"Грийнпийс" предупреди, че кризата в Украйна носи опасност от ядрена катастрофа

"Грийнпийс" предупреди, че кризата в Украйна носи опасност от ядрена катастрофа

© ReutersВойната в Украйна застрашава да предизвика ядрена катастрофа, тъй като в района на бойните действия има 15 атомни централи, които не са защитени от бойни действия. Германският клон на "Грийнпийс" предупреди, че никога досега не са водени бойни действия в район с такава гъстота на атомни централи, предаде БНР.


Бойните действия в Украйна могат да предизвикат втори Чернобил, предупредиха експерти в Германия. Местният клон на "Грийнпийс" посочи 15 атомни реактора, изследователски ядрени реактори и радиоактивен отпадък, които се намират в близост до военните действия и припомни, че атомните централи не са подсигурени срещу танкови снаряди или непрекъснати внезапни спирания на тока.


"Нито една атомна централа в света не е подсигурена срещу бойни действия с тежки оръжия, каквито се използват в Украйна", заявиха от природозащитната организация. Само в Запорожието, например, се намират 100 специални хранилища за използвани радиоактивни пръчки.
Проблем е и че атомните централи в Украйна са толкова стари, че не би трябвало вече дори да бъдат в употреба и рискът от аварии и без военни действия е висок. Пред германското радио WDR Николай Стайнберг, член на украинския атомен надзорен съвет, заяви, че "военни действия, които се водят с конвенционални оръжия, но в близост до атомни централи, рано или късно ще превърнат конфликта в ядрен".


Експерти предупреждават, че и двете страни в конфликта използват модерни оръжия и бомби по 1500 кг, които могат да разбият дебели бетонни стени. Според WDR НАТО в момента разработва сценарии как да действа, ако атомна централа бъде превзета от военни.


Специалисти от Германското сдружение за сигурност на реакторите (GRS) внимателно следят обстановката в Запорожие. Те са в тесен контакт с украинските си колеги е заявил говорител на GRS.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK