

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK