Едно наум: Със санкциите започва деколонизацията на Русия

Ферма за 800 крави в село Петровское на 90 км северно от Санкт Петербург, открита в деня, когато влязоха в сила руските санкции срещу западното земеделие и животновъдство.

© Reuters

Ферма за 800 крави в село Петровское на 90 км северно от Санкт Петербург, открита в деня, когато влязоха в сила руските санкции срещу западното земеделие и животновъдство.В рубриката "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум.


Пълният текст, който ви предлагаме, е от блога на руския журналист от украински произход Максим Шевченко. Той коментира контрасанкциите, които Русия наложи тази седмица за храни и суровини от САЩ и ЕС под заглавие "Земеделските санкции срещу Запада са начало на деколонизацията на Русия".


Шевченко е преподавател по масови медии и журналистика и е бивш кореспондент на "Независимая газета" в горещи точки като Афганистан, Пакистан, Чечения, Дагестан, Югославия. През 2008-2012 година е член на Обществената палата на Руската федерация, а в момента е член на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека към президента на Русия.
Аргументите на Шевченко се срещат тези дни във водещите медии, контролирани от държавата или симпатизиращи на управляващите. Подобни тези са критикувани като изблик на патриотизъм, неразбиращ как е устроена и обвързана съвременната икономика и как замесването по принуда и то незабавно обикновено води до по-ниско качество и по-високи цени.


"Продоволствените санкции, въведени от Русия против САЩ, ЕС, Канада и Австралия, закъсняха с 15 години.


Но по-добре късно, отколкото никога!


Такова решение очаквахме отдавна и вече се уморихме да се надяваме, че ще се появи. За изминалото време руското нечерноземно село (бивша опора на собствено руската православна цивилизация) практически умря и деградира.


Губернаторите на черноземните губернии се молеха и опитваха да докажат необходимостта от фиксирането на високи цени за изкупуване на продукцията и обуздаване на пазарните спекуланти. И бяха принуждавани да изнасят много от произведеното (особено зърното) - само така можеше да се оцелее.


Северен Кавказ се задъхваше от невъзможност да достави месото и млякото си на пазарите в Москва и другите големи градове (всичко беше задръстено с дъмпингово замразено свинско и говеждо). В резултат на това за последните няколко години броят на главите добитък намаля при общ ръст на пазарното търсене.


Пасбищата се разораваха и сееха с рапица и зърно, което пак засилваха за износ. Поволжието, Южен Сибир, дори Татарстан практически бяха лишени от достъп до пазарите на мегаполисите.


Всички продоволствени пазари с усилията на Скринник (бел. ред. Елена Скринник е първата жена, министър на земеделието, 2009-2012 г.) и цялата тази престъпна групировка от спекуланти бяха дадени в ръцете на международни посредници, имащи възможности да получават евтини кредити (2-4%) и масово да купуват евтина продукция.


В същото време в Русия (знам поне как е в южните части) само рушветът за получаване на заем от някои държавни банки, на които е възложено именно да финансират селското стопанство, стигаше до 15% от сумата. Не говоря за бандитските проценти на самия кредит - 12% и нагоре.


Млякото и млечните продукти се унищожаваха в зародиш от монополисти като "Данон" и "Вимбилдан", свалящи изкупните цени с огромни обеми соево мляко. Млечните продукти със срок на годност по 20-ина дни са чиста отрова.


Но това бе изгодно на спекулантите и монополистите. На колонизаторите.


И така е практически във всеки сектор на селското стопанство.


Заливаха ни в генномодифицирани говна.


Русия е превърната фактически в колониална страна, където Западът изливаше евтините остатъци от производството си.


Заливаха ни с огромни обеми. Със съучастието на управляващия елит, имащ своя дял в унищожаването на народите на Русия и на тяхната селскостопанска икономическа база.


А именно селото дава максималния демографски приръст на коренното население.


По този начин аграрната политика на правителството до неотдавна беше просто елемент от войната срещу народите на Русия, елемент от истински геноцид.


Махатма Ганди, с когото в началото на века толкова искаше да си поговори Путин, заради същата такава политика на Великобритания в Индия, разоряваща индийското производство на тъкани, призова към всеобща стачка и на улиците излязоха милиони тъкачи.


Днес всички сили трябва да се хвърлят за възстановяване на селското стопанство.


За това е необходимо:
- контрол над запазването на високи изкупни цени за руските производители;
- плътен контрол на търговските мрежи, трупащи свръхпечалба заради монополизма и изкуственото завишаване на цените спрямо изкупните  - разликата достига стотици проценти!
- одит на цялата банкова сфера, работеща със селското стопанство и сваляне на лихвите по кредитите до разумни нива;
- масово държавно дотиране на руското селско стопанство;
- възстановяване на потребителските кооперации и на системите за държавни поръчки.


Сега имаме уникална възможност да нанесем удар по господството на международните финансови и продоволствени спекуланти в Русия.


Възстановяването на отечественото селско стопанство всъщност е реалната деколонизация на страната.


Правителството и президентът направиха първата крачка - трябва бързо и точно да продължим напред!


Тези, които са против, са истинските врагове на страната и нейните народи."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK