Хърватски съд блокира референдум за ограничаване на използването на кирилицаХърватският конституционен съд отхвърли искането за провеждане на референдум за ограничаването ограничаване на използването на кирилицата, съобщи "Ройтерс". Става въпрос за двуезичните знаци – на латиница и на кирилица – в райони, населени с голям дял етнически сърби. Съдът постанови, че референдум за внасяне на поправки в закона за малцинствата в Хърватия би бил противоконституционен.


Организацията на военните ветерани "За защита на хърватски Вуковар" е инициатор на петицията за провеждане на референдум, подписана от 525 000 души.


Кирилицата е позволена в някои региони на Хърватия, където сърбите са поне една трета от населението.
От организацията на военните ветерани "За защита на хърватски Вуковар" искаха чрез референдума този дял да бъде увеличен до 50 на сто.


Битката за Вуковар през 1991 г. е ключово събитие в модерната история на Хърватия и ветераните настояваха градът да получи специален статут. След кървава обсада градът пада под контрола на сръбските бунтовници, които обявяват създаването на Република Сръбска Крайна. През 1998 г. Вуковар е върнат на Хърватия.


Според статистиката от 2011 г. сърбите са малко над една трета от жителите на Вуковар. В цялата страна делът им е около 4%.


Двуезичните знаци, чието поставяне във Вуковар правителството в Загреб одобри, бяха унищожени няколко пъти през последните 12 месеца.


Въпреки че съдът блокира провеждането на национален референдум, той остави възможността за въвеждане на по-строги правила. "Въпросът за референдум не е в унисон с конституцията и няма да се проведе. Въпреки това местните власти във Вуковар имат една година, за да уредят въпроса къде да се поставят двуезичните знаци", каза съдия Мирослав Сепарович.


Ветераните от групата "За защита на Вуковар" заявиха, че може да отнесат въпроса в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Преди да се присъедини към ЕС през юли 2013 г. Хърватия трябваше да покаже, че защитава малцинствата и спазва човешките права, припомня "Ройтерс". Сърбите са най-голямото малцинство в Хърватия.


Хърватски съд блокира референдум за ограничаване на използването на кирилица

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5455 Неутрално

  A не искат ли да им се въведе и арабската азбука?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Прословутата толерантност която имаме на Балканите. Сега ще се колим и кой каква азбука да използва.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Какво им пречи кирилицата ?
  Усташка му работа. Кирилицата, а сигурно и православието са им виновни за нещо си.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  За щастие Хърватия е в ЕС! Такива референдуми са недопустими.

 5. 5 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Те са католици, но пак им пречи. Войната е оставила дълбоки рани и мразят всичко сръбско. От глупавия национализъм на сърбите пламнаха всички конфликти у комшиите, сега не могат да се гледат няколко поколения.
  До коментар [#3] от "daam":

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 6. 6 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#2:"lordcris"]Прословутата толерантност която имаме на Балканите. [/quote]
  Грешиш , никой и никога не е твърдял , че на Балканите има етническа толерантност.Още по-малко ,прословута.

 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хърватска е една много измислена и комплексарска държава. Вижте поведението им през последния век, вкл. преди разделянето на Югославия.
  И личните ми впечатления са такива.

 8. 8 Профил на beg08570935
  beg08570935
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Докато християните се делим на православни и католици и пишещи на кирилица и латиница и не знам си какви още глупости исляма набира сили и постепенно завзема Европа отвътре.

 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "sss700431":

  Тук не си съвсем прав(а).

  Не е случайно, че през 15-16 век евреите от Испания са се заселили на Балканите - само тук не са ги преследвали. Също и спасяването на българските евреи миналия век изобщо не е мит. Балканите векове наред са били еталон за толерантност, непознат в Европа (изключвам турските изстъпления срещу част от христианското население в Родопите например).

 10. 10 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  То у нас се прокрадват мнения за замяна на кирилицата, въпреки че ние сме я създали, така че в Хърватска появата на такива искания не са изненнадващи!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 11. 11 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#9] от "12345":
  Първият факт не ми беше известен. Благодаря! Вторият е естествено известен.И по-скоро изключение. Примерите в обратното на Вашето твърдение , обаче преобладават. Така , че за съжаление оставам да старото си мнение.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Колко трябва да си прост, за да искаш да се забрани кирилицата за един СЛАВЯНСКИ език! Национализмът заслепява, особено простите си поклонници.

 13. 13 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Арабският кога ще се въведе в България?

 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Българската азбука е хубава, но не може да се забрани ползването й, нито да се наложи единствено тя.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Покрай наш Илия, намразих и Свети Илия... А кирилицата дори не е сръбска...

 16. 16 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 648 Неутрално

  След като нашите тъпи управници забраняват да се използва латиница, не виждам защо хърватите да не забранят кирилицата! Пък на леещите крокодилски сълзи за правата на руските циганя (сърбите, които са престъпна пасмина) защо не санкционират Македония, Сърбия и Гърция заради геноцида срещу българите? Защо не изхвърлят от ЕС Чехия, която е изгонила немците от Судетската област? Защо не санкционират руските зверове изгонили немците от Кьонигсберг (който с тяхното пословично нахалство наричат Калининград)?

 17. 17 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой изобщо вдена ли за какво става въпрос тука?
  Хърватите не са съгласни да гледат надписи на сръбски език във Вуковар, който ще се отличава само по кирилицата
  Предвид историята на войната от 1991 - 94, разбирам мнението на хърватите.
  Тук никой не говори за български език или българска кирилица!
  Тоя път в статията ви е написано, ама няма кой да я чете ли, що ли ?

 18. 18 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "wiligri":

  А те дори нямат против кирилицата по начало, а да имат надписи на сръбски език във Вуковар.

 19. 19 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#9:"12345"]
  Тук не си съвсем прав(а). [/quote]

  На съ6тото мнение съм.
  Май забравя6 то4но кой бе6е хегемонът на Балканите, та са се слу4или тези не6та.Раздорите на Балканите запо4ват след като Русия полу4ава статут на закрилница на християнските народи и запо4ва една игра на разместване на пионки според конунктурата.Та до днес.

  ne mutlu türküm diyene.
 20. 20 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "himler":
  никой не те кара да обичаш или нве руснаците
  само недей да употребяваш изрази като руски цигани


  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 21. 21 Профил на arsen
  arsen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всъщност е много малко известен фактът, че хърватите използват глаголица, а също и кирилица поне 200 години преди сърбите и започват активно да употребяват тези азбуки още в началото на 11 век, докато първият сръбски кирилски, а и изобщо писмен паметник е от края на 12 век. При средновековните хървати обаче, за разлика от България, глаголицата се оказва по-често употребяваната от кирилицата азбука, но независимо от това си има хърватски кирилски писменни паметници чак до 14-15-ти век. Друг е въпросът, че хърватите за разлика от българите не създават кой знае каква оригинална литература на тези две азбуки - единствено литургични паметници и каменни плочи. Текат и няклолко спора относно това как глаголицата и кирилицата са проникнали в Хърватия. Според една теза, която се поддържаше в бивша Югославия, а и сега се защищава от хърватите - глаголицата е проникнала вследствие на директното заселване на ученици на Кирил и Методий при средновековните хървати. В историческите източници обаче няма никакво споменаване за такова идване на кирило-методиеви ученици в Хърватия. Освен това тази теза не може да обясни причините, поради които първите епиграфски кирилски и глаголически паметници в Хърватия се появяват близо 150 години след края на Моравската мисия, докато в България има няколко десетки такива паметници още от края на 9-ти - началото на 10-ти век. Отделен въпрос е липсата на всякакви известни автори или книжовници от тази епоха в Хърватия. Като компромисен вариант някои югославски автори се насочваха към Охридката школа, като източник на хърватската глаголица и кирилица. Причината пак беше чисто политическа - в бивша Югославия Охридската школа беше разглеждана изцяло като някаква книжовна школа на "югословенските народи" в противовес на Плиска и Преслав. Езиковите наблюдения обаче върху писменните глаголически и кирилски хърватски паметници показват, че те са пълни с преславизми - думи и изрази използвани най-вече в съчиненията на преводачите и книжовниците от Североизточна България, което очевидно показва посоката, от която навлизат при хърватите и двете азбуки. В момента също така тече и един спор между хървати и бошняци (мюсюлмани_ за характера на кирилските средновековни паметници от Хърватия - бошняците мюсюлмани ги обявяват за свои и търсят корените на своята "национална" култура в тези паметници. Наистина в средновековна Босна (от края на 12-ти век) се използва основно кирилица. Последната се е използвала често и в Дубровник - сега в Хърватия, но през средните векове напълно отедлна от Хърватия морска търговска република. Тази крайна привързаност на хърватите към латиницата е от доста по-късно време - от 19-ти век, когато основното разграничиение, по което се формират модерните сръбска и хърватска идентичности се осъществява по линията католици - православни и съответно латиница/кирилица. Тук много съществена роля изиграва и езиковата политика на Автро-Унгария, както и югославската идея издигнала лозунга за единния език (сърбохърватски) употребяващ две азбуки - кирилица и латиница. С разпадането на Югославия този до голяма степен "политически език" изчезна и азбуките се превърнаха в един от основните маркери за разграничение на хърватското от сръбското и обратно. Иначе и в България има "азбукарски" талибани, на които им излиза пяна на устата ако видят нещо написано на латиница, без да знаят например, че макар и ограничено латиницата се е използвала и в Средновековна България и то от официалните власти, както и че българите католици (бившите павликяни) в Румъния и Сърбия са развили на основата на латиницата свой писмен език, който е приет официално от България като регионална писменна форма на българския.

 22. 22 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да няма скоро и във Вуковар зелени човечета.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK