САЩ изолират Русия от технологии за фракинг и добив на петрол и газ

САЩ изолират Русия от технологии за фракинг и добив на петрол и газ

© ReutersСАЩ ще въведат тази седмица санкции срещу руския петролен сектор, като ограничат доставките на оборудване за т.нар. нетрадиционни методи за добив. Новата политика за износ е одобрена на 1 август от зам.-министъра по търговията Ерик Хиршхорн, но тя влиза в сила от 6 август след публикуването й във Федералния регистър на страната.


Предвидените санкции са по-строги от одобреното миналата седмица от ЕС. Европейците спряха технологии и оборудване за добив от голяма дълбочина, арктическия шелф и от шистови залежи, но изрично изключиха газовия сектор. Американците обаче използват други параметри – за "дълбоководни" се определят всички петролни сондажи над 150 м от повърхността на водата, което по стандартите на отрасъла не е голяма дълбочина. САЩ ще спират и лицензи за експорт, ако износителят не може да се определи в какви точно проекти ще се използва оборудването от руснаците.


Става дума за плаващи платформи за проучване и добив, елементи за хоризонтални сондажи, подводно оборудване, морска техника за работа в условията на студения север, софтуер за фракинг, помпи с високо налягане, управляеми подводни апарати и др.
В американския списък се споменава и природният газ, като там се въвежда експортен контрол и всеки случай ще се разглежда отделно.


Според изданието РБК тези санкции може да имат много по-силен ефект от изолирането на държавните банки от финансовите пазари.


На 31 юли агенция "Фич" прогнозира, че това може да ускори намаляването на добивите от използваните от години петролни кладенци в Западен Сибир, които се изтощават и се нуждаят от нови методи за извличане. Разширяването на добива става основно чрез хоризонтални сондажи или с разкъсване на пластовете на няколко места. През миналата година 42% от новите сондажи на "Газпромнефт" са направени с хоризонталния метод, а фракинг се прилага в 57% от сондите, пробити с използване на нетрадиционни технологии. За сравнение – през 2011 г. делът е бил 4% и 3%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK