"Новата война" и остарялата доктрина на НАТО

Вместо с конвенционални войски, Русия успя да превземе полуостров Крим с помощта на "зелени човечета" без разпознавателни знаци.

© Associated Press

Вместо с конвенционални войски, Русия успя да превземе полуостров Крим с помощта на "зелени човечета" без разпознавателни знаци.Тази седмица лидерите на НАТО се събират на среща във Великобритания в момент, когато сигурността в Европа е поставена пред най-голямото изпитания от десетилетия насам заради руските действия в Украйна. По този повод "Дневник" предлага поредица от анализи и гледни точки за ролята и бъдещето на алианса.


След анексирането на Крим от Русия НАТО отново съсредоточава вниманието си върху Москва. Заплахата, пред която Алиансът е изправен днес обаче е доста по-различна от тази от в края на Студената война.


В миналото Западът беше заплашен най-вече от масирана инвазия на съветски танкове през северна Германия. Днес обаче основният проблем е "неопределената война", която Русия демонстрира, че може да води.
Основните очаквания са военните конфликти да започват с кибератаки или специални операции, които да привлекат вниманието на руските малцинства в Източна Европа вместо да се водят открити бойни действия.


Разширяването на НАТО на изток след края на Студената война означава, че днес ключова е защитата на Балтийските държави, които имат значителни руски малцинства, а Полша и други европейски страни се опасяват, че Русия все още гледа на тях като на част от сферата си на влияние.


За тази цел бяха проведени шумни и публични учения, чиято цел беше да покажат, че НАТО ще отговори със сила на всяко нападение срещу някой от съюзниците. Далеч по-трудна обаче би била защитата срещу неконвенционално нападение. Без доказателства, например, че Москва стои зад дадена кибератака задействането на отбранителните механизми е силно затруднено.


По тази причина се налага днес Алиансът да изгражда нова доктрина и да реагира случай по случай. Събитията в Украйна ясно посочват точно колко сложна и неясна може да бъде войната на 21 век. Западът и Киев обвиняват Русия във въоръжаване и обучаване на сепаратистите, които от месеци се сражават срещу украинската армия.


През 2007 г. по подобен начин след спор за съдбата на паметник от ерата на Студената Война Естония бе парализирана от серия кибератаки, зад които според повечето западни експерти стои именно Кремъл.


Русия обаче отрича да поддържа сепаратистите и определя кибератаките от 2007 г. като действия на "независими патриотично настроени хакери". В такива случаи НАТО не разполага с готов отговор.  


Студената война се води  най-вече с шпионаж и отдалечени конфликти в Африка, Азия и Латинска Америка. И двете страни бяха наясно, че всяко настъпление на СССР на територията на НАТО ще доведе до неизбежна ядрена война.


Разликата днес е, че Русия разполага с далеч по-голям потенциал да се меси в страните, които преди са били част от нейната сфера на влияние от всякога.


Разбира се, НАТО също е в състояние да воюва с неконвенционални средства. Теоретично, специалните части на САЩ, обучени да действат заедно и срещу племенни и бойни групи в Афганистан, Близкия и Изток и Африка биха могли да сеят хаос на територията на Русия.


Агенции от рода на Агенцията за национална сигурност на САЩ и британското Главно управление на правителствените комуникации на биха могли да поразят руските телекоми и компютърни системи.


На този етап обаче Алиансът се въздържа от подобни действия. Причината за това, че настоящата доктрина не позволява пристъпването към тях, освен в ситуация на преки бойни действия. Тъй като този тип атаки са отвъд полето на дипломацията, но много далеч от традиционен военен конфликт, за стратезите от НАТО те представляват "сива зона", в която те рядко пристъпват. 


Нежеланието на Алианса да се справи с този проблем е едно обясненията защо Русия с такава охота прибягва до неконвенционалните методи. Тъй като на този етап НАТО очевидно не се справя с "новата война", това уронва престижа на организацията пред международната общност. 


Представители на НАТО споделят, че постепенно Алиансът изгражда правила за реагиране и противодействане на неконвенционални заплахи. Командир на НАТО заяви миналата седмица, че при повторение на кримския сценарий на територията на страна-членка ще отговори с военна сила. САЩ от своя страна публично обяви, че в случай на кибератака, която струва живота на хора или сериозни материални щети също ще отвърне с конвенционални сили. 

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Видя се , че спящите руски клетки на БГ територия се активираха, не знам дали с имплантираните им болшевишки чипове или с друг метод. Но събитията показаха, че националната сигурност все още не се разглежда сериозно от правителството, а руски агенти има по всички етажи на администрацията и властта. ДАНС трябва по-сериозно да започне да действа и да арестува и премахне всеки, който е заплаха за сигурността.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 2. 2 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Весело

  Именно де. Новата война. И как отговаря НАТО на новата заплаха? Старомодно, със струпване на войници - специална "ударна сила" срещу Русия и военна база в Естония. Адекватно, а?

  nègre littéraire
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  С оглед на неадекватната си политика в Близкия Изток, НАТО ще се нуждае и то много от Русия като съюзник

 4. 4 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Весело

  "Да привлекат вниманието на руските малцинства в Източна Европа"

  Така сега. Ще защитаваме ли малциствата или няма да ги защитаваме и ще ги мачкваме? Какво казват постулатите на либералната демокрация?

  nègre littéraire
 5. 5 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Очевидно новата война ще се води в гранични области със смесено население и основно оръжие референдума. За съжаление Балканите са идеална територия за такива конфликти.

 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "InmoInvestments":

  Аз обичам да чета разказите на Чехов, дали съм заплаха или мога да спя спокойно!

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1352 Весело

  КОгато се оакат "експертите" най-добре е да се обясни новото оакване с нов термин! Такъв в последно време отново беше изобретен- "хибридна война''! Иначе новото е добре забравено старо!

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Разширяването на НАТО на изток след края на Студената война означава, че днес ключова е защитата на Балтийските държави, които имат значителни руски малцинства, а Полша и други европейски страни се опасяват, че Русия все още гледа на тях като на част от сферата си на влияние.
  * * *

  Покъртително изречение. Смях се много. Как почва, къде отива... изводът е, че НАТО се разширява след Студената война, защото е ключова защитата на Балтийските държави?!?

 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1135 Весело

  Няма нищо ново, рАссия прибягва до тероризъм, точно както арабите, когато разбраха, че са много по-слаби от противниците си... отчаяни хора без морал се крият зад жени и деца и си мислят, че ще спечелят

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"diegos"]значителни руски малцинства[/quote]
  няма да ги спаси и нато, ако се опитат да намачкат руснаците там! Разбирам ги това са градове-държави, които се опитват с една база, и малко повече крясъци да си оправят икономиката!

 11. 11 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Този текст защо няма автор? Да разбирам, че е мнение на редакцията, и де факто е част от редакционната политика на Дневник по темата НАТО-Русия?

  Ако е така, то, ако може малко градивна критика:

  Тези, в покрепа на които не са приведени мненията на авторитети и техните имена, а са цитират "повечето западни експерти" и неназовани "представители на НАТО", не вдъхват много доверие.

  nègre littéraire
 12. 12 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никакво колебание.Никакво съмнение.Направо обвинения,за да се оправдават с патриотични и матриотични хакери.Изправили сме се срещу Империята на злото.Русия прави всичко възможно за да разединява ЕС и САЩ.Както казваха комунягите, какви са тези интелигентски съмнения.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#5] от "aleko":
  Балканите са идеални, но най-идеална е България.
  Особено след като учени откриха огромни запаси от метанов газ на територията на нашето Черно море
  Нали се сещаш, че метаните тепърва започват или поради що Путин иска Нова Русия, включваща цялото украинско крайбрежие + Луганск и Донецк, провинции с доказани залежи на шистов газ.
  "Запасите на газ метан на дъното на Черно море са огромни"
  http://www.methane-did.com/bg/metan/15-metan-zalezhi

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "Осип Хармс-Манделщам":

  "Така сега. Ще защитаваме ли малциствата или няма да ги защитаваме и ще ги мачкваме? "

  Ами може би най накрая спрямо малцинствата ще се наложи една балансирана политика - докато искат да част от съответната държава и добросъветни нейни граждани -да, ще ги защитаваме.
  В момнта в който от граждани се превърнат в подривни елементи - "лошия - с ножа по глава!"

  P.S. Дневник, да се има предвид че цитирам Ботев!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Лошото ,че Русия действа без правила ,а НАТО иска да спазва правила.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Любопитно

  Това чудо кой го е спретнал?
  Такива работи бива да се подписват ...

  Командоси на Щатите и съюзници диверсанстват на руска територия?
  Полюционистът с всичкият си ли е?

 17. 17 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Кога пък Русия е анексирала Крим? Крим се присъедини с референдум към Русия.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#15] от "излез и гласувай 7":

  Тъй ли? В смисъл, спазва международните закони? Аз пък останах с друго впечатление- направо се подигра с тях... да напомням ли кои години?

 19. 19 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Т.е. ислямът не е заплаха? Да свикваме значи?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  [quote#7:"SSmart"]КОгато се оакат "експертите" най-добре е да се обясни новото оакване с нов термин! Такъв в последно време отново беше изобретен- "хибридна война''! Иначе новото е добре забравено старо! [/quote]
  +++++++++++

 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#14] от "rapidfire":

  Също като в Косово?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#14] от "rapidfire":

  А какво правим със случаите като в същата тази Естония, където 30% от населението има за майчин език руския, но руснаците не са признати за малцинство и не могат да използват руския използват в администрацията. И тях ли с ножа?

  nègre littéraire
 23. 23 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#6:"capricorn2014"]Аз обичам да чета разказите на Чехов, дали съм заплаха или мога да спя спокойно![/quote]
  До коментар [#6] от "capricorn2014":
  Ако си туриш маска като този на снимката и почнеш да се разхождаш из центъра , ще спиш в кауша. Също и ако влезеш така в някой банков офис.

 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Не подценявайте НАТО. Там не работят само тъпанари.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "Осип Хармс-Манделщам":

  То и в Украйна има къде 40% руско-говорящи, които се самоопределят като руснаци, ама ... какво от това?

  Не е демократично да се обявяваш за руснак тия дни, ще ги демократизират и тях с артилерия и залпов огън в жилищни квартали.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "Осип Хармс-Манделщам":
  [quote#22:"Осип Хармс-Манделщам"]където 30% от населението има за майчин език руския[/quote]
  Ще говорят език на татковците си.

 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Осип Хармс-Манделщам":

  "...но руснаците не са признати за малцинство и не могат да използват руския използват в администрацията. И тях ли с ножа? "

  А те, руснаците, подривни елементи ли са на територията на Естония?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "galio":

  Кое да е също като в Косово?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на Davy Crockett
  Davy Crockett
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прелюбопитно е да се види в този
  http://www.unian.net/world/958541-islamskoe-gosudarstvo-ugrojaet-putinu-osvobodit-chechnyu-i-ves-kavkaz.html
  клип знамето,което ,,опълченците,,развяват на 2,02 мин...

  УЖАС.

 30. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#22:"Осип Хармс-Манделщам"]Естония, където 30% от населението има за майчин език руския[/quote]

  8%.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Davy Crockett
  Davy Crockett
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":
  11,5 процента.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  [quote#24:"grand funk railroad"]Не подценявайте НАТО. Там не работят само тъпанари. [/quote]
  Съгласен.
  Въпросът е защо "Дневник" и разни списуватели се опитват да ги изкарат такива.
  Май по поговорката: Прати идиота да се моли Богу ...

 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  Иронизирам шизофреничните двойни стандарти.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#22] от "Осип Хармс-Манделщам":

  Ти си истински Гуманист. Защитник на правата на малцинствата. Сигурен съм, че със същия плам ще защитаваш правата на турското малцинство в България. Сигурен съм, че ще подкрепиш един референдум за присъединяване на Кърджалийско към Турция. Сигурен съм, чè ще подкрепиш референдум за присъединяването, проведен под зоркия поглед на маскирани турски войници.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#34:"Blood Red Skies"]Сигурен съм, че ще подкрепиш ...[/quote]

  ... всичко, което му наредят.

  А ако му заповядат, ще се откаже и от майка си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Американците се бяха запътили за Крим с кораби.Е ,не били страшни тези кораби,защото се отказаха бързо от намеренията си.Някакъв стар руски самолет,СУ-27,прелетя няколко пъти над тях и толкоз.Предпочетоха живота и се оттеглиха в Румъния.Аз също предпочитам живота и се питам,докога ще се налага терора на САЩ по света?Видяхме какво сториха те с Ирак,Либия,Сирия.Тук в Европа,това ще е пагубно за нас!

  magazinitisia
 37. 37 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "rapidfire":

  Е, не са, до колкото ми е известно. Но въпреки това не ги признават за малцинство и не се спазват техните права, за което Естония е критикувана от ООН за расизъм. Но ЕС си правече оглушки по този въпрос. Сега гледам вече в разработки като тази, руските малцинства вече са нещо още по-специално, защото може да има "специални операции, които да привлекат вниманието" им. И като са казали А, да бяха казали и Б. Като Шаламанов, например.

  nègre littéraire
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  В статията ясно е показано, че Западът има същите средства и възможности за водене на неконвенционална война, каквито има Росссссия, чè и по-добри. Само чè Западът се въздържа и спазва някакви правила. Което се тълкува от Росссссия като слабост. Когато се държиш с простака културно и коректно, той те смята за глупав и слаб. Затова НАТО трябва да започне да отговаря адекватно на рашистките провокации.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#36:"многодобре"]Някакъв стар руски самолет,СУ-27[/quote]

  Явно няма да се откажете лесно от тая фантасмагория, която ви спуснаха от "клуба по интереси" заедно с обяснението, че американците никога не са кацали на Луната.


  Я кажи нещо за Суперджета - нали и той беше Сухой. Чувал съм, че той бил ДЕЙСТВИТЕЛНО смъртоносен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Не разводнявай темата. Става дума за руските малцинства тука, не за Кърджали. Докладвах те на модератора.

  nègre littéraire
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  [quote#40:"Осип Хармс-Манделщам"] Става дума за руските малцинства тука, [/quote]
  В България няма руски малцинства.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#41:"Blood Red Skies"]В България няма руски малцинства.[/quote]

  Има, и още как. Ти знаеш ли Ангел Марин на колко руски (но и украински) гангстери продаде българско гражданство?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "capricorn2014":

  Икономиката на тези три държави е показателна за света а ние сме от тях на светлинни години.Попитай се защо всяка година има разтеж на икономиката като повечето страни са в рецесия.Така че следва правилния подход към интереса на народа и въвеждането на нови технологии и инвестиции за дълъг период от време и да не забравя там не може да инвестират ошфорни фирми.

 44. 44 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  като чета и други коментари ми става ясно че никога няма да се оправим и да се измъкнем от калта докато в страната преобладават хора с болни мозъци и не искат да проумеят и да видят истината която е пред очите им.Жалко че по този начин обричат и другите на вечна мизерия без да осъзнават че и те са виновни за окаяното състояние в което сме сега.

 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добра статия ,,
  След масовите убийства на интелигенция и елит , в окупираните от сталин ЕВРОПЕЙСКИ държави, на власт бяха съветските агенти - с десетилетия и ТЕ сега не са никак малко в бившия соц.лагер ..
  Имаме мешани , имаме възпитаници на съветски идеологически "учрежденийй" на КГБ и "промишлени босове " ..С две думи - руска агентура ..И понеже си отиват, най- общо казано, НОВОТО на путин е : да въоръжава такива малцинства и стимулира "отцепниески" тенденции...Но , този номер става само там - където Империята на ЗЛОТО е гранична ...Там се прехвърля оръжие към "опълченци" и прочие агентура - идейна или платена ..
  Стара тактика на Сатлин - по време на войната .и след нея .:)
  Внушават , че тези хора са репресирани , убивани дори , мачкани и ...свободата била наблизо - ей, там в Империята - но да се увеличи територията и и т.н...))
  А нещата са по- прости : Щом с оръжие воюваш в погранични райони и признати официални граници - ЩЕ си го получиш- с оръжие ..Никой не закача тези малцинства в ЕВРОПА - до момента , в който започнат да стрелят ..Тогава и срещу тях ще се стреля ..Това е ..

  BIG AL
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  [quote#42:"Norman Granz"]Има, и още как[/quote]
  Няма руски малцинства, признати международно. За турското си малцинство, България е поела ангажименти пред ЕС още при приемането си за член, вкл. новини на турски, изучаване като майчин език в училищата и пр. За руснаците няма такова нещо. Да не бъркаме няколко десетки хиляди руснаци, купили имоти край морето, с етничèско малцинство.

 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "InmoInvestments":


  [quote#1:"InmoInvestments"]руски агенти има по всички етажи на администрацията и властта. ДАНС трябва[/quote]

  Тук се съдържа и отговорът!

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И в този сайт ,
  разни руски агентчета се опитват да защитават тази теза..Сякаш в Украйна - се строят лагери - сталински - за тези малцинства !!???реопресирани били ..тази теза скоро и у НАС - ще пробват , и в Молдова , латвия и тн...республики ...) зада бъде ечно джуджето и ..велико :)
  Болшевик НИКОГА не признава ИЗБОРИТЕ , многопартийността, политическата борба и т.н..
  ТОЙ иска цялата власт за себе си - с калашник в ръка и пищи , ако стрелят срещу него :))
  Скоро ще чуете ; ауууууу, в Поморие , в магазините , не ни ГОВОРЯТ на руски !!??? Това е тактиката ..Ако мине ...)
  Какво друго може да измисли едно диктаторче , едно джудже, като путин ???
  Не си правете илюзиии.Навсякъде , където има компактни руски малцинства и агентура - Путин ще го пробва този номер ...В икономика, в политика , в пропаганда , в новата "хибридна" война ...)
  ТОВА му е "новата" тактика ...

  BIG AL
 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Никой още не знае ..При това няма и един агент- изгонен, само 2-3 трима мафиоти ...Този тип , марин - добре поработи ...

  BIG AL
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И докато българските "органи" правят НЕЩО , срещу проникването на ислямския фундаментализъм,
  за някакви мерки - срещу болшевишкия ТАКЪВ - не смеят и да ..споменат, даже ...
  ЗАЩОТО ТАМ , в тези органи , е пълно със съветски , не бих казал , дори руски, а СЪВЕТСКИ агенти ...

  BIG AL
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Едно момиче продавачка в Поморие , вече го каза по телевизията : Искат на РУСКИ да им говорим...
  Така се почва ...)

  BIG AL
 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Както се казва, ОБРАЗОВАНИЕТО трябва да е на ниво в България ...Да се знае- и да се научим , КАКВО може да ни донесе Империята на ЗЛОТО ...))
  П.С.
  Дневник , време е вече , русофилчето - модератор , да ми сложи БАН или да започне да ме трие :)))

  BIG AL
 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Един американско сенатор , преди години , каза , пред Конгреса : ВИЕ , господа сенатори , ТРЯБВА да гласувате тези милиарди помощи за чужбина ,
  защото ТАМ , където има неграмотност, бедност , нищета , и липса на образование , ТАМ , в тези страни , ВИРЕЕ КОМУНИЗМЪТ ...))

  BIG AL
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#15] от "излез и гласувай 7":
  "Лошото ,че Русия действа без правила ,а НАТО иска да спазва правила."

  По-зле. НАТО спазва правила а Русия се възползва от предвидимостта на този, който спазва правилата.

  подпис
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Нещо не разбирам, в статията се казва, че:
  "Разликата днес е, че Русия разполага с далеч по-голям потенциал да се меси в страните, които преди са били част от нейната сфера на влияние от всякога."
  На какво се основава подобно твърдение?
  Според мен на едно единствено нещо, Запада и/или нормалните страни в света, третират Русия като едва ли не "почти' нормална и равнопоставена страна (Г-8 например, СТО и т.н.). И в тази и роля, те я допускат до своя финансов, технологичен, дори и военен сегменти. Русия с парите от продажбата на своите ресурси, концентрирани в ръцете на известно какви хора, в случая КГБ, може с тези възможности да бъде и един чудесен и лоялен партньор, но може и да не бъде.
  И при степента на пазарната и неразвититост и почти пълната липса на демокрация, всичко си е на чиат късмет.Когато президента е нормален човек и Русия е нормален партньор.
  Идва КГБ в лицето на Путин и всички виждаме какво става.
  И за да не играем такъв покер с подобен непредсказуем противник, трябва да и бъде дръпнат щепесела, макар и с цената на някакви, съвсем измеряеми и все пак само парични загуби, докато нещата в тази страна не достигнат такава критична точка, че връщане към подобни имперски рецидиви да са ако не невъзможни, поне много малко вероятни.
  А ако днес се направи такава 'икономия" утре сметката за целокупния свят, може да излезе бая солена.

 56. 56 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":
  Много ясно. Тия дето не могат да четат, те не са заплаха

  До коментар [#53] от "BIG AL":
  Много точно го е казал.

 57. 57 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Любопитно

  [quote#3:"daam"]С оглед на неадекватната си политика в Близкия Изток, НАТО ще се нуждае и то много от Русия като съюзник [/quote]
  По-скоро обратното. Ислямският халифат вече обяви, че следваща цел е "освобождаването" на Кавказ и Чечня, т.е. директно заплашва Русия.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 58. 58 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":

  Вие сте заплаха защото сте на руска издръжка, не защото четете Чехов!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 59. 59 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  На тази среща в Уелс, НАТО най-вероятно ще посочи Русия като най-голямата опасност за мира в Европа. Интересно другарят Близнашки дали ще се съгласи с тази постановка или ще настоява за промяна на формулировката? И дали другарят Близнашки ще продължава да настоява, че Русия е велика и "добра"?

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 60 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#13:"СДС"] огромни запаси от метанов газ на територията на нашето Черно море [/quote]

  Отделно чист водород, ако успеят да се справят с техническия проблем де ще дяваме сярата.

 61. 61 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 439 Весело

  „Русия обаче отрича да поддържа сепаратистите и определя кибератаките от 2007 г. като действия на "независими патриотично настроени хакери"
  А, добро утро! Западът използваше успешно тази тактика дълги години, само че не говореше за „патриотично настроени" хакери/групи/малцинства, а за „демократични", „прогресвни" и „отворени към ценностите на запада" индивиди/групи/малцинства

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 62. 62 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Русия отрича.
  И някой да се съмнява, че тя прави глупости?
  Крим? Украйна?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK