Депресията, самоубийството и медиите след смъртта на Робин Уилямс

Графити с образа на Робин Уилямс, появили се в центъра на Белград във вторник

© Reuters

Графити с образа на Робин Уилямс, появили се в центъра на Белград във вторникСлед първоначалните реакции на шок и хилядите възпоминания в текст и видео, изненадващата смърт на eдин от най-популярните комици на Холивуд Робин Уилямс в понеделник (ранните часове на вторник българско време) отвори врати за необичайно широка дискусия в конвенционалните и социалните медии. Фактът, че един обичан от всички комедиен актьор, "донесъл усмивки на толкова много хора", е посегнал на живота си, извади на преден план вечната фигура на "тъжния клоун", но и деликатните и често премълчавани тема за самоубийството и депресията – и как говорим за тях.


Статистики, задълбочена информация и справки за горещи линии в помощ на страдащите от това психическо разстройство намериха място в повечето световни медии, а много от тях поканиха невробиолози, социолози и специалисти по душевно здраве да разсеят заблудите около стряскащо разпространеното заболяване.


Самоубийството е една от десетте най-разпространени причини за смъртност в Щатите, като взима повече жертви от автомобилните катастрофи, пише NBC News, позовавайки се на изследване на Вашингтонския университет. Случаите са нараснали с 20% само през последното десетилетие,  а във възрастовата група на Робин Уилямс от 45 до 60 години – с цели 40%, като мъжете в нея са най-застрашени. В Обединеното кралство 2/3 от хората с депресия не получават никаква терапия – отчасти и заради намалените субсидии в здравеопазването и отчасти поради недостатъчната култура за психическо здраве, съобщава "Гардиън" в една от няколко публикации, посветени на темата. Нелекуваната депресия е една от най-честите причини за самоубийство.
Депресията, самоубийството и медиите след смъртта на Робин Уилямс

© Reuters


В социалните медии новината за смъртта Робин Уилямс предизвика стотици хора, известни и неизвестни, да проговорят открито за депресивните си епизоди. Вторият човек на Луната Бъз Олдрин отправи силно послание във "Фейсбук", напомняйки за собствената си битка със състоянието и загубата майка си и дядо си вследствие на самоубийство. Изследователи на депресията се надяват, че тъжната кончина на Уилямс може да стане причина за позитивна промяна в настроенията спрямо тази "тиха епидемия" и да доведе до повече финансиране за проучвания и лечение, както смъртта на редица известни и обичани личности през 80-те и 90-те революционализира отношението спрямо вируса на СПИН. Стигмата, свързана с депресията и самоубийството – по религиозни причини или от чисто неразбиране, обвиненията в мързел, безсилие и егоизъм, засилват депресивната вина на страдащите и ги отчуждават още повече от така нужната им социална среда.


Не цялата публичност обаче прави добра услуга на жертвите на клиничната депресия - трогателният пост на Американската филмова академия "Духче, сега си свободно", препратка към озвученият от Уилямс герой в анимационния "Аладин", която завоюва култов статус сред близо 63 000-те туита в минута в памет на актьора, излизащи в първите часове след новината за неговата смърт, беше обвинен от социални и психологически сдружения в героизиране на самоубийството.


Според американски и британски групи за превенция публикацията го представя като приемлива, дори поетична опция и може да се превърне в истинска социална зараза сред хората със суицидни мисли, особено в по-млада възраст.  В специално ръководство за медиите Световната здравна организация предупреждава, че отразяването на едно самоубийство може да насърчи подражателско поведение, особено ако на него се набляга, написано е в сензационен стил, подробно е и/или описва в детайли метода и сцената на инцидента. Според експертите изследванията сочат, че понякога едно просто обстоятелство или новина дава идея на човек, който обмисля самоубийство и го подтиква към действие.


Депресията, самоубийството и медиите след смъртта на Робин Уилямс

© Associated Press


Предупрежденията идват по повод публикациите за Робин Уилямс в таблоидите, които преразказаха изявлението на съдебния лекар, предадено на живо в мрежата вторник вечер, в изключителни детайли. Те попаднаха под обстрела не само на издания като "Гардиън", но и на много медии в нещадящите знаменитостите си Американски щати. Дори и съдебният лекар да е задължен да изнесе всички подробности по закон, това не означава че журналистите трябва да ги предават без всякакъв филтър, коментира USA Today.


Междувременно дъщерята на Робин Уилямс Зелда беше принудена да напусне профилите си в "Инстаграм" и "Туитър" след като тролове отправиха грозни нападки към нея в мрежите и злоупотребиха със снимките на баща й. Мисля да не се появявам тук за известно време и не знам дали ще изтрия този акаунт или не, написа тя във фотомрежата "Инстаграм".


"Ровичкането из профила ми за снимки на татко, както и подигравателните коментари за техния брой са жестоки и безцелни. Имам доста негови кадри, но истински личните моменти между нас бяха ценни, тихи, и – вярвате или не, не изпълнени със снимки и "селфита". Делях го със свят, в който всеки искаше да се снима с него, но имах и късмета да се виждаме без камери наоколо. Това е повече от достатъчно и съм благодарна за малкото време, което имахме."


По рано през деня и трите деца на Уилямс – Зелда, Коди и Зак, направиха емоционални изявления в памет на баща си.


Зелда Уилямс като малка с родителите си

© Reuters

Зелда Уилямс като малка с родителите си

Редица приятели на актьора направиха публични изявления в последните дни, коментирайки мрачните дълбини на психическото състояние на актьора, неизвестни дори за някои от близките му хора. Той нямаше никакви социални умения, затова и имаше нужда от сцената, коментира комикът Боб Змуда пред "Ройтерс" Джейми Масада, собственик на комедийния клуб The Laugh Factory, домакинствал на редица изяви на Робин Уилямс, дори каза, че е наел психолог за изпълнителите си, след като е наблюдавал мъчителните депресивни състояния, към които са склонни мнозина "смешни" хора.


Необичайна почит към Робин Уилямс – сред множеството гласове на колеги, почитатели, организации, дори зоологически градини и животни – отдаде спортния радиожурналист Зак Клайн в понеделник по радио WSB-TV Атланта. В обобщение на бейзболния мач между "Доджърс" и "Брейвз" той успя да вмъкне думите "9 месеца", "весели крачета", "Джуманджи" и още 20 препратки към филмите на Робин Уилямс, фикционалния си колега от "Добро утро, Виетнам".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Депресията - тихата, прикрита, срамна, ако щете лудост, продължава да се подценява, особено от хора, които привидно са успели, било финансово или властово или професионално(или кочбинация ).
  Все още се плаща данък "обществено мнение" по този проблем и темата с депресията се отприщва силно и за нея се говори особено и и се обръща внимание , основно след подобни трагични случаи.
  Никой не е застрахован от това да не е щастлив по свой си начин, различен от общоприетият, не , а от този който те виждат и оценяват околните.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Депресията е сташна за тихите и възпитани хора ,които обичат и щадят околните.Простакът си го изкарва на другите и му минава...

 3. 3 Профил на Kkrasimira Marcheva
  Kkrasimira Marcheva
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Твърде тъжна история, повод за много размишления, но това, което илиза на преден план е неспособнастта да създаваме връзки - дълбоки, пълноценни, освобождаващи. Робин бе написал, че страшно е когато си заобиколен с много хора, но си самотен - цитирам по памет. Това ежедневно го наблюдавам в практиката си като специалист, пък и в общуването, въобще. В училищата се учи психология, но тя се плъзга по повърхността на темата . Има психолози, но те са много млади, недостатъчно обучени, пасивни в общуването с децата / разбира се, не всички/. Учителите са напълно безразлични към личните преживявания на децата. В "здравната мрежа " пък общопрактикуващите лекари са напълно боси по въпросите на психичното здраве. Много от тях не правят разлика между психолог, психатър и психотерапевт. Гледат с насмешка пациент, който иска да се обърне към психиатър питайки " Ти да не си луд, че искаш да ходиш там?"Паническото разсройство много често е неразпознаваемо - пациентите обикалят кабинетите на различни специалисти - кардиолози, невролози, гастроентеролози и пр. , давот се сума ти пари за най - различни и скъпиструващи изследвания и лекарства за да се установи накрая, че пациентите са теледно здрави, просто имат нужда от психиатър . По моя преценка те достигат до адекватно лечение около 6 месеца до две години , след първите пристъпи на заболяването. С една дума - най-важно е ОГРАМОТЯВАНЕТО- във всичките му аспекти и от най - ранна възраст и непрекъсното, през целия живот . Неслучайно древните са учили децата си на философия- тя дава основата на мирогледа , на посокъто по която човек се движи по време на житейското си пътуване. Психичното здраве е основна задача на държавна политика, както и в много голам процент - лично дело. Можеш всеки житейски въпрос да обсъдищ със специалист, това е по- добре отколкото да се напиеш или да се изплачеш във фризьорския салон, това те облекчава, но категорично не ти помага. С настоящето си изказване не упреквам никого, просто ми е много , наистина много болно като виждам колко много нещастни хор се движат по улицата - пеша, в таратайки , в джипове и поршета

 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kkrasimira Marcheva":

  Дано повече хора прочетат и осмислят вашето мнение.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Самоубийството е една от десетте най-разпространени причини за смъртност в Щатите, като взима повече жертви от автомобилните катастрофи.
  _____________
  Положението наистина е обезпокоително ! Много от автомобилните катастрофи са следствие на депресивни състояния!
  За човек е достатъчно да гледа 30мин. сутрин либертарианските телевизии и сутршните им блокове и цял ден ще си ходи депресиран ! А редовното им гледане неизбежно води до ментални изменения и летален изход !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  "Самоубийството е една от десетте най-разпространени причини за смъртност в Щатите, като взима повече жертви от автомобилните катастрофи, пише NBC News, позовавайки се на изследване на Вашингтонския университет."

  Вчера по новините на БНТ1 съобщиха, че в САЩ има повече самоубийства, отколкото убийства! Въпросът е защо толкова много янки сами посягат на живота си!? Предполагам, защото живота им в САЩ е много хубав и спокоен.... кой знае!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  Ето и статистика за нивата на самоубийства в различните държави, в нея САЩ не седят толкова зле... чак на 34 място са:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Това мнение е много правилно. Такъв отговор получаваш най често когато кажеш, депресиран съм:

  ,,Стигмата, свързана с депресията – по религиозни причини или от чисто неразбиране, обвиненията в мързел, безсилие и егоизъм, засилват депресивната вина на страдащите и ги отчуждават още повече от така нужната им социална среда.''

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Жалко,но и боговете мълчат пред някои работи.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Двестагодишен човек!

 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Да, ама май не е депресия. Реално се оказва, че парите / след два развода/ не му стигали за да издържа себе си и да задоволява ламтежите на роднините. Продавал е едното си имение за около 29 млн. Така че, хайде да не си говорим за депресия, а да си говорим за лакомите бивши жени и деца. Как човек , който снима непрекъснато-/ последните му филми са от пролетта, а ще излязат и два тепърва/, не може да смогне на харченето на разни неизвестни дамички. Дайте да поговорим, за правата на мъжа, след развода в държави като Сащ, Франция и Великобритания.

 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante":

  Русия е доста по-напред в класацията за самоубийства. Доста либертариански телевизии имат там, значи.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kkrasimira Marcheva":

  ++++++Лошото е,че не можеш сам да си сложиш диагноза.Трябва някой да те насочи към специалист.Обикновено хората виждат проблемите на другите ,но собствените си не могат.Няма как да излезеш от кожата си и да се погледнеш отвън.

 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#7:"Иво"]Ето и статистика за нивата на самоубийства в различните държави, в нея САЩ не седят толкова зле... чак на 34 място са: [/quote]
  Самоубийствата свързани с депресия (най-често) не зависят от богатство или спокойствие или колко е напреднала една страна. Както виждаш във Франция са значително повече от САЩ а в Русия два пъти повече. А кой може да обясни защо в Гренландия са най-много ...
  Това не са неща в които да се слага политика.
  В БЪлгария има много малко подготвени лекари за този проблем. А ГПтата са тотално неподготвени! Затова е хубаво всеки да си седне малко на Дто и да прочете малко в Интернета за тази болест. Понякога знанието помага. Депресията не е нищо страшно - просто е болест на мозъка и както всяка болест се диагностицира и лекува. В България има евтини лекарства за третиране на депресия. Лошото е че поставянето на диагноза е трудно. Хората си мислят че са "в дупка" че нямат настроение ... и често това е точно така. Но в някои случаи е по-сериозно и тогава трябва да се обърне внимание. Следете ако заедно с настроенията рязко се промени начина ви на спане или на хранене. Всеки има емоции - плаче, избухва ядосано и това е ОК ако има причина. Но ако реакцията е много непропорционална на причината ... има шанс да сте в депресия. Нормално е да се разплачеш когато загубиш майка си. Но ако плачеш когато си изпуснеш сандвича ...

  California Über Alles
 15. 15 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Човекът е страдал от биполярно разтройство, а депресията е просто една от фазите на това заболяване.
  Няма да се впускам в подробностти какво е това, но интересен факт е че тази болест има и много силна положителна черта - изключитлна кративност и енергия.
  Всъщност много хора на изкуството, всякакви творци и дори гении са имено такива поради това заболяване.
  Преподлагам имено за това все още не се знае каква е границата между лудостта и гениалността.

  I'm my worst enemy!
 16. 16 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Моделът е да бъдеш млад (съответно - винаги и при всички случаи да изглеждаш млад, ама много млад), успешен винаги - особено в кариерата, в печеленето на пари, динамичен нон стоп и винаги ухилен. Това е американският модел, повсеместно налаган. Това не може да не доведе до депресия.

 17. 17 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kkrasimira Marcheva":

  аплодисменти!!!

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#3] от "Kkrasimira Marcheva":

  Всичко, написано от вас е така, но сте пропуснали особено важен момент - че психичното здраве е неотменимо свързано и зависимо от ФИЗИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ и състояние на човека.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  [quote#18:"princess_x"]психичното здраве е неотменимо свързано и зависимо от ФИЗИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ и състояние на човека.[/quote]

  Като потвърждение на коментара ми: Робин Уилямс е страдал от Lewy Body Dementia, което най-вероятно обяснява самоубийството му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK