Екип на ЕС: В Косово албански командири са убивали хора заради органите им

Според Клинт Уилямсън това не са били действия на отделни хора, а на организирана група.

© Reuters

Според Клинт Уилямсън това не са били действия на отделни хора, а на организирана група.Разследващ екип на Европейския съюз стигна във вторник до заключение, че по време на кризата в Косово и веднага след нея в края на 90-те години високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) изглежда са вършили военни престъпления.


Освен това са установени доказателства за "ограничен" трафик на човешки органи, в който е възможно да са участвали членове на АОК.


Клинт Уилямсън, американският специален прокурор, назначен начело на предвожданата от ЕС специална мисия, отказа пред журналисти да коментира дали споменаните албански командири все още са в активната политика в страната. Той само посочи, че навремето те са заемали високи ръководни постове в организацията.
Екипът е открил свидетелства за незаконни убийства, похищения, лагери за незаконно задържане, сексуално насилие и оскверняване на църкви. Според Уилямсън резултатът от това е етническото прочистване от сърби и роми на населените предимно с мюсюлмани части от Косово.


След войната АОК бе подозирана за изчезването на близо 800 души.


В специално съобщение на правителството в Прищина се казва, че то напълно е сътрудничило на разследването и ще продължи да помага до пълното изясняване на случаите. Петрит Селими, който е и.д. външен министър, каза, че престъпленията срещу представители на етническите малцинства заслужават "съответното правно отношение".


Но той също така изтъкна, че "отделните случаи не могат да опетнят справедливата кауза на войната за освобождение на Косово от режима на (Слободан) Милошевич".


Разследвашият екип бе създаден през октомври 2011г. след доклад на Съвета на Европа, в който също се твърдеше, че е имало търговия с органи от хора от АОК. Уилямсън каза днес, че са потвърдени основни елементи от доклада на Съвета на Европа и че са установени не повече от 10 случая, в които са били убивани хора, за да бъдат извадени и търгувани органите им. 


Доказателствата са достатъчни за повдигане на обвинения, но ще се изчака преди това да бъде сформиран специален съд, което според Уилямс може да стане някъде през 2015г.


Американският прокурор критикува и практиката на "тормоз над свидетелите" и че "няма по-голяма заплаха от тази практика за върховенството на закона в Косово и движението на страната към европейско бъдеще".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Освен това са установени доказателства за "ограничен" трафик на човешки органи, в който е възможно да са участвали членове на АОК.

  Т.е. щом е ограничен трафик - може??!??

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Това беше ясно. Ненужно беше признаването от България на тази измислена държава. Да имахме достойно поведение като Румъния и Гърция, но не трябва напълно да се харесаме на САЩ, да предугадим желанията им

 3. 3 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тези разследващи от ЕС са наистина бързаци. Има-няма 10 години след като почна да се говори за тези албански "хирурзи" откриха Америка на картата.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2578 Любопитно

  "изглежда са вършили военни престъпления..." - и въпреки достатъчните доказателства, ще се поизчака, направо в синхрон с практиката на "тормоз над свидетелите". Европ`ска им работа...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Туткавата бюрокрация и затварянето на очите за определени неща, са сериозни слабости на ЕС.
  Имало нещо, ама не било ограничено и било отдавна.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Косово и веднага след нея в края на 90-те години високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) изглежда са вършили военни престъпления"

  Нима? Такива демократи?? Заради които американците бомбардираха Белград и загинаха невинни хора? Не може да бъде! Тези комунисти с тяхната пропаганда - утре ще измислят че в Ирак е нямало химически оръжия и в Украйна управлява фашистка хунта.

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Свинщина! Виновниците трябва да бъдат преследвани до дупка!

  Любов и светлина!
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 695 Любопитно

  "Екипът е открил свидетелства за незаконни убийства, похищения, лагери за незаконно задържане, сексуално насилие и оскверняване на църкви. "

  все евроатлантически ценности, да му стане едно благо на човек...

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 826 Неутрално

  След дъжд качулка. Косово вече беше откъснато от Сърбия, след като обвиненията в "етническо прочистване" бяха хвърлени единствено върху сърбите. Отдавна се писа за това, което сега са "разкрили".

 10. 10 Профил на oleg_mitev
  oleg_mitev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много удобно време за разкриване на това "откритие" вероятно седмица след като е изтекъл давностния срок за започване на разследване !!! То и в България стават подобни безобразия но на кой му пука.

  БСП вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.
 11. 11 Профил на b
  b
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това с търговията със сръбски органи е стара информация, която ЕС удобно откри, когато вече няма смисъл да открива.
  "не повече от десет случая" - вие добре ли сте - ако имате факти за 10 значи е яко организиран бизнес. Въобще албанците са "супер"! И тия хора, заедно с турците просперират като нации на Балканите в последните 40 години, защото на славяните или православните не може да се разчита - винаги може да се съюзят с руснаците. Направо перспективата е яко "розова".

 12. 12 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  точно за това не трябва да влизат в ес тези заедно с босна

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Както обикновено (вж. иракското химическо оръжие) истината лъсва ТВЪРДЕ късно.

 14. 14 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не повече от 10 случая? Вие бъзикате ли се?
  Това си е практика на шиптърите. Гледах преди няколко години документелен филм на един италиански журналист в който се разказваше за безобразията на Тачи и приближените му. Освен срещу православните християни е извършвал зверства и над своите само защото са били с други политечески възгледи. Бандите му са отвличали хора и ако не получат откуп, убиват за органи. Пълна отврат! И това в Европа.

 15. 15 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Чак сега И военнопрестъпника Тачи да отговаря.Много пъти беше посочван като участник в това престъпление.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  колко години им отне - 15? още 15 ли ще са нужни, за да кажат, че Хашим Тачи е престъпник, по-лош и от Милошевич?

  седеньето го зголемува задникот
 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Екипът е открил свидетелства за незаконни убийства, похищения, лагери за незаконно задържане, сексуално насилие и оскверняване на църкви. Според Уилямсън резултатът от това е етническото прочистване от сърби и роми на населените предимно с мюсюлмани части от Косово.

  "отделните случаи не могат да опетнят справедливата кауза на войната за освобождение на Косово от режима на (Слободан) Милошевич".


  Нима? Каква ще да е тази справедлива кауза която би могла да оправдае подобни престъпления? Как, когато има интерес се раждат героите, като героите на Косово например. Гнездо на наркотрафиканти, изпъстрено с лагери за обучаване на терористи, всичко друго, но не и нормална държава, при това държава, която се гласят да я правят европейска. На тия хора чавка ли им е изпила акъла?

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  Много ми е интересно,как биха постъпили САЩ,ако събитията в Косово се бяха случили след 11/9?

 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#18:"popovski31"]Много ми е интересно,как биха постъпили САЩ,ако събитията в Косово се бяха случили след 11/9? [/quote]

  По същия начин. Бизнесът си е бизнес.

 20. 20 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#18:"popovski31"]Много ми е интересно,как биха постъпили САЩ,ако събитията в Косово се бяха случили след 11/9? [/quote]

  По същият начин. САЩ да не въоражават сърцеяди от 1990-та? Правят го от почти 50 години....и сега го правят даже. В Сирия пращат оръжия на "бунтовниците", в Ирак ISIS мистериозно им похищават 1500 бронирани автомобила и 53 гаубици....

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 21. 21 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гледайте какво става в центъра на Европа, в Хага!

  Masked demonstrators rally in the Hague to support ISIS, but call for the death of Jews.

  http://www.algemeiner.com/2014/07/27/wiesenthal-center-calls-for-dutch-pm-to-intervene-after-calls-for-death-of-dirty-jews-from-the-sewers-at-isis-rally/

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако това е доказано,то е просто нечовешко!
  Имам чувството,че човечеството подлудява!

  Tony
 23. 23 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#0:"Екип на ЕС"]В Косово албански командири са убивали хора заради органите им[/quote]Странно . . . нещо дето целия свят го знаеше още преди 15 години на ЕС им се изясни чак сега.
  Колко ли още чакаме за да им се изясни някои известни на всички неща дето стават в Украйна.

 24. 24 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Дано ги пуснете в ЕС и се разправят по същият начин с децата ви - изроди нещастни!
  Това са едни престъпници финансирани от джихадисти които Сърбия трябваше да изтреби така или иначе понесоха вреди и международен съд поне трябваше да прочистят земята от тези престъпници. Защото просто виждам как след няколко години като почнат да вият от глад ще потекат един пари от Близкия изток за "правоверните" които са подтискани от съседите си.
  Жал ми е за сърбите точно за тази територия защото тя е изконно тяхна. За другите им войни не ги подкрепям, но точно тази не трябваше да губят.

 25. 25 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#21] от "False Flag":

  Смятай!!!!

 26. 26 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "smart":

  какво значи изконно сръбска територия?
  косово си бе населено с албанци и те бяха преобладаващо население още преди балканските войни

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 27. 27 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#26] от "pecheneg":

  Аре сиктер бе - чети малко история и ще разбереш! - третият параграф, за да те улесня - http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo#Early_history

 28. 28 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 221 Неутрално

  смарт 18 век да не кажа и 17 век още дори много сърби

  напускат косово и се заселват в днешната провинция воеводина
  така воеводина е сърбизирана но пък сърбите губят косово

  но 20 век началото да се твърди че основното население са сърбите в косово е наивно и исторически неоправдано

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 29. 29 Профил на arsen
  arsen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Войните в бивша Югославия ги започнаха сърбите с идеите си за създаване на Велика Сърбия. От тази идея впрочем през 20-ти век най-пострадали бяха българите. Странно защо българските оплаквачи на сръбско Косово (впрочем една силно митологизрана представа, нямаща много общо с истинската история на областта) не се сетят да пролеят една сълза за стотиците избити българи във Вардарска Македония в периода 1913 -1991, за насилията над българските деца в сръбските училища в междувоенния период, за сърбизирането и впоследствие за македонизирането на българските паметници в Македония и Западните покрайнини. В никакъв случай не оправдавам зверствата извършени от АОК в Косово - но това сляпо затваряне на очите пред велкосръбските амбиции довели до трагедия за хиляди българи в Македония и Западните покрайнини е пример за това как московската кукувица напълно е изпила ума на милиони българи. Нима забравихте за югославските претенции към Пиринския край или за това как ОМО Илинден беше съзадено в югославското посолство в София? Предлагам да ви познаете от три пъти от къде идват импулсите на днешните македонисти в Скопие. Що се отнася до армията за освобождение на Косово тя е просто огледален образ на тигрите на Аркан и другите паравоенни сръбски формирования действащи в Хърватия, Босна и Косово. В общи линии на всичките люлката е една - бивша Югославия.

 30. 30 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ми те всичките им "съюзници" ....я сърца ядат, я сърца продават... Кво да правиш, карма...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 31. 31 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Гневно

  ,,След войната АОК бе подозирана за изчезването на близо 800 души.Екипът е открил свидетелства за незаконни убийства, похищения, лагери за незаконно задържане, сексуално насилие и оскверняване на църкви.
  Но той също така изтъкна, че "отделните случаи не могат да опетнят справедливата кауза на войната за освобождение на Косово "
  -----------------------------------------
  Както се казва- без коментар..

 32. 32 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#12:"In my world"]точно за това не трябва да влизат в ес тези заедно с босна [/quote]
  Те вече са плъпнали из ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK