Украинската криза ще принуди страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана

Ръководството на НАТО призовава към повече разходи за модернизиране на армиите на страните членки и закупуване на нова техника.

© Us Air Force, Reuters

Ръководството на НАТО призовава към повече разходи за модернизиране на армиите на страните членки и закупуване на нова техника.Тази седмица лидерите на НАТО се събират на среща във Великобритания в момент, когато сигурността в Европа е поставена пред най-голямото изпитания от десетилетия насам заради руските действия в Украйна. По този повод "Дневник" предлага поредица от анализи и гледни точки за ролята и бъдещето на алианса.


Действията на Русия в Източна Украйна могат да постигнат това, което редица военни стратези на САЩ не успяха – да убедят членовете на НАТО в Европа да инвестират повече във въоръжените си сили. 


Доскоро те не смятаха, че след разпада на СССР съществува пряка военна заплаха, но украинската криза промени това. През последните години, особено след началото на финансовата криза, европейските държави намалиха значително бюджетите си за отбрана, но тази тенденция е на път да се обърне.
Още с началото на кризата САЩ започнаха да подтиква съюзниците си да инвестират повече в отбрана. На срещата на върха в Уелс на 4-5 септември се очаква това говорене да се засили още повече. Генералният секретар Андерс Фог Расмусен посочи, че въпреки икономическите затруднения на много държави от НАТО общата сигурност трябва да се превърне в основен приоритет.


Той посочва, че през последните пет години Русия е увеличила военните си разходи с 50%, докато средно страните от НАТО са ги намалили с 20%.


Една от най-горещите теми на дебата в централата на алианса през последните седмици е какво да съдържа текстът на споразумението за увеличаване на бюджетите. Най-вероятно лидерите на съюзниците ще поемат задължение да започнат да инвестират повече в сигурност, след като икономиките на страните им се възстановят от кризата. Ще бъде и повторено задължението за отделяне на поне 2% от БВП за отбрана.


През 2013 г. едва четири държави – САЩ, Великобритания, Гърция и Естония – изпълняват това си задължение. Въпреки че съкращава военния си бюджет, Вашингтон все още формира над 70% от инвестициите в отбрана на алианса като цяло.


С приключването на операцията в Афганистан политически сили в САЩ започнаха натиск за намаляване на военните разходи. Републиканците обаче са на мнение, че нивата им трябва да бъдат запазени. 


САЩ отдавна предупреждават за рисковете от намаляването на бюджетите за отбрана в Европа. По мнението на секретаря по отбраната Чък Хейгъл действията на Русия в Украйна ясно демонстрират рисковете, които тези намаления създават за НАТО. През 2011 г. предшественикът на Хейгъл заяви, че НАТО е жертва на "колективно пренебрегване на отбраната".


Членовете на НАТО в Европа са инвестирали 270 милиарда долара в отбрана през 2013 г., но според критици прекалено голяма част от този бюджет отива за пенсии и заплати и прекалено малко за съвременна техника и въоръжение.


Миналата седмица полският премиер Доналд Туск заяви, че страната му цели да изпълни задължението за разходване а 2% през 2016 г. До 2022 г. Полша ще инвестира 41 милиарда евро за модернизация на армията си.


Латвия и Литва от своя страна поеха задължение да достигнат 2% до 2020 г., като това ще удвои военните им разходи. Румъния ще започне да увеличава разходите си до 2016 г., а Чехия взе решение да прекрати намаляването.


Франция, Великобритания и Германия обаче не са готови да насочат инвестиции към сектора. Франция обяви, че замразява военните си разходи за следващите шест години, които реално означава постепенно намаление, а предвид състоянието на публичните финанси на страната ново увеличение в близко бъдеще изглежда малко вероятно. 


Великобритания от своя страна ги намали с около 8% през последните години в опит да редуцира рекордния си бюджетен дефицит и намали числеността на армията с 1/6. През 2013 г. Германия е инвестирала 1.3% от БВП в отбрана, а от 2015  до 2018 г. в реално изражение разходите ѝ ще се увличат от 32.3 на 32.9 милиарда евро.


Мнозина обаче не са съгласни с определянето на 2% разход от БВП като задължение за всички членки на НАТО най-вече понеже ефикасното разходване е много по-важно от самата сума. Говорител на германското министерство на отбраната посочва, че причината, поради която някои по-малки държави изпълняват това условие, е, че по време на кризата икономиките им са се свили по-бързо от военните разходи. 


Съюзниците прилагат и някои краткосрочни мерки, които да подобрят отбраната на Източна Европа. Очаква се в Уелс да бъдат обсъдени още действия, които вероятно ще изискват и увеличение на разходите – най-вече разпределяне на военна техника и подобряване на критична инфраструктура като летища и пътища.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Това може да се постигне лесно, ако се откъснем от заробващите руски проекти, вместо да наливаме милиарди по сметките на руската мафия, можем да си защитим по-адекватно националния интерес. Разбира се, с подходящата политика, за която пък са нужни политици, които не се продават на чужди държави.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ако не искаме вежливи терористи, ще се наложи. България също е силно застрашена от руските фашисти. Утре могат да си обявят Черноморска Народна Република и цъфнат зелени човечета.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Еми да ни подарят малко техника като за начало, или да ни я продадат изгодно за да намалим зависимостта си от източната такава.

 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  Дойдохме си на думата.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  Големи мозъци са тези стратези.
  Заради Украйна ще се увеличават разходити, ама на Украйна нищо няма да се дава...

 6. 6 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Още с началото на кризата САЩ започнаха да подтиква съюзниците си да инвестират повече в отбрана" това е нормално, Обама съкращава разходите на Пентагона, е някой трябва да запълни дупката...

 7. 7 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 498 Неутрално

  От Дневник, вчера:

  България ще поеме ангажимент през 2015 г. да повиши процента на финансиране на армията от 1.33% на 1.5% от БВП. След това плавно спрямо възможностите до 2020 г. да достигне 2% от БВП. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на септември в Уелс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

  След снощния Европейски съвет държавният глава посочи, че се очаква и другите държави - членки на НАТО, да поемат такъв ангажимент. "Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях", коментира в Брюксел Плевнелиев.

 8. 8 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Продължавайте с този тон и скоро няма да имате основи върху,които могат да стъпят твърденията ви,че целта ви е запазването на мирът!
  ....Днес за пръв път от дълго време Донецк се събуди без
  взривове и стрелби, съобщават местни жители....
  Тази статия е от сайта на БТА и описва положението в Украйна.
  Армията на Украйна отстъпва и коментарът на хората от Донецк е показателен. НАТО са се доказали в способността си да разпалват конфликти и войни а не да ги предотвратяват!

  magazinitisia
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Заради Русия а не Украйна.
  Американските танкови армии трябва да се върнат в Европа. Само Германия има що годе добра армия, как ще се справят сами с Русия ако се наложи?

  klimentm
 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Разстроено

  Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  Как беше това? Ако постоянно повтаряш една лъжа, ще стане истина.
  От НАТО три държави дават повече за военните от GDP-то си : Турция, Гърция и САЩ.
  Оказва се че над 300 милиона американци се боят от 140 милиона руснаци и искат Европа да ги пази. Трябва и българите да се погрижат, за да спят спокойно американците.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#4:"dissidenнt"]Дойдохме си на думата.[/quote]

  Мисля, че е излишно да припомням с чий фалит и разпад приключи предишната надпревара във въоружаването....

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#9:"klimentm"]Американските танкови армии трябва да се върнат в Европа.[/quote]

  През 21в., американците не ги броят танковете за оръжие...

 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Военните разходи само на САЩ, годишно са 735 милиарда долара. В цял свят за военните се харчат общо един трилион и 745 милиарда долара.
  Китай харчи 166 милиарда, Русия - 90 милиарда.
  В НАТО общият брой военни са ТРИ милиона и 370 хиляди. И на тези над три милион им треперят гащите от 700-те хиляди руснаци.

 15. 15 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#11] от "dissident":

  Американците не се страхуват от Русия. Страхуват се, че ще трябва много да помагат, ако се случи Русия да вършее из Европа.
  "Вашингтон все още формира над 70% от инвестициите в отбрана на алианса като цяло." Не може една държава да плаща 70% от разходите на организация с 28 члена, било тя САЩ.

 16. 16 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хаййдее. Ще има ръст на брутни вътрешни продукти. Купувайте акции.

 17. 17 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "palav_nik":

  Именно.Друго си е да чистиш от въздуха деца,жени и старци.

 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#15] от "hill875":

  Знаеш ли колко дава ЕС за военните? Сравни с 90-те милиарда на Русия.
  От колко години България е в ЕС, а все още нищо не знаете какво става в Европа.

 19. 19 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 458 Весело

  "Украинската криза ще принуди страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана"

  Нека някой да ми каже , че кризата в Украйна няма нищо общо с да наците ми

 20. 20 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ако не искаш да храниш чужда армия ...укрепвай и поддържай своята!!

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  Някои наричат НАТО Военната Мафия. И то е именно заради парите които харчат, за да се обогатяват някои корпорации.
  70% от световните пари които се дават за "отбрана" се дават от членките на НАТО. СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА!!!. И искат още, за да се бранят от останалите 30%.

 22. 22 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  То това беше и една от целите на САЩ, като създадоха украинската криза!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 23. 23 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Каква радостна новина за оръжейните компании

 24. 24 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#14:"dissident"]И на тези над три милион им треперят гащите от 700-те хиляди руснаци[/quote]
  Едните си имат манталитет на наемници в банда,а другите си имат национална доктрина.От там идват разликите в мотивациите.

 25. 25 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#15:"hill875"]Не може една държава да плаща 70% от разходите на организация с 28 члена, било тя САЩ. [/quote]

  Може, може, след като използва като военни бази и свои пазари териториите на останалите 27 члена.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 26. 26 Профил на konfino
  konfino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#23:"Irina"]Каква радостна новина за оръжейните компании [/quote]
  Ще позахранят военнопромишления комплекс на САЩ.Съвсем отъня в последно време.

 27. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#23] от "Irina":

  А за руските продавачи на оръжие?! Или няма такива?

  klimentm
 28. 29 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Хахаххаха ще се вдига военни бюджет на държави като България, Румъния, Полша, Литва и Латвия. Трябва да се купува модерно западно оръжие, да се раздават едни комисионни, да върви алъш-вериша на хамериканците. Май от тези държави единствено Полша има боеспособна войска, останалите сме за цвят.
  "Франция, Великобритания и Германия обаче не са готови да насочат инвестиции към сектора." явно западно-европейците са заети да подържат добър жизнен стандарт на гражданите си.

 29. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  Мисионер убеждавал вожд на маорите колко лошо нещо е войната. Почти успял да го убеди, когато вождът си спомнил, че има едно буре с барут, което ще му се развали през дъждовната есен, ако не се използва...
  Та и тук трябва да се изхарчи старото обръжие, ново да се поръча, поръчки и комисиони да се вземат!

 30. 31 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Тази седмица лидерите на НАТО се събират на среща във Великобритания в момент, когато сигурността в Европа е поставена пред най-голямото изпитания от десетилетия насам заради руските действия в Украйна. По този повод "Дневник" предлага поредица от анализи и гледни точки за ролята и бъдещето на алианса.

  Заплаха? А когато една европейска държава обяви, че ще хвърля в затвора за говорене на даден език, това не е ли заплаха за Европа?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 31. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Така е, особено "руските продавачи на оръжие" ще направят пари от НАТО, когато увеличат разходите за "отбрана".

 32. 33 Профил на forextrade
  forextrade
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само Германците да не тръгнат,че лошо става

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 34 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#2:"Роспотребнадзор"]Ако не искаме вежливи терористи, ще се наложи. България също е силно застрашена от руските фашисти. Утре могат да си обявят Черноморска Народна Република и цъфнат зелени човечета. [/quote]

  Американофилите в Украйна обявиха война на коренното руско население, нормално да дойдат "зелените човечета" да защитават населението, даже още "зелени човечетата" трябват.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 34. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И пак този израз "инвестициите в отбрана". От инвестиция печелиш от купуване на оръжие губиш и продължаваш да губиш, защото трябва да го поддържаш.

 35. 36 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "hill875":

  Щатите си ги местят парите от единия джоб в другия (те не купуват чужди самолети- освем руски хеликоптери .

 36. 37 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":

  Лесно...?!!!
  Откъде предлагаш да дойдат тези 4-5 млрд. лева?
  Да спрем пенсиите и помощите? Или да източим здравната каса? Да оставим майките без детски? - Тогава отрицателния прираст ще ни довърши доста преди Путин.

 37. 38 Профил на forextrade
  forextrade
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И после какво,след като се свръх въоражат,какво следва

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 39 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 496 Любопитно

  По-малко стокообмен с Русия, по-висока цена и несигурни доставки на газ, повече военни разходи. Защо? Нима наистина всичко е заради уж демокрацията в Украйна?

  nègre littéraire
 39. 40 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#39:"Осип Хармс-Манделщам"]По-малко стокообмен с Русия[/quote]

  Какъв стокообмен, на ушанки ли...

 40. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Не може така бланкетно да се увеличават разходите за отбрана...

 41. 42 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 496 Любопитно

  До коментар [#12] от "Роспотребнадзор":

  [quote#12:"Роспотребнадзор"]Мисля, че е излишно да припомням с чий фалит и разпад приключи предишната надпревара във въоружаването.... [/quote]

  Няма какво да припомняш. Фалит и демографски и социален разпад на малки страни като България, които 25 години по-късно са на дъното на всички стопански и културни индекси. Та и сега пак ние ще плащаме масрафа.

  nègre littéraire
 42. 43 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нормално е НАТО да има увелиèн бюджет,защото има висока степен на риск,породен от инвазията на Русия.Нали на Украина трябва да се помогне!

  Tony
 43. 44 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 996 Любопитно

  На гол тумбак - чифте пищова, става работата, май... По-голяма част от членките на НАТО са затънали в тежка криза и безработица, обаче щели да увеличават разходите си за оръжия, безумие някакво...

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 44. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#35] от "dissident":

  Имаш странни възгледи за нещатата. Когато си купуваш храна от магазина също губиш според тази логика.

  klimentm
 45. 46 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#43:"Free person"]Нали на Украина трябва да се помогне! [/quote]

  Защо? Какво ти пука за Украйна? Аз лично не желая да плащам за безумните решения и авантюри на украинците, американците ги подкокоросаха да се репчат на Русия, те са им помагат и да им плащат масрафа.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 46. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#42] от "Осип Хармс-Манделщам":

  Ъхъ. България фалира два пъти през 1990 и 1997. Фалираха я комунистите, слуги на Москва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4521 Неутрално

  Я, позитанските миролюбци колко са активни. Разбира се, ако имаше шанс да се купува руско оръжие, щяха да са твърдо за. Понеже това е невъзможно, изведнъж станаха много миролюбиви и пестеливи.

 48. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4521 Неутрално

  [quote#37:"bilbotorbins"]Откъде предлагаш да дойдат тези 4-5 млрд. лева? [/quote]
  Ами примерно като не строим Южен Поток.

 49. 50 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дойдохме си на думата! Ми то от първия ден това е идеята, парите за Майдана трябва да се избият отнякъде. Друго ми е смешно- въоръжава се Европа и после какво- на война ли!? Що? Ще мрат европейци заради американски кеф!?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4521 Неутрално

  [quote#14:"dissident"]И на тези над три милион им треперят гащите от 700-те хиляди руснаци[/quote]
  Ти няма да се плашиш. Руските бомби щадят руските петоколонници.

 51. 52 Профил на block
  block
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#14] от "dissident":
  [quote#14:"dissident"]В НАТО общият брой военни са ТРИ милиона и 370 хиляди. И на тези над три милион им треперят гащите от 700-те хиляди руснаци.[/quote]
  защото имат ядрено оръжие. маймуните докато имат ядреното копче ще са заплаха. като им се иззем ядрената бухалка - да си трошат главите колкото си искат. пак ще гризат веригите на танковете и ще ги поливат със сос от прегоряло трансформаторно масло

 52. 53 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Умилително, в момент, в който украинската криза преминава в един нов етап - нито дума за началото на преговорите между Киев и сепаратистите, нито дума за настъплението в Донецк и Луганск, нито дума за съдбата на украинските войничета в котлите, нито дума за липсващата информация от разследването на авиоинцидента. Вместо всичко това - фундаментални статии за бъдещи военни разходи...
  Жалка история!

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 56 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#11:"dissident"]Оказва се че над 300 милиона американци се боят от 140 милиона руснаци и искат Европа да ги пази. Трябва и българите да се погрижат, за да спят спокойно американците. [/quote]
  [quote#39:"Осип Хармс-Манделщам"]Защо? Нима наистина всичко е заради уж демокрацията в Украйна?[/quote]

  Въобще не става дума за американците, а за НАС! Не можем все да разчитаме на НАТО да ни пази без сами да поемаме инициативата за собствената си безопасност!

  Някои хора тук упорито извъртат причините за увеличаването на военното спонсориране според удобните за тях упорни точки! Ако комшията те заплашва да те пребие от бой (справка: Жириновски), много ясно че ще си купиш по-голяма сопа!

 56. 57 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 284 Неутрално
 57. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ние затова сме в НАТО,защото на всички е ясно,че ние не сме Израел и срещу съседи като Русия,Турция,Гърция,нямаме шанс.

 58. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2031 Разстроено

  Европа, НАТО, целият свят сега се разплаща за лекомислието, с което приехме,че с рухването на империята на злото сме изкоренили самото зло. То се оказа загнездено не само в сърцето на империята, но и в периферията, заразени са дори и околни пространства. Сега злото отново надига глава,търси място и гълта жертви, а благодарение на глобализацията и мощната и почти необхватна мрежа от взаимосвързани субекти в света то изглежда много по-опасно и застрашително. Украина отрезви мозъците, но дано вече не е късно!

 59. 60 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#22] от "Борислава (be_free)":

  Гола вода си ти. Още не си разбрала, че основната цел на УСА е 1) да натика в кучи г*з Русия и 2) да засили ролята на УСА в НАТО и 3) да развали хубавата руско-немска дружба. Засега успешно се изпълняват трите цели. Това че ще има повече поръчки от Пентагона - това е колатерална полза.

 60. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако не са ги увеличили, окъснели са. Русия дава ясен сигнал, че не И дреме за мира. Щом тя го прави, и други ще го направят! Например - новата ислямска държава. Без значение, дали я признават, или не. Те и ново обявените про руски държавни образования в Украйна не са признати, ама си се окомплектоват и трупат популярност! Лоша, ама... Щом светът свикне с тях, ще дойде въпрос за признаването им. Това са все готови на война "държави"! Плюс Русия!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK