Едно наум: Със санкциите започва деколонизацията на Русия

Ферма за 800 крави в село Петровское на 90 км северно от Санкт Петербург, открита в деня, когато влязоха в сила руските санкции срещу западното земеделие и животновъдство.

© Reuters

Ферма за 800 крави в село Петровское на 90 км северно от Санкт Петербург, открита в деня, когато влязоха в сила руските санкции срещу западното земеделие и животновъдство.В рубриката "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум.


Пълният текст, който ви предлагаме, е от блога на руския журналист от украински произход Максим Шевченко. Той коментира контрасанкциите, които Русия наложи тази седмица за храни и суровини от САЩ и ЕС под заглавие "Земеделските санкции срещу Запада са начало на деколонизацията на Русия".


Шевченко е преподавател по масови медии и журналистика и е бивш кореспондент на "Независимая газета" в горещи точки като Афганистан, Пакистан, Чечения, Дагестан, Югославия. През 2008-2012 година е член на Обществената палата на Руската федерация, а в момента е член на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека към президента на Русия.
Аргументите на Шевченко се срещат тези дни във водещите медии, контролирани от държавата или симпатизиращи на управляващите. Подобни тези са критикувани като изблик на патриотизъм, неразбиращ как е устроена и обвързана съвременната икономика и как замесването по принуда и то незабавно обикновено води до по-ниско качество и по-високи цени.


"Продоволствените санкции, въведени от Русия против САЩ, ЕС, Канада и Австралия, закъсняха с 15 години.


Но по-добре късно, отколкото никога!


Такова решение очаквахме отдавна и вече се уморихме да се надяваме, че ще се появи. За изминалото време руското нечерноземно село (бивша опора на собствено руската православна цивилизация) практически умря и деградира.


Губернаторите на черноземните губернии се молеха и опитваха да докажат необходимостта от фиксирането на високи цени за изкупуване на продукцията и обуздаване на пазарните спекуланти. И бяха принуждавани да изнасят много от произведеното (особено зърното) - само така можеше да се оцелее.


Северен Кавказ се задъхваше от невъзможност да достави месото и млякото си на пазарите в Москва и другите големи градове (всичко беше задръстено с дъмпингово замразено свинско и говеждо). В резултат на това за последните няколко години броят на главите добитък намаля при общ ръст на пазарното търсене.


Пасбищата се разораваха и сееха с рапица и зърно, което пак засилваха за износ. Поволжието, Южен Сибир, дори Татарстан практически бяха лишени от достъп до пазарите на мегаполисите.


Всички продоволствени пазари с усилията на Скринник (бел. ред. Елена Скринник е първата жена, министър на земеделието, 2009-2012 г.) и цялата тази престъпна групировка от спекуланти бяха дадени в ръцете на международни посредници, имащи възможности да получават евтини кредити (2-4%) и масово да купуват евтина продукция.


В същото време в Русия (знам поне как е в южните части) само рушветът за получаване на заем от някои държавни банки, на които е възложено именно да финансират селското стопанство, стигаше до 15% от сумата. Не говоря за бандитските проценти на самия кредит - 12% и нагоре.


Млякото и млечните продукти се унищожаваха в зародиш от монополисти като "Данон" и "Вимбилдан", свалящи изкупните цени с огромни обеми соево мляко. Млечните продукти със срок на годност по 20-ина дни са чиста отрова.


Но това бе изгодно на спекулантите и монополистите. На колонизаторите.


И така е практически във всеки сектор на селското стопанство.


Заливаха ни в генномодифицирани говна.


Русия е превърната фактически в колониална страна, където Западът изливаше евтините остатъци от производството си.


Заливаха ни с огромни обеми. Със съучастието на управляващия елит, имащ своя дял в унищожаването на народите на Русия и на тяхната селскостопанска икономическа база.


А именно селото дава максималния демографски приръст на коренното население.


По този начин аграрната политика на правителството до неотдавна беше просто елемент от войната срещу народите на Русия, елемент от истински геноцид.


Махатма Ганди, с когото в началото на века толкова искаше да си поговори Путин, заради същата такава политика на Великобритания в Индия, разоряваща индийското производство на тъкани, призова към всеобща стачка и на улиците излязоха милиони тъкачи.


Днес всички сили трябва да се хвърлят за възстановяване на селското стопанство.


За това е необходимо:
- контрол над запазването на високи изкупни цени за руските производители;
- плътен контрол на търговските мрежи, трупащи свръхпечалба заради монополизма и изкуственото завишаване на цените спрямо изкупните  - разликата достига стотици проценти!
- одит на цялата банкова сфера, работеща със селското стопанство и сваляне на лихвите по кредитите до разумни нива;
- масово държавно дотиране на руското селско стопанство;
- възстановяване на потребителските кооперации и на системите за държавни поръчки.


Сега имаме уникална възможност да нанесем удар по господството на международните финансови и продоволствени спекуланти в Русия.


Възстановяването на отечественото селско стопанство всъщност е реалната деколонизация на страната.


Правителството и президентът направиха първата крачка - трябва бързо и точно да продължим напред!


Тези, които са против, са истинските врагове на страната и нейните народи."

Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пасбищата се разораваха и сееха с рапица и зърно, което пак засилваха за износ.


  -------------------
  Колко познато. Същата схема на източване на държавността се прилага и в България.

 2. 2 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  чета и се чудя , ами кой ви пречи да си развивате икономиката и ви кара да се държите като някое петролно емирство бе, пак западните капиталисти ви виновни, ми произвеждайте каквото си искате

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 3. 3 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Вероятно контрасанкциите ще имат ефект на стимулиране на руското производство. Русия има огромен потенциал за земеделие и животновъдство. При територията й и природните дадености може да изхранва население, далеч по-голямо от населението на Русия. Но при всички случаи ще им трябва внос, докато се задвижи механизма - вероятно от Латинска Америка. За да предприемат такава мярка със сигурност са обмисляли по какъв начин ще компенсират вноса.

 4. 4 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пореден напън да се докажат, като самодостатъчни и независими. Само, че подобни държави в 21-и век няма. Ще ядат отново лоша храна, но този път патриотично!

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#1:"kartanomer7"]Пасбищата се разораваха и сееха с рапица и зърно, което пак засилваха за износ.
  -------------------
  Колко познато. Същата схема на източване на държавността се прилага и в България.[/quote]

  Според мен рапицата, в сравнение с обикновената тревица по пасбищата) като храна за говедата би повишила надоя на мляко.

  И какво по дяволите имат пасбищата с ……"источването" на държавността?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И ние се оплакваме от нещо подобно, но ни обясняват, че така е при глобализацията. Или намираш друго решение, или се примиряваш.

 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  В Русия по данни на Левада център най-малкото повишение на цените е на пилешкото със САМО 10%. Средното е 20%. На някои продукти от първа необходимост - 30%. Това е от вчерашния книжен вестник СЕГА.

  20% средно увеличение. Тук ако с 5% скочат цените стават революции. За средният руснка , който живее бедно и дава над 70% от парите си за храна 20% увеличение означава 15% нетно намаление на заплатата.

  Ако до вчера сте работили за 1000 лева от днес вече работите за 850. Всичко друго си е същото

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И в България има Данон, но си имаме и десетки видове млека и млечни продукти. Много от тях са от малки местни производители и дори не "излизат" извън района на производство. А спрямо малка България, Данон е много по-мощен, отколкото спрямо Огромна Русия. Явно проблемът е в Русия.

  Освен всичко друго, интересно как със същото ръководство ще се справят с проблемите, процъфтяващи през последните 15 години?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пълни глупости е написал този мужик....
  Руското село никога не може да задоволи Русия, дори с елементарни стоки....
  Дори пълна забрана да въведе Москва за вноса на всякакви храни, руското селско стопанство няма за може да компенсира..
  Проблемът тук е един - СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗЕМЯТА.
  Тя е държавна и се дава да се обработва на големите заводи, които гледат на селското стопанство като вторично занимание и бреме... Та Ген. директора, отделя стотина работници то завода за танкове и им заповядва то утре да яхват комбайна.. Феодално и неефективно... След година дефицитът на хранителни стоки в Русия ще е пълен....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 11. 11 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Гневно

  Срам! Да си украинец, да се казваш Шевченко (нямам предвид футболиста) и да подкрепяш Русия... Все едно в България да се казваш Ботев и да подкрепяш ислямистката политика на Ердоган.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  Русия е превърната фактически в колониална страна, където Западът изливаше евтините остатъци от производството си.
  –––––––––––––––––––
  Все едно че чета Волен Сидеров...
  Жалка руска пропаганда!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Весело

  Мила родна картинка на червени милионери ревящи за пари з тия опорни точки. Тоест идеята е да задължим хората да купуват стоката на правилните дрОгари , при това за толкова пари , колкото им трябват на тях : ): )


  контрол над запазването на високи изкупни цени за руските производители;
  - плътен контрол на търговските мрежи, трупащи свръхпечалба заради монополизма и изкуственото завишаване на цените спрямо изкупните разликата достига стотици проценти!
  - одит на цялата банкова сфера, работеща със селското стопанство и сваляне на лихвите по кредитите до разумни нива;
  - масово държавно дотиране на руското селско стопанство;
  - възстановяване на потребителските кооперации и на системите за държавни поръчки.


  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В същност едва ли контрасанкциите ще променят икономическата логика и ще превърнат едно неефективно стопанство в ефективно. Това не става с постановления и укази. Санкциите рано или късно ще бъдат отменени и месните производители пак ще бъдат натикани в ъгъла ако не променят начина на работа.
  Логиката на тези санкции е друга. Те едва ли биха могли да затормозят съществено икономиката на "запада". Това е по-скоро атака срещу възможността западна Украйна да реализира износ за ЕС и други подкрепящи ги държави. След като срина промишления Изток, Украйна не ще може да разчита и на аграрния запад. Така ще загуби възможност за макар и малки свежи валутни постъпления. Потенциалните алтернативи на Руския пазар ще са заети с реализацията на собствената си продукция.
  Целта е при провал на тазгодишната реколта, това да се натекне на тези дето вярваха в западната алтернатива на руския пазар.

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  На теория добре, да видим как ще стане на практика..

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#2:"stg"]ми произвеждайте каквото си искате[/quote]

  За да прошзвеждаш нещо, трябва най-напред да го създадеш като концепция, да му намериш приложение, после да инвестираш в разработката на работещ модел (прототип), после да гу пуснеш в серийно производство, да създадеш Quality Assurance, да поддържашQuality Control, така че първата бройка и милион и първата да са абсолютно идентични, а частите им - вазимозаменяеми, да завоюваш световни пазари и пр., и пр.

  Къде-къде по-лесно е да се налочиш от 8 сутринта, да пуснеш Кашпировски по телевизията, или да отвориш в. "Правда", където да ти обяснят, че си беден, защото юдео-масонският заговор срещу православието е пуснал пипала и твоята, отдалечена на 10,000 версти от Москва, деревня.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#10:"mtmvb"]Тя е държавна и се дава да се обработва на големите заводи, които гледат на селското стопанство като вторично занимание и бреме... [/quote]
  Демек същото безхаберие и незаинтересованост като едно време в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Весело

  Бурни ръкопляскания от страна на Волен Сидеров и неговите приближени!
  Такива статии са мехлем за душата на ранно пенсионираните ни сънародници от народната армия,които хранят по две кокошки и дават акъл наляво и надясно как във всеки магазин трябва да бъде поставен по един с шмайзер за да следи за спекуланти.

 20. 20 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#3:"teridan"]Вероятно контрасанкциите ще имат ефект на стимулиране на руското производство.[/quote]
  като си спомням какво беше съветското производство, което ни натрапваха 50 години, не съм особено голям оптимист

  zenrus.ru
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Човекът си иска както беше в СССР.
  Но ние помним СССР. Празни магазини. Всичко се изкупва от хора наредени на опашка минути след като е докарано с камиона.
  Имаше и непразни магазини, където на абсолютно всички рафтове беше наредена само един вид консерва. За разнообразие тези еднакви консерви ги подреждаха в различни красиви фигурки. Нещо като художествено творчество с мизерията.

  подпис
 22. 22 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 489 Весело

  "молеха и опитваха да докажат необходимостта от фиксирането на високи цени за изкупуване на продукцията и обуздаване на пазарните спекуланти" - хахаха, тези съвсем скоро ще сее захванат отново да строят комунизма - до 10 г и пак ще се влачат по корем или пред ИМФ или пред Китайците за заеми....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 23. 23 Профил на kartanomer7
  kartanomer7
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#5:"Храбър"]И какво по дяволите имат пасбищата с ……"источването" на държавността?[/quote]


  Ами, имат. С акцентиране върху отглеждане зърнени култури, колкото и парадоксално се убиват селата. Хората се изселват поради липса на работна ръка. А е факт, че в селата раждаемостта винаги е била по-висока.Отделно се изнася продукт с ниска добавена стойност.

 24. 24 Профил на Трол Седерюга
  Трол Седерюга
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информация, откъси от материали, изказвания и други, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се."

  Тролове седерюги, радостта ми няма край и бурно и афектирано ръкопляскам! Новите опорни точки пристигнаха! Те сега се свърши с Русия!

  Тролиш ли, тролиш ли, дядо попе?
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Все пак имам и вкусни спомени от СССР. Вкусен сладолед продаваха по улиците оформени на калъпчета като сапун за пране - и на вид като сапун за пране, но вкусен.
  Можеше да изпиеш стъклена чаша квас измита с две капки вода пред очите ти.

  подпис
 26. 26 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Съветската пропаганда в действие и то през 2014 година.

 27. 27 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Отдавна не бях чел толкова малоумно нещо... Но така е когато не особено интелигентни евтини пропагандатори се опитват да вържат някаква мисъл на икономически теми.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  В СССР аз ходех в командировки в разни военни обекти. На фона на празните магазини там ни посрещаха с невероятно изобилие на мезета и риби. Никога преди това и дори сега не съм виждал такива риби.
  Това е СССР изобилие за тези които викат слава на СССР и мизерия на строителите на СССР.

  подпис
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Според автора, причината за неспособността на руското селско стопанство да задоволи вътрешния пазар, е външна - глобализацията.
  Не знам колко време ще продължат санкциите, но ще чакам същият автор да сподели с нас резултатите на руското селскостопанско производство след спирането на вноса.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Гневно

  До коментар [#27] от "The Shadow":
  "Отдавна не бях чел толкова малоумно нещо... "

  А питаш ли ме мен дето съм го преживял.

  подпис
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Това ще даде много силен тласък на местното производство. Ако го съчетаят с ниска корупция и добро правосъдие ще имат голям ръст. И свободен финансов ресурс.
  Със сигурурност ще повишат качеството на храната.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  През лятото на 2014г. руснаците откриха растениевъдството и животновъдството,а през зимата на 2014г. установиха,че растенията и животните умират при много ниски температури.


 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Русия никога не е изнасяла жито , винаги е внасяла ,защото никога не е произвела достатъчно дори за собствената си вътрешна консумация. И сега внася главно от Казахстан, Украйна , а посадъчния материал е от Германия и без тези страни ще закъса сериозно. Да не говорим за възходящия внос на сирене (всякакво, не само Маскарпоне и Пармезан) , масло, месо
  Те всъщност трудно изхранват собственото си население и са колониална страна на техните си комунисти , не на някой друг....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Има противоречие в статията. На кого принадлежи, кой е собственикът на земята в Русия? Кой може да построи фермата от снимката? Като отговорят на тези въпроси, ще подкарат и селското си стопанство. Мужикът не бил ден свободен, камо ли да притежава земя, каквато в Русия има в изобилие. Всичко е поделено "как положено "! "Партия решила всьо "! Кому надо, кому не надо!
  Москва пак пламти, пак блести !
  Данон виновен, и Костов, също като у нас!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Те руснаците са лесни, отърваха се от скапаните домати.

  Ми ние?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Скоро ще ревнат, като видят празните си магазини. Не е далеч денят, в който на руснаците ще бъде забранено да пътуват извън империята. Сценарият го знаем и ние сме го яли този! Бавно но сигурно и малкото останала свобода в Русия ще бъде потъпкана. Няма да има Интернет, няма да има свобода на пътуване, дори вътре в страната. Ще се възстановят лагерите на смъртта, в които малкото мислещи руснаци, ще приключват жалкият си живот. Путин ще е вечен президент и ще печели изборите с 99.98% мнозинство.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#29:"Lady Zeppelin"]... ще чакам същият автор да сподели с нас резултатите на руското селскостопанско производство след спирането на вноса.[/quote]

  Имаше навремето (послучай 50-годишнината от "великата" октомврийска революция" един много готин виц.

  Питат репортери от Радио Москва някакъв стар мужик в някакво село:
  - Как вы себя чувствовали до Революции!
  Оня вика:
  - Холод и голод.
  - А как вы себя чувствуете после Революции?
  - Холод, голод и глубокое усовлетворение...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ето какви идеи имал преди 15 години за Русия нашия Саломон Паси, шеф на Атлантическия клуб (демек НАТО какво иска ) - Разпад на Русия !!!

  http://www.kaminata.net/krayat-na-predposlednata-imperiya-razpadaneto-na-rusiya-t21244.html

  Прави са руснаците, САЩ държи зад гърба си нож !!!

 40. 40 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Запада винаги е точи зъби за ресурсите на Русия, и ги е дебнел. От векове.

  Наполеон ли нападна Русия или Русия Франция?
  Хитлер и Германия с техния "draht nach osten" от векове.

  Кой след Първата Световна Война нападна Русия?
  Отговор : Англия, Франция, САЩ !

  За Сибирската инвазия на САЩ малко се говори, и се потулва

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#23:"kartanomer7"]Хората се изселват поради липса на работна ръка. А е факт, че в селата раждаемостта винаги е била по-висока.[/quote]
  И какво общо има това с държавността?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Гъз, ти си нашето знаме!
  Гъз, ти си нашето знаме!
  Рейтинг: 476 Весело

  Тези новини ми напомнят на един виц.


  През 2014 години Путин говори на митинг в Москва:
  - Другари, през 2020 г. всеки гражданин на Русия ще може да си купи въртолет!
  Тълпата:
  - Уррррррраааааааааа, върртоолеееееееет, въртолеееееееет...
  Една бабичка обаче пита:
  - Другарю Путин, че защо ми е на мен пък въртолет?
  - Ех, колко си проста, бабо! Чуеш например, че кораба с портокалите е пристигнал и литваш да се наредиш на опашката...

  Следването на троловете е сигурно като следването на парите.
 43. 43 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Анти-западното настоение сега в Русия е шанс да се сритата грантополучателите от амариканските НПО-та и да се изрита тази 5-а колона !

  В Русия е като в БГ, едни "експерти на прехода", платени основно от САЩ, ръсят мозък и дават акъл за всичко, естествено всичко това за чужди интерси, на този който плаща.

  Минчевци, Дайновци, Смиловци - петата колона в България.

 44. 44 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Колхозното мислене не може да бъде изчистено от главите на болшевишката банда управляваща Русия.За тях запада е враг и нищо повече.Да са живи и здрави и да си живеят както си знаят,но да не пречат на другите.

 45. 45 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Авторът или прави открита пропаганда, или просто се заблуждава. Никакъв тласък за развитие на земеделието в Русия няма да бъдат тези санкции, защото в основата на проблемите е олигархо-феодалният режим на управление в страната. Докато той не бъде разбит, няма да има траен напредък. И ще продължават да оправдават некадърността си с намеса на чужди сили. Лошото е, че това ги превръща в агресор от световен мащаб и пречи на нормалното развитие на международните отношения.

 46. 46 Профил на Трол Седерюга
  Трол Седерюга
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#1:"kartanomer7"]Пасбищата се разораваха и сееха с рапица и зърно, което пак засилваха за износ.


  -------------------
  Колко познато. Същата схема на източване на държавността се прилага и в България. [/quote]

  Иди в Германия и Англия. Там няма поле, което да не е засято с рапица. И си го ядат тва рапично масло и ушите им плющат. Ние българите се гнусим от рапичното масло. Защо да не им го шитнем?

  Тролиш ли, тролиш ли, дядо попе?
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#40:"dpq56372515"]Запада винаги е точи зъби за ресурсите на Русия, и ги е дебнел. От векове. [/quote]
  Да! За същото това време (2 века) територията на Русия нараства два пъти….Да не говорим за крясъците от Москва, че Арктика била руска.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  [quote#33:"Dr_Doolittle"] а посадъчния материал е от Германия [/quote]
  Ъ ? как ли изглежда посадъчен материал за " жито"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Пътувах с автомобил до Петербург преди 3 години. Никъде в Русия не видях в полето да пасат крави. Огромни поляни, буйна трева и няма крави. Какво им пречи!
  Като поговорих с местни си изградих свой хипотеза. Страхуват се от крадци. Там вероятно е по-лесно да те окрадат и хората не гледат животни. По същата причина няма и кафенета. Ако имаш кафене те поемат рекетьори.

  подпис
 50. 50 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "За изминалото време руското нечерноземно село (бивша опора на собствено руската православна цивилизация) практически умря и деградира." Знаем каква опора на руската цивилизация са такива села.За закуска-смогон,за обяд-самогон,за вечеря-самогон. Литър на ден - за здраве.Мъже и жени разлика няма.Снабдяването с хляб и продоволствия(каква дума) е "на вериги"(в превод от руски) и е един път седмично.
  Такива статии излизаха много и у нас,по време на "Голямата екскурзия" до Турция.Млеконадоя се вдигнал,защото нямало кой да краде. Пропагандни простотии тумбак не пълнят или както казват руснаците - не бълбукат.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#45:"murttle"]Никакъв тласък за развитие на земеделието в Русия няма да бъдат тези санкции, защото в основата на проблемите е олигархо-феодалният режим на управление в страната. Докато той не бъде разбит, няма да има траен напредък. И ще продължават да оправдават некадърността си с намеса на чужди сили. [/quote]
  В тази връзка добре би било да се покаже какво направиха в Саудитска Арабия. Те също нямаха развита икономика, но използваха тази на САЩ и западна Европа….С тази си политика Русия прави точно обратното. Самолишава се от единствения начин да се развие…..
  Причината за мен е много жалка. Путин осъзна че остарява и си отива, а не е направил нищо за да се доближи великите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#51] от "Трол Седерюга":

  за русофилите русофоб е този който казва истината за Русия....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 54. 54 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"]какво направиха в Саудитска Арабия. Те също нямаха развита икономика, но използваха тази на САЩ и западна Европа…[/quote]

  Да не би да са ползвали нефта?

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Впрочем, вижте им проблемите на руските военни:
  "Десантники готовятся воевать на чужой территории"

  http://nvo.ng.ru/concepts/2014-08-08/2_red.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#40:"dpq56372515"]"draht nach osten" [/quote]

  Поне отвори някой речник, преди да пускаш спама си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#53:"mtmvb"]за русофилите русофоб е този който казва истината за Русия...[/quote]
  По повод русофобството д-р Михайлов казва, че фобиите са психично заболяване и трябва да се лекуват.

 58. 58 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иван К": +++
  "Там вероятно е по-лесно да те окрадат"...
  Вярно е! Четох наскоро впечатленията на една рускиня от България. Най-голямо впечатление й направило, че в нашата страна не се краде (всичко е относително). И хипотезата й е, че защото в България всичко е достъпно, по-лесно е да си го купиш, не да го откраднеш.
  Подчертавам, че това е мнение на рускиня, не мое!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 59. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не ги мислете братушките, те ще се оправят! Ами ние с нашето ликвидирано и феодализирано селско стопанство , какво ще правим? Ще рупаме полски идиотски ябълки, а нашите градини бяха унищожени- защо ли? Ще ядем палмова мазнина вместо бяло саламурено сирене и кашкавал Балкан! А за турските , холандските и гръцките домати, даже не ми се пише! Ще гладуват руснаците и по горе някой писа, че 400гр. хляб струвал 14$, а дали е чувал, че ще изнесат тази година над 25 милиона тона пшеница?!??

 60. 60 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Всяко зло-за добро.
  Света ще има възможност да си ревизира взаимоотношенията.

 61. 61 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Весело

  [quote#40:"dpq56372515"]За Сибирската инвазия на САЩ малко се говори, и се потулва [/quote]

  Като ги няма санитарите много може да си говорите за това бе

  15.02.1989 - 07.02.2018
 62. 62 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "dhk13":

  това е мнението на 95 % от руснаците, които живеят тук...
  Най-впечатлени са от спокойствието в страната ни, липсата на престъпност и различния"вкус" на въздуха и обществото в сравнение със Северна Азия......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 63. 63 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "teridan":

  ми лекувай се, кво чакаш

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 64. 64 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Магазин, надпис "Месо и колбаси", влизаш вътре и гледаш комшията Пешо стои зад тезгяха.

 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Весело

  [quote#43:"dpq56372515"]едни "експерти на прехода"[/quote]

  Червените милионери , видни русофили като Таско Ерменков и Гергов ? Ама другарю , тия Луканов каза "Другари , назначавам ви за милионери" , те все са от вашите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Авторът на статията не дава отговор на един съществен въпрос - защо западните лоши спекуланти се финансират на 2% - 4%, а за да се вземе заем в бъкащата с долари Русия трябва да се плати 15% подкуп + 12% лихва? Как точно западните спекуланти влияят на множеството руски банки, че чиновниците им да искат 15% подкуп?

 67. 67 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1169 Разстроено

  Писаниците на Шевченко като че ли са резултат на умствена патология. За съжаление не можем да ги подминем мълчаливо, защото Шевченко и подобните му от години бълват пропагандата си по централните канали на руската телевизия. Доверчивите руснаци приемат подобни изказвания за авторитетен анализ и патологията става норма сред доста хора!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Любопитно

  [quote#38:"Norman Granz"]- Холод, голод и глубокое усовлетворение... [/quote]
  Това "с" в "уСовлетворение" да не е намек за Сталин и неговите "усы"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#49:"Иван К"]Страхуват се от крадци. Там вероятно е по-лесно да те окрадат и хората не гледат животни. [/quote]

  А крадците са самите управници на района. Ако не откраднат, ще унищожат. Наскоро четор в руски сайт как на някава селска женица й наредили да заколи двете си крави поради "болест". А женицата ходила по лаборатории и показвала проби, че кравите й са здрави.

  В Русия краденето е на всякакво управленско ниво. Криминалите също са под закрилата на местните феодали и работят в "тясно сътрудничество" с милицията.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#51] от "Трол Седерюга":

  Кога последно си бил в Русия?

 71. 71 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това на снимката горе ми прилича повече на плакат отколкото на истинска снимка. в действителност е по-вероятно да изглежда така:
  http://nn.by/image-cache/bf483f37c437f15d5305652c56e4625a_w600_h450_q95.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 72. 72 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#61:"Karelson(People's republic of Siberia)"]Като ги няма санитарите много може да си говорите за това бе [/quote]

  American Expeditionary Force Siberia

  http://en.wikipedia.org/wiki/American_Expeditionary_Force_Siberia

 73. 73 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално
 74. 74 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#40:"dpq56372515"]Кой след Първата Световна Война нападна Русия? [/quote]
  а първата световна война кой е нападнал Русия, или тя тръгна да раздава правосъдие а при втората кой нападна и анексира Балтика и половина Полша, пробва и Финландия де, ама не им се получи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Весело

  [quote#70:"peaspiring"]Кога последно си бил в Русия? [/quote]

  1979 в Коми , когато си доведе и Олга от там. От тогава до ден днешен се кае за грешката си и за това има стокхолмски синдром

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#47:"Храбър"]Запада винаги е точи зъби за ресурсите на Русия, и ги е дебнел. От векове. - цитат на коментар #40 от “dpq56372515”

  Да! За същото това време (2 века) територията на Русия нараства два пъти….Да не говорим за крясъците от Москва, че Арктика била руска. [/quote]
  И Маделин хълцаше, че не било честно Русия да притежава такива природни богатства сама. Било редно да ги споделя със света.
  Га-га-га. Има достойна заместничка в изричането на знаменити тъпизми в лицето на Джен Псаки.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#54:"dpq56372515"]Да не би да са ползвали нефта?[/quote]

  "..Саудитска Арабия е една от най - бързо развиващите се държави. Планира се през 2020 година да бъдат завършени т.нар. "икономически градове". Със построяването на тези градове се очаква доходите на глава от населението да нараснат на до $33,500. Градовете ще бъдат пръснати из различни краища на страната, за да се развива местния поминък…"

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Саудитска_Арабия#.D0.98.D0.BA.D0.BE.D0.BD.D0.BE.D0.BC.D0.B8.D0.BA.D0.B0

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Руснаците никога не са били така привързани към земята, както напр. българите. Затова се е налагало да бъдат закрепостявани в продължение на векове - крепостничество у нас при феодализма е имало само в манастирските стопанства и то в ограничен обем. Закрепостяването продължи и по време на колхозите - до началото на 1970-те години руснаците нямаха право да ги напускат, без разрешение на местния партиен секретар. Ето защо руското земеделие никога не е било ефективно и руснаците винаги са внасяли храни. Продължаваха да ги внасят и през последните 20 години, ще продължат да ги внасят и занапред. Затварянето на границите за вносни храни означава само едно - дефицит, инфлация и спекула.

 79. 79 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#40] от "dpq56372515":
  [quote#40:"dpq56372515"]Запада винаги е точи зъби за ресурсите на Русия, и ги е дебнел. От векове. [/quote]
  Ти чете ли въобще статията. Съвсем за друго е . Запъдняците давали на руснаците Данон. Ама руснаците не трябва да го щат. Трябва да искат водка и съветска власт. Тъй вика журналистът, или пропагандаторът ако щеш, дето е написал статийката.

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#76:"opasno_lud"]И Маделин хълцаше, че не било честно Русия да притежава такива природни богатства сама. Било редно да ги споделя със света.
  Га-га-га. Има достойна заместничка в изричането на знаменити тъпизми в лицето на Джен Псаки.[/quote]

  Ти разбра ли какво исках да кажа?
  Верно си…."опасно луд"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":

  Това, че руснаците изнасят пшеница, изобщо не означава, че няма да гладуват. При техния модел на управление едното няма нищо общо с другото. Това, което вие описвате, се отнася за тях, а не за нас. Но вие кой знае защо решавате, че там всичко е идеално, а при нас е критично.
  В България всичко може да е, но глад никога не е имало и няма да има. А това за полските ябълки и т.н. от ваша страна също е пропаганда. На нашия пазар има всякакви ябълки, включително и български, на всякакви цени - от левче килото до 5 лева бройката. И това му е хубавото - разнообразие и избор.
  Лично познавам доставчика на ябълки за една от големите вериги. Произвеждат се в Пловдивско в огромни количества. Това важи за всякакви продукти. Стига сте надували тези антиевропейски свирки, защото са неоснователни.

 83. 83 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  Много фъншуй ферма на картинката горе. Със саксийки цветя на земята, точно за пасане от кравите.

 84. 84 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Атаките на САЩ към Русия се изостриха тъкмо по времето на Путин, защото вместо разпад на Русия, както плануваха (и наш Соломон Паси барабар), Русия при Путин се стабилизира.

  От мизерията на Елцинова Русив, днес заплатата в Русия гони 1000 долара, а икономиката от размер колкото Холандия, както беше популярно да се казва в края на 90-те, се утрои да 3 Холандии, и задмина Италия. Газта и нефта се одържавиха, и потекоха приходи в хазаната, а при Бай Ротшилд
  Русия си плати дълга и натрупа 500 млд резерви, армията започна превъоражаване, смачкаха опита за отцепване в Чечня

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#49:"Иван К"]Никъде в Русия не видях в полето да пасат крави. Огромни поляни, буйна трева и няма крави. Какво им пречи!
  Като поговорих с местни си изградих свой хипотеза. Страхуват се от крадци. Там вероятно е по-лесно да те окрадат и хората не гледат животни. [/quote]
  Проблемът е голям и в България. Най-вече заради циганите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дневник какви са тези малоумия, трябва ли да четем такива глупости.

 87. 87 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#80:"Храбър"]И Маделин хълцаше, че не било честно Русия да притежава такива природни богатства сама. Било редно да ги споделя със света.
  Га-га-га. Има достойна заместничка в изричането на знаменити тъпизми в лицето на Джен Псаки.- цитат на коментар #76 от “opasno_lud”


  Ти разбра ли какво исках да кажа?
  Верно си…."опасно луд"! [/quote]
  Какво да разбера? Пиши докрай, щом искаш да минеш за обективен. Само Русия ли има териториални претенции за Арктика от северните страни?
  Ако е за териториалното разширяване през вековете, там само леко се усмихвам. Удало им се е , на други не. Всички по онова време са правили това.

 88. 88 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  Като се наредят на "очередите" по 250-300 метра и чакат по 2-3 часа за парче салам всички руснаци ще обсъждат деколонизацията и идиотизацията

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 89. 89 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#78:"velian"]Руснаците никога не са били така привързани към земята, както напр. българите. Затова се е налагало да бъдат закрепостявани в продължение на векове [/quote]

  И американите не са били привързани за памуковите плантации, та се е налагало да правят от живи хора роби в продължение на векове, та да има кои да работи на полето памука

  Па даже и в напреднала Прусия ги закрепостяваха селяните векове

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много ясно си личи кой модел за развитие е избран в Бг. За жалост вместо да създадем конкурентно селско стопанство и хранителна промишленост, ние 25г експерементираме доказано неефективни руско-съветски модели! Жалко!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 92. 92 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#62] от "mtmvb":

  Аз имам съсед руснак. Скоро си построи къща. Той така говори за България, че ако не си тук ще си помислиш, че говори за Рая. Всъщност за него е напълно неясно какво не харесваме и защо все се оплакваме, когато имаме "всичко". Е, представете си каква е базата за сравнение !?

 93. 93 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#81:"opasno_lud"]Да се смея ли, да плача ли[/quote]

  Ми консултирай се с психиатъра си, той ще ти даде правилен съвет. Съмнявам се, че във форума има специалисти по проблемите ти...

  Хай живе вільна Україна.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 94. 94 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#48:"deribeev"]Ъ ? как ли изглежда посадъчен материал за " жито"[/quote]

  До коментар [#48] от "deribeev":

  Ама ти сериозно ли задаваш този въпрос?

  Да приема, че си необразован -> посадъчен материал за "жито" е зърно на което му се вика семе и прилича на житото.
  Можеш да прочетеш:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B1%D0%B0

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 95. 95 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Разбрах !

  Магучея и непобедимая била колония.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 96. 96 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#89:"dpq56372515"]Па даже и в напреднала Прусия ги закрепостяваха селяните векове[/quote]

  В Западна Европа буржоазната революция разрушава феодалните порядки и отваря пътищата за бурно развитие, на което сме свидетели и днес. В Русия антифеодална революция никога не е имало, затова, независимо от това как нарича поредния режим, продължава да бъде държава с феодални порядки, во главе с батюшка-цар, а народът в мнозинството си да е с крепостен манталитет.

 97. 97 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  [quote#89:"dpq56372515"]И американите не са били привързани за памуковите плантации, та се е налагало да правят от живи хора роби в продължение на векове, та да има кои да работи на полето памука

  Па даже и в напреднала Прусия ги закрепостяваха селяните векове[/quote]Именно. Някои народи не обичат да работят земя - все едно сега да заскрепостим нашите циг..., пардон роми.

 98. 98 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#93] от "dhk13":

  Спокойствие, каза. Спокойно си имаме избори всяка година. Спокойно си псуваме избраните. Защото сме много спокойни, центъра на София беше блокиран. Университет. Във Варна един се запали.
  Не, в България НЯМА престъпност.
  Другите две сравнения бих ги коментирал, единствено след разговор с визирания човек.

 99. 99 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Призводство на млечни екологично чисти и без ГМО млечни продукто.

  http://tvoi54.ru/kriminal/omskii-sud-zakryl-na-40-dnei-kompaniyu-syry-rabotniki-kotoroi-kupalis-v-moloke.html

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 100. 100 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Гневно

  [quote#98:"opasno_lud"]Спокойствие, каза. [/quote]

  МОЛЯ!!!
  Посочи, моля те, в кой свой пост съм "казал" "спокойствие"? Или пак си говориш сам, както подозирам от ника ти?

  Слава Україні!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK