Путин и Меркел обсъдиха конвоя, според НАТО Москва вкарва тежко оръжие

Путин и Меркел обсъдиха конвоя, според НАТО Москва вкарва тежко оръжие

© Reuters



Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са осбъдили по телефона възможни съвместни стъпки за бързо спиране на сраженията и началото на вътрешен диалог в Украйна, съобщи Кремъл. В разговора ден преди гостуването на Меркел в Украйна, Путин е заявил, че е решил да вкара хуманитарния конвой в Украйна без съгласието на Киев, защото не може повече да чака разрешение.


Пентагонът е "много разтревожен" от навлизането на конвоя в Украйна, заяви контраадмирал Джон Кирби, говорител на министерството на отбраната. "Това е нарушение на суверенитета и териториалната й цялост от Русия. Руснаците трябва незабавно да изтеглят хората и техниката си от територията на Украйна. В противен случай Русия е заплашена да плати цената на още по-дълбока изолация", каза той на брифинг във Вашингтон.


Малко преди това Себастиен Брабан, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, призова Русия да преразгледа решението си и заяви: "Това е явно нарушаване на украинската граница. То е и в разрез с предишните договорки, постигнати между Украйна, Русия и Международния комитет на Червения кръст".




Но цялата акция започна с изключително остро изявление на руското външно министерство по повод забавяното пропускане на конвоя, че "повече не може да се търпят подобен произвол, откровена лъжа и неспособност да се договорим".


По руски данни в момента на територията в украйна, контролирана от сепаратистите, се намират 145 камиона. Те са от конвой на министерството на извънредните ситуации (част от структурите на министерството на отбраната на Русия – бел.ред.), който Москва изпрати с хуманитарна мисия, но ръководителят на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко каза днес, че "тези автомобили нямат нищо общо с граждански коли – това са военни машини, предназначени за превозване на въоръжение, а водачите им са военни, обучени за конвоиране и управление на бойни машини."


Путин и Меркел обсъдиха конвоя, според НАТО Москва вкарва тежко оръжие

© Reuters


"Криза, която Русия сама създаде"


Тези обвинения нямат независимо потвърждение, но в петък в Брюксел генералният секретар на НАТО андерс Фог Расмусен каза, че алиансът с тревога наблюдава ново струпване на сухопътни и военновъздушни части на Русия близо до Украйна. "Също така наблюдаваме прехвърляне на значителни количества воъръжение, включително танкове, БТР-и и артилерия към сепаратистите в Източна Украйна."


"Осъждам вкарването на т.нар. хуманитарен конвой без съгласието на украинските власти и без каквото и да е участие на Международния червен кръст. Това е най-грубо нарушение от Русия на международните задължения, включително тези, които пое неотдвна в Берлин и Женева. Това е поредно нарушаване суверенитета на Украйна от страна на Русия. То може само да задълбочи кризата в района, която Русия сама създаде и продължава да раздухва", се казва още в специалното изявление на Расмусен.


Вечерта от външното министерство в Москва отвърнаха, че и дума не може да става за нарушаване на международното право, "което винаги сме спазвали, спазваме и ще спазваме", а подобни обвинения "прехвърлят проблема от болната глава на здравата".


Путин и Меркел обсъдиха конвоя, според НАТО Москва вкарва тежко оръжие

© Reuters


Какво има в камионите


Също с остър тон премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини Русия че от самото начало е търсела провокация и е разчитала камионите да бъдат нападнати и да бъде обвинен за това Киев, "но ние няма да позволим това". Сега, след като еднолично реши да вкара конвоя, цялата отговорност пада на Русия, добави той. Яценюк посочи още, че прегледаните от украински митничари 25-тонни камиони са се оказали полупразни, в единия от инспектираните 34 имало само 800 кг чай, а останалите били натоварени на една трета.


Москва отговори на такива съмнения, че това се прави, зада е автономен конвоят – ако се повреди някой камион, товарът да се прехвърли веднага на друг.


Граничната служба на Украйна казва днес, че служителите й не знаят какво е имало в преминалите камиони, защото в този момент "митничарите са били блокирани в руския ГКПП "Донецк".


Путин и Меркел обсъдиха конвоя, според НАТО Москва вкарва тежко оръжие

© Reuters


Козове в опасна игра


За Русия това е не само операция да се помогне на десетки хиляди страдащи от сраженията цивилни, но и политически коз в преследването на основната цел – да се отслаби военният натиск над сепаратистите и незабавно примирие.


В навечерието на четиристранна среща следващия вторник, в която ще участват президентите Петро Порошенко и Владимир Путин, експерти коментират, че инициативата в момента е на украинската армия и с това темпо тя може за няколко седмици да разгроми бунтовническите отряди в т.нар. Новорусия.


До 26 август не съдържанието, а сигурността на конвоя, който вече е в Луганск, става тема номер едно. И двете страни очакват провокации и ескалация на напрежението, включително опит да се попречи на камионите да се върнат в Русия, тъй като това вече видимо прави Москва част от конфликта. Но Путин по-скоро ще тества колко са здрави нервите на украинците, защото няма нужда от подобни поводи, ако иска да изпрати армията в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK