"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

© Associated PressМалко преди президентът Владимир Путин да реши да въведе контрасанкции срещу значителна част от вноса на хранителни продукти и суровини от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, социолозите отчетоха пик на антизападните настроения в страната, сочат две допитвания на руския социологически институт "Левада център".


Запитани "Дали Русия действително е застрашена от многобройни външни и вътрешни врагове, или говоренето за врагове е за сплашване на населението и превръщането му в послушни марионетки на властта?", категоричните 61% приемат тезата за заплахата. На мнението, че ги манипулират, са по-малко от една трета (27%).


Същият въпрос е бил задаван през 2007г., когато отношенията между Русия и Запада бяха относително нормални, още не беше избухнала глобалната финансова и икономическа криза, а в първите месеци на годината петролът бе паднал до 60 долара за барел. Тогава 42% са смятали, че Русия е обкръжена от вътрешни и външни врагове, 30% са смятали, че това е пропаганда, а 28% не са посочили нито единия от тези два варианта.
Днес антизападните и антиамериканските настроения са достигнали кулминация от разпадането на бившия СССР. Впечатляващите 74% от анкетираните в периода 18-24 юли оценяват като "лошо" отношението си към САЩ ( при 44% през януари 2014 г.). При това 40% сега са в категорията "много лошо отношение", а групата с "общо взето добро отношение" се е стопила от 41% през януари на 16% през юли 2014г.


ЕС вече е разпознаван като враг


Вече почти две трети (60%) възприемат негативно Европейския съюз, който традиционно никога не е бил смятан за враг или съперник, а днес мнозина обвиняват, че се подчинява на волята на Вашингтон.


Дори Германия, която през 2010г. е била възприемана негативно от 1% от анкетираните, днес така мисли всеки шести (18%).


Отново най-вече заради въздействието на руската пропаганда, че в Украйна се води война между Америка и Русия, анкетираните рязко са влошили отношението си към западния съсед. Над половината (55%) са негативно настроени, 40% смятат, че отношенията са "враждебни" (преди три години така мислеха едва 2%), а още толкова (39%) - че са "напрегнати". Вината за това напрежение категорично се хвърля на властите в Киев (64%) и на Запада - едва 3%, т.е. в рамките на статистическата грешка, е групата, казваща, че Русия е виновна за случващото се.


Пик на антиамериканизъм има за четвърти път от края на студената война, но той никога не е бил толкова голям и социолозите предупреждават, че този път тенденцията може да се запази за дълго. Първият е през 1999г. заради бомбардировките на НАТО срещу режима на Слободан Милошевич в Сърбия (около 54% негативно отношение), после - през 2003г. при американската операция срещу Саддам Хюсеин в Ирак (66%) и третият - при войната срещу Грузия през 2008г. (67%).


Лев Гудков от "Левада център" посочва, че в това има особен парадокс, защото руснаците възприемат Америка като утопия  -пример за всичко, което биха искали да имат в родината си. "Постоянното традиционно съперничество с тази страна е станало важно за идентификацията ни и като цяло отношението към САЩ е добро, но върху него е наложен ефектът от пропагандата", коментира той пред в."Ведомости". Затова, когато кризата премине и се сменят посланията от телевизора, ще се възстанови и балансът - предишните антиамерикански отношения не се задържаха повече от 2-3 месеца, допълва той.


"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

© Reuters


Украйна - предателят на славянството


Но насилието в Източна Украйна системно и вероятно продължително ще захранва антизападните настроения. Повече от половината руснаци отговарят, че не могат самостоятелно да разберат много ясно какво по-точно става там. "Това означава, че образът на реалността се свежда до черно-бяла картина и се формира мощна негативна нагласа, която е значително по-важна от обективното разбиране на събитията."


В информационното пространство на Русия от седмици насам умишлено се говори за Украйна и Новорусия - първата е агресор срещу "нашите", а втората е потискана страна, заслужаваща цялото ни съчувствие, описва политологът Алексей Макаркин. По думите му за руснаците Украйна изглежда като чужд, като предател на славянския род и тази тенденция е от 10 години - първо бе Оранжевата революция от 2004г., после газовата война от 2006г. и повторението й от 2009г., но засилването е особено видимо след антипутинските протести от 2011-2012г., проевропейския завой на Украйна, Майдана в Киев и падането от власт на президента Виктор Янукович.


Леонтий Бизов от отдела за анализ на динамиката на масовото съзнание към Института по социология на Руската академия на науките казва, че сегашната криза може да оформи тенденциите в масовото съзнание на руснаците за следващите 10 години. Разбудените са дълбинни архетипи, а картина, изградена от тях, е много устойчива, включително защото хората не са готови обективно да оценят случващото се и им трябват елементарни обяснения, които ги устройват.


Категорично "да" за санкциите


Така се стига до ситуацията, в която на въпроса редно ли е Русия да въведе ответни санкции 39% отговарят с "определено да", а още 33% - с "по-скоро да".


Любопитно е, че в същото време руснаците не смятат, че санкциите от САЩ, ЕС и други страни ги засягат. Едва 20% отговарят, че това ще се отрази на семействата им (5% казват, че много сериозно ще ги засегне), но 38% са избрали отговора "не, няма да ми създаде сериозни проблеми" и още 26% - "не, никакви проблеми".


Запитани "По кого най-вече ще ударят санкциите на САЩ и Западна Европа", едва 23% посочват обикновените хора. Останалите отговори сочат към "Путин и обкръжението му" (13%), "либералната опозиция, свързана със Запада" (12%) и най-общото "руските икономически, политически, културни и научни елити" (38%).


"Вече ни уважават"


На фона на кризата самочувствието на анкетираните се е увеличило. На въпроса "За последните 10 години уважението към Русия по света се е увеличило, намалило или е останало същото?" през юли 2014г. цели 44% казват, че светът днес уважава страната им повече. През юни 2012г. така са смятали 25%. За две години мислещите, че репутацията на страната им е пострадала, са намалели от 32% на 22%. Същото намаление за този срок има при смятащите, че с нищо не се е променило отношението към страната им - от 34% на 25%.


Одобрението в началото на август за президента Владимир Путин е достигнало 87% - почти колкото абсолютния максимум от 88% по време на войната с Грузия през 2008 г. От анексирането на Крим на 18 март рейтингът му не е падал под 80%. За същия период над 60% остава одобрението за премиера Дмитрий Медведев, който през август достига пик от 71%.


Две трети (66%) смятат, че страната се движи във вярната посока, а отговаря "случващото ни води към безизходица" са избрали под 20%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK