Киев прие руска помощ, но не и конвой, за Източна Украйна

Киев прие руска помощ, но не и конвой, за Източна Украйна

© ReutersУкраинските власти няма да допуснат на своя територия камионите от руския хуманитарен конвой, който потегли във вторник от района на Москва с 2000 тона помощ за хилядите цивилни, блокирани в сраженията в Източна Украйна между сепаратистите и украинската армия.


Валерий Чали, зам.-ръководител на президентската администрация в Киев, каза пред местния телевизионен канал "Хромадске ТВ", че "колоната ще спре в транзитната зона на границата и там помощта ще бъде претоварена на украински камиони". Не разглеждаме никакъв вариант, в който конвоят да продължи по украинска територия, допълни той.


По думите му е изключено хуманитарните товари да бъдат съпровождани от представители на Министерството на извънредните ситуации (то е част от структурите на руското министерство на отбраната) или на други руски силови ведомства.
Координатор на инициативата ще бъде украинското поделение на Международния червен кръст, който тепърва трябва да сертифицира помощта и да уточни какво, къде и как ще бъде доставено. Часове след като конвоят от 280 камиона потегли на тридневно пътуване към границата, Андре Лерш от МЧК каза през "Дойче веле", че има принципна договореност за помощта, но още нямат списък с това какво се пренася и че са изненадани, че колоната е потеглила.


Русия твърди, че превозва стотици тонове храни, захар, вода, 54 тона медикаменти, 12 000 спални чувала и 69 електрогенератора, макар че не е ясно защо те трябва да се карат от 1000 км разстояние от границата.


Еврокомисар Кристалина Георгиева предупреди, че товарът трябва да се провери "дали наистина е хуманитарна помощ и че разпределянето му трябва да става по международните стандарти – неутралност, безпристрастност и независимост на раздаващите организации". Еврокомисията обяви във вторник, че отпуска още 2.5 млн. евро за настаняване на прогонените от сраженията.


Ключово изискване е товарите да влязат в Украйна през граничен пункт, контролиран от властите в Киев. По данни на бившия президент Леонид Кучма контактна група между властите и сепаратистите се договорила помощта да влезе в Харковска област, където да бъде поета от МЧК и ОССЕ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK