ООН твърди, че сепаратистите убиват, отвличат и изтезават в Украйна

ООН твърди, че сепаратистите убиват, отвличат и изтезават в Украйна

© ReutersПроруските сепаратисти в Източна Украйна за виновни за масово погазване на човешките права в района, включително убийства, отвличания на хора и изтезания. Те получават и непрекъснати доставки на модерни оръжия и муниции, твърди доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".


Агенцията казва, че разполага с отчета на мисията от 34 наблюдатели, работещи за комисията на ООН по правата на човека в Женева. В текста се посочвало също и за нарушения от страна на украинските военни части и специалните отряди на вътрешното министерство.


Поне 2200 са жертвите от средата на април и всеки ден загиват средно по 36 души, продължава докладът. "Ротерс" припомня, че на 10 август се говореше за поне 2086 загинали, а на 26 юли броят на жертвите бе под 1200.
"Въоръжени отряди продължават да извършват убийства, похищения, да изтезават физически и психически хора, да се отнасят брутално с тях, да провеждат екзекуции и други тежки нарушения на човешките права", се казва в текста. Авторите допълват, че в огромна степен това е насочено срещу цивилни граждани, а не срещу въоръжените противници.


Докладът, обхващащ периода от 16 юли до 17 август, посочва, че поне 468 души са държани като пленници от сепаратистите, които Киев определя като терористи.


За нарушенията от украинска страна се изброяват "своеволно задържане на хора, безследно изчезване на задържани и мъчения".


Авторите посочват, че в Крим продължават "тормозът и дискриминацията срещу украинци, татари и други малцинства". "Не е направен сериозен опит да се разследват твърденията за нарешаване на човешките права от т.нар. Сили за самоотбрана на Крим след "референдума" от март."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK