"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

© Associated PressМалко преди президентът Владимир Путин да реши да въведе контрасанкции срещу значителна част от вноса на хранителни продукти и суровини от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия, социолозите отчетоха пик на антизападните настроения в страната, сочат две допитвания на руския социологически институт "Левада център".


Запитани "Дали Русия действително е застрашена от многобройни външни и вътрешни врагове, или говоренето за врагове е за сплашване на населението и превръщането му в послушни марионетки на властта?", категоричните 61% приемат тезата за заплахата. На мнението, че ги манипулират, са по-малко от една трета (27%).


Същият въпрос е бил задаван през 2007г., когато отношенията между Русия и Запада бяха относително нормални, още не беше избухнала глобалната финансова и икономическа криза, а в първите месеци на годината петролът бе паднал до 60 долара за барел. Тогава 42% са смятали, че Русия е обкръжена от вътрешни и външни врагове, 30% са смятали, че това е пропаганда, а 28% не са посочили нито единия от тези два варианта.
Днес антизападните и антиамериканските настроения са достигнали кулминация от разпадането на бившия СССР. Впечатляващите 74% от анкетираните в периода 18-24 юли оценяват като "лошо" отношението си към САЩ ( при 44% през януари 2014 г.). При това 40% сега са в категорията "много лошо отношение", а групата с "общо взето добро отношение" се е стопила от 41% през януари на 16% през юли 2014г.


ЕС вече е разпознаван като враг


Вече почти две трети (60%) възприемат негативно Европейския съюз, който традиционно никога не е бил смятан за враг или съперник, а днес мнозина обвиняват, че се подчинява на волята на Вашингтон.


Дори Германия, която през 2010г. е била възприемана негативно от 1% от анкетираните, днес така мисли всеки шести (18%).


Отново най-вече заради въздействието на руската пропаганда, че в Украйна се води война между Америка и Русия, анкетираните рязко са влошили отношението си към западния съсед. Над половината (55%) са негативно настроени, 40% смятат, че отношенията са "враждебни" (преди три години така мислеха едва 2%), а още толкова (39%) - че са "напрегнати". Вината за това напрежение категорично се хвърля на властите в Киев (64%) и на Запада - едва 3%, т.е. в рамките на статистическата грешка, е групата, казваща, че Русия е виновна за случващото се.


Пик на антиамериканизъм има за четвърти път от края на студената война, но той никога не е бил толкова голям и социолозите предупреждават, че този път тенденцията може да се запази за дълго. Първият е през 1999г. заради бомбардировките на НАТО срещу режима на Слободан Милошевич в Сърбия (около 54% негативно отношение), после - през 2003г. при американската операция срещу Саддам Хюсеин в Ирак (66%) и третият - при войната срещу Грузия през 2008г. (67%).


Лев Гудков от "Левада център" посочва, че в това има особен парадокс, защото руснаците възприемат Америка като утопия  -пример за всичко, което биха искали да имат в родината си. "Постоянното традиционно съперничество с тази страна е станало важно за идентификацията ни и като цяло отношението към САЩ е добро, но върху него е наложен ефектът от пропагандата", коментира той пред в."Ведомости". Затова, когато кризата премине и се сменят посланията от телевизора, ще се възстанови и балансът - предишните антиамерикански отношения не се задържаха повече от 2-3 месеца, допълва той.


"Обкръжени сме от врагове" - пик на антизападните настроения в Русия

© Reuters


Украйна - предателят на славянството


Но насилието в Източна Украйна системно и вероятно продължително ще захранва антизападните настроения. Повече от половината руснаци отговарят, че не могат самостоятелно да разберат много ясно какво по-точно става там. "Това означава, че образът на реалността се свежда до черно-бяла картина и се формира мощна негативна нагласа, която е значително по-важна от обективното разбиране на събитията."


В информационното пространство на Русия от седмици насам умишлено се говори за Украйна и Новорусия - първата е агресор срещу "нашите", а втората е потискана страна, заслужаваща цялото ни съчувствие, описва политологът Алексей Макаркин. По думите му за руснаците Украйна изглежда като чужд, като предател на славянския род и тази тенденция е от 10 години - първо бе Оранжевата революция от 2004г., после газовата война от 2006г. и повторението й от 2009г., но засилването е особено видимо след антипутинските протести от 2011-2012г., проевропейския завой на Украйна, Майдана в Киев и падането от власт на президента Виктор Янукович.


Леонтий Бизов от отдела за анализ на динамиката на масовото съзнание към Института по социология на Руската академия на науките казва, че сегашната криза може да оформи тенденциите в масовото съзнание на руснаците за следващите 10 години. Разбудените са дълбинни архетипи, а картина, изградена от тях, е много устойчива, включително защото хората не са готови обективно да оценят случващото се и им трябват елементарни обяснения, които ги устройват.


Категорично "да" за санкциите


Така се стига до ситуацията, в която на въпроса редно ли е Русия да въведе ответни санкции 39% отговарят с "определено да", а още 33% - с "по-скоро да".


Любопитно е, че в същото време руснаците не смятат, че санкциите от САЩ, ЕС и други страни ги засягат. Едва 20% отговарят, че това ще се отрази на семействата им (5% казват, че много сериозно ще ги засегне), но 38% са избрали отговора "не, няма да ми създаде сериозни проблеми" и още 26% - "не, никакви проблеми".


Запитани "По кого най-вече ще ударят санкциите на САЩ и Западна Европа", едва 23% посочват обикновените хора. Останалите отговори сочат към "Путин и обкръжението му" (13%), "либералната опозиция, свързана със Запада" (12%) и най-общото "руските икономически, политически, културни и научни елити" (38%).


"Вече ни уважават"


На фона на кризата самочувствието на анкетираните се е увеличило. На въпроса "За последните 10 години уважението към Русия по света се е увеличило, намалило или е останало същото?" през юли 2014г. цели 44% казват, че светът днес уважава страната им повече. През юни 2012г. така са смятали 25%. За две години мислещите, че репутацията на страната им е пострадала, са намалели от 32% на 22%. Същото намаление за този срок има при смятащите, че с нищо не се е променило отношението към страната им - от 34% на 25%.


Одобрението в началото на август за президента Владимир Путин е достигнало 87% - почти колкото абсолютния максимум от 88% по време на войната с Грузия през 2008 г. От анексирането на Крим на 18 март рейтингът му не е падал под 80%. За същия период над 60% остава одобрението за премиера Дмитрий Медведев, който през август достига пик от 71%.


Две трети (66%) смятат, че страната се движи във вярната посока, а отговаря "случващото ни води към безизходица" са избрали под 20%.

Коментари (396)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прави са.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ние може да си пишем, каквото си искаме, ама руснаците вярват на Путин. Поне 70% де.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Любопитно

  [quote#1:"socialen"]Прави са.[/quote]
  Кой и за какво е прав?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не знам за руснаците, но украинците в доста голям процент считат, че руснаците са техни врагове.
  И сега какво се получава. Започваш война с приятел (вече бивш), за да го привлечеш за своята кауза. Налагаш санкции на своите хора (рашаните), за да накажеш "западните" държави.

  Управляващите на русия яко са се омотали.
  И да декларирам - не мразя руснаците само не понасям дребния император и неговата кохорта.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Рашистката Кремъло-путинска пропаганда върши работа.

  Промитите мозъци на военни, милиционери, пенсионери, колхозници, софхозници, миньори, жепейци, активни борци, герои на СССР и разбира се лявата полу-интелигенция .... работят "за" пропагандната машина.

  Така направиха медиен преврат на костинбродските избори в България .......
  под мълчаливият поглед на ДСБ-ари и Зелени. За другите е очевадно, че са путинки (АТАКА-БСП-ВМРО-ДПС-ББЦ).

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#5:"barcelonski"]Така направиха медиен преврат на костинбродските избори в България .......
  под мълчаливият поглед на ДСБ-ари и Зелени. За другите е очевадно, че са путинки (АТАКА-БСП-ВМРО-ДПС-ББЦ). [/quote]

  Ми то излиза, че само ГЕРБ са читави. Аз па имам некви спомени, че народа изгони Боко преди края на мандата.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ние може да си пишем, каквото си искаме, ама руснаците вярват на Путин. Поне 70% де. [/quote]
  СЕВЕРОКОРЕЙЦИТЕ вярват на ЦАРСТВАщИТЕ КИМове
  Поне 99.99 %,де
  Стандарта на живот е правопропорционален
  на ВЯРАТА В ЦАРЯ
  Ха-хаааааа

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Весело

  [quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"] народа изгони Боко[/quote]
  ... народът

  Още не съм се събудил на 100%. Трябва кафе.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Руснаците никога не са спирали да бълнуват, че са заобиколени от врагове, просто до преди десетина години бяха твърде гладни и мизерни за да могат изобщо да мислят....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Руснаците са първата нация, унищожена от пропагандата.

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  За да са щастливи руснаците им трябва само враг и водка.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Най-лесно се създават врагове.Ама за да имаш приятели си тябва и акъл.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 13. 13 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#11:"deepblue"]За да са щастливи руснаците им трябва само враг и водка. [/quote]


  А на САЩ само враг.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]излиза, че само ГЕРБ са читави[/quote][quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]некви спомени, че народа изгони Боко[/quote]

  Орално може да го докараш, è "народа" го е изгонил - ама фактите са други.

  Отново е с най-много доверие и гласове.
  Вървим към пълно мнозинство на ГЕРБ.

  Борисов и ГЕРБ имат 2 спрени руски енергийни проекта.
  В следващият мандат или вкарваме ЮП е европейски релси или го спираме.

  - Ферщейн ... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Вярването е едно, а плащането на сметките за това вярване е съвсем друго. Проблемът на Русия , е че в момента се вярва. Още не са пристигнали големите сметки за това. А когато пристигнат тогава и много неща ще се променят. Просто много руснаци не знаят как работи международната политика. И ще го научат отново както го научиха в СССР. Който не се учи от историята, повтаря. Тъй че тези данни са ефимерни. Вярата в Путин ще се смени в момента , в който примката на санкциите се затегне. Жалко за руснаците, но слава богу това не е наш проблем.

 16. 16 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чарли, който не обича БСПдпсАТАКАббц и ТИКВИ!":


  До коментар [#9] от "mtmvb":

  Хайде, хайде.... Американците през няколко години лъжат и мажат народа си, че някой им е враг.
  Обвиниха Русия за какво ли не напоследък, върха на сладоледа бе за Боинга без доказателства. Там им показват какво става в ИУ, за разлика от медиите на запад. Вярват, вярват.

 17. 17 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#5:"barcelonski"]Така направиха медиен преврат на костинбродските избори в България .......
  под мълчаливият поглед на ДСБ-ари и Зелени. [/quote]

  До коментар [#5] от "barcelonski":

  Дубру утро барцелонски. Пак неадекватен.
  Защо ли? За каквото и да стане дума, в случая подкрепата на рашаните за лилипутин, ти все отваряш за вашата гербераска болка наречена "Кос.Бро.". Но май забравяш, че след предишните избори Боце беше на първо място, а? И не състави правителство. Защо ли? Може би щото са "гоуеми пичуи".
  Не забравяй, че в 42-я парламент всички партии бяха с произход БКП, вкл. БоцеИцвинокио.
  И не очаквайте вие герберите, че ние поддръжниците на РБ и ДСБ ще ви харесаме и припознаем за свестни и ще ви приемем.
  НЕ ставате! Дори Боце да има 99,99% сред герберите.
  Хау. Казах.
  Разбра ли мъ?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Руснаците са велик народ,но не могат да се управляват сами! Откакто руснаци "управляват" Русия,(от Хрушчов до днес),тя стремително пропада в бездната!

 19. 19 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#16:"opasno_lud"]Обвиниха Русия за какво ли не напоследък, върха на сладоледа бе за Боинга без доказателства.[/quote]

  До коментар [#16] от "opasno_lud":

  Да бе, да!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Любопитно

  [quote#14:"barcelonski"]Вървим към пълно мнозинство на ГЕРБ.

  Борисов и ГЕРБ имат 2 спрени руски енергийни проекта.
  В следващият мандат или вкарваме ЮП е европейски релси или го спираме.

  - Ферщейн ... ??!! [/quote]

  Нихт ферщанден!

  И кои сте тия вие бе? Кой ще ви избере?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]Прави са.[/quote]
  Те и немците във Фашистка Германия са били прави. И те са били обкръжени от врагове.
  Да ти е ясно. Ако се държиш вражески не се надявай да не ти отвърнат със същото отношение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#4:"Чарли, който не обича БСПдпсАТАКАббц и ТИКВИ!"]И да декларирам - не мразя руснаците само не понасям дребния император и неговата кохорта.
  [/quote]


  Парадоксът е, че без тези които мразиш, Русия вече щеше да е парчетосана, както Турция след първата световна война. И аз не харесвах Путин, най-малко за начина по който обидиха руснаците да го избират, но е факт, той спаси Русия и руското.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Руснаците да спрат да ходят в ЕС, САЩ, Австралия и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Ты меня уважаешь?

  "...цели 44% казват, че светът днес уважава страната им повече"

  Това е от най-забавните им съветски самозаблуди. Но заедно с другите подобни ще ги мобилизира и крепи при заввръщането към дефицита, опашките, лагерите и манифестациите.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#15] от "drake":

  Именно,на руският народ му липсва чувство за единство,да не говорим за онова чувство на гордост от своята раса,което притежават германците,например.
  При първите опасности руският народ просто ще се разпадне! Така както още през първите месеци на Втората световна война милиони руснаци са започнали да се предават и дори са щели и Москва да предадат,но добре че е бил Сталин...

 27. 27 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]Те и немците във Фашистка Германия са били прави. И те са били обкръжени от врагове.[/quote]

  И наистина бяха. Работеха като роби за да плащат на Франция и Англия- до стената бяха притиснати!

 28. 28 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  " , категоричните 61% приемат тезата за заплахата. На мнението, че ги манипулират, са по-малко от една трета (27%)."

  А че, какво да кажат? Страх лозе пази....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Весело

  [quote#14:"barcelonski"]Вървим към пълно мнозинство на ГЕРБ.
  [/quote]
  Хи-хи-хи!
  Голям майтапчия си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Всеки народ, ако му подадеш някаква обща цел, свързана с враг отвън, най-често с комшии, но и въобще, би се литнал. Особено пък руснаците, които не са и няма да изживеят скоро постимперския си комплекс. И не правят разлика - дали ислямисти от Чечения, дали грузинци, дали братя славяни - все едно. За ислямистите - добре. Но от украинците какво искат? Само защото не щат Евразия, под шапката на Русия, а в Европа? А когато Америка и Европа ги защитиха - мразят ни, искат да ни ликвидират. В опасност сме. Трябва да ги победим. Не те нас. Удивително ситуацията напомня навечерието на ІІ световна война. СССР също бил в амок. От вражеското обкръжение. Всички са срещу нас, нали? Да ги насъскаме тогава да се самоизбият. Или те, или ние. А после ще си вземем своето. И го взеха. Така, че не можаха да се оправят, докато накрая СССР рухна. Сега Путин гласи нов СССР. И, всички са срещу него. И пак си взима своето /Крим - наш/ И пак иска да насъска враговете едни срещу други. На теб газ по занижени цени, на теб концесия някаква, на теб поръчка за бойни кораби, на китайците газопровод ще прокарат, без пари, само и само да покажат кукиш на запада... От това страдат руснаците, обаче. Но предпочитат да страдат. Все пак, Крим - наш, нали?

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#27:"kartanomer7"]И наистина бяха. Работеха като роби за да плащат на Франция и Англия- до стената бяха притиснати![/quote]
  Да бе!
  И затова нападнаха……Полша.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#25:"spiegel"]Но заедно с другите подобни ще ги мобилизира и крепи при заввръщането към дефицита, опашките, лагерите и манифестациите.[/quote]


  И кога ще стане това, ангажирайте се с някакви срокове...А то стоим тук дърлим се....

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#32] от "kartanomer7":

  Вече стана.

 34. 34 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#31:"Храбър"]Да бе!
  И затова нападнаха……Полша.[/quote]


  Ами, бяха! Прочети това онова и ще разбереш. Германия до идването на Хитлер беше в хаос.... В такива моменти, човек се хваща и за сламка.

 35. 35 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#21:"barcelonski"]2 проекта спрени от Борисов. [/quote]

  До коментар [#21] от "barcelonski":

  Кои?
  Беляне и ЮП? Ами то ЮП си върви (дори и ореха не го спря), а за Беляне/Уестингхаус не съм сигурен до къде ще го докарат.

  Руснаците имат огромни претенции към България и дори Боце няма да устои на рублите им. Показа го в предишния си мандат.
  Докато Путин ръководи нещата в Раша, в България ще се случват "странни неща". Добре, че парите ни свършиха за такива разточителни проекти, а и има вече заченки на гражданско общество.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 36. 36 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трудно проумяват, че когато всички се движат срещу теб, най-вероятно шофираш в погрешното платно. И да са обкръжени от врагове, макар че това е силна дума засега, сами си ги създадоха.

  Свобода за Надежда Савченко!
 37. 37 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#17:"Чарли, който не обича БСПдпсАТАКАббц и ТИКВИ!"]НЕ ставате! Дори Боце да има 99,99% сред герберите. [/quote]

  Партията на нагаждьов и приближенски.

  Работя в колектив от 15 човека, от които ЕДИН е привърженик на ГЕРБ и той е пенсиониран офицер.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#21] от "barcelonski":

  Питам те сериозно,кои руски проекти е спрял Борисов?! Руският реактор ние ще го купим! Т.е. всичко,което сме обещали на руснаците...! (Останалите неща за "Белене" ако си спомняш са немски и френски-и те няма да ни търсят отговорност за тях.)
  А Бургас-Александрополис си беше мъртвороден...
  И още,Борисов е "За" Южен поток! Та какво ми разправяш...?

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Siege mentality.

  Както неведнъж съм казвал, на руснака му трябват три неща, за да се чувства пълноценен:
  1. Водка
  2. Вожд и
  3. Враг.

  Сега Путин ще им обясни, че магазините са празни, защото ... световният империализъм, антиправославният заговор, войната срещу славянството (нищо, че украинците също са православни, както и поляците са славяни), НО! - Русия има ракети, танкове, подводници, тъй че, тавариши, поглъщайте кукурузен лебец с картошки и повечко градус за радост, а ние ще накривим на империалистическите фермери Стетсън шапката.

  Добре, че не сме руснаци...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  На Русия й трябва враг за съществува. Успяха да си създадат такъв

 42. 42 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#26:"deaf"],да не говорим за онова чувство на гордост от своята раса,което притежават германците,например. [/quote]


  Да не искате да кажете, че расата на негрите трябва да изпитва комплекси пред „германската раса“...

 43. 43 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#35:"Чарли, който не обича БСПдпсАТАКАббц и ТИКВИ!"]Ами то ЮП си върви (дори и ореха не го спря), а за Беляне/Уестингхаус не съм сигурен до къде ще го докарат. [/quote]Борисов спря Бургас-Александруполис.
  Борисов спря Белене и затова му спретнаха, "народни бунтове", референдум, костинбродски избори като вие десеберастите мълàхте като г'зове по време на преврата.
  Затова си върви Белене ...... заради преврата и менажмента ма мутрата орешарски.
  ЮП или влиза в европейски релси или ще последва съдбата на другите 2 спрени от Борисов рашистки енергийни проекти.

  - Анадъм Му ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 44. 44 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Хубава снимка... Бас хващам, че увековечените на нея са партийни активисти и държавни служители от тези, дето смятат, че санкциите няма да ги засегнат. Ма, то берьозки се не ядат...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]Прави са.- цитат на коментар #1 от “socialen”

  Те и немците във Фашистка Германия са били прави. И те са били обкръжени от врагове.
  Да ти е ясно. Ако се държиш вражески не се надявай да не ти отвърнат със същото отношение. [/quote]
  Те жадуваха реванш за ПСВ.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#25:"spiegel"]"...цели 44% казват, че светът днес уважава страната им повече"

  Това е от най-забавните им съветски самозаблуди. [/quote]

  Руснакът не иска дори да го уважават толкова, колкото да се боят от него.

  Много пъти съм спорил с русофили и винаги им задавам един и същ въпрос: добре де, другари, ЗАЩО трябва да обичам Русия?

  На което максимум на третото изречение (обикновено първото е за "освободителите", второто е за газа) ми се казва: А ти знаеш ли какво ще стане, като полетят ракетите, ти знаеш ли колко гигатона ядрени бойни глави има Русия, ти знаеш ли като тръгнат танковите колони и т.н., и т.н.

  Значи аз трябва да ОБИЧАМ Русия не за друго, а защото може да ми спре газа и да ме изпари в ядрен апокалипсис?!

  Доста Оруеловско звучи (не вярвам червените фуражки, които не са чели Оруел, но допреди 25 години имаха право да АРЕСТУВАТ ония, които са го чели, да си спомнят финала на 1984, така че последната ми забележка не се отнася за тях - пропуснете я, другари, нищо не сте загубили).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#41:"stanislavdi"]На Русия й трябва враг за съществува. Успяха да си създадат такъв
  [/quote]


  Още една лъжа! Пазарът на енергия и суровини е във възходи и те можеха спокойно да си живуркат. На тях сътресения не им бяха нужни... Те държат в ръцете си „истинските неща“-огромна територия, неизчерпаем ресурс!

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Одобрението в началото на август за президента Владимир Путин е достигнало 87% - почти колкото абсолютния максимум от 88% по време на войната с Грузия през 2008г. От анексирането на Крим на 18 март рейтингът му не е падал под 80%. За същия период над 60% остава одобрението за премиера Дмитрий Медведев, който през август достига пик от 71%.
  [/quote]
  По времето на войната в Грузия президент беше Медведев. Ако сега наистина рейтинга на Путин е толкова висок, руснаците имат голям проблем след като още не са го осъдили за това че предава Новорусия на унищожение от Киевската хунта. Време е да мислят за смяната му защото човечето вече става вредно с мегаломанското му самомнение че всичко в Русия става само благодарение на неговата заповед от пуска на новата ракета Ангара до платформата за проучване на нефт в Арктика.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#27:"kartanomer7"]И наистина бяха. Работеха като роби за да плащат на Франция и Англия- до стената бяха притиснати![/quote]
  Тия, руснаците, да не мислиш, че няма да живеят и работят като роби за да плащат на Украйна? Като стой та гледай как ще плащат

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#38] от "kartanomer7":

  Германският народ НЯМА комплекси,а единствено угризения на съвестта за изтребените евреи! Но днес Германия и Израел са...истински приятели...!

 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#48:"kartanomer7"]Те държат в ръцете си „истинските неща“-огромна територия, неизчерпаем ресурс![/quote]
  А сега ми кажи за какво им беше Крим?

 53. 53 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че да наказваш някого, без основание не е израз на "приятелство". А всички страни от ЕС, САЩ, Канада, ... въведоха наказания на Русия, без да има никакви доказателства (поне аз не съм видял някой да е публикувал такива), че тя има отношение към събитията в Украйна?
  В тази връзка, понятието "недружественый" , което използват руснаците в този случай, не е еквивалентно на "неприятел". В руския език си има дума "неприятель". По-точен превод е "страни, които не са настроени приятелски".
  За сметка на това тези страни подкрепят и въоръжават държава, където ръкопляскаха на убийството на мирни хора в Одеса. Супер морално и демократично е да гориш живо хора! Вече имаше един такъв демократ, който през 1938 г. получи пълна подкрепа от демократичните Англия и Франция да окупира Чехия. Историята просто се повтаря със същите герои!

 54. 54 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#50:"stanislavdi"]Тия, руснаците, да не мислиш, че няма да живеят и работят като роби за да плащат на Украйна? Като стой та гледай как ще плащат[/quote]


  Дано стане в обозримото бъдеще, та да се куртулишите... Аз в обозримото бъдеще имам шанс да спечеля от тотото поне няколко милиона. Работя по въпроса!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#50] от "stanislavdi":

  Вицът на седмицата!

 57. 57 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#53:"fokusnik"]...Русия, без да има никакви доказателства (поне аз не съм видял някой да е публикувал такива), че тя има отношение към събитията в Украйна? [/quote]

  От украинска територия Крим се преврна в руска... та... за какви доказателства се оглеждате, всъщност?

  Свобода за Надежда Савченко!
 58. 58 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#52:"stanislavdi"]А сега ми кажи за какво им беше Крим?
  [/quote]


  Нужен е за тяхната сигурност! Както например американците притичаха до Панама и прибраха в чувал генерал Нориега. А за Крим са се лели потоци руска кръв, че беше в пределите на Украйна, се чисто административно деление...

 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#42] от "kartanomer7":

  Негрите в САЩ обаче,все повече ми се издигат в очите! Изпратиха негър в космоса,(покажи ми български циганин като космонавт?!),един от най-добрите американски генерали е негър-Колин Паулъл,музиката-Майкъл Джексън е безсмъртен,и Лайнъл Ричи...

 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Весело

  За тези, които мислят, че в Русия всичко е пропаганда, само ще спомена за запазените паспорти на терористите, взривили със самолети световният търговски център! А вътре в това време не е имало нито един ционист! Сваленият Боинг и вчерашните прихванати разговори на опълченците?! Провокация след провокация и пропаганда на която би завидял и емблематичния чичко Йозеф Гьобелс- това е западаща англосаксоюдомасония! Дерзайте и плюйте срещу Русия! Тя ще мине и без моцарелата и френският патешки дроб, отгледан в България впрочем!

 61. 61 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Весело

  "Вече ни уважават".....
  " през юли 2014г. цели 44% казват, че светът днес уважава страната им повече."

  Това много прилича на кръчмарското дървене след три ракии: /поне/
  Ти сеа, мен уважааш ли ме?
  На сутринта, както е известно махмурлука е жесток, особенно , ако е придружен с няколко синявици, за които няма спомен.

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#60:"Гражданин"]А вътре в това време не е имало нито един ционист![/quote]

  Докато има наивни хора, които вярват в подобни измислици, ще има и тарикати, които да ги разпространяват.


  [quote#60:"Гражданин"]... това е западаща англосаксоюдомасония! [/quote]

  Ти си щастлив човек - всичко в живота ти е ясно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кой вече не стана враг на Русия? Целият соц.лагер. Отделно старите врагове от Студената война. Отделно бившите републики- Литва, Латвия, Естония, Молдова, Украйна, Грузия. Руснаците между две напивания трябва сериозно да се замислят защо?

 64. 64 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  И самата анкета това подсказва - че за руснаците да те уважават означава да се страхуват от теб (в частния случай - да пият заедно с теб). Дълбоко деформирано и комплексирано общество, което познава само тиранията и нищо друго.

 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#58:"kartanomer7"]Нужен е за тяхната сигурност![/quote]
  За осигуряване на сигурност си имат атомни бомби. И сега като имат Крим имат целия свят за враг и им е по-сигурно? Стига бе? Волгин, ти ли си? Само той има такива тъпи размисли

 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#63:"gozambo"]Кой вече не стана враг на Русия?[/quote]

  Руснаците може да не са в състояние да прооизведат едно сгъваемо джобно ножче, но врагове произвеждат с десетки милиони.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всеки народ заслужава управниците си.
  Докато пропагандната машина на Кремъл успява да зомбира 2/3 от хората, да им внуши че престъпната войнстваща агресия на империалистическа путинова Русия към околните държави е "справедлива" и масата руснаци са абсолютно заблудени за собствената си държава и за околния свят, руснаците ще бъдат 100 години назад в застоя си.
  Русия е обречена със сегашния си олигархично-диктаторски модел , защото освен пропаганда, не е в състояние да развива никаква материална и духовна култура . Ще трябват десетилетия, за да се преодолеят щетите, които Путин нанася на Русия чрез връщането й към тоталитаризма.

 68. 68 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво мислиш е едно, какво казваш съвсем друго! Руснаците имат горчив опит вече един век и трудно ще повярват на социологически агенции. Че кой знае дали после няма да се наложи да плащат скъпо за искреността си. Същото е и със Сев. Корея. Същото би било и у нас преди 10-ти ноември.

 69. 69 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 836 Неутрално

  " Болшевиките сами си създават трудности, които успешно преодоляват.".Чърчил

  Този феномен и водката разбира се крепили продължават да крепят рейтинга на руските управниците .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 70. 70 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То и ние трябва да ги газглеждаме като врагове.Причиняват ни само вреди

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#67:"roum"]Русия е обречена със сегашния си олигархично-диктаторски модел , защото освен пропаганда, не е в състояние да развива никаква материална и духовна култура .[/quote]

  Винаги съм се учудвал на изключителната ПРИМИТИВНОСТ на руската пропаганда. Когато човек чете новинарски статии и "анализи" в проправителствените вестници, издържани в духа на Брежневското сенилно противопоставяне на неизбежното, той си задава въпроса: Е, КОЙ би повярвал на тия буламачи?! Та те са ОБИДНИ за интелигентността!

  Ами ... явно руснаците им вярват. Такова им е нивото...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "stanislavdi":

  Бомбите са единствената причина възпираща военния конфликт да стане мащабен.
  Хайде сега кажи защо им бе на САЩ база в Косово? Обясни колко е стратегическо мястото, че да се издигне база там.

 73. 73 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#53] от "fokusnik":

  не, историята не се повтаря като фарс. просто защото днес западния свят категорично не позволява на кремълския адолф да анексира съседни територии и да заплашва сигурността или директно да нахлува и дестабилизира съседни държави.

  Путин и неговата клика и техните съветски амбиции трябва да изхвърчат от Кремъл завинаги!

  РЕФОРМИ !
 74. 74 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#63:"gozambo"]Кой вече не стана враг на Русия? Целият соц.лагер. Отделно старите врагове от Студената война. Отделно бившите републики- Литва, Латвия, Естония, Молдова, Украйна, Грузия. Руснаците между две напивания трябва сериозно да се замислят защо?[/quote]
  Винаги съм искал да направя едно сравнение: САЩ граничат с Мексико и Канада. Канада е страната с един от най-високите стандарти на живот, Мексико настига Китай като интерес за инвестиции. От друга страна Русия граничи със страни в които, заради руската намеса, няма сигурност, няма икономика. Има само страх. Та достатъчно показателно е това сравнение

 75. 75 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#66:"Norman Granz"]Руснаците може да не са в състояние да прооизведат едно сгъваемо джобно ножче, но [/quote]

  - първи изстреляха изкуствен спътник;
  - първи изпратиха космонавт;
  - първи излязоха в открития Космос;
  - първи изпратиха жена космонавт.

  Може още много, ама и това стига.
  А, и между другото, кой ли не е започвал война срещу тях без предизвикателство от руска страна. И никой не е прокопсал де!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 76. 76 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#74] от "stanislavdi":

  И страната наблизо която показа среден пръст на САЩ, защото не иска да е техна марионетка получи ембарго.
  Като заговори за техни съседи...

 77. 77 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Само ще постна линкче към статия на Gabor Steingart в Handelsblatt, а кой е той и какъв е сами ще откриете. В края на статията има линкове с превод на английски и руски за любознателните. Интересно, че тя е от 8 август но капитал са се посвенили да преведат от водещото немско бизнес-издание, защо ли?
  http://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/politik-der-eskalation-der-irrweg-des-westens-seite-all/10308844-all.html

 78. 78 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#72:"opasno_lud"]Бомбите са единствената причина възпираща военния конфликт да стане мащабен.[/quote]
  Знаеш ли, до преди две години (преди да измислят онази глупост таможний союз) вярвах, че руснаците до 10 години трябва и ще се присъединят към ЕС. Вярвах, че младите не помнят противопоставянето Русия vs. целия свят. И че няма да одобрят ново такова противопоставяне

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#34:"kartanomer7"]Прочети това онова и ще разбереш. Германия до идването на Хитлер беше в хаос...[/quote]
  Абе така е, но причините едва ли са за извинение на германците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#60] от "Гражданин":

  Айде спрете с глупостите. Това, че ционистите спретнаха 11-ти септември отдавна не е тайна.
  Тук обаче става въпрос за анексиране на чужда територия. Мислиш ли, че унгарците в Трансилвания, примерно, не искат да се присъединят към Унгария?
  На Путин му трябваше Крим заради шелфа-богат на газ и нефт.
  И той си го взе.
  Колкото до руснаците, на тях винаги са им посочвали външни и вътрешни врагове. Ясно е защо.Това не им пречи обаче да се заселват, след като забогатеят разбира се, в така омразния им Запад, нали!
  Това, че не произвеждат почти нищо е факт. И защо е така?
  Ресурси ли нямат? Мозъци ли нямат? Защо?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  Много интерестно, кутевчета, четете ли:

  "Лев Гудков от "Левада център" посочва, че в това има особен парадокс, защото руснаците възприемат Америка като утопия -пример за всичко, което биха искали да имат в родината си. "Постоянното традиционно съперничество с тази страна е станало важно за идентификацията ни и като цяло отношението към САЩ е добро, но върху него е наложен ефектът от пропагандата", коментира той пред в."Ведомости". "

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 83 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Руснаците спират да се возят на вападни автомобили, спират на купуват западни стоки и да ходят на екскурзии на запад и проблемът е решен. А дано,ама надали.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Като винаги малко се изхвърлят руснаците преиграват, "обкръени от врагове", едва ли, САЩ определено враг, страните от ЕС почти, неохотно, но какъв враг на Русия са България, Турция, Казахстан, Китай, Индия, Япония.... ?
  А на територията на днешна Украйна винаги еимало предатели на православието и славянството, да си припомним Мазепа, или Скоропадски например ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#75] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


  [quote#75:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]А, и между другото, кой ли не е започвал война срещу тях без предизвикателство от руска страна. И никой не е прокопсал де! [/quote]

  Примерно, Финландия, 1940 г, България през 1916 и през 1944, Полша...Да изброявам ли още?

 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#80:"valin"]Това, че ционистите спретнаха 11-ти септември отдавна не е тайна.[/quote]

  Както и че вътре в земното кълбо има второ, много по-голямо от външното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Всъщност има нещо вярно в твърдението, че раша е заобиколена от врагове, в буквалния смисъл. Всички държави, които граничат с раша я ненавиждат. Никой не иска да има за съсед буйстващ пияница бабаит, който всеки ден пребива жена си, а когато му скимне идва у вас и си взема каквото иска.

  Това, че раша имала потребност да се сравнява със САЩ няма как да го разбера, а то било станало част от техния национален идентитет. Това обяснява защо и форумите мурзилки убедено и винаги вкарват САЩ (бият негрите) като неоспорим аргумент във всеки коментар. Такова сравнение е абсурдно и може да буди само смях. Американците никак, ама никак не се интересуват от раша. Още пък по-малко се страхуват. Сегашният американски президент нарече раша "регионална сила", която "не произвежда нищо". Аз не намирам враждебно настроение в тези думи, а пренебрежение, което на фона на смешните подскоци на джуджето в кремъл да бъде забелязано на всяка цена, е уместно.

  zenrus.ru
 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Така е, великата съветска страна с бодри крачки се приближава към модела на общество в Северна Корея!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Вече дори не ми е жал за обикновените руснаци. Нищо не са научили от историята. Настъпват една и съща мотика повече от две пъти...

 92. 92 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Диктатурата не може да съществува без враг, външен и вътрешен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 93. 93 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Обикновен рашизъм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 94. 94 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#0:"Русия"]Обкръжени сме от врагове[/quote]Не знам колко хора осъзнават какво означава това.
  Това означава скоро няма да има промяна в политиката на Русия по отношение на "Запада". Нещо доста неприятно за него като се има предвид, че той е силно зависим от ресурсите. И тук вероятно повечето се сещат за нефт и газ. Проблема е друг. Реиндустриализацията на "запада" е в пряка зависимост от технологичното производство, а то от своя страна от редица ресурси свързани с него. Ключова роля имат "редките метали".
  Китай държи около 97% от производството и чрез редица приоми, като високи износни мита и ограничаване на производството по "екологични" причини създава дефицит извън границите си и по този начин задържа производството на технологични изделия на своя територия. Единствената държава разполагаща с достатъчно ресурси за да се разбие монопола на Китай е Русия. Русия в лицето на сегашното ръководство не е склонно да допусне западни конпании до ресурсите, които тя така или иначе на разработва.
  За да се промени това е необходимо цялостна промяна в политиката на Русия, а тя е невъзможна при това управление.
  Така сегашната ситуация в Украйна може да се разглежда като атака срещу едно неудобно управление. Въпроса е дали ефекта няма да е обратен.
  Бъдещето ще покаже.

 95. 95 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Просто зрее Красньй Майдан.
  Скоро!

  the more we learn, the more we die...
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Руснаците правят същата грешка каквато и герберите:

  "..Украйна - предателят на славянството.." - това изказване демонстрира тоталната заблуба у путиновци, че те са единствените носители на славянството. Всички останали не са точно славяни и поради това нямат право да имат различно от руското мнение и желания.
  Да ме извиняват ама не е така….

  Същото правят и герберите. Те казват - който не се съгласява с нас, не е десен (друг е въпросът, че ГЕРБ трудно могат да бъдат признати за десни). Е да ме извиняват, ама дори и с голяма мъка да ги признаем за десни, ненормално е винаги да са прави…..Още повече след като за всички е очевадно непрекъснатото отмятане на Борисов. Ами дайте право на останалите да имат собствено мнение по който и да е въпрос…..Особено в случаите, в които герберите имат икономически интереси, а те се отнасят до бъдещето на България и нейната независимост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Като е така, какво търсят из цяла Европа? Плъзнали са като мравки, но не си стоят в любимата Русия. Айде да се махат и от България тогава, че освен мюсюлмани и руснаци и румънци, други трудно се срещат по земите ни!

  Да живее България и българският народ.
 98. 98 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#58] от "kartanomer7":

  ....... А за Крим са се лели потоци руска кръв......За Македония са се лели потоци българска,ама не сме тръгнали да „освобождаваме„ нали?

 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#77:"abee"]Само ще постна линкче към статия на Gabor Steingart в Handelsblatt,[/quote]

  Ето и коментарът за тази статия в Эхо Москвы:
  http://www.echo.msk.ru/blog/k_borovoi/1376960-echo/
  Немецкая газета Handelsblatt напечатала пропутинскую статью на РУССКОМ ЯЗЫКЕ.

  Именно так: немецкая газета одну статью на русском языке.

  http://www.handelsblatt.com/politik/international/essay-in-russisch-/10309542.html

  Известно, что для Путина такие статьи особенно в немецкой прессе, слаще меда.
  И, заодно, сообщение простым гражданам России:
  "Наши немцы такую муру читать не будут, а вам - как раз".
  Ну, и стыдно впаривать такое творчество немцам.
  А русские, говорят, во все поверят, что им по телевизору сообщат.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#94:"ala_bala"]Това означава скоро няма да има промяна в политиката на Русия по отношение на "Запада". [/quote]
  Ама не е само по отношение на "Запада".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK