Москва опитва да спре акция за отделяне на Сибир в република

Москва опитва да спре акция за отделяне на Сибир в република


Едновременно 14 руски онлайн медии и блогове са получили предупреждение от регулатора Роскомнадзор да премахнат от страниците си информация за подготвян митинг с искане за отделяне на Сибир в република в рамките на Руската федерация.


Сред тях са "Коммерсант", Полит.ру, Regnum, "Новый регион" и "Росбалт", информацията на Грани.ру вече е блокирана, а на Slon.Ru се появява само съобщение, че тя е свалена по искане на Главната прокуратура.


Мотивите на Роскомнадзор са, че в текстовете има призиви за участие в незаконни мероприятия. От "Комерсант" обясняват, че при тях става дума за интервю с художника Артьом Лоскутов, един от инициаторите на т.нар. Марш за федерализация на Сибир.
Организаторите вече поискаха от властите в Новосибирск разрешение за събиране на 350 души на 17 август. Събитието е описано като "сбор", а не като "митинг", и в него няма да има шествие по
улиците, а "всички ще се движат по тротоарите, пресичането ще става на светофарите".


Преди да бъде блокирана от прокуратарата, на страницата на акцията в социалната мрежа "ВКонтакте" са заявили, че ще се включат близо 1000 души, а почти 2000 казват, че обмислят участие.
В призива на организаторите на събирането се казва, че то ще премине под лозунга "Стига сме хранили Москва!". Нашата цел е създаване на Сибирска република в състава на Руската федерация или приравняване правата на нашите райони с тези на републиките, заявяват те.


Москва опитва да спре акция за отделяне на Сибир в република


Три са основните искания, издигнати в тази инициатива:


- боунси и надбавки за живеещите и работещите на територии със суров климат;
- въвеждане на регионален елемент в данъка, с който се облага добиването на полезни изкопаеми, за да остават част от средствата в Сибир и по-справедливо да се разпределят доходите между местния и федералните бюджети;-
- реализиране на конституционното ни право на собствени, по-независими от центъра органи на властта и ликвидиране на идиотската ситуация всички решения да се взимат в Москва от правителство, в което няма представители, способни и желаещи да защитят интересите на Сибир.


Инициаторите на акцията умишлено използват същите термини, които употребяват държавни служители и медии, подкрепящи самообявилите се проруски републики в Източна Украйна, заяви пред руската секция на Би Би Си художникът Артьом Лоскутов.


Така организаторите смятат, че няма да бъдат преследвани по подписания миналата седмица от президента Владимир Путин закон, налагащ още по-строги наказания за призиви за сепаратизъм, включително в интернет - обществено-полезен труд до 480 часа или лишаване от свобода до 5 години.


Идеята за някакъв автономен статут на Сибир съществува поне от средата на ХIХ век, но в контекста на събитията в Украйна и позицията на Кремъл, че там трябва да има федерализация последователите й - предимно млади хора и членове на национал-болшевишкото движение, придават нов нюанс.  Те повдигат въпроса защо т.нар. Донецка народна република в Украйна да е нещо добро за властите в Москва, но не и Сибирска народна република? И защо т.нар. народен губернатор на Донецк е герой, а "народен губернатор" на Новосибирск е престъпник?


Артьом Лоскутов казва, че "никой не иска конфликти като тези в Източна Украйна, но нашето законодателство е такова, че имаме федерация, а не империя, нали?"


Според него в тази федерация субектите трябва да са равноправни, да има нужната самостоятелност "и да не заминават всички данъци за Москва, а ти да ходиш да им се молиш". Трябва да можем да разчитаме на собствените си с сили, а Сибир в момента не може да разчита на собствените си сили - това трябва да се промени, добавя той.


Москва опитва да спре акция за отделяне на Сибир в република


"Сибир съществува като колониален придатък на федералния център, но това е районът, който храни страната, който дава най-ценното, с което разполага страната, а в отговор получава доста малко от спечелените пари и съответно не може да се развива. По-точно се развива като колониална северна територия, в която има само пътища за извозване на ресурсите и почти нищо друго."


Една от стандартните реакции на Москва на подобни претенции е, че тя осигурява инвестиции, технологии и хора за добива в Сибир, но Лоскутов отговаря, че и държави с малко население като Норвегия, например, изграждат такава инфраструктура и живеят достойно, продавайки същия ресурс и влагайки парите в нещо друго, което да кара икономиката да работи, когато се изчерпи този ресурс. "За разлика от това, в Сибир не усещаш някаква диверсификация, няма идея какво ще стане с този район, когато свършат петролът и газът. Ако се продължава, както сега, тези райони ще бъдат захвърлени като ненужни на Москва и за да не се случи това, трябва да започнем да мислим още от сега."


Лоскутов казва още, че има съмишленици, според които хората в района трябва да бъдат свободни да се наричат сибиряци, да изграждат местна идентичност, за да имат и основание да искат да живеят в отделен федерален субект на Русия.


Лоскутов избягва конкретен отговор на въпроса кои са границите, които той има предвид, когато говори за федерализация на Сибир. Той казва, че Сибир не е само Сибирският федерален окръг, а практически всичко на изток от Урал и с шеговит тон добавя, че искат там да се живее така, че в един момент и Москва да поиска да се присъедини към Сибир.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (324)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще има вежливи зелени човечета и там скоро.

  Коментирам платено.
 2. 2 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво, напълно подкрепям това движение. Звучи логично, справедливо и разумно!

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ха, ха почнаха с техните камъни по тяхната глава.
  Путлер ще бере бая плодове и къде ще ги заточи Сибирняците в Крим ли ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Разпада на РФ продължава ! Хранилката на Москва и Санкт Петербург ще им бие шута на крадливите милиционери.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 5. 5 Профил на exolot
  exolot
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Какви лоши новини за болшевиките. Каквото сеят, такова ще жънат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Бафти, що не може референдум?!?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 7. 7 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Свобода за Сибир!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сега е моментът от Аляска да влязат пълайт грийн мен.

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Вай, Аллах! Че къде ще идат нашите комундели някой ден? Аз им го бях заплюл за техни някакви "елисейски полета". А то... сега ще трябват визи, печати, бюрокрация...

  Ако жужупути изпусне Сибир, край на кинтите. Ще се смали до квартално жуже с кротки амбиции и мижав арсенал.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прекрасно. Време беше да се случи. Всички си представяхме Майдан в Москва, а то било майдан в Сибир. Мурзилките мълчат като пр***я в гащи - още не са им спуснали опорните точки. Със сигурност ЦРУ, Сорос и САЩ ще са част от тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 558 Весело

  Епа, честито Володя!

  "Я з москалями не балакаю!"
 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Казвах ли аз че ще им се изплъзне Сибир ..........

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Весело

  Сега тука да се изредят комунетата-путинофили и костоветата-путинофили и да кажат как подкрепят федерализията на Сибир и отделянето му в отделна република и как защитават правата на мирните сибирци срещу злите окупатори-фашисти от Запад...

 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#10:"mar_x"]то било майдан в Сибир[/quote]

  А скоро и във Владивосток, на окупираните японски острови в Тихия океан и на анексираните исконни китайски територии.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колкото индианците Навахо се отделиха от Щатите!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  С вашите камъни,по вашата глава.

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#0:"Артьом Лоскутов"] "никой не иска конфликти като тези в Източна Украйна, но нашето законодателство е такова, че имаме федерация, а не империя, нали?"[/quote] Този Артьом май само не е разбрал,че Путин не гради никаква република,а деспотия от средновековен тип,каквато е в Иран,например.

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Что Сибирь, что Аляска - два берега..."

  Как го мислеха, а как става

 19. 19 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Любопитно

  Кратка справка показва, че Лоскутов е "художник на монстрации" (организира протести и ги определя като арт, за да може КОЙ-КОЙ-КОЙ да му отпусне финансиране). Изявява се и като борец срещу православието.
  Нещо като клонинг на Кокимото и на един асистент от НХА, прочул се с лозунгите си миналото лято.
  Нищо ново под слънцето

  https://goo.gl/8NG90J
 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#19] от "Valeria":


  [quote#19:"Valeria"]Кратка справка показва, че Лоскутов е "художник на монстрации" (организира протести и ги определя като арт, за да може КОЙ-КОЙ-КОЙ да му отпусне финансиране). [/quote]А деца ял ли е?! Бас държа,че ще излезе руски фашист и бандеровец!

 21. 21 Профил на asparuh12345678
  asparuh12345678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво по-голямо доказателство за това, че в Русия е една съвременна демокрация. Щом главните герои на тази сапунка не са арестувани, малтретирани или направо пречукани, значи всичко е наред.Всеки може да каже каквото му е на душата, но
  разбира се ако с това нарушава някакъв
  закон ще трябва да си понесе и последствията.
  В някои други демокрации инакомислещите биват
  изгаряни от копоите на властта. Пример-Уейко.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#19] от "Valeria":

  Кратко прочитане на статията показва липсата на свобода на словото в средновековна Русия и кагебистките методи за потушаването и.

  klimentm
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  Нищо ново под слънцето.!!! В Русия винаги има интелигенти готови и пращащи поздравителна телеграма на Микадо за победата на японската флота при Цусима!!!
  Това не е добре, но добре е че са малко......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много ме изкефи за Донецката и Новосибирската народна република Аферите "Крим" и "Източна Украйна" ще имат много повече последици за Русия, отколкото и най-големият русофоб би си мечтал )

  'Let light surround you' Dream Theater
 25. 25 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Шерше тъ мъни... цялата тази "акция" ми се струва толкова идиотска и изсмукана кой знае откъде, та се чудя защо изобщо и се дава трибуна?
  Лошото е, че ей такива идиотщини опорочават зараждането на истинска опозиция в Русия. Обикновените руснаци гледат простотиите на Пуситата и на този "художник", специалист по арт-протестии, а рейтингът на Путя расте ли, расте...

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 26. 26 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ново пет..Сибирсак нар.република...китайците само гледат и се подсмихват...а някои неутрали се грижат за Шотландския референдум...интересно какво ще коментират сега.

 27. 27 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А дори хората въобще не искат кой знае какво - просто Москва да не дерибейства над тях и напълно справедливо - в района да остават по-голямата част от огромните приходи, а не Путин и кликата около него да стават милиардери на гърба на Сибир.
  Освен това те не искат да стават част от Украйна, въпреки че костите на милиони украинци са там, а само република - част от руската федерация!
  Шом репресивния апарат се е вдигнал по тревога, явно диктаторът и КГБ-обкръжението му сериозно са се стреснали

 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дори и на чукчите им стана ясно що за личност е Путин !

  Tony
 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  подтепенно и неусетно всички организатори ще се окажат криминални елементи или данъчни измамници и ще бъдат прибрани , разбира се за нещо съвсем друго, традициите са си традиции

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Хората са прави. Русия трябва да спре да граби земята на сибирянците.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  [quote#5:"exolot"]Какви лоши новини за болшевиките. Каквото сеят, такова ще жънат.[/quote]
  в контекста на събитията в Украйна и позицията на Кремъл, че там трябва да има федерализация последователите й - предимно млади хора и членове на национал-болшевишкото движение, придават нов нюанс.
  я пак ни разкажи кои са болшевиките другарю

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Олеле... почна се. На хората в много региони им е писнало да тънат в бедност, докато стандартът в няколко големи града (били те и във въпросните региони) се поддържа висок.

  Путиноидното пантократорство, междувременно, обезсмисли самото съществуване на Русия като федерация. Това е по-скоро феодална държава от азиатски тип, където големци (сатрапи) по места, верни на сюзерена, получават индулгенция за всичките си безобразия... докато продължават да бъдат верни. Или докато повелителят им не сънува нещо друго.

  Too big to fail... или too big to survive е Русия, в днешния си, тъй изостанал вид?

  Свобода за Надежда Савченко!
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Е това го писах преди 3 месеца:
  'Сибир е превзет от Русия по съседство. Всичките там народи не са руснаци и това не е Русия. Ако имаше сухоземна връзка на Северна Америка с Азия едва ли щеше да остане руска още по-миналия век заедно с Аляска. Нито чукчи, нито алтайци, нито буряти са Русия.
  В ето как изглежда формата на Сибирския федерален окръг:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3

  Ако тези народи поискат независимост тази форма тежко ще влезе на другаря Путин.... '

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Според съобщения в медиите КГБ са окупатори в Сибир, Новосибирск расте анти-руски, анти-имперски настроения. "Достатъчно, сме хранили Москва!" Се превърна в лозунг на новата ера във всички руски окупираните страни. Хъскита неизменно подчертават, в разговорите, Сибир - това не е Русия.
  http://blogarmdavo.wordpress.com/2014/01/16/%D1%81%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%8C-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82-%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/#more-1704
  Сибир уверено върви към независимост

 35. 35 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Весело

  Зелените дали ще се оправят на два фронта+ натиск от НАТО, както съветват

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 36. 36 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  сибир ще бъде китайски скоро време

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 37. 37 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#22:"klimentm"]Кратко прочитане на статията показва липсата на свобода на словото в средновековна Русия и кагебистките методи за потушаването и. [/quote]

  Това и без статия е широкоизвестен факт. Империите не могат да функционират другояче - имам предвид ВСИЧКИ империи (!)
  Въпросът е защо насочват потока на недоволството в коритото на дразнещата посредственост? Аз имам отговор, а ти???

  https://goo.gl/8NG90J
 38. 38 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "In my world":

  Ами... де факто големи части от него са. Китайците им дават работа, за която им плащат по зле дори и отколкото на... китайци. Но все пак това са сигурна работа и сигурен доход. За де юре... ще отнеме повечко време.

  Свобода за Надежда Савченко!
 39. 39 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Чукаш го в Крим, пука се в Сибир...

 40. 40 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#25:"Veritas odium parit"]Шерше тъ мъни... цялата тази "акция" ми се струва толкова идиотска [/quote]

  Именно, шерше дъ мъни.

  Настроенията са антипутински именно защото за Крим руснаците ще плащат с намалени социални програми и перспективата да го отнесат от сериозните санкции ако Путинската политика продължи.

  Дугин и четвъртата политическа система са едно, нямането на колгодки в магазините -- съвсем друго.

  А нафтата излиза от Сибир, така както едно време излизаше от Украйна и сибиряните могат да съберат две и две.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 41. 41 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#26:"adam1966"]Ново пет..Сибирсак нар.република...китайците само гледат и се подсмихват...[/quote]

  Дали....?!)) СЪВСЕМ ДРУГА ОРБИТА е СНР подкрепепа от КНР, нали. Но за Путин това са врели-некипели. Не е възможно неговия съюзник и брат да му мъти водата в задния двор. Пък и колко по-интересно е да си играеш с ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА - Оланд, Меркел и особено Камерън вместо да те бият батковците от горния клас.

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#37] от "Valeria":


  [quote#37:"Valeria"]Империите не могат да функционират другояче[/quote]Русия империя ли е?!Не беше ли република?!

 43. 43 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#25] от "Veritas odium parit":

  ++++++++++++

  [quote#25:"Veritas odium parit"] Лошото е, че ей такива идиотщини опорочават зараждането на истинска опозиция в Русия. Обикновените руснаци гледат простотиите на Пуситата и на този "художник", специалист по арт-протестии, а рейтингът на Путя расте ли, расте... [/quote]

  И най-гадното е, че това се прави съвсем целенасочено! КОЙ няма интерес от кардинална промяна на геополитическото статукво и назначава клоуни за клапани на напрежението

  https://goo.gl/8NG90J
 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Весело

  Проблемата в дописката е нормално, "вътрешноруска"...
  Нека не й пренадуваме балона и си пазим "компресорите"...
  В Сибир заиграват много интереси и нищо чудно,
  там да се появи някоя Нюланд или Псаки...

 45. 45 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "dutch":

  Свобода за Надежда Савченко!
 46. 46 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#43:"Valeria"]и назначава клоуни[/quote]

  Бе, зли езици в Русия разправят, че и Пукин, и Дмитрий Нанотольевич били агенти на госдепа.

  Много лоши тия американци.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 47. 47 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#23] от "boby1945":

  ЦуШима, таваришч, нье Цусима, не как у Путина дзю-до, а джудо...

 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#3] от "Танас":

  И аз това се зачудих. Бе остава Нова земя. Да се ебаваш с властта в империята никога не е било здравословно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 49. 49 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#39:"dutch"]Чукаш го в Крим, пука се в Сибир...[/quote]
  То е като разстройството, като почне няма спиране докато не се очисти целия организъм. И накрая пускаш водата всичките бацили, кагебисти и червени терористи в канала

 50. 50 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#20:"yanne"]Бас държа,че ще излезе руски фашист и бандеровец! [/quote]

  Тц, съмнявам се. Псевдоартистите от този тип са фрийлансъри - който плати най-добре, с него са - на почасова тарифа. Не търси идеология в Riot of the Pussies...

  https://goo.gl/8NG90J
 51. 51 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#47] от "sreta_shteta":

  Цушима хубаво, ама ако ша сма педанти, джюудоу, а не джудо.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#47] от "sreta_shteta":
  Може в Гниляне да е Цушима, при мене е Цусима или ако по ти се харесва 対馬!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#43] от "Valeria":


  [quote#43:"Valeria"]И най-гадното е, че това се прави съвсем целенасочено![/quote]Ай стига,бе!Пък в ДНР и ЛНР има опълченци и местни патриоти с чеченски произход,нали?!

 54. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Чебуратор":

  щото император Путин е одобрил. Сега наш'те русофилета ще са против референдума, както бяха за него в Украйна.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 55. 55 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Опитите на САЩ да дестабилизират отвътре Русия продължават....без успех.Сибир република е толкова абсурдно колкото са абсурдни мераците на янките за хегемония.Ест.че ще се намерят 200-300 продажници но сребърниците надявам се ще им излязът през носа.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 56. 56 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Сибир не само трябва да се отдели в отделна република, но и в отделна държава и да си върне старото и истинско име - Тартария!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#50] от "Valeria":


  [quote#50:"Valeria"] Псевдоартистите от този тип са фрийлансъри - който плати най-добре, с него са - на почасова тарифа. Не търси идеология в Riot of the Pussies... [/quote]Айде сега-не мога да повярвам,че не руски патриот!!!Че той иска същото,както искат партиотите в Източна Украйна-федерализация и местните да си избират управлението!Помниш ли какво оскаха (уж искаха,де) сепаратисите в Донецк и Луганск?!Същто,каквото искат тези в Сибир.Щом за едните-значи и за другите трябва да има повече местно самоуправление!И да имат право да си ползват собствения език-стига държавата им е налагала чужда за тях език!!!

 58. 58 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#38] от "GogoPG":

  Както я е подкарал тов. полковник скоро ще подпише за развитие на земеделието с китайски колонисти. Башка неизвестния брой полулегални емигранти досега. А после е известно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 59. 59 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#55:"омбре"]Сибир република е толкова абсурдно колкото[/quote]

  Толкова абсурдно, колкото Коми или Чечня - републики.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 60. 60 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#50] от "Valeria":

  Кофти работа! Бензиностанцията започна да се разпада.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 61. 61 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#55:"омбре"]Сибир република е толкова абсурдно колкото са абсурдни мераците на янките за хегемония.[/quote]
  Ако беше учил история, нямаше да пишеш подобни небивалици. Когато Сибир /Тартария/е била най-голямата империя, Москва е била гора... А това не е било много отдавна!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 62. 62 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#55:"омбре"]Ест.че ще се намерят 200-300 продажници но сребърниците надявам се ще им излязът през носа.[/quote]

  ама вие сега и сибиряците ли ще нападате? А иначе да, напълно съм съгласен, че Обама стои зад тази работа. Не че е толкова гениален, а просто хората си казват - щом негър може да прави за смях нашия ВОЖД, защо пък ние да не го правим.

 63. 63 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Весело

  [quote#60:"grand funk railroad"]Кофти работа! Бензиностанцията започна да се разпада.[/quote]
  Че кое му е кофти?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 64. 64 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dr_Doolittle":
  ако, ако... и ако баба ти беше мъж, ти какъв щеше да си ?
  Населението от Изток на Урал е около 40 млн, а само на Сибир е 20млн, тука се говори за някакъв митинг на които 1000 човека заявили, че ще отидат.
  Айде по сериозно... гей парад да беше - щяха да излязат повече хора, стига сте се пенили.
  Във Тексас преди 2г. 7 щата искаха да се отделят от състава на САЩ, във Тексас са събрани 100000 подписа. Къде беше да коментираш това, беше съобщено даже на страницата на Белия Дом, а се пениш за Сибир с 300 души на протест?

 65. 65 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#25] от "Veritas odium parit":
  ++++
  Отлично добре казано.Опитите за еФтино опозиционерстване, стремежа само и само,непременно да се олигави нещо, блокират всякакви опити за формиране на жизненоспособна и сериозна опозиционна култура в Русия. С такава смешна опозицийка на Путин не му трябва да прави нещо, просто си бездейства,а те естествено си го преизбират, без да се замислят.
  От бездарни опозиционери, хилава демокрация.Някой хора си мислят, че електората навсякъде е като сврака упоена от блясъка на тенекия, а ефтинджоза е универсална формула за успех.Жалка история.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#52] от "boby1945":

  В България е с "Ш". А че така и не разбрахте, че болхарския не е диалект на руския проблема си е ваш.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 880 Неутрално

  започва нов саморазпад

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  До коментар [#26] от "adam1966":Аз пък си спомних за Временното сибирско правителство,създадено 1918 след въстанието на 40,000 Чехословашки корпус срещу болшевиките.
  Последните ,под влияние на немския посланик Мирбах решили да разоръжат корпуса.Немците се опасявали,че т.н.белочехи може да решат изхода на войната,когато Франция се задъхва и праща колониални сили.Може и да е имало защо.След сключването на Брест литовския договор,предаващ Украйна на германците,части на Чехословашкия корпус там се сражават срещу немците още две седмици.

 69. 69 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#53:"yanne"]в ДНР и ЛНР[/quote]
  ДНР и ЛНР скоро май ще имат обща граница с КНР

  zenrus.ru
 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  [quote#64:"deutschland"]беше съобщено даже на страницата на Белия Дом, а се пениш за Сибир с 300 души на протест? [/quote]

  А що у путинленд забраняват да се съобщава? Или за червените кхмери това е незначителна разлика?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#66] от "Цецо":

  Съгласих се, нали четеш в Гниляне може, също България, там може да викате кюнец, но ние му викаме бурия.... въпрос на вкус....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  [quote#68:"тулса"]редаващ Украйна на германците[/quote]

  Нцъ. Не предава Украйна на германците. А създава независима Украйна. И не само. И между другото Украйна от онова време включва и Крим. Че и други части заграбени от руснаците и включени в РСФСР.
  И за да ти е още по сладко страна по договора е и България.
  Ба си гадното нещо е историята.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 74. 74 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#70] от "Цецо":

  Превантивна мярка, може би, не знам. Много време преди Русия да има РЕАЛЕН проблем във Сибир, много държави като България вече ще са прекроени граници и състав.
  Тогава, може би няма да е така весело ?

 75. 75 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#65:"Cherry"]От бездарни опозиционери, хилава демокрация.[/quote]

  абе каква демокрация те гони теб??? Хората искат Сибирска народна република. Те искат такива олигофрени като Путин на бесилката. Хората следват китайския модел и искат цялата власт на народа, а не в шепа дворяни около Путин. Кое точно не ти е ясно? Представи си сега, че граничиш с държава, която е ВТОРАТА(а може и първата) Икономика в света, прибави, че са най-голяма по население и добави, че СИБИР тъне в бедност, мизерия и са подолжени на кремълски произвол. ТА с две думи РЕВОЛЮЦИЯТА НАБЛИЖАВА и тогава всички путиноиди ще побягнат от Москва(щото петрола ще секне) и ще се скрият в "РУСОФОБСКА" България точно като БЕЛГВАРДЕЙЦИТЕ преди 100 години.

 76. 76 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да не стане като онзи руски виц за Далечния Изток?!
  Телефона на Путин звъни.
  Путин: - Альо, кой е?!
  ДИ - От Далечния Изток звъним
  Путин - Каво става при вас?
  ДИ - Ами нищо! Проведохме референдум.
  Путин: - И какви са резултатите?!
  ДИ: - Всички гласуваха ЗА
  Путин: - ЗА за какво?
  ДИ - За присъединяване към Япония!
  Путин: - А против има ли?!
  ДИ: - Има. Японците.

  The best way out is always through Robert Frost
 77. 77 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#65:"Cherry"]блокират всякакви опити за формиране на жизненоспособна и сериозна опозиционна култура [/quote]

  Именно, това е причината. Изборните фалшификации, тежките забрани, контролът върху медии и интернет, омоновците на площада, скалъпените дела и убийствата на опозиционерите, организирани от путиновата държава нямат нищо общо.

  А, да, и в чувалите имаше захар, а не гексоген.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 78. 78 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  [quote#24:"ariel28"]Аферите "Крим" и "Източна Украйна" ще имат много повече последици за Русия, отколкото и най-големият русофоб би си мечтал )[/quote]
  Оооо, не познаваш мечтите ми по отношение на Русия. Имам съседи руснаци, като видя на детската количка на бебето им георгиевската лента мечтите ми стават още по-смели

 79. 79 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  Добруджа, Тракия, Мизия, Черноморието да се отделят като самостоятелни държави... Стига сме хрантутили калпавите софиянци,които присвояват фондове , участвуват в финансови далавери, заемат с нищо неоправдани и вредни за държавата длъжности, разпореждат се с богатствата ни, грабят и продават националните интереси...

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Сибирска китайска народна реСпублика?

  Крайно време беше.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#3:"Танас"]Путлер ще бере бая плодове и къде ще ги заточи Сибирняците в Крим ли ?[/quote]

  Под руска власт Крим се срина доста под нивото на Сибир.

  Путин показа нагледно на онези, които не щат властта му, как стават процедурата по отделяне. Сега да си носи последиците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Истинско удоволствие изпитвам да чета бисерите на русофобите.Омразата дотолкова ги е заслепила ,че се опиват от глупостите които творят и не само това ами си и вярват.Поведението им е като вица двете бълхи..."Две бълхи си лежали и гледали замечтано към звездите. След дълги размисли едната казала.
  - Чудя се дали има живот и на другите кучета. "Алооо Русия е била и ще бъде...запомнете това.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#69:"S.P.Q.R."]ДНР и ЛНР скоро май ще имат обща граница с КНР[/quote]

  Е, прекаляваш!


  На Китай им трябва територията до Урал, нищо повече.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Весело

  [quote#60:"grand funk railroad"] Кофти работа! Бензиностанцията започна да се разпада. [/quote]

  Що бе, аз пък се радвам на всеки процес, слагащ прът в колелото на глобализацията. Щатската бензиностанция също иска да се отдели. Шотландия, Каталуния... примери бол напоследък. Стига да успеят да запазят самостоятелността си и ресурсите си, това е един благотворен процес. Дано да повлекат крак и неудачният проект ЕС скоро да остане в миналото. Аман от мърджъри и акуизишъни, време е за обратния процес, по Русо.

  https://goo.gl/8NG90J
 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  По-добре е Сибир да се даде на местните отколкото на Китай

  подпис
 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#82] от "омбре":

  Кажи нещо за България. Росссия знаем, че я боготвориш.

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 684 Весело

  Китайците доволно потриват ръчички

  А рашките така и не разбраха от опита си с Пуситата (а преди тях с Битълс и Стоунс) , че забранената кампания е по-успешна от проведената , ма кво да ги праиш - рашки.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 88. 88 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Русия е последната колониална империя. Припомням, че Русия завладя Сибир по приблизително същото време, когато се създаваха колониите на европейските метрополии.
  Дойде и нейното време.

  подпис
 89. 89 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#84:"Valeria"]Дано да повлекат крак и неудачният проект ЕС скоро да остане в миналото.[/quote]

  Какво му е лошото на ЕС? На лично ми допада възможността да мога да пътувам из почти цяла Европа само с една лична карта, без визи, без висене по посолства и прочие.
  Е, вярно, че има доста неща за дооправяне, но идеята си е супер, просто трябва още време, докато заработят нещата.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  До коментар [#74] от "deutschland":

  А как ли ще подкрепиш твърдението си?
  А дотогава ще ми е весело.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иван К":

  Абе вие балнувате ли бе хахаха ? Руснаците във Сибирския федерален окръг са 17 млн от 20млн население, най-голямото малцинство е 0.4 млн, другите малцинства са дребни.

 92. 92 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#90] от "Цецо":

  България е на 6-во място по смъртност във света и на първо във ЕС, дела на новородените българи намалява всяка година за сметка на малцинствата, след 20г ще си говорим пак.

 93. 93 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#6] от "Darth Чебуратор":
  [quote#6:"Darth Чебуратор"]Бафти, що не може референдум?!? [/quote]
  Ми така е бафти,не може бафти,щото "сибиряците" са подкокоросани от САЩ!Бааааафти боя ще хапнат "сибиряците",
  а те са си направо у ГУЛАГ,така,че няма да се дават и пари за превоз до там!

 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  [quote#91:"deutschland"]Руснаците във Сибирския федерален окръг са 17 млн от 20млн население, най-голямото малцинство е 0.4 млн, другите малцинства са дребни.[/quote]
  А москвичаните колко са? Тези 17млн., а дали не и всичките 20млн. не виждат Москва как живее с техния труд, а за тях копейки?

 95. 95 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  До коментар [#91] от "deutschland":
  "Руснаците във Сибирския федерален окръг са 17 млн от 20млн население"

  Цифрите са верни, но точно тези 17 млн руснаци искат автономия. Имената на активистите за тези 17 млн ще ги четем по медиите доста години напред и ще се уверим, че са точно руснаци.
  Не е трудно да пророкуваш какво следва. Първо репресии, но после цяла редица отстъпки и пак отстъпки ..

  подпис
 96. 96 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  350 души, майкооо - и гръмна западната пропаганда, Москва падна, въх

  Дневник, що се излагате и вие с тези партенки?! Това е абсолютно несериозно.

  Откакто Путин спря западното финансиране на НПО-тата, голям упадък на демокрацията в Русия настана.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#93] от "багаин":
  ""сибиряците",
  а те са си направо у ГУЛАГ,така,че няма да се дават и пари за превоз до там!"

  Ех, де да можехте да върнете онези години сталинови!

  подпис
 99. 99 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#85:"Иван К"]По-добре е Сибир да се даде на местните отколкото на Китай [/quote]

  Китай повече си иска Тайван и да нашока ряпата на японците, отколкото Сибир, а наскоро Ши Джинпин каза на Англия да не се бърка в Хонконг, имат конфликт с Филипините и дори Виетнам. В близките 50г. Китай също има нужда от Русия, така че няма да мътят водата на Москва.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 100. 100 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#97:"Valeria"]ама Пуситата били успешни?[/quote]

  Аха. Арестуваха ги и цял свят разбра за тях , нещо което с некадърното си врещене никога нямаше да постигнат.
  А това , че путиноидно комуне не е разбрало какво съм написала не ме учудва , ае беги.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK