Министърът на икономиката оглави Народната партия в Австрия

Митерленер не изключва сам да поеме поста на финансов министър.

© Reuters

Митерленер не изключва сам да поеме поста на финансов министър.Австрийската консервативна Народна партия (OVP) - партньор в управляващата широка коалиция, избра министъра на икономиката Райнхолд Митерленер за свой председател. Причината е изненадващото оттегляне от поста и от правителството на министъра на финансите Михаел Шпинделегер. Той е недоволен от това, че не среща разбиране за данъчната реформа в страната както в кабинета, така и сред част от съпартийците си.


На пресконференция късно във вторник Митерленер обяви, че е получил единодушната подкрепа на ръководството на OVP.


Той не каза кой може да бъде партийният кандидат за поста на Шпинделегер, не изключи сам да стане финансов министър, но уточни, че въпросът ще бъде решен до 2 септември. Австрийските медии спекулират с името на 41-годишния Готфрид Хабер, преподавател по бизнес в Дунавския университет.
Следващата седмица Австрия ще има и нови министри на транспорта и здравеопазването. Разместването в коалицията със социалдемократите е предизвикано отчасти от необходимостта да се определи и нов председател на парламента във Виена, след като Барбара Прамер почина от рак.


И премиерът социалист Вернер Файман, и водещи фигури в OVP казват, че коалицията им трябва да продължи - макар и с крехко мнозинство в парламента - до редовните избори през 2018г.


Оттеглянето на Шпинделегер се възприема като сплотяване на коалицията, защото в нея остават хора, които подкрепят повече стимули за икономиката, намираща се на ръба на стагнацията.


Популярността на консерваторите падна под 20% и във вторник нейни регионални лидери открито се обявиха против това Шпинделегер да ги ръководи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK