ВЦИОМ: Война със съседите вече допускат 23% от руснаците

ВЦИОМ: Война със съседите вече допускат 23% от руснаците


Годишното проучване за това кои заплахи за страната си руснаците смятат за реални показа, че е скочил повече от два пъти делът на тези, които допускат война със съседна държава.


Анкетата на финансирания от държавата Руски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) от 12-13 юли 2014 г. в цялата страна показва, че всички останали страхове са намалели, и то чувствително.


Първите коментари в руски медии са, че това отразява колко много е фокусирано общественото съзнание върху кризата с Украйна, а не че се е подобрило нещо съществено в живота на хората.
Зададените въпроси са "затворени", т.е. предполагат да се избере само един от предложените отговори: "Напълно реално", "Възможно, но малко вероятно" и "Практически нереално".


Запитани кои опасности са реални и кои – практически невероятни, анкетираните посочват най-често като риск №1 "Заселването на Русия от представители на други държави" (китайци, виетнамци и др.). Така през 2014 г. смятат 27% от анкетираните (за 35% това е възможно, но малко вероятно). Забележително е, че преди една година тази група е била 35%, а през 2005г. - цели 58%.


Всеки четвърти (24%) се опасява от терористични нападения срещу стратегически обекти, но и тази опасност е посочвана все по-рядко (през 2005 г. - 67%).


Челната тройка затварят опасенията от "Упадък на културата, науката и образованието" (24%), а другите две по-значими заплахи са "Екологична катастрофа" (23%) и "Разкол в сегашната управляваща върхушка с ожесточена борба за власт" (21%).


Присъствието на пето място на политически проблем не е случайно – сред 20-ината водещи заплахи половината са свързани именно с вътрешната и външната заплаха. Социолозите са включили въпроси като "Преврат, извършен с помощта на западните спецслужби" (9%), "Гражданска война в Русия" (9%), "Революция в Русия по подобие на случилото се в Украйна, Грузия и Киргизстан" (8%), "Разпад на Русия на няколко независими държави" (6%), "Загуба на някои гранични области като Калининград" (6%) и дори "Загуба на държавния суверенитет и въвеждане на "външно" управление от Вашингтон и Запада" (6%) и "Идване на власт на фашистите" (5%).


Прави впечатление, че отчетливо е намалял от 24% на 16% делът на вярващите, че е реална заплахата от борба за власт по върховете, два пъти по-малко (от 22% на 12%) са опасяващите се от рязко понижаване стандарта на живот, стигащо до глад, както и тревожещите се от демографския проблем (от 23% на 11%).


Рязко са се увеличили (от 10% на 23%) вярващите, че е реална или доста вероятна войната със съседите (това е нивото от 2005г.). Реална заплаха от война със Запада виждат 13%, а още 34% допускат, че тя е "възможна, макар и малко вероятна".


В редакционен коментар на в. "Ведомости" се казва, че е трудно да се намерят обективни причини за тези данни. "Не сме откривали големи находища на суровини, околната ни среда не е станала много по-чиста... Но анкетата отразява субективното усещане на гражданите – тези заплахи ги занимават все по-малко, защото вниманието им е ангажирано от пропагандната машина с украинския конфликт и уверенията как държавата подсилва защитните си сили. Миналата година и политици, и полиция много говореха за имигрантите, а днес тази тема не вълнува почти никого."


Изданието обръща внимание и на друг особен момент – в масовото съзнание може да расте тежестта на заплахата от война, но тя не се свързва с печални последици и дори има потискащ ефекет върху другите заплахи. Руснаците са убедени в неизбежната победа в такъв конфликт и се сплотяват около ръководството на страната, което по някакъв начин ги кара да вярват, че така става по-малка заплахата от епидемии, глад, тероризъм, екологични катастрофи.


"Анкетата рисува печална картина", коментира още "Ведомости" в статията си "Руснаците вече не се страхуват". "Мобилизирано (вече почти като за война), обществото се намира в идеалната версия на патернализма: то е единно благодарение на външния враг и е готово за победа по заповед на върховния главнокомандващ."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  войната е естественото състояние на руското общество.

  Русия е най-милитаризираната държава в света

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Е че те си я водят войната в момента, какво "допускат"?http://www.unian.net/politics/953636-na-luganschine-siloviki-zahvatili-bmd-2-vozdushno-desantnoy-divizii-iz-pskova-jurnalist.html

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 592 Весело

  Гледай колко интересно - уж най-малко се страхуват от това фашистите да дойдат на власт, а те под името "нашисти" ВЕЧЕ са на власт

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 4. 4 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Кремълската пропагандна машина работи на пълни обороти. Резултатът е ясен, руснакът ще страда, но ще се ежи на целия свят.

 5. 5 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Разстроено

  "Идване на власт на фашистите" (5%).

  Ай, гевалт!

  zenrus.ru
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Кой ги пита обикновените хора, хеле пък в Русия.
  За сведение в началото на Втората световна само 8% от американците са искали тя да се включи. После благодарение на английската стратегия и подходяща обработка, знаете какво се е случило.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 943 Весело

  "риск №1 "Заселването на Русия от представители на други държави" (китайци, виетнамци и др.)."

  Китайците в Далечния изток са много добри съпрузи за рускините. Не пият, не бият, работят много и най-важното - имат много деца...
  Китайчета.

 8. 8 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много е лошо, когато една нация, притежаваща ядрени ракети, започне да страда от хронична параноя. Все пак се надявам здравия разум да надделее...

 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Китай твърди, че има историческо право над Сибир. И прави всичко възможно да го реализира, включително чрез заселване на големи маси китайци тгам. Толкова сазомбирани от пропаганда, че не виждат опасността откъм китайската граница, а са се втренчили в Европа.

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  С такъв манталитет и с президент като Володята, войната изобщо не е далеч...
  За съжаление на по-миролюбивите народи...

 11. 11 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ми тя войната си върви от известно време със съседите ...

 12. 12 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Войната на Русия със съседите вече е започнала.Тя е част от голямата стратегия на Москва за световно господство-нещо,което трябва да събуди наивния запад!

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Разстроено

  Ами нали затова путлер лобира в Кремъл...

  Да се надяваме, че мирът и доброто ще победят.

  Руски вежливи человеци посещават Украйна.
  Украински вежливи Русия...

  Добре си живяха при Елцин.
  Никой не им диктуваше какво да (не) мислят, купуват, ядат или пият.
  Не смееха да надигат глави пучистите.

  Не е за вярване в ссср съвсем хич
  да не може да се намери втори Елцин.

  "ВЦИОМ: Война със съседите вече допускат 23% от руснаците"

 14. 14 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#3:"flashkopatrashko"]те под името "нашисти" ВЕЧЕ са на власт [/quote]
  По-скоро РАШИСТИ.

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Толкова са цъфнали, че не им достига само една пълномащабна война в Украйна за да се самозатрият...този път задълго.
  Иначе целият този "ентусиазъм" и насаден милитъризъм би се свил веднагически до под 5%,ако масово хората имаха достъп до по-обективна информация,включително за груз 200 и окаяната съдба на много от руските наемници и военнослужещи в Украйна мъката на техните семейства,изоставени ,всъщност официално несъществуващи,от власт и общество.
  Но явно др Пут*ин няма никакво намерение да се откаже от "позитивите" на гьобелсовата пропаганда....

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  За някои хора 21 век още не е настъпил.

  klimentm
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Дотам ги докара Крымнаш - да са заобиколени от врагове, да се боят от сянката си. Между другото, потвърждавам: където съм в момента, няма КЬОРАВ руснак, а миналата година е гъмжало.

  Стара Европа си отдъхва от руската напаст. А хотелите пак са пълни до капацитета си, само че ... с англичани, немци, скандинавци и ... чехи!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И с кого ще воюват тия?! Спиртосани мозъци!!!

  chavo64
 19. 19 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ша се борят със себе си и с духовете на миналото... Или ще се борят с бутилки столичная!

  www.soundcloud.com/x2805
 20. 20 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#16:"klimentm"]За някои хора 21 век още не е настъпил.[/quote]
  За тези "хора" си е направо обратно летоброене - вече са към средата на 20 и усилено крачат към 19 век.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 21. 21 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 395 Весело

  Печална участ чака Русия. Една хубава новина за нас

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Все войни им се въртят в главите на руснаците.

 23. 23 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нищо чудно след такава пропагандна война !
  Направо ме вцепенява на какво Путин подлага населението си, и определено това няма да им донесе нищо добро. И това набиване на "пророчествата на Ванга" от сутрин до вечер .... РПЦ може би не е чувала позицията на БПЦ относно Ванга?

 24. 24 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "brahms":

  Лоша новина за нас

 25. 25 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не е повод за радост това .
  Запада не е очаквал такъв обрат в руското съзнание!
  Те разчитат да обработят фиодалите!
  Както Украинските и нашите.
  Но има и друго!
  Че руснаците ще се ползват с моралната подръжка на полвина Европа , и в момент на действие,моралната ще стане и сействителна!
  Дори и на този сайт може да се види ,че не може да обработи в антируски настроения много повече хора!
  И всички умни хора от цял свят признават правото на замозащита.
  Защото всички знаят какво стой зад Украйна , като интереси.
  И то не е от благородна цел.
  Ако искаха да помогнат реално-трябваше да почнат с икономиката! или 500 милиарда за преструкриране на производството.
  Ще ПОМОГНАТ НА УКРАЙНА КАКТО ПОМОГНАХА НА БЪЛГАРИЯ!
  А от съжаление-също е фалш, защото колко много хора има в света в по-тежко положение от Украйна!

 26. 26 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Една световна война не е работа на един или една държава!
  И правилно забелязват ,че руснаците започват да се променят към тази вълна!
  И разбира се Украйна може да е повода ,но не е ПРИЧИНАТА!
  Подобно става и на Запад. Само че врагът е друг- за сега ислямисти.
  По ред причини не може да е Русия или Китай.
  Но и там подготвят обществата си с искуствено създаден враг.
  Така обществата им имат чуството за право да се защитават.
  И след като се разгорят нещата ,да се пренасочи конфликта към реалните и истински цели.
  А тя си е КИТАЙ.
  И лошото е че пътя минава през толкова много държави на пътя им.
  Сега е ред на Русия!
  Да видим опита на преместения от Украйна в Русия консул дали ,ще успее да раздели руското общество!
  Той хитро започва да стимолира националистичната нагласа на руснаците
  Да не мислите ,че тази статия е случайна тук.
  Целта е да накара националистите в Русия да накарат тя да влезе в открит военен конфликт с Украйна!
  Ако не защити там руснаците , националистите ще обвинят сегашното ръководство на Русия!
  Умен ход!
  Но и Русия има отговори на този въпрос!


 27. 27 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази публокация не е случайна тук.
  Започва се и с обаботката на руснаците по националистическата струна!
  Както направиха с Украйна!
  Давидим дали ще успее да раздели руското общество този модел ,все пак те може да са братя сУкраинците и подобни като нас , но дали имат като нашите ценностни системи!

 28. 28 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  По-добре калпав китайски секс, отколкото никакъв!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK